Τελευταία Νέα
Διεθνή

Dimon (JP Morgan): Τα σύννεφα έγιναν τυφώνας, η κατάσταση στις τράπεζες θα χειροτερέψει - Ετοιμάζουμε δωμάτιο πολέμου

Dimon (JP Morgan): Τα σύννεφα έγιναν τυφώνας, η κατάσταση στις τράπεζες θα χειροτερέψει - Ετοιμάζουμε δωμάτιο πολέμου

Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, Jamie Dimon, προβλέπει ότι έρχονται περισσότεροι κανονισμοί σε έναν κλάδο που ήδη δυσκολεύεται.

Σχετικά Άρθρα
Την πεποίθησή του ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας εξέφρασε για άλλη μία φορά ο ισχυρός άνδρας της JP Morgan, Jamie Dimon, αναφέροντας πως οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές ίσως αντιδράσουν υπερβολικά εις απάντηση της αναταραχής που σάρωσε, στην κυριολεξία, τον προηγούμενο μήνα, αλλά και συνεχίζει να σαρώνει τον τραπεζικό κλάδο, με αποτέλεσμα να έχει μπει μέχρι τώρα λουκέτο σε τέσσερις περιφερειακές τράπεζες.
«Πιστεύω πως τα πράγματα για τις τράπεζες θα χειροτερέψουν – αναμένουμε περισσότερους κανονισμούς, περισσότερες ρυθμίσεις, περισσότερες απαιτήσεις» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του αμερικανικού τραπεζικού κολοσσού σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg από το Παρίσι την Πέμπτη.
«Εάν το παρακάνετε με τους κανόνες, τις απαιτήσεις… Τι να πεις;…
Μου λένε πως μερικές από αυτές τις περιφερειακές τράπεζες έχουν περισσότερους ανθρώπους συμμόρφωσης από υπαλλήλους χορήγησης δανείων».
Υπενθυμίζεται πως ο Dimon είχε πει στην αρμόδια επιτροπή της αμερικανικής Βουλής ότι «η ανοδική τροχιά» των ελάχιστων κεφαλαιακών απαιτήσεων δυσκολεύει τις τράπεζες να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πελατών τους, όπως ακριβώς μαζεύονται «σύννεφα καταιγίδας» στον ορίζοντα για την οικονομία των ΗΠΑ.
«Αυτό είναι κακό για την Αμερική, καθώς εγείρει εμπόδια για τις ρυθμιζόμενες τράπεζες ακριβώς τη λάθος στιγμή, μειώνοντας την ανάπτυξη σε τομείς όπως η πιστωτική επέκταση, καθώς η χώρα εισέρχεται σε δυσχερείς οικονομικές συνθήκες» είπε ο τραπεζίτης.
Ο Dimon είχε εκφράσει τη λύπη του για το γεγονός ότι η JPMorgan, η μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα, με περιουσιακά στοιχεία 3,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, πρέπει να διαθέσει περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια δολάρια σε προβλέψεις λόγω των επιπτώσεων των νέων κανονισμών.
Οι παρατηρήσεις του Dimon αντικατοπτρίζουν την ένταση με την οποία αντιμετώπισαν οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ τον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, όταν ελήφθησαν μέτρα για την αντιμετώπιση των αδυναμιών του τραπεζικού συστήματος.
Ένας παράγων κινδύνου είναι το γεγονός πως οι αυστηρότεροι κανονισμοί έχουν ωθήσει τους καταναλωτές στις ΗΠΑ να αντλούν κεφάλαια όχι από τον ρυθμιζόμενο τραπεζικό τομέα, αλλά από τα λεγόμενα μη τραπεζικά ιδρύματα…
Ο Dimon είναι ο μόνος CEO μεγάλης τράπεζας από την οικονομική κρίση που εξακολουθεί να διοικεί και έπαιξε κεντρικό ρόλο στην αντίδραση στη χειρότερη περίοδο αναταραχής του κλάδου εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία.
Πρωτοστάτησε στη διάσωση της First Republic Bank και τελικά επενέβη για να αγοράσει την τράπεζα την περασμένη εβδομάδα, όταν οι προσπάθειες πώλησης αποδείχθηκαν ανεπαρκείς.

Να απαγορευτεί το short selling

Οι τράπεζες θα έπρεπε να είχαν ενθαρρυνθεί ώστε να δουν πολλές πιθανές παγίδες, αντί για ένα ετήσιο stress test εκατοντάδων χιλιάδων σελίδων που προκαλεί μια «ψευδαίσθηση ασφάλειας», είπε ο Dimon.
Η ίδια η Fed δεν προέβλεψε τις αυξήσεις επιτοκίων πριν ξεκινήσει να τις κάνει, και μετά εξεπλάγη που οι τράπεζες αστόχησαν, πρόσθεσε.
Οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να χειρίζονται καλύτερα τις οικονομικές καταστάσεις των μικρότερων τραπεζών, για να «μην εκπλήσσονται συνεχώς», συνέχισε με ελαφρύ σαρκασμό ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan.
Οι ευθύνες βαρύνουν τα χέρια των CEO και των διοικητικών συμβουλίων και «πρέπει να υπάρχει ταπεινότητα από την πλευρά των ρυθμιστικών αρχών», πρόσθεσε.
«Θα έπρεπε να παραδεχτούν ότι είναι μέρος του προβλήματος, αντί απλώς να δείχνουν με το δάχτυλο».
Παρά την αναταραχή, ο κλάδος των περιφερειακών τραπεζών είναι «αρκετά ισχυρός», είπε, και «ελπίζουμε ότι πλησιάζουμε στο τέλος» του προβλήματος.
Μάλιστα, ανήκει σ' αυτούς που βάζουν στο στόχαστρο τη στάση ορισμένων short sellers, επισημαίνοντας ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα πρέπει να διερευνά τέτοιες δραστηριότητες για τυχόν αθέμιτες πρακτικές και «αδίστακτες τακτικές».
Αναγνώρισε ότι οι απόψεις του έρχονται σε αντίθεση με μέλη του προσωπικού του, η ανάλυση των οποίων έδειξε ότι η δραστηριότητα των short sellers δεν ευθύνεται για την πτώση των μετοχών των περιφερειακών τραπεζών. Δεν υπάρχουν πραγματικά στοιχεία για εκτεταμένο short-selling σε μετοχές μικρότερων τραπεζών, δήλωσε.

Δωμάτιο πολέμου

Την ίδια στιγμή, ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan δήλωσε  ότι το προσωπικό της τράπεζας συνεδριάζει σε εβδομαδιαία βάση για να συζητήσει τις πιθανές επιπτώσεις μιας πιθανής χρεοκοπίας των ΗΠΑ στους πελάτες, τα συμβόλαια και τις αγορές.
Αν και δεν αναμένει αυτό το δυνητικά «καταστροφικό» αποτέλεσμα, είναι πιθανό να συγκαλείται καθημερινά το «δωμάτιο πολέμου» για να συζητήσει μια πιθανή χρεοκοπία καθώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ πλησιάζει στο να ξεμείνει από μετρητά για να πληρώσει τις υποχρεώσεις της, είπε.
Τέσσερις περιφερειακές τράπεζες κατέρρευσαν εν μέσω απότομων αυξήσεων των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας και εκροών καταθέσεων.
Η αγορά της First Republic από την JP Morgan και η δήλωση του Dimon ότι «αυτό το μέρος της κρίσης έχει τελειώσει» δεν καταλάγιασαν την ανησυχία των επενδυτών για την αντοχή του κλάδου. Ο περιφερειακός τραπεζικός δείκτης KBW έχει υποχωρήσει κατά 12% από την ανακοίνωση αυτής της συμφωνίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης