Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Ουκρανοί προαναγγέλλουν αποτυχία της αντεπίθεσης και... αυτοκαταστρέφονται - Έπληξαν με HIMARS αιχμαλώτους στο Bakhmut

Οι Ουκρανοί προαναγγέλλουν αποτυχία της αντεπίθεσης και... αυτοκαταστρέφονται - Έπληξαν με HIMARS αιχμαλώτους στο Bakhmut
Βρετανοί και Γάλλοι θέλουν να χαρακτηρίσουν τρομοκρατική οργάνωση τη ρωσική ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Wagner
Σχετικά Άρθρα
(upd 14) Μετά τη συνεχιζόμενη αναβολή της ημερομηνίας έναρξης της αντεπίθεσης τους οι Ουκρανοί σπεύδουν πλέον να χαμηλώσουν τις προσδοκίες από τη μεγάλη στρατιωτική τους επίθεση για την ανακατάληψη ουκρανικών εδαφών, υποστηρίζοντας πως εάν οι στόχοι τους δεν επιτευχθούν, τότε θα ακολουθήσουν και άλλες επιχειρήσεις.
Πρόκειται για ένα τελείως διαφορετικό αφήγημα από αυτό που είχε καλλιεργηθεί – τουλάχιστον μέχρι τώρα – από το Κίεβο αλλά και από τη Δύση, καθώς το μήνυμα προς τη Ρωσία ήταν πως η αντεπίθεση αυτή θα ήταν «η μητέρα των μαχών» και πως μετά από αυτήν, θα μπορούσαν να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το τέλος του πολέμου.
Πλέον, και με τον πιο επίσημο τρόπο - από τα χείλη του Ουκρανού υπουργού Εξωτερικών, Dmytro Kuleba – οι Ουκρανοί φαίνεται πως συμμερίζονται την θέση των Αμερικάνων αξιωματούχων, οι οποίοι έχουν εκτιμήσει – βάσει των απόρρητων εγγράφων του Πενταγώνου και των μυστικών υπηρεσιών - πως η αντεπίθεση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων δεν πρόκειται να επιφέρει κάποιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα όσον αφορά την ανακατάληψη εδαφών ούτε πρόκειται να αλλάξει τις ισορροπίες στο πεδίο της μάχης.
Ενδεικτικό άλλωστε του πανικού που κατακλύζει την ουκρανική πλευρά, είναι πως οι Ουκρανοί έπληξαν με HIMARS θέσεις όπου βρίσκονταν Ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου έτοιμοι για ανταλλαγή στο Bakhmut.

Η παραδοχή των Ουκρανών

Σε σημερινές του δηλώσεις στη γερμανική εφημερίδα Bild ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Dmytro Kuleba ανατρέπει όλη τη στρατηγική των Ουκρανών, αναφέροντας πως εάν η αντεπίθεση δεν αποδώσει τα απαιτούμενα, τότε δεν θα είναι η τελευταία.
«Μη θεωρήσετε πως αυτή η αντεπίθεση θα είναι η τελευταία, διότι δεν ξέρουμε ακόμη τι αποτελέσματα θα φέρει
Αν η αντεπίθεση φέρει την απελευθέρωση των περιοχών της χώρας που έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός θα είναι η τελευταία, αν όχι θα πρέπει να προετοιμάσουμε την επόμενη» επισημαίνει ο Kuleba, επιχειρώντας με αυτόν τον τρόπο να μειώσει τις προσδοκίες από την επικείμενη αντεπίθεση του ουκρανικού στρατού.

Περισσότερα όπλα

Απηχώντας μάλιστα την εκτίμηση των Αμερικάνων, πως ενδεχομένως η Ουκρανία δεν έχει τον κατάλληλο στρατιωτικό εξοπλισμό και δυναμικό για μια επιτυχημένη αντεπίθεση, ο Kuleba υποστηρίζει πως η Ουκρανία χρειάζεται πολύ μεγαλύτερες ποσότητες εξοπλισμού για να αντιμετωπίσει τους Ρώσους.
«Για να κερδίσεις τον πόλεμο, χρειάζεσαι όπλα, όπλα και περισσότερα όπλα» αναφέρει ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, υποστηρίζοντας πως πολλά θα εξαρτηθούν από τη Γερμανία και την εταιρεία όπλων Rheinmetall, η οποία – όπως λέει – αποτελεί αληθινό «τιτάνα της βιομηχανίας όπλων στην Ευρώπη και πιθανόν σε όλο τον κόσμο».
Πάντως, ο Kuleba επισημαίνει πως πέρα από πυρομαχικά, οβίδες και άρματα μάχης, η Ουκρανία χρειάζεται και μαχητικά αεροσκάφη (συγκεκριμένα τα αμερικανικά F-16) και υποστηρίζει πως ποντάρει στη στήριξη της Γερμανίας για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Barrons (Βρετανία): Ελάχιστες οι πιθανότητες επιτυχίας της ουκρανικής αντεπίθεσης

Σε συνέντευξή του στο BBC News, ο στρατηγός εν αποστρατεία Sir Richard Barrons, πρώην Διοικητής της Στρατηγικής Διοίκησης του Ηνωμένου Βασιλείου, τόνισε ότι η πολυαναμενόμενη ουκρανική αντεπίθεση θα είχε περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας εάν είχε υιοθετήσει μια καλύτερη προσέγγιση στοχεύοντας ένα και μόνο συγκεκριμένο και περιορισμένο τμήμα της πρώτης γραμμής.
Σύμφωνα με την ανάλυσή του, μια πιο στενή και εστιασμένη επιθετική στρατηγική θα μεγιστοποιούσε τις πιθανότητες επίτευξης ευνοϊκών αποτελεσμάτων στη συνεχιζόμενη σύγκρουση.
Με βάση τα στοιχεία που παρείχε ο Στρατηγός Barrons η Ουκρανία φέρεται να έχει συγκεντρώσει περίπου 60.000 στρατιώτες στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την επερχόμενη επιχείρηση.
Αντίθετα, η Ρωσία πιστεύεται ότι έχει περίπου 300.000 στρατιώτες στην πρώτη γραμμή και επιπλέον 200.000 σε εφεδρεία.
Ο απόστρατος στρατηγός πιστεύει ότι, ακόμη και στο καλύτερο σενάριο, κάθε επιτυχημένη επιχείρηση πρέπει να περιορίζεται σε ένα εμπρόσθιο τμήμα όχι μεγαλύτερο από 25 χιλιόμετρα για να καταστεί δυνατή η αριθμητική υπεροχή που απαιτείται για να επιτευχθεί μια σημαντική ανακατάληψη.
Αυτή η τακτική προσέγγιση θα απαιτούσε την ανάπτυξη στρατευμάτων και πόρων με πιο στοχευμένο και στρατηγικό τρόπο.
Ο Barrons πιστεύει ότι θα αποτελούσε στρατηγικό πλεονέκτημα για την Ουκρανία να επιλεγεί μια θέση για την αντεπίθεση, όπου κρίσιμοι κόμβοι υλικοτεχνικής υποστήριξης, όπως η Κριμαία, θα μπορούσαν να απομονωθεί από την πλειοψηφία των ρωσικών δυνάμεων.
Μια άλλη πιο επιτυχής προσέγγιση, όπως πρότεινε ο πρώην Διοικητής της Στρατηγικής Διοίκησης του Ηνωμένου Βασιλείου, θα ήταν η βαθιά διείσδυση στη βαριά οχυρωμένη ρωσική άμυνα, θέτοντας έτσι σημαντική απειλή για τα μετόπισθεν.
Μια τέτοια στρατηγική κίνηση θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει σημαντική αναστάτωση στην αλυσίδα εφοδιασμού των Ρώσων, αποδυναμώνοντας την ικανότητά τους να πολεμούν και αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες επιτυχούς έκβασης για την Ουκρανία.

Αυτοκαταστρέφονται

Μέσα στον πανικό τους πάντως, οι Ουκρανοί φαίνεται πως διαπράττουν και τεράστια στρατιωτικά … σφάλματα.
Σύμφωνα με τον Yevgeny Prigozhin, επικεφαλής της Wagner οι Ουκρανοί εκτόξευσαν τέσσερις πυραύλους HIMARS, οι οποίοι έπληξαν κτήριο στο Bakhmut όπου βρίσκονταν Ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου που ήταν έτοιμοι για ανταλλαγή με τους Ρώσους.
Από την επίθεση αυτή καταστράφηκε το κτήριο, αλλά δεν τραυματίστηκε κανείς από τους Ουκρανούς στρατιώτες και τις δυνάμεις της Wagner.
«Εάν θέλετε να τους καταστρέψετε, επαναλάβετε άμεσα το χτύπημα.
Έχετε τις συντεταγμένες.
Το χτύπημα δεν είναι κακό, αλλά οι HIMARS δεν λειτουργούν πολύ καλά.
Επίσης έχω ένα μήνυμα προς τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες και τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.
Μην αφήνετε τους Αμερικάνους να ρίχνουν με τα HIMARS.
Κάντε τα πάντα μόνοι σας, γιατί διαφορετικά θα σας σκοτώσουν όλους…
Μην εμπιστεύεστε τους Αμερικάνους…» αναφέρει σε μήνυμά του ο Prigozhin.

Ρωσικές επιχειρήσεις στα δυτικά και βορειοδυτικά προάστια του Bakhmut

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις στα βορειοδυτικά και δυτικά προάστια του Bakhmut (Artyomovsk), ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, αντιστράτηγος Igor Konashenkov.
«Στην κατεύθυνση του Donetsk οι ομάδες επίθεσης συνέχισαν τις επιθετικές τους επιχειρήσεις για την κατάληψη αστικών περιοχών στα βορειοδυτικά και δυτικά προάστια της πόλης Artyomovsk.
Μονάδες της Αερομεταφερόμενης Δύναμης ακινητοποίησαν τον εχθρό στα πλευρά», είπε ο Ρώσος εκπρόσωπος.
Η ρωσική αεροπορία και το πυροβολικό έπληξαν μονάδες των Ουκρανών στους οικισμούς Krasnoye και Stupochki στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk και στα δυτικά προάστια του Artyomovsk, διευκρίνισε ο στρατηγός.
Ρωσικά αεροσκάφη και ελικόπτερα πραγματοποίησαν συνολικά 12 εξόδους σε αυτήν την περιοχή τις τελευταίες 24 ώρες.
Το πυροβολικό της νότιας ομάδας μάχης πέτυχε 98 ουκρανικούς στόχους.

Peskov: Πλήγμα στη στρατιωτική μηχανή της Ουκρανίας

Η στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι «πολύ δύσκολη», όμως ορισμένοι στόχοι έχουν επιτευχθεί, δήλωσε απόψε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov, σύμφωνα με το πρακτορείο Tass.
Ο Peskov, είπε στο ρωσικό πρακτορείο ότι η Μόσχα ενεργεί με αργό ρυθμό στην Ουκρανία επειδή «είναι μια στρατιωτική επιχείρηση, όχι πόλεμος».
Υποστήριξε όμως ότι η Ρωσία έχει καταφέρει να προκαλέσει σοβαρό πλήγμα στη στρατιωτική μηχανή της Ουκρανίας και «αυτή η δουλειά θα συνεχιστεί».

Παραδοχή Borrell (ΕΕ): Χωρίς τη βοήθεια μας, η Ουκρανία θα παραδινόταν σε λίγες ημέρες

Στην παραδοχή πως εάν δεν υπήρχε η βοήθεια της Δύσης, η Ουκρανία θα παραδινόταν μέσα σε λίγες ημέρες προχώρησε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Josep Borrell.
«Πρέπει να συνεχίσουμε να βοηθάμε στην Ουκρανία.
Ξέρω ακριβώς πώς να σταματήσω τον πόλεμο.
Σταματώ να παρέχω στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.
Η Ουκρανία μέσα σε λίγες ημέρες, θα παραδοθεί.
Και αυτό είναι, ο πόλεμος τελείωσε» ανέφερε ο Borrell, προσθέτοντας: «Σε αυτούς που λένε ότι θέλουν ειρήνη και ότι ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό, είναι να σταματήσουν οι Ευρωπαίοι να βοηθούν την Ουκρανία, θα πρέπει να είμαι ειλικρινής: Δεν ξέρω ακριβώς σε τι κόσμο ζουν».

Διάταγμα Putin: Προς πλήρη αποχώρηση από τη Συνθήκη για τις συμβατικές δυνάμεις στην Ευρώπη

Με διάταγμα του ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin όρισε τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ, Sergei Ryabkov ως τον αρμόδιο να χειριστεί το θέμα της καταγγελίας της Συνθήκης για τις Συμβατικές Στρατιωτικές Δυνάμεις στη Ευρώπη, κίνηση που ενδεχομένως να σηματοδοτεί την επίσημη καταγγελία της Συνθήκης από την πλευρά της Ρωσίας.
Η συγκεκριμένη Συνθήκη καλούνταν ήδη από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου να ορίσει τον αριθμό των στρατιωτών που θα διατηρούσαν στην Ευρώπη τόσο το ΝΑΤΟ όσο και το αντίπαλο του δέος, το Σύμφωνο της Βαρσοβίας.

Tρομοκρατική οργάνωση οι Wagner

Ο Prigozhin και η Wagner μπαίνουν στο στόχαστρο της Μ. Βρετανίας και της Γαλλίας, καθώς φέρονται να θέλουν να χαρακτηρίσουν τη ρωσική στρατιωτική εταιρεία, τρομοκρατική οργάνωση.
Το Κοινοβούλιο της Γαλλίας καλεί την Ευρώπη να εντάξει τη Wagner στην επίσημη λίστα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις.
«Όπου και αν πηγαίνουν, τα μέλη της Wagner προκαλούν αστάθεια και βία, σκοτώνουν και βασανίζουν» ανέφερε Γάλλος βουλευτής
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Times, αντίστοιχη απόφαση αναμένεται να λάβει εντός των επόμενων ημερών ή εβδομάδων και η βρετανική κυβέρνηση
Ο χαρακτηρισμός της Wagner ως τρομοκρατικής οργάνωσης θα σημαίνει αφενός ότι θα μπορούν να της επιβάλλονται οικονομικές κυρώσεις όπως και να μη μπορεί να αντλεί χρηματοδότηση μέσω των βρετανικών χρηματοοικοκομικών θεσμών αφετέρου ότι θα αποτελεί ποινικό αδίκημα στη Μ. Βρετανία για κάποιον να εργάζεται στη Wagner, να συμμετέχει σε συγκεντρώσεις μελών της, να την υποστηρίζει ή να φέρει σύμβολα και λογότυπο της δημόσια.

Τρομοκρατία και εξτρεμισμός τα σχέδια δολοφονίας Ρώσων

Η δήλωση του επικεφαλής της Διεύθυνσης Πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας Kirill Budanov για σχέδια δολοφονίας Ρώσων σε όλο τον κόσμο δεν είναι τίποτα λιγότερο από εξτρεμισμό και τρομοκρατία, δήλωσε την Τετάρτη (10/5/2023) η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών εξεπλάγη από την έλλειψη σαφούς αντίδρασης από τη Δύση.
«Αναρωτιέμαι τι άλλο χρειάζεται ο Λευκός Οίκος, η Ντάουνινγκ Στριτ, το Μέγαρο των Ηλυσίων, το Βερολίνο, η Μαδρίτη και η Ρώμη για να δουν στοιχεία εξτρεμισμού σε τέτοιες δηλώσεις», τόνισε.
Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Dmitry Peskov εξέφρασε νωρίτερα την ελπίδα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι ευρωπαϊκές χώρες θα καταδικάσουν την παρατήρηση του Budanov σχετικά με την ετοιμότητά του να συνεχίσει να σκοτώνει Ρώσους σε όλο τον κόσμο.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου τόνισε ότι με το να παραμείνουν σιωπηλοί για το θέμα αποκαλύπτουν περισσότερο τη γενικότερη στάση τους.
Σύμφωνα με τον Peskov αυτή η δήλωση αποτελεί μία ακόμη απόδειξη ότι ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin πήρε τη σωστή απόφαση να ξεκινήσει την ειδική στρατιωτική επιχείρηση.

ΝΑΤΟ: Πιο επικίνδυνο το μέλλον

Το ΝΑΤΟ ήταν έτοιμο όταν ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin εισέβαλε στην Ουκρανία υποστήριξε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της στρατιωτικής επιτροπής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, όπου για πρώτη φορά παρίσταται και η Φινλανδία.
Ωστόσο, ο Stoltenberg υποστήριξε ότι η Συμμαχία πρέπει να διπλασιάσει τις προσπάθειες της προκειμένου να παράσχει ασφάλεια στα περίπου 1 δισεκατομμύριο πολίτες των κρατών – μελών του.
«Όταν ο Πρόεδρος Putin ξεκίνησε την πλήρη εισβολή του στην Ουκρανία το 2022, ήμασταν έτοιμοι.
Μέσα σε λίγες ώρες ενεργοποιήσαμε όλα τα αμυντικά μας σχέδια.
Θέσαμε 40.000 στρατιώτες υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ, με την υποστήριξη σημαντικών αεροπορικών και θαλάσσιων δυνάμεων, και ενισχύσαμε την άμυνά μας από τη Βαλτική στη Μαύρη Θάλασσα.
Αυτές οι ενέργειες μειώνουν τον κίνδυνο λανθασμένου υπολογισμού και κλιμάκωσης πέρα από την Ουκρανία, καθιστώντας ξεκάθαρο ότι θα υπερασπιστούμε κάθε εκατοστό εδάφους του ΝΑΤΟ» υποστήριξε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, ο οποίος προειδοποίησε για ένα πιο επικίνδυνο μέλλον.

Σκοτώθηκε Βρετανός μισθοφόρος

Ο Βρετανός μισθοφόρος Jay Morais σκοτώθηκε στην Ουκρανία, ανέφερε η Daily Telegraph την Τετάρτη (10/5/2023).
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο 52χρονος Βρετανός υπήκοος ήταν μέλος της εδαφικής άμυνας της διεθνούς λεγεώνας, η οποία ανήκει στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.
Η στρατιωτική μονάδα, αποτελούμενη από μισθοφόρους από διάφορες χώρες, επιβεβαίωσε τον θάνατο του Morais.
Σύμφωνα με την Daily Telegraph, πέθανε σε νοσοκομείο του Kharkiv μετά από τραυματισμό που υπέστη κατά τη διάρκεια συμπλοκών στο Donbass.
Μιλώντας σε συνέντευξή του στην Telegraph ο Morais είπε ότι προηγουμένως πολέμησε στο Κοσσυφοπέδιο και την Ακτή του Ελεφαντοστού στο πλαίσιο της Γαλλικής Λεγεώνας των Ξένων πριν εγκαταλείψει τη στρατιωτική του θητεία το 2007.
Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι δόθηκε υποστήριξη στην οικογένεια του Morais μετά τον θάνατό του.
Σύμφωνα με την Daily Telegraph, είναι τουλάχιστον ο πέμπτος Βρετανός που σκοτώνεται στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης σύγκρουσης.

Απουσία Ουκρανών

Αν και το θέμα της Ουκρανίας αναμένεται να κυριαρχήσει στη συνεδριάση της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ, από αυτήν θα απουσιάσει ο ανώτατος διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, Valery Zaluzhny.
Όπως αναφέρεται, ο Zaluzhny αρνήθηκε να συμμετάσχει ακόμα και μέσω τηλεδιάσκεψης, επικαλούμενος την τεταμένη επιχειρησιακή κατάσταση στην Ουκρανία.
Για την επικείμενη αντεπίθεση των Ουκρανών θα ενημερώσει το ΝΑΤΟ ένας Ουκρανός στρατιωτικός εκπρόσωπος, υπογράμμισε ο Βρετανός ναύαρχος, Rob Bauer.

Ρωσία: Πολεμάμε τον φασισμό στην Ουκρανία

Την θέση πως η Δύση προσπαθεί να ξαναγράψει την ιστορία και να διαστρεβλώσει τα γεγονότα του Β’ Παγκοσμίου πολέμου διατυπώνει ο Ρώσος πρέσβης στις ΗΠΑ, Anatoly Antonov, ο οποίος υποστήριξε πως και σήμερα οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις πολεμούν το μικρόβιο του φασισμού στην Ουκρανία.
«Σήμερα οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις πολεμούν ξανά τη μόλυνση του φασισμού στην Ουκρανία.
Θεωρώ πως είναι καθήκον μας να μεταφέρουμε την ιστορική αλήθεια στα παιδιά μας, στα εγγόνια μας και στα δισέγγονα μας και να τους πούμε για τους ήρωες που μας έδωσαν την ευκαιρία να ζήσουμε, για το ότι αυτή η γενιά των νικητών όχι μόνο απελευθέρωσε την Ευρώπη από την «πανούκλα», αλλά μπόρεσε σε σύντομο χρονικό διάστημα να αναστηλώσει την χώρα και να την μετατρέψει σε υπερδύναμη» είπε ο Antonov, τονίζοντας: «Εάν ο καθένας από τους 27 εκατομμύρια που πέθαναν στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο τιμούνται με ενός λεπτού σιγή, τότε ο κόσμος θα έμενε σιωπηλός για περισσότερα από 50 χρόνια»

Ρωσία: Εκπαίδευση εφέδρων

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin υπέγραψε διάταγμα για τη στρατιωτική εκπαίδευση Ρώσων πολιτών σε εφεδρεία το 2023.
Το έγγραφο δημοσιεύτηκε στον επίσημο ιστότοπο νομικών πληροφοριών της ρωσικής κυβέρνησης.
«Καλούμε τους Ρώσους πολίτες σε εφεδρεία για στρατιωτική εκπαίδευση στις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις, στις δυνάμεις της Ρωσικής Εθνοφρουράς, στις κρατικές υπηρεσίες ασφαλείας και στους φορείς της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) το 2023», αναφέρεται στο έγγραφο.
Το διάταγμα τίθεται σε ισχύ από την ημέρα της δημοσίευσής του.
Η στρατιωτική εκπαίδευση των εφέδρων είναι μια προγραμματισμένη εκδήλωση για τη βελτίωση της στρατιωτικής ικανότητας των εφέδρων και πραγματοποιείται κάθε χρόνο, παρόλο που τώρα αποκτά μεγαλύτερη σημασία εν μέσω της συνεχιζόμενης στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.
Το διάταγμα υπογράφεται από τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Με βάση το προεδρικό διάταγμα, το τμήμα στρατολογίας του υπουργείου Άμυνας εκπονεί αντίστοιχη οδηγία για τους περιφερειακούς στρατολογικούς σταθμούς.
Μόνο όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, οι έφεδροι θα αρχίσουν να λαμβάνουν ειδοποιήσεις.

Προέλαση Ρώσων

Στο στρατιωτικό πεδίο, οι πιο σκληρές μάχες εξακολουθούν να δίνονται στο ανατολικό μέτωπο και συγκεκριμένα στην πόλη Bakhmut, όπου οι δυνάμεις της Wagner υποστηρίζουν ότι τους έχουν απομείνει άλλα 2 τετραγωνικά χιλιόμετρα για να καταλάβουν την πόλη.
Είναι χαρακτηριστικό πως το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Ουκρανίας παραδέχθηκε πως τα ρωσικά στρατεύματα προέλασαν στα μέτωπα στη Lyman, στην Avdiivka και στη Marinka, παρά το γεγονός ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν 30 επιθέσεις.

Αποτροπή διάσχισης Δνείπερου, κατάρριψη drone στο Kursk

Από την πλευρά τους οι Ρώσοι υποστηρίζουν ότι κατάφεραν να αποτρέψουν Ουκρανούς στρατιώτες να διασχίσουν με επτά σκάφη τον Δνείπερο και να περάσουν στην αριστερή του όχθη βόρεια της πόλης Aleshki, ενώ το ρωσικό πυροβολικό κατέστρεψε δύο αποθήκες πυρομαχικών στην περιοχή της Zaporizhia.
Ανταλλαγή πυρών συνεχίζεται στα περίχωρα της πόλης Gulyaipole, ενώ το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως τις τελευταίες 24 ώρες εξουδετέρωσε 70 Ουκρανούς, 4 οχήματα και 3 θωρακισμένα οχήματα στη Zaporizhia και στο νότιο Donetsk.
Επιπλέον, η ρωσική αεράμυνα κατέρριψε ουκρανικό drones στην περιοχή του Kursk, στα σύνορα με την Ουκρανία χωρίς να υπάρξουν θύματα ή σοβαρές ζημιές.
6_20.jpg
7_17.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης