Τελευταία Νέα
Διεθνή

Yevgeny Prigozhin: Γιατί ο αρχηγός της Wagner τάραξε τη ρωσική ελίτ στο Κρεμλίνο - Ποια η σχέση του με τον πρόεδρο Putin

Yevgeny Prigozhin: Γιατί ο αρχηγός της Wagner τάραξε τη ρωσική ελίτ στο Κρεμλίνο - Ποια η σχέση του με τον πρόεδρο Putin
Το Κρεμλίνο άρχισε να τον «διαχειρίζεται» και να «ελαχιστοποιεί την επιρροή του»... λέει το Newsweek
Σχετικά Άρθρα
«Η σχέση του Ρώσου μεγιστάνα Yevgeny Prigozhin με τον επί μακρόν σύμμαχό του Πρόεδρο Vladimir Putin φαίνεται να έχει φτάσει σε οριακό σημείο… με τον κάποτε μάγειρά του να καταφεύγει στη δημοσίευση βίντεο στα social media για να ακουστεί η φωνή του εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία» αναφέρει το αμερικανικό περιοδικό Newsweek.
Ο Prigozhin, ο οποίος έχει το παρατσούκλι «σεφ του Putin» χάρη στα συμβόλαια τροφοδοσίας του με το Κρεμλίνο, ηγείται της περιβόητης στρατιωτικής ομάδας του Ομίλου Wagner, η οποία εδώ και μήνες πολιορκούν την πόλη Bakhmut στην ανατολική Ουκρανία μαζί με συμβατικά στρατεύματα, στο πλαίσιο της προσπάθειας της Μόσχας να εξασφαλίσει την πρώτη της μεγάλη νίκη στο πεδίο της μάχης στον πόλεμο από το καλοκαίρι του 2022.
Μάλιστα, η Wagner θεωρείται από το Κρεμλίνο βασικό όργανο στον πόλεμο.
Ωστόσο, οι ρωγμές στη σχέση του επιχειρηματία με το Κρεμλίνο άρχισαν να εμφανίζονται όταν έδειξε πώς έχει όρεξη να εισβάλει στην πολιτική σφαίρα, εξαπολύοντας επιθέσεις στον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας Sergei Shoigu και στον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Valery Gerasimov.
Αυτές οι ρωγμές αυξήθηκαν εκθετικά όταν ο Prigozhin απείλησε να αποσυρθεί από το Bakhmut την περασμένη εβδομάδα λόγω έλλειψης πυρομαχικών.
O εξαγριωμένος Prigozhin απευθύνθηκε σε πρώτο πρόσωπο στον Ρώσο πρόεδρο Putin, ζητώντας περισσότερα πυρομαχικά στις 5 Μαΐου, ώρες μετά τη δημοσίευση ενός αποκαλυπτικού βίντεο στο οποίο στεκόταν μπροστά σε σωρούς πτωμάτων μαχητών που είχαν σκοτωθεί σε μάχη στο Bakhmut.
Προηγουμένως είχε στοχεύσει τους Shoigu και Gerasimov, κατηγορώντας τους για την αποτυχία τους να παράσχουν περισσότερα πυρομαχικά για τους θανάτους των μαχητών του.
Μέρες αργότερα, στις 9 Μαΐου, Ημέρα της Νίκης -ο ετήσιος εορτασμός της Μόσχας για την ήττα της ναζιστικής Γερμανίας κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο- ο Prigozhin παραπονέθηκε και πάλι για έλλειψη πυρομαχικών, δημοσιεύοντας βίντεο λίγο πριν και αμέσως μετά την ομιλία του Putin στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας.
Ο Prigozhin είπε ότι οι μαχητές του στερούνται ακόμη πυρομαχικά και ότι η Ομάδα Wagner δεν επιτρέπεται να υποχωρήσει.
Οι Ρώσοι στρατηγοί, είπε ο Prigozhin, είναι προδότες.
«Ελπίζω να μην αποδειχτεί ότι ο παππούς είναι πραγματικός μ*****ε;» αυτός πρόσθεσε.
«Προφανώς, ο παππούς είναι μια αναφορά στον Putin», είπε στο Newsweek o Vlad Mykhnenko, ειδικός στον μετακομμουνιστικό μετασχηματισμό της Ανατολικής Ευρώπης και της πρώην Σοβιετικής Ένωσης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η σχέση Putin και Prigozhin χρονολογείται από τη δεκαετία του 1990, όταν ο τελευταίος υπηρετούσε το Κρεμλίνο με τις εταιρείες τροφοδοσίας του.
Απόλαυσε ταχεία άνοδο στη ρωσική κοινωνία, συγκεντρώνοντας τεράστια περιουσία, και αναδείχτηκε ως βασικός παράγοντας στον πόλεμο που ξεκίνησε ο Ρώσος ηγέτης.
Η Tatiana Stanovaya, ανώτερη συνεργάτις στο Carnegie Russia Eurasia Center και ιδρύτρια του «R.Politik. Η Reality of Russian Politics», μια εταιρεία πολιτικής ανάλυσης, είπε ότι η πρόσφατη σειρά βίντεο του Prigozhin δείχνει ότι ο Prigozhin δεν έχει άμεση επαφή με τον Putin.
«Ο μόνος τρόπος να εκφράσει τη διαφωνία του, τη διαφωνία του, το θυμό του, είναι να βγει δημόσια.
Γι' αυτό πρέπει να δημοσιεύει τόσο πολλά βίντεο στα οποία δείχνει πόσο άγριος είναι και πώς έχουν πάει τα πράγματα», είπε στο Newsweek.

Οι φιλοδοξίες του Prigozhin

Η ομάδα Wagner εισήχθη στον πόλεμο από το Κρεμλίνο μόνον αφότου η Ρωσία υπέστη «ταπεινωτική ήττα στη μάχη του Κιέβου την άνοιξη του 2022», μετά την οποία ο Prigozhin και οι μαχητές του έλαβαν την υποστήριξη της ρωσικής κυβέρνησης για στρατολόγηση κρατουμένων με μέγιστη ασφάλεια: φυλακές, τανκς, αεροσκάφη, ελικόπτερα μάχης, βαρύ πυροβολικό και απεριόριστες προμήθειες, είπε ο Mykhnenko.
Τα πράγματα άλλαξαν, ωστόσο, όταν το κατεστημένο του Κρεμλίνου ένιωσε ότι ο Prigozhin είχε μεγαλύτερες φιλοδοξίες και θεωρήθηκε ότι γινόταν ολοένα και πιο επικίνδυνος.
«Κύριος στόχος του Prigozhin κατά τη διάρκεια αυτής της σύγκρουσης ήταν πάντα η προσπάθεια να κεφαλαιοποιήσει τον πόλεμο και να συγκεντρώσει περισσότερα περιουσιακά στοιχεία και πόρους στην ίδια τη Ρωσία - για να πάρει μια επίσημη κυβερνητική θέση ή έναν μεγάλο ηγετικό ρόλο, δηλαδή να μετατρέψει τα στρατιωτικά του στοιχεία σε απτά οικονομικά και πολιτικά περιουσιακά στοιχεία στο εσωτερικό της Ρωσίας» δήλωσε ο Mykhnenko.
Το Κρεμλίνο άρχισε να τον «διαχειρίζεται» και να «ελαχιστοποιεί την επιρροή του».
«Η απόφαση του Putin να επαναφέρει τον [Valery] Gerasimov και άλλους στρατηγούς, με τους οποίους ο Prigozhin συγκρούστηκε ανοιχτά, ως αρχηγούς του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία στα τέλη του 2022 ήταν η αρχή του τέλους», είπε.
Η Stanovaya είπε ότι ο Prigozhin αποφάσισε ότι είναι καλύτερος από το κράτος και ότι μπορεί να το αμφισβητήσει και να το αντικαταστήσει.
«Ο Putin, ο οποίος είχε να αντιμετωπίσει πολλά παράπονα για τον Prigozhin, μόλις αντέδρασε και εξισορρόπησε την κατάσταση υπέρ των υπηρεσιών ασφαλείας, προσπάθησε να επιτύχει αυτό το είδος ενότητας».
«[Η στρατολόγηση φυλακισμέων] ήταν περισσότερο πρόβλημα με τις υπηρεσίες ασφαλείας, οι οποίες αγανακτούσαν με αυτή την πρακτική.
Για αυτούς ήταν απαράδεκτο και με τον καιρό βρήκαν έναν τρόπο να πείσουν τον Putin να το σταματήσει», είπε η Stanovaya, αναφερόμενη στις δομές της ρωσικής Δικαιοσύνης.
H Stanovaya είπε, «από τη μια πλευρά, οι Ρώσοι αξιωματούχοι φοβούνται πραγματικά τον Prigozhin και πιστεύουν ότι αντιπροσωπεύει απειλή για το κράτος, για το καθεστώς του Putin και για τη σταθερότητα της Ρωσίας.
«Αλλά από την άλλη, με αυτόν τον πόλεμο, που με τον καιρό γίνεται όλο και πιο απρόβλεπτος» λέει πράγματα που φαίνονται σωστά.
Μακροπρόθεσμα, μπορεί να γίνει πιο ελκυστικός, κάτι που σημαίνει ότι οι άνθρωποι πρέπει να αρχίσουν να σκέφτονται ότι ίσως δεν έχει τόσο λάθος για την κατάσταση των πραγμάτων».
Ο Mykhnenko είπε ότι έμπειροι μαχητές και εκπαιδευτές του Ομίλου Wagner έχουν παρασυρθεί σε άλλους παραστρατιωτικούς σχηματισμούς που χρηματοδοτούνται από τη ρωσική κυβέρνηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης