Τελευταία Νέα
Διεθνή

Buffett - Munger (Berkshire): Το πάρτι στις αγορές τελείωσε - Τα χειρότερα έρχονται, συνηθίστε να βγάζετε λιγότερα

Buffett - Munger (Berkshire): Το πάρτι στις αγορές τελείωσε - Τα χειρότερα έρχονται, συνηθίστε να βγάζετε λιγότερα
Απαισιόδοξοι για την πορεία της οικονομίας και των αγορών οι Warren Buffett και Charlie Munger...
Παρότι οι εκτιμήσεις τόσο του Warren Buffett όσο και του «δεξιού του χεριού» Charlie Munger είναι συνήθως χαζοχαρούμενα αισιόδοξες για την οικονομία και τις αγορές… απευθυνόμενοι προς τους μετόχους, το περασμένο Σαββατοκύριακο, προέβησαν σε «γκρίζες» έως και «απαισιόδοξες» παραδοχές.
Όπως, μάλιστα, πολύ χαρακτηριστικά είπαν, οι καλές εποχές μπορεί να έχουν πια τελειώσει…
Ειδικότερα, μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση της Berkshire στην Ομάχα της Νεμπράσκα, το δίδυμο των δισεκατομμυριούχων επενδυτών ανέφεραν πως τα κέρδη από την πλειονότητα των εργασιών του ομίλου θα μειωθούν φέτος καθώς η επερχόμενη οικονομική ύφεση θα επιβραδύνει την εταιρική δραστηριότητα.
Σημειώνεται πως η ηγέτες της Berkshire ήταν πολύ απαισιόδοξοι, παρότι ο επενδυτικός κολοσσός σημείωσε αύξηση 13% στα κέρδη το πρώτο τρίμηνο του 2023, στα 8,07 δισεκατομμύρια δολάρια, από 7,04 δισεκατομμύρια δολάρια έναν χρόνο πριν.
«Η πλειονότητα των επιχειρήσεών μας θα αναφέρει λιγότερα κέρδη φέτος από πέρυσι», είπε ο 92χρονος Buffett, ενώπιον χιλιάδων στην εκδήλωση του Σαββάτου 5 6 Μαΐου, σύμφωνα με το Bloomberg.
Το «πάρτι» για την οικονομία των ΗΠΑ και τα χρηματιστήρια γενικότερα πλησιάζει στο τέλος της, συμπλήρωσε.
Όπως σημειώνει το Bloomberg, η Berkshire θεωρείται δείκτης οικονομικής υγείας λόγω της φύσης των επιχειρήσεών της που κυμαίνονται από τους σιδηρόδρομους έως τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και το λιανικό εμπόριο.
Ο ίδιος ο Buffett είπε ότι η επενδυτική εταιρεία οφείλει την επιτυχία της στην απίστευτη ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας τις προηγούμενες δεκαετίας, αλλά η αναταραχή στις περιφερειακές τράπεζες απειλεί να περιορίσει τον δανεισμό καθώς ο πληθωρισμός και τα υψηλότερα επιτόκια συνεχίζουν να δαγκώνουν, οπότε η επιβράδυνση είναι εκ των ων ουκ άνευ.
Ο επί μακρό επιχειρηματικός συνεργάτης του Buffett, Charlie Munger, 99, ο οποίος ήρθε μαζί του στη σκηνή, είπε ότι το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον θα δυσκολέψει επίσης τους επενδυτές αξίας, οι οποίοι συνήθως αγοράζουν μετοχές που φαίνονται φθηνές σε σύγκριση με την εγγενή αξία των επιχειρήσεων.
«Συνηθίστε να βγάζετε λιγότερα», είπε ο Munger.

Γενική απαισιοδοξία


Παρά τη γενική απαισιοδοξία, ο Buffett είπε ότι αναμένει ότι τα κέρδη από τις ασφαλιστικές της δραστηριότητες - που σχετίζονται λιγότερο με την επιχειρηματική δραστηριότητα - θα βελτιωθούν φέτος.
Η Berkshire ανέφερε ήδη υψηλότερα κέρδη σε αυτές τις επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας ασφάλισης αυτοκινήτων Geico, η οποία κινήθηκε προς την κερδοφορία μετά από έξι τρίμηνα ζημιών.
Η Geico σημείωσε κέρδη 703 εκατομμυρίων δολαρίων καθώς τα υψηλότερα μέσα ασφάλιστρα και οι χαμηλότερες διαφημιστικές δαπάνες συνέβαλαν στην αύξηση των κερδών, ανέφερε η Berkshire σε δήλωση που αναφέρει τα κέρδη της το Σάββατο.
Αυτή η αναζωπύρωση ακολουθεί μια δύσκολη περίοδο για την επιχείρηση, καθώς ο πληθωρισμός επηρέασε το κόστος των υλικών και της εργασίας.
Η Geico έχει αντιμετωπίσει ιδιαίτερη πίεση από ανταγωνιστές, συμπεριλαμβανομένης της Progressive, την οποία ο Buffett έχει αποκαλέσει «καλή», και της Allstate, που χρησιμοποιεί από καιρό προγράμματα τηλεματικής για να παρακολουθεί τους οδηγούς και να ενθαρρύνει καλύτερη οδική συμπεριφορά.
Τα κέρδη της Geico βοήθησαν επίσης τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις της Berkshire να αποφέρουν κέρδη 911 εκατομμυρίων δολαρίων έναντι 167 εκατ. δολ. ένα χρόνο νωρίτερα.
Η Berkshire είχε δηλώσει ότι η Geico θα επιστρέψει στη λειτουργική κερδοφορία το 2023, αφού εξασφάλισε αυξήσεις των επιτοκίων επί των ασφαλίστρων.
Ωστόσο, η Geico παραμένει ένα πρόβλημα για την Berkshire… καθώς συνεχίζει να υστερεί, δήλωσε η αναλύτρια του CFRA Cathy Seifert.

Πληθωρισμός

«Υποψιάζομαι ότι οι αυξήσεις επιτοκίων που γίνονται για να αντισταθμιστεί ο πληθωρισμός αντιμετωπίζονται με ακυρώσεις πολιτικών» είπε ο Munger.
Άλλα τμήματα του ομίλου δέχθηκαν μεγαλύτερο πλήγμα, με τα κέρδη μετά από φόρους από την Berkshire Hathaway Energy να μειώνονται κατά 46,3% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι εν μέσω «μειωμένων κερδών από τις ρυθμιζόμενες από τις ΗΠΑ επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, άλλες ενεργειακές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις μεσιτείας ακινήτων».
Τα αποτελέσματα των σιδηροδρόμων ήταν επίσης ασθενέστερα από τα αναμενόμενα λόγω της πτώσης στον όγκο των ναύλων και των υψηλότερων λειτουργικών εξόδων, σύμφωνα με τον αναλυτή του Edward Jones, Jim Shanahan.
Αλλά σε μια από τις πιο γνωστές επιχειρήσεις της Berkshire, την Brooks Running Co., ο Διευθύνων Σύμβουλος Jim Weber εμφανίστηκε δύσπιστος σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο απότομης πτώσης στην κατανάλωση και ύφεσης.
«Με την ανεργία τόσο χαμηλή, είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι θα πέσουμε σε έναν γκρεμό ύφεσης από άποψη κατανάλωσης», είπε ο Weber σε συνέντευξή του την Παρασκευή πριν από τη συνάντηση.
Πάντως, «αναρωτιέμαι αν αυτό θα είναι μια ύφεση που θα αφορά τα αξιόγραφα».
Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν το Σάββατο ήταν η διαδοχή του Buffett, η τραπεζική κρίση, η κρίση χρέους στις ΗΠΑ, η επένδυση της εταιρείας στην Occidental, η επερχόμενη εισβολή της Kίνας στην Ταϊβάν κ.ά.

Διαδοχή: Ο Buffet ονομάτισε το 2021 τον Greg Abel, 60 ετών, ως διάδοχό του, ενώ ο τελευταίος ως αντιπρόεδρος για μη ασφαλιστικές δραστηριότητες είχε από τότε πιο έντονη παρουσία.
Το Σάββατο, ο Buffet επιβεβαίωσε ότι αισθάνεται «100% άνετα» με την απόφαση, και μάλιστα έδειξε πως είναι έτοιμος για τη μετάβαση…
«Θα πάρει αποφάσεις, νομίζω, στο ίδιο πλαίσιο που θα τις έπαιρνα εγώ.
Έχουμε διαμορφώσει αυτό το πλαίσιο τώρα εδώ και 30 χρόνια» ανέφερε ο Buffett.

Οccidental control: Ένας αναλυτής το χαρακτήρισε τη μεγαλύτερη ανακοίνωση της ημέρας.
Η Berkshire δεν θα κάνει προσφορά για τον πλήρη έλεγχο της Occidental Petroleum Corp., της ενεργειακής εταιρείας στην οποία τους τελευταίους μήνες έχει αυξήσει την έκθεσή της.
Το σχόλιο του Buffet πιθανότατα βοήθησε να μετριάσει τις εικασίες ότι η Berkshire επιδιώκει να αποκτήσει την Occidental, δεδομένου ότι ήδη έλαβε το πράσινο φως από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ πέρυσι για το 50% της εταιρείας.
Ο Buffett δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αγοράς περισσότερων μετοχών της εταιρείας με έδρα το Χιούστον, προσθέτοντας ότι μπορεί - ή όχι - να αναζητήσει και άλλες αγορές αλλού.

Τραπεζική κρίση: Ο Buffett και ο Munger ήταν σίγουροι ότι δέχονταν ερωτήσεις σχετικά με την πρόσφατη τραπεζική κρίση, που προκλήθηκε από το γεγονός πως τα στελέχη των περιφερειακών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων δεν ασχολήθηκαν ιδιαίτερα με τον επιτοκιακό κίνδυνο..
«Το ένα έφερε την ετικέτα "διαθέσιμο προς πώληση", ενώ το άλλο έγραφε "κρατείται μέχρι τη λήξη"…
Τα στελέχη που ήταν υπεύθυνα για τις χρεοκοπημένες τράπεζες θα έπρεπε να λογοδοτήσουν για λάθη που υπήρχαν σε κοινή θέα.
Ως πλέον αρνητικό παράδειγμα ο Buffett «έδειξε» τη First Republic Bank, οι τζάμπο χορηγήσεις της οποίας την οδήγησαν σε πτώχευση.
«Έδιναν δάνεια με σταθερά επιτόκια για 10 χρόνια σε ορισμένες περιπτώσεις, ήταν τρέλα…
Το έκαναν σε κοινή θέα, μέχρι που ανατινάχθηκαν».

Ανώτατο όριο χρέους: Καθώς οι βουλευτές στο Kογκρέσο αγωνίζονται να επιλύσουν τη σοβούσα αντιπαράθεση γύρω από το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ, ο Buffet είπε ότι δεν μπορεί ούτε να διανοηθεί πως η Ουάσιγκτον θα αθετήσει το χρέος της, ένα αποτέλεσμα που θα οδηγούσε το χρηματοπιστωτικό σύστημα σε αναταραχή.
Οι επενδυτές και οι πολιτικοί εξετάζουν αν η κυβέρνηση των ΗΠΑ μπορεί ή όχι να αποφύγει τη συντριβή και μια καταστροφική τεχνική χρεοκοπία.
Παρά το αδιέξοδο, ο Buffet επανέλαβε την πίστη του στην Αμερική ως μια «απίστευτη κοινωνία».
Αν είχε επιλογή, πάλι στις ΗΠΑ θα ήθελε να γεννηθεί, είπε.

Γεωπολιτική, Ταϊβάν: Το δ’ τρίμηνο ο Buffett μείωσε το ποσοστό του στην Taiwan Semi.
Ο Buffet είπε το Σάββατο ότι η εταιρεία ήταν μια από τις καλύτερα διοικούμενες και πιο σημαντικές στον κόσμο, αλλά ότι δεν του αρέσει η τοποθεσία – λόγω της έντασης με την Κίνα.
Οι Buffett και Munger τόνισαν την ανάγκη για εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας και προέτρεψαν σε αύξηση του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών.
«Πρέπει να καταλάβουν ότι τα δύο κράτη δεν πρέπει να πιέσουν παραπάνω το ένα το άλλο, γιατί μπορεί να γίνει κάποιο ολέθριο λάθος».

«Άλμα»

Στο μεταξύ, «άλμα» 12,6% κατέγραψαν τα λειτουργικά κέρδη της Berkshire Hathaway στο α' τρίμηνο του έτους, με τον όμιλο επιχειρήσεων του δισεκατομμυριούχου επενδυτή Warren Buffett να λαμβάνει ισχυρή ώθηση από τον ασφαλιστικό της βραχίονα και ειδικότερα από την εταιρεία ασφάλισης οχημάτων Geico, ενώ η μετοχή της ενισχύεται άνω του 2% στη συνεδρίαση της Wall Street.
Πλέον, ο τίτλος της Berkshire Hathaway βρίσκεται 6% υψηλότερα από τις αρχές του έτους και διαπραγματεύεται κοντά στα ιστορικά του υψηλά.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε η εταιρεία με έδρα την Ομάχα, η Geico, που αποτελεί την κορωνίδα της ασφαλιστικής αυτοκρατορίας της Berkshire σημείωσε ισχυρή ανάκαμψη στο πρώτο τρίμηνο του έτους, επιστρέφοντας στην κερδοφορία (700 εκατ. δολάρια) μετά τις ζημιές ύψους 1,9 δισ. δολαρίων το 2022.
Παράλληλα, η Berkshire προχώρησε σε ένα κολοσσιαίο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους 4,4 δισ. δολαρίων, το μεγαλύτερο από το πρώτο τρίμηνο του 2021, ενώ στην αύξηση των κερδών συνέβαλε και η απόδοση του χαρτοφυλακίου μετοχών, όπου περίοπτη θέση καταλαΜβάνει η Apple.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης