Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μήνυμα Κίνας: Επιτακτική η σταθεροποίηση σχέσεων με ΗΠΑ – Διορθώστε τη στάση σας σε Ταϊβάν

Μήνυμα Κίνας: Επιτακτική η σταθεροποίηση σχέσεων με ΗΠΑ – Διορθώστε τη στάση σας σε Ταϊβάν
Κορυφαία προτεραιότητα να αποτρέψουμε τυχόν επεισόδια μεταξύ Κίνας – ΗΠΑ είπε ο Κινέζος ΥΠΕΞ, Qin Gang
Σχετικά Άρθρα
Είναι επιτακτική ανάγκη η σταθεροποίηση των σχέσεων Κίνας – ΗΠΑ ύστερα από μια σειρά «λανθασμένων λόγων και πράξεων» που οδήγησαν «στον πάγο» τις διμερείς μας σχέσεις, υποστήριξε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Qin Gang, ο οποίος κάλεσε την αμερικανική πλευρά να διορθώσει τη στάση της όσον αφορά την Ταϊβάν.
Σε συνάντηση που είχε με τον Αμερικάνο πρέσβη στο Πεκίνο, Nicholas Burns, o Qin Gang υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ πρέπει να αλλάξουν τη στάση τους απέναντι στην Ταϊβάν και να σταματήσουν να παραβιάζουν την αρχή της «μιας Κίνας».
Οι σχέσεις Κίνας – ΗΠΑ έφτασαν στο χειρότερο σημείο τους, όταν η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Nancy Pelosi επισκέφθηκε το 2022 την Ταϊβάν, γεγονός που εξόργισε την Κίνα, η οποία θεωρεί δικό της έδαφος την Ταϊβάν.
Ήταν τέτοια η οργή του Πεκίνου που διέκοψε κάθε επίσημη γραμμή επικοινωνίας με τις ΗΠΑ, ακόμα και μεταξύ των δύο στρατών.

Προτεραιότητες

«Η κορυφαία προτεραιότητα είναι η σταθεροποίηση των σινο-αμερικανικών σχέσεων, η αποφυγή μιας καθοδικής πορείας και η πρόληψη τυχόν ατυχημάτων μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών», είπε ο Qin Gang.
Σημειώνεται πως τον περασμένο Νοέμβριο, η ένταση είχε εκτονωθεί κατόπιν της συνάντησης των προέδρων των ΗΠΑ, Joe Biden και της Κίνας, Xi Jinping στο περιθώριο της Συνόδου της G20 στην Ινδονησία, αλλά κλιμακώθηκε εκ νέου τον Φεβρουάριο του 2023, όταν και εμφανίστηκε στον αμερικανικό εναέριο χώρο ένα κινεζικό αερόστατο που είχε ως αποτέλεσμα τη ματαίωση της επίσκεψης του Αμερικάνου ΥΠΕΞ, Anthony Blinken στο Πεκίνο.
«Μια σειρά λανθασμένων λόγων και πράξεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες έκτοτε έχουν υπονομεύσει τη θετική δυναμική των σινο-αμερικανικών σχέσεων που κερδήθηκε με κόπο», είπε ο Qin Gang, επισημαίνοντας πως για ακόμα μια φορά διαταράχθηκε η ατζέντα του διαλόγου και της συνεργασίας που είχε συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών.

Συμφωνεί και ο Burns

Από την πλευρά του ο Αμερικάνος διπλωμάτης, Nicholas Burns αναφέρθηκε και αυτός στην ανάγκη σταθεροποίησης των διμερών σχέσεων.
«Συζητήσαμε τις προκλήσεις στη σχέση ΗΠΑ - Κίνας και την αναγκαιότητα σταθεροποίησης των δεσμών και επέκτασης της επικοινωνίας υψηλού επιπέδου» υπογράμμισε ο Burns.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Αμερικάνος ΥΠΕΞ, Anthony Blinken άφησε ανοιχτό το σενάριο μιας επίσκεψης του στην Κίνα, λέγοντας στην Washington Post ότι ήταν σημαντικό να αποκατασταθούν οι τακτικές γραμμές επικοινωνίας σε όλα τα επίπεδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης