Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε παράνοια οι Πολωνοί προκαλούν: Μετονομάζουν το Kaliningrad σε Krolewiec - Ρωσία: Εχθρική κίνηση

Σε παράνοια οι Πολωνοί προκαλούν: Μετονομάζουν το Kaliningrad σε Krolewiec - Ρωσία: Εχθρική κίνηση
Το Kaliningrad θεωρείται ένα περίκλειστο war room, από όπου οι Ρώσοι  κάνουν προσομοιώσεις πυρηνικής επίθεσης προς την Ευρώπη
Σχετικά Άρθρα
Σε νέα πρόκληση έναντι της Ρωσίας προχωρά η Πολωνία, η οποία αποφάσισε να μετονομάσει τη ρωσική επαρχία Kaliningrad σε Krolewiec, γεγονός που προκάλεσε οργή στη Μόσχα, η οποία κάνει λόγο για μια ακόμα κίνηση παράνοιας από τη Βαρσοβία που συνιστά ωστόσο «εχθρική ενέργεια».
Το Kaliningrad,
η επαρχία της Ρωσίας που συνορεύει με την Πολωνία και τη Λιθουανία, θεωρείται ένα περίκλειστο war room, από όπου οι Ρώσοι συχνά πυκνά κάνουν προσομοιώσεις πυρηνικής επίθεσης προς την Ευρώπη.

Δεν είναι μόνο ρωσοφοβία

«Δεν πρόκειται μόνο για ρωσοφοβία, είναι πλέον μια διαδικασία που συνορεύει με την παραφροσύνη.
Γνωρίζουμε ότι σε όλο το πέρασμα της Ιστορίας, η Πολωνία κατά καιρούς διολισθαίνει σε αυτήν την τρέλα του μίσους της προς τους Ρώσους.
Αυτό συμβαίνει εδώ και πολλούς αιώνες.
Δεν έχει προσφέρει τίποτα καλό για την Πολωνία και τους Πολωνούς.
Δεν είναι απλά μια μη φιλική, είναι μια εχθρική ενέργεια.
Έτσι την αξιολογούμε» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov κληθείς να σχολιάσει την σχετική πρωτοβουλία της Πολωνίας.

Πολωνική πρόκληση

Υπενθυμίζεται πως δημοσίευμα της Rzeczpospolita αναφέρει πως η αρμόδια επιτροπή της Πολωνίας για την ορισμό και την τυποποίηση γεωγραφικών ονομάτων εκτός της Πολωνίας αποφάσισε ότι το Kaliningrad – η ρωσική επαρχία που είναι αποκομμένη χερσαία από τη Ρωσία καθώς βρίσκεται μεταξύ της Πολωνίας και της Λιθουανίας – θα ονομάζεται Krolewiec.
Σύμφωνα με τους Πολωνούς, η απόφαση αυτή ελήφθη καθώς η ονομασία Kaliningrad είναι τεχνητή και δεν συνδέεται ιστορικά και γεωγραφικά ούτε με την πόλη ούτε με την περιοχή.

Αντιδράσεις

Από την πλευρά τους οι ρωσικές αρχές του Kaliningrad υποστηρίζουν ότι είναι απαραίτητο να διατηρηθούν τα επίσημα τοπωνύμια.
«Η πόλη μας έχει όνομα, το επίσημο τοπωνύμιο είναι Kaliningrad.
Όλα τα άλλα είναι απλώς υπαινιγμοί.
Με την ίδια επιτυχία, μπορούμε να ονομάσουμε το Gdansk, σε Danzig και τη Δημοκρατία της Πολωνίας, σε Βασίλειο της Πολωνίας.
Αλλά τηρούμε τα επίσημα τοπωνύμια, κάτι που απαιτούμε και από τους άλλους να πράττουν» υποστήριξε ο επικεφαλής της υπηρεσίας τύπου της κυβέρνησης του Kaliningrad, Dmitry Luskov, υποστηρίζοντας πως η ονομασία Kaliningrad είναι ένα αξιόλογο και διάσημο όνομα.
«Είναι ακατάλληλο να συζητήσουμε οποιαδήποτε μετονομασία» υπογράμμισε ο Luskov.

Τι σημαίνει για τους Ρώσους

Το Kaliningrad είναι το μέρος που φιλοξενεί τον ρωσικό στόλο της Βαλτικής, καθώς και παρά τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες, τα λιμάνια του δεν παγώνουν ποτέ.
Επίσης, και δεδομένου ότι βρίσκεται στην «καρδιά» της Ευρώπης, αποτελεί μια ανυπολόγιστης αξίας στρατιωτική «βάση» για την εξαπόλυση επιθέσεων ή αντεπιθέσεων είτε προς τη Βαλτική και τη Σκανδιναβία είτε προς την Πολωνία, και συνεπώς ένα τεράστιο «ανάχωμα» στις ανεξέλεγκτες διαθέσεις του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη και όχι μόνο.
Άλλωστε στο έδαφος του η Ρωσία έχει αναπτύξει πυρηνικά όπλα, με τα οποία μπορεί να πλήξει την καρδιά και τις κυριότερες πρωτεύουσες της Ευρώπης.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι πολλές φορές οι Ρώσοι έχουν προχωρήσει σε προσομοιώσεις πυρηνικών επιθέσεων προς την Ευρώπη.

Το Χόνγκ Κόνγκ … και η Μαύρη Τρύπα της Βαλτικής

Το Kaliningrad είναι η μετεξέλιξη του Königsberg, της πρωτεύουσας της άλλοτε Πρωσίας που ιδρύθηκε το 1255 από τους Τεύτονες Ιππότες. Αν και οι Ναζί είχαν όνειρο να μετατρέψουν την περιοχή σε πρότυπο αγροτικής καλλιέργειας, το 1945 την κατέκτησε ο Κόκκινος Στρατός χωρίς ωστόσο να γνωρίζει ούτε ο ίδιος ούτε η Μόσχα τι να την κάνουν (οι συμφωνίες της Γιάλτας και του Πόντσνταμ όριζαν ότι το Kaliningrad και η περιοχή γύρω από αυτό, περίπου το ένα τρίτο της ανατολικής Πρωσίας περνούσε στα χέρια του Στάλιν).
Το μόνο βέβαιο ήταν πως έπρεπε να εκδιωχθεί όλος ο γερμανικός πληθυσμός που έως τα μέσα του 1946 ήταν η πλειοψηφία.
Πράγματι, έως το 1948 είχαν μεταφερθεί περίπου 400.000 άνθρωποι από την κεντρική Ρωσία, δεν είχε μείνει ούτε ένας Γερμανός ενώ η πόλη είχε πάρει το όνομα του Mikhail Kalinin, ηγετικού στελέχους των Μπολσεβίκων.
Στα πρώτα χρόνια της ΕΣΣΔ υπήρχε η φιλοδοξία ότι, χάρη στο πιο ευνοϊκό οικονομικό πλαίσιο της περιοχής, στην εγγύτητα της με την Ευρώπη και στον πολυπολιτισμικό της χαρακτήρα, θα μπορούσε να εξελιχθεί στο «Χόνγκ Κόνγκ της Βαλτικής» αλλά η πολιτική διαφθορά και η οικονομική κρίση στα μέσα της δεκαετίας του ’90 είχαν ως αποτέλεσμα να εξελιχθεί στη «μαύρη τρύπα» της Βαλτικής, στο χειρότερο μέρος της Ρωσίας να ζει κανείς με τεράστια ποσοστά AIDS, ναρκωτικών και φτώχειας.
Τα τελευταία 15 χρόνια, το Kaliningrad ανέκαμψε σημαντικά, και αν και κάποτε υπήρξε η σκέψη να παραχωρηθεί στη Γερμανία στο πλαίσιο μιας αντί-αμερικανικής Ευρασίας, σήμερα είναι το ρωσικό «αγκάθι» στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, ένα περίκλειστο war room όπου η επόμενη εκτόξευση πυραύλου, μπορεί να μην είναι προσομοίωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης