Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε επίπεδα ρεκόρ οι short θέσεις κατά των αμερικανικών ομολόγων - Τι βλέπουν τα hedge funds

Σε επίπεδα ρεκόρ οι short θέσεις κατά των αμερικανικών ομολόγων - Τι βλέπουν τα hedge funds
Οι επενδυτές αντιμετωπίζουν την αναταραχή στις τράπεζες με επικά βραχυπρόθεσμα κρατικά στοιχήματα
Τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου αύξησαν τα πτωτικά στοιχήματα κατά των αμερικανικών ομολόγων σε ιστορικά επίπεδα, λίγες ημέρες πριν η αναταραχή στις τράπεζες των ΗΠΑ επιδεινωθεί και προκαλέσει μια στροφή προς τα ασφαλέστερα περιουσιακά στοιχεία του κόσμου.
Τα αμοιβαία κεφάλαια με μόχλευση αύξησαν τις συνολικές βραχυπρόθεσμες θέσεις στα προθεσμιακά συμβόλαια ομολόγων των ΗΠΑ σε νέο ρεκόρ την εβδομάδα έως τις 2 Μαΐου, σύμφωνα με μια μέτρηση των συνολικών καθαρών θέσεων που βασίζεται στα τελευταία στοιχεία της Επιτροπής Εμπορευματικών Συμβολαίων Μελλοντικής Διαπραγμάτευσης.
Αυτή είναι η έβδομη συνεχόμενη εβδομάδα αυξημένων πτωτικών στοιχημάτων - το μεγαλύτερο σερί από το 2017.
Η τοποθέτηση προηγήθηκε μιας ταραχώδους εβδομάδας για τα κρατικά ομόλογα που είδε ένα ράλι που ωθήθηκε από την ανησυχία γύρω από τις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ και τις προβλέψεις ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να διακόψει τον πιο επιθετικό κύκλο σύσφιξης από τη δεκαετία του 1980.
Ωστόσο, το κλίμα αντιστράφηκε και πάλι την Παρασκευή, καθώς τα καλύτερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ αμβλύνουν τις προσδοκίες για μια στροφή και ωθούν τις αποδόσεις υψηλότερα.
"Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν ορισμένοι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι - φόβοι για τις μικρότερες τράπεζες και ένα ανεπίλυτο ανώτατο όριο χρέους - που θα μπορούσαν να εμβαθύνουν περαιτέρω την τιμολόγηση των περιουσιακών στοιχείων", ανέφεραν οι αναλυτές της Goldman Sachs.
Ωστόσο, τα στοιχήματα για περικοπή της Fed είναι "πιθανότατα υπερβολικά, όταν εξετάζονται σε σχέση με ένα ισχυρό μακροοικονομικό υπόβαθρο".
Οι πτωτικές θέσεις των hedge funds για τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ έρχονται σε αντίθεση με τους γίγαντες της Wall Street, από τη Morgan Stanley έως την JPMorgan, οι οποίοι εκτιμούν ότι οι τίτλοι σταθερού εισοδήματος αποτελούν ασφαλέστερη επένδυση καθώς η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου οδεύει προς την ύφεση.
Η τιμολόγηση στην αγορά ομολόγων υποδηλώνει ότι η Fed είναι πιθανό να μειώσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης έως τον Δεκέμβριο, παρά τις αντιδράσεις των φορέων χάραξης πολιτικής.

Συναλλαγές βάσης

Παρόλα αυτά, η επιμονή των πτωτικών στοιχημάτων των μοχλευμένων αμοιβαίων κεφαλαίων υποδηλώνει την πιθανότητα ότι τουλάχιστον ορισμένες από τις θέσεις είναι αποτέλεσμα της αναβίωσης των λεγόμενων συναλλαγών βάσης (basis trades).
Αυτό συμβαίνει όταν οι επενδυτές αγοράζουν ομόλογα Treasuries σε μετρητά και πωλούν τα υποκείμενα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σε μια προσπάθεια να επωφεληθούν από οποιαδήποτε διαφορά στην τιμολόγηση.
Θα μπορούσαν επίσης να είναι ένα σημάδι ότι ορισμένοι επενδυτές πιστεύουν ότι οι αποδόσεις έχουν πέσει πολύ χαμηλά σε μια εποχή που η Fed δεν έχει ακόμη σταματήσει οριστικά τις αυξήσεις των επιτοκίων.
Για επενδυτές όπως η Amy Xie Patrick, οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα σημαίνουν ότι τα στοιχήματα στα ομόλογα του Δημοσίου είναι πλέον πιο διαφοροποιημένα.
"Όταν το ράλι των επιτοκίων επεκτάθηκε μετά τη Silicon Valley Bank, μείωσα τα longs μου - ποτέ δεν πήγα short", δήλωσε η Xie Patrick, η οποία συμβάλλει στη διαχείριση του Pendal Dynamic Income Trust που έχει κερδίσει το 96% των ομολόγων του τον τελευταίο χρόνο.
"Δεν είναι το κατάλληλο περιβάλλον για να σορτάρεις τη μία κατηγορία περιουσιακών στοιχείων που σου παρέχει θετική μεταφορά και άμυνα έναντι επικίνδυνων γεγονότων ουράς, όπως μια πιο σοβαρή κρίση του τραπεζικού τομέα".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης