Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε πήλινα πόδια η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη - Απρόσμενη επιδείνωση στο επενδυτικό κλίμα

Σε πήλινα πόδια η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη - Απρόσμενη επιδείνωση στο επενδυτικό κλίμα
Ο δείκτης της Sentix για την ευρωζώνη υποχώρησε στις -13,1 μονάδες για τον Μάιο από -8,7 τον Απρίλιο
Απρόσμενη πτώση σημείωσε το ηθικό των επενδυτών στην ευρωζώνη τον Μάιο, με τις επίμονες ανησυχίες για τον πληθωρισμό και την ενέργεια να ανατρέπουν τις προσδοκίες για μια εαρινή ανάκαμψη, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα.
Ο δείκτης της Sentix για την ευρωζώνη υποχώρησε στις -13,1 μονάδες για τον Μάιο από -8,7 τον Απρίλιο.
Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι θα αυξανόταν στο -8,0 αυτό το μήνα.
Ειδικότερα, ο δείκτης για τις προσδοκίες σημείωσε πτώση, μειούμενος στο -19,0 τον Μάιο από -13,0 τον Απρίλιο, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2022, "εξανεμίζοντας όλες τις ελπίδες για οικονομική αναζωογόνηση μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία", ανέφερε η Sentix.
Το βαρόμετρο βυθίστηκε σε αρνητικό έδαφος μετά την εισβολή της Ρωσίας τον περασμένο Φεβρουάριο.
Το ζήτημα της ενεργειακής ανεπάρκειας, η εξασθένιση των καταναλωτικών δαπανών λόγω του πληθωρισμού και οι ανησυχίες των καταναλωτών για τις αναγκαστικές επενδύσεις στα συστήματα θέρμανσής τους για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής είναι μεταξύ των παραγόντων που συνέβαλαν στην αδύναμη άνοιξη, πρόσθεσε.
Μεταξύ μιας σειράς πολιτικών που εφαρμόζονται σε ολόκληρη τη ζώνη, ο κυβερνητικός συνασπισμός του Βερολίνου συμφώνησε τον Μάρτιο ότι σχεδόν όλα τα νεοεγκατεστημένα συστήματα θέρμανσης στη Γερμανία θα πρέπει να λειτουργούν με 65% ανανεώσιμη ενέργεια από το 2024, τόσο σε νέα όσο και σε παλαιά κτίρια.

Σε πήλινα πόδια η οικονομική ανάκαμψη - Φόβοι για ύφεση

οικονομική ανάκαμψη, η οποία είναι χτισμένη σε πήλινα πόδια, αρχίζει έτσι να παραπαίει", αναφέρει η έρευνα.
Η οικονομία της ευρωζώνης είχε ανακάμψει τους τελευταίους μήνες, χάρη στην ισχυρή ζήτηση για υπηρεσίες, και πλήθος οργανισμών, από το ΔΝΤ έως την ΕΚΤ, έχουν αναβαθμίσει τις προβλέψεις τους για το μπλοκ.
Όμως η πρόσφατη αδυναμία, ιδίως στη μεταποίηση, ρίχνει σκιά σε αυτή την ανάκαμψη, ιδίως καθώς ο ταχύς πληθωρισμός τρώει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.
Η οικονομία της Γερμανίας, η μεγαλύτερη της Ευρώπης, σημείωσε επίσης δραματικές μειώσεις τον Μάιο, με τον δείκτη τρεχουσών συνθηκών να υποχωρεί στο -9,0 από -2,3 τον Απρίλιο, επαναφέροντας τις συζητήσεις για ύφεση.
Επιτείνοντας τους φόβους για ύφεση, ο τομέας της μεταποίησης, ο οποίος αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα πέμπτο της γερμανικής οικονομίας, αγωνίζεται, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας.
Τόσο η βιομηχανική παραγωγή όσο και οι παραγγελίες σημείωσαν μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες μειώσεις, οι οποίες, σύμφωνα με τους αναλυτές, ήταν συνέπεια των παγκόσμιων αυξήσεων των επιτοκίων που φρενάρουν την οικονομία.
Η δημοσκόπηση σε 1.276 επενδυτές διεξήχθη μεταξύ 4-6 Μαΐου, δήλωσε η Sentix.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης