Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μετά την «επιτυχία» με τη Ρωσία, η ΕΕ ετοιμάζει κυρώσεις στην Κίνα - Θα απαντήσουμε δεόντως, είπε ο Κινέζος ΥΠΕΞ

Μετά την «επιτυχία» με τη Ρωσία, η ΕΕ ετοιμάζει κυρώσεις στην Κίνα - Θα απαντήσουμε δεόντως, είπε ο Κινέζος ΥΠΕΞ
Η Κίνα δεσμεύεται να απαντήσει στις κυρώσεις της ΕΕ
Σχετικά Άρθρα
Απορρίπτει όσο και καταδικάζει τις προθέσεις της ΕΕ για επιβολή κυρώσεων σε κινεζικές εταιρείες που προσφέρουν υποστήριξη στην πολεμική μηχανή της Ρωσίας ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, δεσμευόμενος να αντιδράσει «αυστηρά και αποφασιστικά».
Ο λόγος για τον Qin Gang, ο οποίος μίλησε μετά τη συνάντηση με τη γερμανίδα ομόλογό του, Annalena Baerbock, στο Βερολίνο, η οποία έγινε προκειμένου να υπάρξει προετοιμασία για τις κοινές διαβουλεύσεις Γερμανίας - κινεζικής κυβέρνησης που θα πραγματοποιηθούν τον επόμενο μήνα.
Σημειώνεται πως οκτώ κινεζικές επιχειρήσεις που κατηγορούνται για πώληση εξοπλισμού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε όπλα περιλαμβάνονται σε ένα νέο πακέτο κυρώσεων, το οποίο είδαν οι Financial Times, το οποίο θα συζητηθεί από τα κράτη μέλη της ΕΕ αυτή την εβδομάδα.
Οι Βρυξέλλες μέχρι τώρα απέφευγαν να στοχοποιήσουν την Κίνα, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία ότι παρείχε όπλα στη Μόσχα.
Τα τιμωρητικά μέτρα είναι απλώς προτάσεις, υπό την προϋπόθεση της ομόφωνης έγκρισης των κρατών μελών της Ε.Ε.
Ο Qin είπε ότι η Κίνα δεν παρέδωσε κανένα όπλο σε περιοχές κρίσης ενώ, όπως επεσήμανε, έχει νόμους που ρυθμίζουν την εξαγωγή αγαθών τα οποία μπορεί να χρησιμοποιηθούν διττώς.
«Υπάρχει μια συνεργασία μεταξύ κινεζικών και ρωσικών εταιρειών».
Που δεν πρέπει να διαταραχθεί.
Είμαστε ενάντια στα κράτη που επιβάλλουν εξωεδαφικές ή μονόπλευρες κυρώσεις στην Κίνα ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα σύμφωνα με τους δικούς τους εσωτερικούς νόμους.
Και αν γινόταν αυτό θα αντιδρούσαμε αυστηρά και αποφασιστικά.
Θα υπερασπιστούμε τα νόμιμα συμφέροντα της χώρας μας και των εταιρειών μας».
Δύο εταιρείες της ηπειρωτικής Κίνας είναι στον κατάλογο των εταιρειών της ΕΕ που θα δεχθούν κυρώσεις: η 3HC Semiconductors και η King-Pai Technology, που βρίσκονται ήδη στη λίστα κυρώσεων των ΗΠΑ.
Δύο εταιρείες με έδρα το Χονγκ Κονγκ που βρίσκονται στη λίστα της ΕΕ περιλαμβάνονται ήδη στη λίστα του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ: η Sinno Electronics και η Sigma Technology.
Η King-Pai παρέχει μικροτσίπ στη Ρωσία που «έχουν αμυντικές εφαρμογές και μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα συστήματα καθοδήγησης πυραύλων κρουζ» είχε δηλώσει προηγουμένως το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Κανένα σχόλιο…

Η Baerbock αρνήθηκε να σχολιάσει το παραμικρό για τις εταιρείες που πρόκειται να πληγούν από τις κυρώσεις.
Ωστόσο, είπε ότι είναι «σημαντικό» οι κυρώσεις που έχει επιβάλει η ΕΕ στη Ρωσία «να μην ανατρέπονται με έμμεσους τρόπους.
Είναι ιδιαίτερα κρίσιμο το ότι οι ρωσικές εταιρείες όπλων να μην αποκτούν πρόσβαση σε προϊόντα που σχετίζονται με τον πόλεμο».
Για αυτόν τον λόγο, πρόσθεσε, η ΕΕ εξετάζει μέτρα που θα διασφαλίζουν ότι «τα προϊόντα διπλής χρήσης που υπόκεινται σε κυρώσεις δεν θα καταλήξουν σε λάθος χέρια».
«Δεν θέλουμε να στραφούμε εναντίον κάποιας συγκεκριμένης χώρας, αλλά εναντίον αυτών των προϊόντων που υπόκεινται σε κυρώσεις.
Αναμένουμε από όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, να ασκήσουν επιρροή στις εταιρείες τους έχοντας αυτό κατά νου», είπε.
Απευθυνόμενος στην πρόσφατη ειρηνευτική πρωτοβουλία της Κίνας για την Ουκρανία, ο Qin είπε ότι το Πεκίνο θα παραμείνει σε επαφή με όλες τις χώρες και θα «διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο» στην επίλυση της σύγκρουσης.
Είπε ότι ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping, σε πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία με τον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelenskyy, είχε τονίσει ότι «ο διάλογος και οι συνομιλίες είναι η μοναδική διέξοδος από αυτήν την κρίση».
«Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ως υπεύθυνη χώρα, θα συνεχίσουμε να πιέζουμε για ειρηνευτικές συνομιλίες», είπε.
«Η Κίνα δεν θα ρίξει λάδι στη φωτιά και δεν θα προσπαθήσει να αντλήσει οφέλη από αυτή την κρίση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης