Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας διώχνει το Πεκίνο από την Ιταλία - H Μeloni τελειώνει το «Μια ζώνη, ένας δρόμος»

Ο πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας διώχνει το Πεκίνο από την Ιταλία - H Μeloni τελειώνει το «Μια ζώνη, ένας δρόμος»
Πρόθυμη να εγκαταλείψει τον νέο «δρόμο του μεταξιού» δηλώνει η πρωθυπουργός Meloni
Σήμα στις ΗΠΑ ότι σκοπεύει να αποχωρήσει από μια αμφιλεγόμενη επενδυτική συμφωνία με την Κίνα πριν από το τέλος του έτους έδωσε η Ιταλία.
Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Giorgia Meloni διαβεβαίωσε τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ Kevin McCarthy κατά τη διάρκεια συνάντησης στη Ρώμη την περασμένη εβδομάδα ότι, παρότι δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση, η κυβέρνησή της τάσσεται υπέρ της αποχώρησης από την πρωτοβουλία Belt and Road της Κίνας, σύμφωνα με τους παρευρισκόμενους.
Η Ιταλία εισήλθε στην πρωτοβουλία για τις υποδομές το 2019, όταν ο Giuseppe Conte ήταν πρωθυπουργός, και έτσι έγινε η μοναδική χώρα του G7 που έγινε μέρος της συμφωνίας.
Επισημαίνεται πως η συμφωνία θα ανανεωνόταν αυτόματα το 2024, εκτός εάν η Ρώμη αποχωρούσε.
Η Ιταλία, όπως και οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης, έχουν παγιδευτεί μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου, οι σχέσεις των οποίων επιδεινώθηκαν υπό το φως της συνεχιζόμενης στήριξης του Πεκίνου προς τη Ρωσία.
Οι ευρωπαϊκές χώρες αγωνίζονται να εξισορροπήσουν την επιθυμία να εμπλακούν με την Κίνα για το εμπόριο και τις επενδύσεις, ενώ απωθούν τους ισχυρισμούς περί οικονομικού εξαναγκασμού.
Σύμφωνα με το Bloomberg, oι ΗΠΑ πίεσαν ενεργά τη Ρώμη να λάβει θέση δημοσίως για το θέμα και να εγκαταλείψει τη συμφωνία.
Οι διπλωματικοί σύμβουλοι του Meloni εξακολουθούν να συζητούν τις λεπτομέρειες και το χρονοδιάγραμμα της απόφασης για το εν λόγω ζήτημα, φοβούμενοι οικονομικά αντίποινα από την Κίνα.
Συνεπώς, τίποτα δεν θα δημοσιοποιηθεί πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής των ηγετών της G-7 στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας, στις 19 Μαΐου.
Η πιθανή κίνηση συνδέεται στενά με τη στάση της Meloni απέναντι στις κινεζικές επενδύσεις στην Ιταλία, και ειδικότερα με την επικείμενη επιλογή για το αν θα χρησιμοποιήσει την εκτελεστική εξουσία για να περιορίσει την επιρροή της κινεζικής Sinochem Holdings Corp. στον μεγαλύτερο μέτοχο της εταιρείας κατασκευής ελαστικών Pirelli & C. SpA.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης