Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα κραυγή Yellen - Έρχεται "οικονομικό χάος" αν το Κογκρέσο δεν αυξήσει το ανώτατο όριο του χρέους

Νέα κραυγή Yellen - Έρχεται
"Θα επέλθει χρηματοπιστωτικό και οικονομικό χάος", δήλωσε η Yellen
Νέα κραυγή από την αμερικανίδα υπουργό Οικονομικών Janet Yellen, η οποία ανέφερε ότι η μη αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους θα προκαλέσει "απότομη οικονομική ύφεση" στις ΗΠΑ και επανέλαβε την προειδοποίησή της ότι το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να ξεμείνει από μετρητά για την πληρωμή των δανειακών του υποχρεώσεων μέχρι τον Ιούνιο.
"Η τρέχουσα πρόβλεψή μας είναι ότι στις αρχές Ιουνίου θα έρθει μια μέρα που δεν θα είμαστε σε θέση να πληρώσουμε τους λογαριασμούς μας, εκτός αν το Κογκρέσο αυξήσει το ανώτατο όριο του χρέους, και είναι κάτι που προτρέπω έντονα να το κάνει", δήλωσε η Janet Yellen.
Η Yellen δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη χρησιμοποιήσει "έκτακτα μέτρα" για να αποφύγουν τη χρεοκοπία και ότι αυτό δεν είναι κάτι που το Υπουργείο Οικονομικών μπορεί να συνεχίσει να κάνει.
Είπε ότι το Κογκρέσο πρέπει να αναλάβει δράση για να αποφευχθεί η "οικονομική καταστροφή".
"Θα επέλθει χρηματοπιστωτικό και οικονομικό χάος", δήλωσε η Yellen.

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις

Οι νομοθέτες προσπαθούν να βρουν μια διέξοδο για την αύξηση ή την αναστολή του ανώτατου ορίου χρέους, η οποία θα επέτρεπε στις ΗΠΑ να πληρώνουν εγκαίρως τους λογαριασμούς τους.
Αλλά αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε αδιέξοδο, αυξάνοντας την προοπτική της χρεοκοπίας.
Η Yellen έχει ζητήσει αποφασιστική δράση, και μάλιστα γρήγορα.
Σε επιστολή της προς τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Kevin McCarthy, R-Calif. η Yellen δήλωσε ότι τα νέα δεδομένα σχετικά με τις φορολογικές εισπράξεις ανάγκασαν το υπουργείο να επισπεύσει την εκτίμησή του για το πότε "δεν θα είναι σε θέση να συνεχίσει να ικανοποιεί όλες τις υποχρεώσεις της κυβέρνησης".
Αυτή η ημερομηνία είναι ενδεχομένως ήδη από την 1η Ιουνίου, δηλαδή νωρίτερα από ό,τι ανέμεναν οι οικονομολόγοι της Wall Street.

Οι προσπάθειες Biden

Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος Joe Biden κάλεσε τους τέσσερις "μεγάλους" ηγέτες του Κογκρέσου - τον ηγέτη της πλειοψηφίας της Γερουσίας Chuck Schumer, D-N.Y., τον ηγέτη της μειοψηφίας της Γερουσίας Mitch McConnell, R-Ky., τον McCarthy και τον ηγέτη των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Hakeem Jeffries, N.Y. - σε συνάντηση στις 9 Μαΐου στον Λευκό Οίκο για να συζητήσουν το όριο του χρέους, δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου στο NBC.
Ο Jeffries δήλωσε την Κυριακή ότι η συνάντηση που οργάνωσε ο Biden είναι "πολύ σημαντική" και θα βοηθήσει τις ΗΠΑ να βρουν έναν τρόπο να προχωρήσουν.
"Πρέπει να αποφύγουμε τη χρεοκοπία, τελεία και παύλα", δήλωσε στην εκπομπή "Meet the Press" του NBC.
Αλλά για τον γερουσιαστή James Lankford, R-Okla, η συνάντηση για το ανώτατο όριο του χρέους θα έπρεπε να είχε γίνει πολύ νωρίτερα.
Είπε ότι το θέμα τέθηκε την εβδομάδα μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου και ότι η άρνηση του προέδρου Biden να διαπραγματευτεί ήταν "εκπληκτική".
"Όλοι ήξεραν ότι αυτό θα ερχόταν και ο πρόεδρος αρνήθηκε να μπορέσει να διαπραγματευτεί γι' αυτό", δήλωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης