Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αλβανία: Νέο ρεκόρ αμερικανικών επενδύσεων το 2022, έφθασαν τα 235 εκατ. δολάρια

Αλβανία: Νέο ρεκόρ αμερικανικών επενδύσεων το 2022, έφθασαν τα 235 εκατ. δολάρια
Ρεκόρ αμερικανικών επενδύσεων στην Αλβανία
Σχετικά Άρθρα
Να βελτιώνει το επενδυτικό της κλίμα και να καταπολεμά τη διαφθορά για να αξιοποιήσει πλήρως τις επενδυτικές δυνατότητές της κάλεσε την Αλβανία η πρέσβης των ΗΠΑ στη χώρα, Yuri Kim, κατά την ομιλία της στη Γενική Συνέλευση του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου (AmCham).
Σημείωσε ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις των ΗΠΑ έφτασαν σε νέο υψηλό επίπεδο 235 εκατ. δολαρίων το 2022, το οποίο είναι υπερδιπλάσιο από ό,τι την περίοδο προ πανδημίας. Αντίστοιχα, και το διμερές εμπόριο ΗΠΑ-Αλβανίας αυξάνεται σταθερά, με τις αλβανικές εξαγωγές για το 2022 να είναι τριπλάσιες συγκριτικά με το 2021. Ωστόσο, τόνισε ότι υπάρχουν ακόμη πολλές αναξιοποίητες δυνατότητες τόσο στο εμπόριο όσο και για επενδύσεις στην Αλβανία, υπό την προϋπόθεση της βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος και της καταπολέμηση της διαφθοράς. Συμπληρωματικά, ανέφερε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποστηρίξει τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης στην Αλβανία και αναγνωρίζει την προσπάθεια της α/κυβέρνησης και την πρόοδο που έχει κάνει μέχρι σήμερα.

Επισημαίνεται το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Μελετών της Βιέννης αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις για τις οικονομικές επιδόσεις της Αλβανίας το 2023. Σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο προβλέψεων του Ινστιτούτου, η αλβανική οικονομία επέδειξε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα το 2022, με ρυθμό ανάπτυξης 4,8%, κυρίως λόγω της έντονης τουριστικής περιόδου, των εισροών άμεσων ξένων επενδύσεων και της υψηλής κατανάλωσης των νοικοκυριών. Ο πληθωρισμός στην αλβανική οικονομία ανήλθε κατά μέσο όρο σε 6,7%, χαμηλότερος συγκριτικά με τις άλλες χώρες της Κεντρικής Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ωστόσο, εξακολουθεί να θεωρείται υψηλός για την χώρα. Αναφορικά με τις προβλέπεις του Ινστιτούτου Βιέννης για την αλβανική οικονομία για το 2023, η ανάπτυξη αναμένεται στο 3,3% και ο πληθωρισμό στο 4%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης