Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μυστικές συναντήσεις Yellen με κορυφαίους CEO για να σωθεί η αμερικανική οικονομία - Καθυστερήσεις στο ταξίδι για τη σύνοδο των G7

Μυστικές συναντήσεις Yellen με κορυφαίους CEO για να σωθεί η αμερικανική οικονομία - Καθυστερήσεις στο ταξίδι για τη σύνοδο των G7
Στελέχη της κυβέρνησης Biden έχουν μιλήσει σε επιχειρηματίες για να πιέσουν τους Ρεπουμπλικάνους να αυξήσουν το ανώτατο όριο του χρέους χωρίς όρους
Σχετικά Άρθρα
Μυστικές συναντήσεις με κορυφαίους διευθύνοντες συμβούλους έχει αυτές τις ημέρες, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Janet Yellen, σύμφωνα με πηγές του Reuters, προκειμένου να εξηγήσει τις "καταστροφικές" επιπτώσεις που θα είχε στην αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία μια χρεοκοπία των ΗΠΑ.
Η υπουργός Οικονομικών έχει κατ' ιδίαν συνομιλίες με μεμονωμένους διευθύνοντες συμβούλους για να τους προειδοποιήσει για τις "επικίνδυνες συνέπειες του μπρα ντε φερ των δύο κομμάτων στις ΗΠΑ", αναφέρει το Reuters.
Οι πηγές του Reuters αρνήθηκαν να κατονομάσουν τους διευθύνοντες συμβούλους με τους οποίους μίλησε η Yellen τις τελευταίες ημέρες ή να παράσχουν άλλες λεπτομέρειες σχετικά με τις συνομιλίες τους, αλλά η μία είπε ότι περιλάμβαναν στελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα και της ευρύτερης οικονομίας.
Αν και οι πηγές δεν διευκρίνισαν τον σκοπό της, στελέχη της κυβέρνησης Biden έχουν μιλήσει σε επιχειρηματίες για να πιέσουν τους Ρεπουμπλικάνους να αυξήσουν το ανώτατο όριο του χρέους χωρίς όρους.

Καθυστερήσεις στο ταξίδι για τη σύνοδο των G7

Η υπουργός Οικονομικών καθυστέρησε και το προγραμματισμένο ταξίδι στην Ιαπωνία για τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των Επτά (G7) αυτή την εβδομάδα για να εμφανιστεί στην εκπομπή "This Week" του ABC News την Κυριακή, όπου προειδοποίησε ότι η αποτυχία του Κογκρέσου να αυξήσει το ανώτατο όριο χρέους ύψους 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων θα μπορούσε να προκαλέσει "συνταγματική κρίση".
Οι συνομιλίες για το θέμα αυτό δεν θα πρέπει να γίνονται "με το πιστόλι στον κρόταφο του αμερικανικού λαού", δήλωσε η Yellen σε μια αιχμηρή αναφορά στην επιμονή των Ρεπουμπλικανών νομοθετών να συνδέσουν την αύξηση του ορίου χρέους με σαρωτικές περικοπές δαπανών, στις οποίες αντιτίθενται οι Δημοκρατικοί.
Η Yellen αναμένεται τώρα να αναχωρήσει για την Ιαπωνία αυτή την εβδομάδα και θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στη Νιιγκάτα της Ιαπωνίας την Πέμπτη πριν από τη σύνοδο της G7.
Ο πρόεδρος Joe Biden επιμένει ότι το Κογκρέσο έχει συνταγματικό καθήκον να αυξήσει το ανώτατο όριο του χρέους, το οποίο αντικατοπτρίζει τα ομοσπονδιακά χρήματα που δαπανήθηκαν προηγουμένως, χωρίς όρους.
Θα συναντηθεί με τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Kevin McCarthy, τον ηγέτη της μειοψηφίας της Γερουσίας Mitch McConnell και κορυφαίους Δημοκρατικούς του Κογκρέσου στον Λευκό Οίκο για να προσπαθήσει να βγει από το αδιέξοδο.

Οι προειδοποιήσεις

Η Yellen δήλωσε στους νομοθέτες την περασμένη εβδομάδα ότι το υπουργείο Οικονομικών πιθανότατα δεν θα είναι σε θέση να πληρώσει όλους τους λογαριασμούς της κυβέρνησης ήδη από την 1η Ιουνίου χωρίς αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους.
Η Yellen, άλλοι οικονομολόγοι και αναλυτές έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι μια αθέτηση πληρωμών για το αμερικανικό χρέος θα είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια εκατομμυρίων θέσεων εργασίας, ενώ θα οδηγούσε τις πληρωμές των νοικοκυριών για υποθήκες, δάνεια αυτοκινήτων και πιστωτικές κάρτες σε υψηλότερα επίπεδα.
Σε αντίθεση με τις περισσότερες άλλες ανεπτυγμένες χώρες, οι ΗΠΑ θέτουν ένα σκληρό όριο στο πόσο μπορούν να δανειστούν.
Επειδή η κυβέρνηση ξοδεύει περισσότερα από όσα εισπράττει, οι νομοθέτες πρέπει περιοδικά να αυξάνουν το ανώτατο όριο του χρέους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης