Τελευταία Νέα
Διεθνή

Yellen: Μια στάση πληρωμών θα υπονομεύσει την ηγετική θέση των ΗΠΑ στην παγκόσμια οικονομία

Yellen: Μια στάση πληρωμών θα υπονομεύσει την ηγετική θέση των ΗΠΑ στην παγκόσμια οικονομία
Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ κάλεσε το Κογκρέσο να αυξήσει το όριο δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους και να αποφύγει το πρωτοφανές σενάριο της στάσης πληρωμών
Σχετικά Άρθρα
Έκκληση για αύξηση του ορίου δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους ώστε να αποφευχθεί το πρωτοφανές σενάριο της στάσης πληρωμών, απηύθυνε προς το Κογκρέσο, η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, Janet Yellen. Η ίδια προειδοποίησε ότι ένα τέτοιο σενάριο θα προκαλέσει παγκόσμια οικονομική ύφεση, ενώ θα υπονομεύσει και την ηγετική θέση των ΗΠΑ στην παγκόσμια οικονομία.
Η Yellen προέβη σε αυτή την προειδοποίηση σε δηλώσεις που έχει προετοιμάσει για τη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει λίγο πριν τη συνάντηση στην Ιαπωνία με τους ομολόγους της G7, καθώς και της Ινδίας, της Ινδονησίας και της Βραζιλίας.
«Μια στάση πληρωμών θα απειλήσει τα κέρδη για τα οποία εργαστήκαμε τόσο σκληρά τα τελευταία λίγα χρόνια στην ανάκαμψή μας μετά την πανδημία. Και θα προκαλέσει παγκόσμια ύφεση η οποία θα μας πάει ακόμη πιο πίσω», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ συμπλήρωσε «επίσης κινδυνεύει να υπονομεύσει την ηγετική θέση των ΗΠΑ στην παγκόσμια οικονομία και να εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ικανότητά μας να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας εθνικής ασφάλειας».

Η προειδοποίηση από Biden

Μία ημέρα πριν, ο Αμερικανός πρόεδρος, Joe Biden, δήλωσε ότι, αν το Κογκρέσο δεν καταφέρει να αναλάβει δράση προτού τελειώσουν τα χρήματα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης -κάτι που ενδέχεται να συμβεί ήδη από την 1η Ιουνίου- η αμερικανική οικονομία θα κινδυνεύσει με ύφεση.
Η Yellen υπογράμμισε ότι τα πολιτικά παιχνίδια των Ρεπουμπλικάνων με το θέμα ισοδυναμούν «με μια κρίση την οποία δημιουργήσαμε μόνοι μας» και ότι απλώς και μόνο η απειλή της στάσης πληρωμών ενδέχεται να οδηγήσει σε υποβάθμιση του αξιόχρεου του αμερικανικού κράτους, όπως συνέβη στη διάρκεια της διαμάχης του 2011 για το όριο του ομοσπονδιακού δανεισμού.
Παράλληλα ενδέχεται να αυξήσει τα επιτόκια των υποθηκών, των πιστωτικών καρτών και των δανείων αυτοκινήτων, σημείωσε η Yellen.

Η στάση των Ρεπουμπλικανών

Ο Biden επιμένει ότι το Κογκρέσο έχει συνταγματικό καθήκον να αυξήσει το όριο δανεισμού, που ήδη ανέρχεται στα 31,4 τρισ. δολάρια (28,6 τρισ. ευρώ), χωρίς όρους. Όμως οι Ρεπουμπλικάνοι, που ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων συνδέουν την αύξηση αυτή με μεγάλες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες.
Εξάλλου ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, παρότρυνε -την Τετάρτη- τους Ρεπουμπλικανούς να προκαλέσουν στάση πληρωμών, αν δεν εξασφαλίσουν «τεράστιες» περικοπές δημοσίων δαπανών από την κυβέρνηση Biden.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης