Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα 4 σενάρια τρόμου για το χρέος στις ΗΠΑ - Πως θα αντιδράσουν οι αγορές, στο 65% η πιθανότητα αναστολής ορίου χρέους

Τα 4 σενάρια τρόμου για το χρέος στις ΗΠΑ - Πως θα αντιδράσουν οι αγορές, στο 65% η πιθανότητα αναστολής ορίου χρέους
"Αν και αναμένουμε ότι το όριο χρέους θα προσαρμοστεί και πάλι, βλέπουμε σημαντικό κίνδυνο μεταβλητότητας των χρηματοπιστωτικών αγορών από τώρα μέχρι την ημερομηνία Χ της 1ης Ιουνίου", εκτίμησε η NDR
Η τελευταία διαπραγμάτευση για το ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ φαίνεται να είναι προβληματική, καθώς κανένα κόμμα δεν έχει τον πλήρη έλεγχο του Κογκρέσου, και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφικά αποτελέσματα για την αμερικανική οικονομία, σύμφωνα με σημείωμα από την Ned Davis Research.
Αν και η συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση για το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ στο Κογκρέσο δεν είναι κάτι καινούργιο για τους επενδυτές, καθώς το όριο χρέους αυξάνεται χρόνο με το χρόνο με μια τυπική παράσταση πολιτικού θεάτρου, θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις εάν η κρίση δεν επιλυθεί τελικά αυτή τη φορά.
"Οι συμμετέχοντες στην αγορά έχουν συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια να περιμένουν ότι οποιοδήποτε αδιέξοδο στο όριο του χρέους θα επιλυθεί εγκαίρως για να αποφευχθεί μια χρεοκοπία, ακόμη και αν φτάσει μέχρι τέλους.
Βασίζεται στην εμπιστοσύνη ότι οι πολιτικοί κατανοούν ότι οι πιθανές συνέπειες μιας χρεοκοπίας είναι πολύ άσχημες, συμπεριλαμβανομένης της καταστροφής του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος και της πρόκλησης ύφεσης στις ΗΠΑ και ενδεχομένως στην παγκόσμια οικονομία", εξήγησε η NDR.
Το σημείωμα αναφέρεται σε όσα συνέβησαν το 2011 ως βαρόμετρο για το τι είναι πιθανό αυτή τη φορά, κατά το οποίο ο S&P 500 βυθίστηκε σχεδόν 20% σε διάστημα λίγων μηνών, επειδή οι ΗΠΑ έχασαν την αξιολόγηση ΑΑΑ από την Standard and Poor's λόγω του πολιτικού μπρα ντε φερ που προκλήθηκε από την κρίση του ανώτατου ορίου χρέους.
"Αν και αναμένουμε ότι το όριο χρέους θα προσαρμοστεί και πάλι, βλέπουμε σημαντικό κίνδυνο μεταβλητότητας των χρηματοπιστωτικών αγορών από τώρα μέχρι την ημερομηνία Χ της 1ης Ιουνίου", εκτίμησε η NDR.
Και σχηματίζει τις τέσσερις πιθανές εκβάσεις της τρέχουσας διαπραγμάτευσης για το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ στο Κογκρέσο.

1. Η αντιπαράθεση συνεχίζεται μετά την ημερομηνία Χ - 5% πιθανότητες

Σε αυτό το πιο φρικτό σενάριο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα αθετήσει εν μέρει το χρέος της λόγω της πολιτικής κωλυσιεργίας μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών.
Η κυβέρνηση θα έχανε τις πληρωμές προς τους συνταξιούχους, τους βετεράνους, το στρατιωτικό προσωπικό και τους εργολάβους, αλλά θα συνέχιζε να πληρώνει τα ομόλογα.
Λόγω της μερικής αθέτησης πληρωμών, το χρέος των ΗΠΑ θα υποβαθμιζόταν από τους πιστωτικούς οργανισμούς, γεγονός που θα οδηγούσε τους επενδυτές να απαιτήσουν υψηλότερο ασφάλιστρο κινδύνου.
Η εμπιστοσύνη θα μειωνόταν, όπως και οι δαπάνες των καταναλωτών και η οικονομία των ΗΠΑ θα έπεφτε σε ύφεση.
Αυτό είναι το χειρότερο δυνατό σενάριο για τη χρηματιστηριακή αγορά.

2. Καθαρή αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους - πιθανότητες 10%

Σε αυτό το σενάριο, μια χρεοκοπία θα αποτραπεί πλήρως χάρη στο ότι οι Ρεπουμπλικάνοι παραιτούνται την τελευταία στιγμή από τις απαιτήσεις τους για περικοπή δαπανών.
Σε αυτό το σενάριο, δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στις προοπτικές για την οικονομική ανάπτυξη το 2023.

3. Ο Biden υποχωρεί σε ορισμένες απαιτήσεις των Ρεπουμπλικανών - 20% πιθανότητες

Σε αυτό το σενάριο, μια χρεοκοπία των ΗΠΑ θα αποτραπεί επειδή ο Biden θα υποχωρήσει σε κάποιες απαιτήσεις των Ρεπουμπλικάνων για περικοπή δαπανών.
Οι περικοπές των κυβερνητικών δαπανών θα τεθούν σε ισχύ για το 2023 και το 2024.
Αυτό θα οδηγούσε σε αύξηση της αβεβαιότητας μεταξύ των επενδυτών και των επιχειρήσεων, καθώς οι δαπάνες που εγκρίθηκαν από το ένα Κογκρέσο θα μπορούσαν να αναιρεθούν από το επόμενο, ιδίως με την πιθανότητα ότι η επόμενη προθεσμία για το ανώτατο όριο χρέους στην πορεία θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από το πολιτικό κόμμα της μειοψηφίας.
Αυτό το σενάριο θα οδηγούσε σε βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη το 2023 και το 2024.

4. Αναστολή του ανώτατου ορίου χρέους - πιθανότητες 65%

Σε αυτό το σενάριο, το Κογκρέσο αναστέλλει το όριο του ανώτατου ορίου χρέους, δημιουργώντας χρόνο για εκτεταμένες διαπραγματεύσεις.
Αυτό το σενάριο θα απέτρεπε μια χρεοκοπία, αν και θα ήταν πιθανές κάποιες περικοπές στις κρατικές δαπάνες.
Εάν το Κογκρέσο πάρει χρόνο για μερικούς μήνες μέχρι το φθινόπωρο του 2023, τα ίδια ζητήματα που υπάρχουν σήμερα θα επανεμφανιστούν τότε και θα προσθέσει τον κίνδυνο ενός πιθανού κλεισίματος της κυβέρνησης.
Αυτό το σενάριο θα οδηγούσε σε βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη το 2023 και το 2024.
"Προτιμούμε το αποτέλεσμα μιας προσωρινής αναστολής του ανώτατου ορίου του χρέους είτε για σύντομο χρονικό διάστημα είτε μέχρι τον Σεπτέμβριο, όταν το Κογκρέσο θα συζητήσει τον προϋπολογισμό για το επόμενο οικονομικό έτος.
Η κυβέρνηση το έχει κάνει αυτό επανειλημμένα, μεταξύ άλλων επτά φορές μεταξύ 2013 και 2019", κατέληξε η NDR.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης