Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σλοβακία: Ο υποδιοικητής της κεντρικής τράπεζας αναλαμβάνει την πρωθυπουργία μετά την παραίτηση Heger σε κυβέρνηση τεχνοκρατών

Σλοβακία: Ο υποδιοικητής της κεντρικής τράπεζας  αναλαμβάνει την πρωθυπουργία  μετά την παραίτηση Heger σε κυβέρνηση τεχνοκρατών
Η πρόεδρος Zuzana Caputova δήλωσε ότι θα διορίσει τη νέα κυβέρνηση μετά τις 15 Μαΐου
Η πρόεδρος της Σλοβακίας Zuzana Caputova διόρισε την Κυριακή 7 Μαΐου 2023 τον υποδιοικητή της κεντρικής τράπεζας Ludovit Odor για να ηγηθεί μιας νέας κυβέρνησης τεχνοκρατών, μετά την παραίτηση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Eduard Heger λίγους μήνες πριν από τις πρόωρες εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Η Caputova, μιλώντας σε τηλεοπτικό διάγγελμα, δήλωσε ότι θα διορίσει τη νέα κυβέρνηση μετά τις 15 Μαΐου.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο έως σήμερα πρωθυπουργός της Σλοβακίας Eduard Heger δήλωσε πως ζήτησε από την πρόεδρο να τον απαλλάξει από τα καθήκοντά του, αφού παραιτήσεις υπουργών εξασθένησαν την κυβέρνησή του, η οποία είναι υπηρεσιακή ενόψει των εκλογών που θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο.
Ο Heger δέχθηκε εκκλήσεις από την αντιπολίτευση να ανοίξει τον δρόμο για τον διορισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών στην ηγεσία της κεντροευρωπαϊκής χώρας μέχρι τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών τον Σεπτέμβριο.
«Αποφάσισα να ζητήσω από την πρόεδρο να με απαλλάξει από τα καθήκοντά μου και να της αφήσω χώρο ώστε να προσπαθήσει με μια τεχνοκρατική κυβέρνηση να οδηγήσει σταθερά και ειρηνικά τη Σλοβακία σε δημοκρατικές βουλευτικές εκλογές», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου που αναμεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Απώλεια πλειοψηφίας

Ο κυβερνών συνασπισμός έχασε την πλειοψηφία πέρυσι τον Σεπτέμβριο μετά την αποχώρηση του κόμματος SaS, που κατηγόρησε αργότερα την κυβέρνηση ότι δεν έκανε αρκετά προκειμένου να βοηθήσει τους πολίτες με το κόστος της ενέργειας το οποίο πέρυσι έφθασε σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη.
Όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Σλοβακία επιδότησε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις προκειμένου να αμβλύνει τις επιπτώσεις των υψηλών τιμών της ενέργειας και ευρύτερα του πληθωρισμού.
Ωστόσο, οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των κομμάτων του συνασπισμού παρέλυσαν την πολιτική ζωή στη χώρα, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και υποστήριξε σθεναρά τη γειτονική Ουρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης