Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ερωτήματα για τη ρωσική αεράμυνα μετά την επίθεση με drones - Ευάλωτο το σύστημα Pantsir

Ερωτήματα για τη ρωσική αεράμυνα μετά την επίθεση με drones - Ευάλωτο το σύστημα Pantsir
Η αυστηρά φυλασσόμενη περιοχή γύρω από τo Κρεμλίνο παραβιάστηκε από τα drones στις 3 Μαΐου
Σχετικά Άρθρα
Ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας, έχει εγείρει το περιστατικό με τα drones πάνω από το Κρεμλίνο, καθώς απέτυχαν να τα εμποδίσουν να φτάσουν στο κέντρο της πόλης.
Η αυστηρά φυλασσόμενη περιοχή γύρω από τo Κρεμλίνο παραβιάστηκε από τα drones στις 3 Μαΐου.
Ωστόσο, αναχαιτίστηκαν λίγα λεπτά πριν προκαλέσουν οποιαδήποτε ζημιά.
Το περιστατικό πέρασε απαρατήρητο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέχρι που το Κρεμλίνο το αποκάλυψε περίπου 12 ώρες αργότερα.
Η Μόσχα διευκρίνισε ότι ο πρόεδρος Putin απουσίαζε από το Κρεμλίνο κατά τη διάρκεια του περιστατικού.
Ωστόσο, σημειώνει το Eurasian Times, παραμένουν ερωτήματα για το πώς τα δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη παραβίασαν την ασφάλεια ενός από τα πιο οχυρωμένα κτίρια στο κέντρο της Μόσχας.
Οι απόψεις για το περιστατικό ποικίλλουν μεταξύ των αναλυτών, με ορισμένους να εκτιμούν ότι η επίθεση θα μπορούσε να είναι μια επιχείρηση που ενορχηστρώθηκε από τη Ρωσία, ενώ άλλοι εικάζουν ότι μπορεί να πρόκειται για μια σκόπιμη συμβολική πράξη της Ουκρανίας, με στόχο ένα εξέχον σύμβολο της ρωσικής κρατικής εξουσίας.
Η Ρωσία διατυπώνει συνεχώς ισχυρισμούς κατά της Ουκρανίας, κατηγορώντας την ότι ενορχηστρώνει επιθέσεις σε σημαντικές τοποθεσίες εντός της ρωσικής επικράτειας.
Σε απάντηση, το Κίεβο έχει προβεί σε διφορούμενες δημόσιες δηλώσεις, αποφεύγοντας να αναλάβει άμεσα την ευθύνη για τα χτυπήματα, αλλά εκφράζοντας μια αίσθηση ικανοποίησης για την παρατήρησή τους.
Αυτή η δυναμική του "tit-for-tat" μεταξύ των δύο εθνών αυξάνει την πολυπλοκότητα της κατάστασης και τροφοδοτεί τις συνεχιζόμενες εικασίες σχετικά με τα κίνητρα.
Εν τω μεταξύ, η Ουκρανία ανακοίνωσε ανοιχτά ότι αναπτύσσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη μεγαλύτερης εμβέλειας, γεγονός που ενισχύει τις εικασίες γύρω από την πιθανή εμπλοκή τους στο πρόσφατο περιστατικό στο Κρεμλίνο.
Το Κίεβο έχει αποδειχθεί ικανό να πλήξει ρωσικό έδαφος σε πολλές περιπτώσεις, εγείροντας ανησυχίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα της ρωσικής αεράμυνας.
Η εγγύτητα των επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη ρωσική πρωτεύουσα αποτελεί μια ανησυχητική τάση.
Τον Φεβρουάριο, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος έπεσε κοντά στην Κολομνά, περίπου 60 μίλια νοτιοανατολικά της Μόσχας.
Ακολούθησε άλλο ένα περιστατικό τον Απρίλιο, όταν ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος έπεσε 18 μίλια ανατολικά της πρωτεύουσας.
Οι πρόσφατες επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Κρεμλίνο έχουν προκαλέσει δυσάρεστα ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα της Ρωσίας να αποτρέψει μελλοντικές επιθέσεις.

Ανησυχίες για τα συστήματα αεράμυνας Pantsir

Σε απάντηση στην κλιμακούμενη απειλή των επιθέσεων από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας Pantsir αναπτύχθηκαν στρατηγικά στις ταράτσες αρκετών κρίσιμων κτιρίων στη Μόσχα, συμπεριλαμβανομένης της κορυφής της έδρας του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας.
Η κίνηση αυτή αποσκοπούσε στην ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της πόλης και στην παροχή ενός πρόσθετου επιπέδου προστασίας από πιθανές εναέριες απειλές.
Εκτός από το σύστημα αεράμυνας Pantsir, η άμυνα της Μόσχας ενισχύθηκε περαιτέρω με την ανάπτυξη αντιαεροπορικών συστημάτων S-400.
Σύμφωνα με τις αναφορές, αυτά τα προηγμένα συστήματα έχουν τοποθετηθεί στρατηγικά σε όλη την πρωτεύουσα, ενισχύοντας τις ήδη αξιοσημείωτες αμυντικές δυνατότητες της Μόσχας.
Ωστόσο, το σύστημα αεράμυνας Pantsir έχει επίσης αντιμετωπίσει κριτική από ορισμένους στρατιωτικούς αναλυτές που αμφισβητούν την αποτελεσματικότητά του έναντι των σύγχρονων εναέριων απειλών.

pantsir.JPG

Ο Ουκρανός στρατιωτικός-πολιτικός παρατηρητής Oleksandr Kovalenko υποστήριξε ότι το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα Pantsir-S1 δεν είναι τεχνικά εξοπλισμένο για την αναχαίτιση πυραύλων HIMARS, σε αντίθεση με προηγούμενους ισχυρισμούς Ρώσων εμπειρογνωμόνων.
Ο Kovalenko μοιράστηκε την πληροφορία αυτή μέσω του καναλιού του στο Telegram, ρίχνοντας φως στους περιορισμούς του συστήματος Pantsir-S1 στην αντιμετώπιση συγκεκριμένων πυραυλικών απειλών.
Η απάντηση του εμπειρογνώμονα αναφερόταν συγκεκριμένα στους ισχυρισμούς του κρατικού οργανισμού μέσων ενημέρωσης Zvezda, ο οποίος υποστηρίζεται και από το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, που ανέφερε ότι το σύστημα Pantsir έχει ποσοστό αναχαίτισης 100% έναντι των πυραύλων HIMARS.
Ο εμπειρογνώμονας εξέφρασε σκεπτικισμό σχετικά με τους ισχυρισμούς αυτούς, τονίζοντας ότι το σύστημα Pantsir δεν διαθέτει την τεχνική ικανότητα να αναχαιτίζει αξιόπιστα τους πυραύλους HIMARS.
Ο Kovalenko επεσήμανε ότι αυτά ακριβώς τα συστήματα που υποτίθεται ότι αποτελούν ένα ολοκληρωμένο αμυντικό δίκτυο γύρω από το Κρεμλίνο απέτυχαν να αποτρέψουν την προσγείωση δύο UAV στην οροφή, παρά την μάλλον υποτονική μέγιστη ταχύτητά τους, η οποία δεν ξεπερνά το ένα χιλιόμετρο ανά δευτερόλεπτο.
Ο Kovalenko έριξε φως σε ένα συναρπαστικό περιστατικό που εκτυλίχθηκε το 2020, όταν η πυροδότηση της συστοιχίας πυραύλων του συστήματος αεράμυνας Pantsir-S1 είχε απογοητευτικό αποτέλεσμα.
Παρά τις συγχρονισμένες προσπάθειες των τεσσάρων συστημάτων Pantsir-S1 που εκτόξευσαν τους πυραύλους τους στον άπιαστο εναέριο στόχο E-95, δεν πέτυχαν το στόχο τους.
Ο Ρώσος στρατιωτικός αναλυτής Ian Matveev υποστήριξε επίσης στο παρελθόν ότι η αποτελεσματικότητα συστημάτων όπως το Pantsir στην αντιμετώπιση των επιθέσεων μη επανδρωμένων αεροσκαφών μπορεί να φαίνεται ελπιδοφόρα στη θεωρία, αλλά τα αποτελέσματα στον πραγματικό κόσμο συχνά λένε μια διαφορετική ιστορία.
Ο Matveev τόνισε τις περιπλοκές της αεράμυνας, αναγνωρίζοντας ότι ακόμη και με έναν μηχανισμό που λειτουργεί σωστά, υπάρχει η πιθανότητα να χαθούν στόχοι.
Επιπλέον, εξέφρασε την ανησυχία του για την πρόσφατη πτώση του επιπέδου επαγγελματισμού στον ρωσικό στρατό.

Αντιαεροπορικός πύραυλος Pantsir κοντά στο σπίτι του Putin

Το σύστημα Pantsir αποτελεί κρίσιμο συστατικό του αντιαεροπορικού οπλοστασίου της Μόσχας.
Η ομάδα του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Alexei Navalny ανακάλυψε ότι το σύστημα αντιαεροπορικών πυραύλων Pantsir S1 χρησιμοποιείται επίσης για την προστασία του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin.
Συγκεκριμένα, στρατιωτικός εξοπλισμός παρατηρήθηκε κοντά στην κατοικία του Putin στην Κράσναγια Πολιάνα (κοντά στο Σότσι), στο Νόβο-Ογκάριοβο. Το σύστημα αναπτύχθηκε με μια ομάδα επαγρύπνησης τριών αφοσιωμένων στρατιωτών.
Η κατοικία του Ρώσου προέδρου βρισκόταν σε απόσταση περίπου έξι χιλιομέτρων από το σημείο όπου είχε τοποθετηθεί το αμυντικό σύστημα Pantsir, σύμφωνα με το Agentstvo, έναν ερευνητικό ιστότοπο που ξεκίνησε το 2021.
Η ανάπτυξη του συστήματος αεράμυνας Pantsir από το γραφείο σχεδιασμού οργάνων KBP της Ρωσίας ξεκίνησε το 1989 για να αντικαταστήσει το σύστημα 2K22 Tunguska.
Αρχικά, ο πρωταρχικός στόχος του συστήματος Pantsir ήταν η παροχή άμυνας έναντι επιθέσεων σε αεροδρόμια, η διασφάλιση πυραυλικών σιλό, η προστασία των θέσεων διοίκησης και η ασφάλεια των συστοιχιών επικοινωνίας.

pantsir2.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης