Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Δευτερογενής ανθρωπιστική κρίση» στο Σουδάν - Οι πρόσφυγες εισρέουν στις γειτονικές χώρες

«Δευτερογενής ανθρωπιστική κρίση» στο Σουδάν - Οι πρόσφυγες εισρέουν στις γειτονικές χώρες
Περίπου 45 εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν στο Σουδάν και αντιμετωπίζουν οξείες ελλείψεις σε καύσιμα, τρόφιμα, νερό και ιατρική περίθαλψη.
Σχετικά Άρθρα
Μια «δευτερογενής ανθρωπιστική κρίση» αναμένει η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης (IRC), καθώς οι πρόσφυγες εισρέουν σε γειτονικές χώρες για να ξεφύγουν από την κλιμακούμενη σύγκρουση στο Σουδάν.
Η σύγκρουση μεταξύ των Σουδανικών Ενόπλων Δυνάμεων και των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) εισήλθε σήμερα (8/5/2023) στην 24η ημέρα της, καθώς μια ακόμη εκεχειρία έπεσε στο κενό νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.
Η Διευθύντρια των Εθνικών Πληροφοριών των ΗΠΑ, Avril Haines, δήλωσε σε ακρόαση στη Γερουσία ότι οι μάχες είναι «πιθανό να παραταθούν, καθώς και οι δύο πλευρές πιστεύουν ότι μπορούν να κερδίσουν στρατιωτικά και έχουν λίγα κίνητρα για να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Περίπου 45 εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν στο Σουδάν, αντιμετωπίζοντας ελλείψεις σε καύσιμα, τρόφιμα, νερό και ιατρική πρόσβαση. Οι πολλαπλές εκεχειρίες έχουν γρήγορα καταστρατηγηθεί, καθιστώντας δύσκολο για τους διεθνείς οργανισμούς και τις ΜΚΟ να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στη χώρα.
Η IRC εκτίμησε ότι μέχρι την Τετάρτη, η σύγκρουση είχε εκτοπίσει περίπου 334.000 ανθρώπους εντός του ίδιου του Σουδάν, ενώ σχεδόν 65.000 υπολογίζεται ότι είχαν περάσει τα σύνορα ως πρόσφυγες σε γειτονικές χώρες.
«Οι χώρες αυτές αγωνίζονται ήδη μετά τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις αλλά και από την ξηρασία στο Κέρας της Αφρικής, η οποία έχει ήδη αφήσει πολλούς ανθρώπους σε επισιτιστική ανασφάλεια ή υποσιτισμένους», δήλωσε στο CNBC η Madiha Raza από τη IRC για την Αφρική.
Σύμφωνα με την IRC, 30.000 πρόσφυγες έχουν περάσει τα σύνορα από την περιοχή του Νταρφούρ στο δυτικό Σουδάν στο Τσαντ από τις 15 Απριλίου. Άλλοι 15.000 έχουν καταφύγει στο Νότιο Σουδάν, πολλοί από τους οποίους είναι επαναπατριζόμενοι που είχαν προηγουμένως διαφύγει από τις συγκρούσεις της χώρας τους νότια των συνόρων, ενώ αρκετές χιλιάδες έχουν επίσης περάσει στην Αιθιοπία.
«Αυτές οι χώρες είναι κοινότητες υποδοχής προσφύγων και χώρες που χρειάζονται περισσότερη υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα για να μπορέσουν να δεχτούν και να υποστηρίξουν τους πρόσφυγες που έρχονται κατά χιλιάδες», πρόσθεσε η Raza.
Η Υπηρεσία Προσφύγων του ΟΗΕ έχει υπολογίσει έναν αριθμό 800.00 προσφύγων, εάν η σύγκρουση συνεχιστεί όπως αναμένεται. Σε αυτούς τους αριθμούς περιλαμβάνονται και όσοι ταξιδεύουν υπό άσχημες συνθήκες στο γειτονικό Τσαντ, το Νότιο Σουδάν και την Αιθιοπία.
«Οι άνθρωποι έρχονται τραυματισμένοι, πεινασμένοι. Κάνει υπερβολική ζέστη και υπάρχει οξεία έλλειψη νερού σε αυτές τις περιοχές. Η θερμοκρασία είναι περίπου 50 βαθμοί Κελσίου (122 Φαρενάιτ). Οι άνθρωποι φτάνουν εξαιρετικά αφυδατωμένοι και διψασμένοι», δήλωσε η Raza. Σύμφωνα με την ίδια, η έλλειψη καυσίμων, τροφίμων και φαρμακευτικού εξοπλισμού έχει ανεβάσει περαιτέρω τις τιμές σε μια χώρα που ήδη αντιμετώπιζε προβλήματα πριν από την κλιμάκωση της βίας.
«Οι άνθρωποι μέσα στη χώρα που είναι παγιδευμένοι δεν έχουν τα μέσα ή την πρόσβαση για να προμηθευτούν πολύ βασικές προμήθειες, οπότε, απολύτως, αναμέναμε μια δευτερογενή ανθρωπιστική κρίση», δήλωσε η Raza και συμπλήρωσε «όσο περισσότερο διαρκεί αυτό, τόσο περισσότερο χρόνο θα χρειαστεί για την ανάκαμψη από τους οικονομικούς κλυδωνισμούς σε χώρες που είναι επιρρεπείς σε ακραία αστάθεια».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης