Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χρεοκοπία των ΗΠΑ ακόμη και την 1η Ιουνίου 2023 αν δεν αυξηθεί το όριο του χρέους

Χρεοκοπία των ΗΠΑ ακόμη και την 1η Ιουνίου 2023 αν δεν αυξηθεί το όριο του χρέους
Η εκτίμηση για τη λεγόμενη "ημερομηνία Χ" ευθυγραμμίζεται με την εκτίμηση της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen
Σχετικά Άρθρα
Η αμερικανική κυβέρνηση θα αρχίσει να αθετεί τις υποχρεώσεις πληρωμών της μεταξύ των αρχών Ιουνίου και των αρχών Αυγούστου χωρίς αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους, προειδοποίησε την Τρίτη το Bipartisan Policy Center, επισημαίνοντας την πίεση από την πτώση των φορολογικών εσόδων.
Η εκτίμηση για τη λεγόμενη "ημερομηνία Χ" - όταν η κυβέρνηση θα έχει έλλειψη μετρητών για να πληρώσει τις υποχρεώσεις της - ευθυγραμμίζεται με την εκτίμηση της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen, η οποία προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι μια χρεοκοπία θα μπορούσε να έρθει ήδη από την 1η Ιουνίου.
Το Bipartisan Policy Center (BPC), το οποίο παρακολουθεί στενά τις διαμάχες για το όριο χρέους στο Κογκρέσο, είχε εκτιμήσει τον Φεβρουάριο ότι η ημερομηνία Χ θα μπορούσε να έρθει μεταξύ καλοκαιριού και αρχών φθινοπώρου, αλλά τώρα βλέπει ότι η χρεοκοπία θα επέλθει πολύ νωρίτερα, εάν το Κογκρέσο δεν καταφέρει να αυξήσει το ανώτατο όριο δανεισμού των ΗΠΑ ύψους 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, σημειώνει το Reuters.

Παγκόσμια αποσταθεροποίηση

Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι μια παρατεταμένη χρεοκοπία θα μπορούσε να στείλει την αμερικανική οικονομία σε βαθιά ύφεση με ραγδαία αύξηση της ανεργίας, ενώ θα αποσταθεροποιούσε το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα που βασίζεται στα αμερικανικά ομόλογα.
Ήδη οι επενδυτές προετοιμάζονται για τον αντίκτυπο, απαιτώντας απότομα υψηλότερες αποδόσεις για τους τίτλους του Δημοσίου που λήγουν στις αρχές Ιουνίου.
Στην πιο πρόσφατη ανάλυσή της, το think tank ανέφερε ότι τα αδύναμα έσοδα κατά την εαρινή περίοδο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων επιδεινώθηκαν από τις καθυστερήσεις πληρωμών που χορηγήθηκαν στους φορολογούμενους σε ορισμένες περιοχές με σοβαρές καταστροφές από καταιγίδες, συμπεριλαμβανομένου μεγάλου μέρους της Καλιφόρνιας και ορισμένων κομητειών της Τζόρτζια και της Αλαμπάμα, μέχρι τις 16 Οκτωβρίου, αυξάνοντας τις πιθανότητες έλλειψης μετρητών μέχρι τις αρχές Ιουνίου.
"Οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες για την αξιολόγηση της δύναμης των ταμειακών ροών της κυβέρνησης", δήλωσε ο Shai Akabas, διευθυντής οικονομικής πολιτικής της BPC.
"Εάν δεν επιτευχθεί λύση πριν από τον Ιούνιο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορεί να παίζουν καθημερινά ρώσικη ρουλέτα με την πλήρη πίστη και πίστωση των Ηνωμένων Πολιτειών, διακινδυνεύοντας οικονομική καταστροφή για τους ψηφοφόρους τους και τη χώρα".
Το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε την Παρασκευή ταμειακό υπόλοιπο 206,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων και η έκθεση της BPC ανέφερε ότι το υπουργείο είχε περίπου 115 δισεκατομμύρια δολάρια υπόλοιπο δανειοληπτικής ικανότητας στο πλαίσιο έκτακτων μέτρων διαχείρισης μετρητών ύψους 230 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Φορολογική γραμμή ζωής

Αλλά αν τα φορολογικά έσοδα επιτρέψουν στο Υπουργείο Οικονομικών να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του μέχρι τα μέσα Ιουνίου, οι τριμηνιαίες εκτιμώμενες φορολογικές πληρωμές που πρέπει να καταβληθούν στις 15 Ιουνίου μπορούν πιθανότατα να οδηγήσουν την κυβέρνηση μέχρι τις 30 Ιουνίου, αναφέρει η BPC στην ανάλυσή της.
Κατά την ημερομηνία αυτή, το Υπουργείο Οικονομικών θα είναι σε θέση να αποκτήσει πρόσβαση σε 143 δισεκατομμύρια δολάρια σε πρόσθετο περιθώριο δανεισμού αναστέλλοντας την επανεπένδυση των επενδύσεων που λήγουν στο Ταμείο Συνταξιοδότησης και Αναπηρίας του Δημοσίου και στο Ταμείο Παροχών Υγείας Συνταξιούχων Ταχυδρομικών Υπηρεσιών, μεταξύ των υπόλοιπων έκτακτων μέτρων διαχείρισης ρευστότητας που θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν.
"Σε ένα τέτοιο σενάριο, ο πρόσθετος χώρος που δημιουργείται από αυτά τα μέτρα θα υποστήριζε την ικανότητα του Υπουργείου Οικονομικών να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις μας τουλάχιστον μέχρι τις αρχές Ιουλίου και ίσως αρκετές εβδομάδες μετά", δήλωσε η BPC.
Η τελευταία εκτίμηση του think tank συμφωνεί περίπου με την αναθεωρημένη εκτίμηση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου ότι υπάρχει πλέον "σημαντικά μεγαλύτερος κίνδυνος" χρεοκοπίας στις αρχές Ιουνίου.
Αργότερα την Τρίτη, ο πρόεδρος Joe Biden θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Kevin McCarthy και άλλους ηγέτες του Κογκρέσου για να συζητήσουν τις επιλογές επίλυσης της αντιπαράθεσης για το όριο του χρέους μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων.
Ο Biden έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να διαπραγματευτεί τις απαιτήσεις των Ρεπουμπλικάνων για περικοπές δαπανών με αντάλλαγμα την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους, αλλά έχει δηλώσει ότι είναι πρόθυμος να συζητήσει τη μείωση των ελλειμμάτων μόλις αυξηθεί το όριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης