Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πιέσεις σε Ουκρανούς για διαπραγματεύσεις - Μόνο με τους όρους μας λέει το Κίεβο - Ο ρόλος Κίνας, Βραζιλίας

Πιέσεις σε Ουκρανούς για διαπραγματεύσεις - Μόνο με τους όρους μας λέει το Κίεβο - Ο ρόλος Κίνας, Βραζιλίας
Μια μεγάλη εκστρατεία είναι σε εξέλιξη για να συνομιλήσουμε βάσει των όρων της Μόσχας λέει ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ουκρανίας Oleksiy Danilov
Σχετικά Άρθρα
(upd2) Στην παραδοχή ότι πολλά κράτη ασκούν πιέσεις στην Ουκρανία προκειμένου να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία προχώρησε ο γραμματέας του ουκρανικού Συμβουλίου Ασφαλείας Oleksiy Danilov, ο οποίος υποστήριξε ότι εάν γίνει κάτι τέτοιο, τότε οι συνομιλίες θα γίνουν βάσει των όρων του Κιέβου.
«Αυτή τη στιγμή, συμβαίνει το εξής, όπως καταλαβαίνετε: η κατάσταση επιδεινώνεται έτσι ώστε να μας βάλουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατό με τους όρους της Ρωσίας.
Έχει εξαπολυθεί μια πολύ ευρεία εκστρατεία για αυτό το ζήτημα.
Υπάρχουν πολλές προτάσεις από διάφορα κράτη» υποστήριξε ο Danilov, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Με τους όρους μας

Ωστόσο, υποστήριξε πως εάν γίνει κάτι τέτοιο, αυτό θα γίνει βάσει των όρων που θέτει το Κίεβο.
«Είμαι περισσότερο από σίγουρος ότι αν μιλήσουμε για κάτι και ο πρόεδρος λάβει μια τέτοια απόφαση, θα είναι μόνο με τους όρους της χώρας μας» τόνισε ο Danilov, αναφέροντας ότι αρκετοί εκπρόσωποι διαφόρων κρατών εμπλέκονται ενεργά σε αυτό το σενάριο.

Μήνυμα Zelensky

Πάντως, και ενώ αναμένεται η ουκρανική αντεπίθεση, ο Ουκρανός πρόεδρος, Volodymyr Zelensky διαμηνύει στη ρωσική πλευρά και στη διεθνή κοινότητα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα ανακαταλάβουν όλα τα εδάφη της χώρας και δεν θα αφήσουν σπιθαμή γης στους Ρώσους.
«Δεν θα αφήσουμε ούτε εκατοστό της πατρίδας μας στον εχθρό, η τυραννία δεν θα διαφεντεύει πουθενά.
Πρέπει να ξαναφέρουμε την ελευθερία, την ασφάλεια και την Ευρώπη σε όλη την ουκρανική γη» υποστήριξε στο διάγγελμα του ο Zelensky,o οποίος αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες για τις διαπραγματεύσεις.
«Όλοι θα έχουν μια ιδέα.
Δεν μπορούν να πιέσουν την Ουκρανία να παραδώσει εδάφη.
Γιατί οποιαδήποτε χώρα του κόσμου να δώσει στον Putin το έδαφός της;» διερωτήθηκε ο Zelensky.

Αντίδραση Ρωσίας

Πρόκειται για όρους που προφανώς απορρίπτει η ρωσική πλευρά, η οποία έχει επισημάνει πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν, πως δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή οι προϋποθέσεις για την έναρξη μιας διαδικασίας διαπραγματεύσεων.
Ως εκ τούτου, υποστηρίζει η Μόσχα, η συνέχιση των στρατιωτικών επιχειρήσεων είναι μονόδρομος.

Παρέμβαση Κίνας

Ένα από τα κράτη που μπορούν να ασκήσουν πιέσεις τόσο στη Ρωσία όσο και στην Ουκρανία για τον τερματισμό των συγκρούσεων είναι η Κίνα.
Κατά τις επαφές που είχε σε Βερολίνο και Παρίσι ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Qin Gang διαβεβαίωσε ότι η Κίνα θα συνεχίσει να διαδραματίζει θετικό και εποικοδομητικό ρόλο προκειμένου να επιλυθεί με πολιτικά μέσα η κρίση στην Ουκρανία.
Όπως είπε ο Qin Gang η λύση που προωθεί η Κίνα βασίζεται στις τέσσερις αρχές που διατύπωσε ο Κινέζος πρόεδρος, Xi Jinping.
«Ο Κινέζος ηγέτης Xi Jinping διατύπωσε τέσσερις αρχές που πρέπει απαραιτήτως να τηρούνται.
Αυτό είναι το σημείο εκκίνησης από το οποίο η κινεζική πλευρά θα λάβει θέση για την ουκρανική κρίση και θα λάβει μέτρα για την επίλυσή της» υποστήριξε ο Κινέζος ΥΠΕΞ.
Σημειώνεται πως οι τέσσερις αυτές αρχές είναι ο σεβασμός της κυριαρχίας, η συμμόρφωση με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, οι ανησυχίες κάθε πλευράς για την ασφάλεια της και η χρήση ειρηνικών τρόπων επίλυσης της σύγκρουσης.
Σύμφωνα με τον Κινέζο ΥΠΕΞ, το Πεκίνο θα καταβάλει προσπάθειες για την επίλυση του ουκρανικού ζητήματος με πολιτικά μέσα, με βάση την επικοινωνία που θα διατηρεί με κάθε ένα από τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Πρωτοβουλία Lula

Πέρα από την Κίνα, η Βραζιλία είναι μια ακόμα χώρα που παρεμβαίνει δυναμικά στην κατεύθυνση της διπλωματικής επίλυσης της ουκρανικής κρίσης.
Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Luiz Inacio Lula da Silva εξέφρασε την πρόθεση του να παρέμβει στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της G7 που θα πραγματοποιηθεί στις 19 με 21 Μαΐου στην Χιροσίμα της Ιαπωνίας έτσι ώστε να μεσολαβήσει προκειμένου να μπει ένα τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Όπως είπε, η συνέχιση του πολέμου είναι απαράδεκτη καθώς θα οδηγήσει σε περισσότερους θανάτους.
«Πρέπει να βρούμε κάποιον που θα είναι σε θέση να συζητήσει για την ειρήνη.
Η Βραζιλία είναι έτοιμη για αυτό» επισήμανε ο Lula, αναφέροντας πως έχει ήδη συζητήσει τη σχετική πρωτοβουλία με τον Κινέζο πρόεδρο, Xi Jinping και με τον πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας, Rishi Sunak.

Θετικός και ο Trump

Το σενάριο μιας ειρηνικής επίλυσης στηρίζει και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ο οποίος σε νέες δηλώσεις του είπε πως θα συναντούσε τους προέδρους της Ρωσίας, Vladimir Putin και της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky με απώτερο στόχο να βάλει τέλος στον πόλεμο της Ουκρανίας.
«Δεν σκέφτομαι με όρους νικητή και ηττημένου.
Σκέφτομαι με τους όρους της διευθέτησης έτσι ώστε να σταματήσουν να σκοτώνονται τόσοι άνθρωποι» είπε μιλώντας σε πρόγραμμα του CNN ο Trump, ο οποίος επανέλαβε πως εάν ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ θα είχε λύσει το ουκρανικό ζήτημα μέσα σε 24 ώρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης