Τελευταία Νέα
Διεθνή

Όπλο - πρόκληση στους Ουκρανούς: Οι Βρετανοί έδωσαν τους πυραύλους Storm Shadow

Όπλο - πρόκληση στους Ουκρανούς: Οι Βρετανοί έδωσαν τους πυραύλους Storm Shadow
Η Μ. Βρετανία έλαβε διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση Zelensky ότι αυτοί οι πύραυλοι den θα χρησιμοποιηθούν για να πλήξουν έδαφος της Ρωσίας
Σχετικά Άρθρα
(upd) Τους πυραύλους Storm Shadow φέρονται πως έδωσαν οι Βρετανοί στους Ουκρανούς, οι οποίοι πλέον έχουν στα χέρια τους ένα οπλικό σύστημα που μπορεί να πλήξει βαθιά το έδαφος της Ρωσίας.
Όπως μεταδίδει το CNN, οι εν λόγω πύραυλοι cruise είναι μεγάλης εμβέλειας με δυνατότητες stealth, έχουν αναπτυχθεί από τη Μ. Βρετανία και τη Γαλλία και εκτοξεύονται συνήθως από αέρος.
Συγκεκριμένα, οι Storm Shadow έχουν βεληνεκές άνω των 250 χιλιομέτρων αν και υπολείπονται σε βεληνεκές των αμερικανικών ATACMS (βεληνεκές 300 χλμ) που ζητά εδώ και καιρό το Κίεβο.

Στόχοι σε ανατολική Ουκρανία

Παρόλο αυτά οι Storm Shadow θα προσφέρουν πλέον τη δυνατότητα στον ουκρανικό στρατό να πλήξει στόχους στα εδάφη που ελέγχουν οι Ρώσοι στην ανατολική Ουκρανία.
Μάλιστα, Δυτικός αναλυτής υποστηρίζει μιλώντας στο CNN πως η Μ. Βρετανία έλαβε διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση Zelensky ότι αυτοί οι πύραυλοι θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για να πλήξουν στόχους που βρίσκονται εντός του κυρίαρχου εδάφους της Ουκρανίας και όχι έδαφος της Ρωσίας.
Αυτό βέβαια σημαίνει πως οι Ουκρανοί θα μπορούν να πλήξουν τόσο τις επαρχίες που προσάρτησε το περασμένο φθινόπωρο η Ρωσία (Kherson, Zaporizhia, Donetsk, Luhansk) όσο και την Κριμαία, μια και η Μ. Βρετανία θεωρεί πως αυτές οι περιοχές έχουν προσαρτηθεί παράνομα από τη Ρωσία.

Game changer

Αμερικάνος αξιωματούχος υποστηρίζει ότι οι πύραυλοι αυτοί μπορούν πραγματικά να κάνουν τη διαφορά στο πεδίο της μάχης, κυρίως λόγω του μεγάλου βεληνεκούς τους, αναφέροντας πως ένα από τα αιτήματα του Κιέβου ικανοποιείται.
Μέχρι σήμερα οι Δυτικοί είχαν προμηθεύσει το Κίεβο με πυραύλους εμβέλειας περίπου 80 χιλιομέτρων.
Η παράδοση των πυραύλων αυτών έρχεται σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή, καθώς οι Ουκρανοί προετοιμάζονται για την αντεπίθεση τους, από την οποία και θα κριθούν πολλά για την έκβαση και την επόμενη ημέρα του πολέμου.

Όπλο ακριβείας

Σύμφωνα με την MBDA Missile Systems, την εταιρεία που τους κατασκευάζει, οι πύραυλοι Storm Shadow μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών, το πρωί ή τη νύχτα ενώ μετά την εκτόξευση τους, χαμηλώνουν το ύψος τους για να αποφεύγουν τον εντοπισμό τους από τα εχθρικά ραντάρ ενώ με υπέρυθρες ακτίνες αντιστοιχίζουν την εικόνα – στόχο με αυτήν που έχουν αποθηκεύσει, έτσι ώστε να διασφαλίζουν ότι θα επιφέρουν ένα χτύπημα ακριβείας, με ελάχιστες παράπλευρες απώλειες.

Θα απαντήσει ο ρωσικός στρατός

Ερωτηθείς για την αποστολή των πυραύλων μεγάλου βελενηκούς Storm Shadow από τη Μ. Βρετανία στην Ουκρανία, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov είπε πως η Ρωσία αντιδρά πολύ αρνητικά σε αυτήν την εξέλιξη και ότι σε κάθε περίπτωση θα υπάρξει αποφασιστική απάντηση από το ρωσικό στρατό.
«Είναι κάτι που θα απαιτήσει μια ικανοποιητική απάντηση από το στρατό μας, ο οποίος προφανώς και από στρατιωτική άποψη, θα λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις» υπογράμμισε ο Peskov.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης