Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δραματικές ώρες στη Zaporizhia – Κίνδυνος πυρηνικής καταστροφής από βομβαρδισμούς Ουκρανών, μαζική εκκένωση

Δραματικές ώρες στη Zaporizhia – Κίνδυνος πυρηνικής καταστροφής από βομβαρδισμούς Ουκρανών, μαζική εκκένωση
Ο διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) Rafael Grossi τόνισε ότι η κατάσταση «γίνεται όλο και πιο απρόβλεπτη και δυνητικά επικίνδυνη»
Σχετικά Άρθρα
Επιδεινώνεται η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό Zaporizhia καθώς ολόκληρες κατοικημένες περιοχές κοντά στις εγκαταστάσεις εκκενώνονται από τις ρωσικές αρχές.
Αφορά σε τουλάχιστον 18 οικισμούς στη Zaporizhia, στους οποίους έχουν δοθεί εντολές εκκένωσης έκτακτης ανάγκης.
Το BBC ανέφερε πως από τους ουκρανικούς βομβαρδισμούς έχει προκληθεί «τρελός πανικός» - δεδομένου ότι η πυρηνική εποπτεία του ΟΗΕ προειδοποιεί πως μπορεί να συμβεί ένα «σοβαρό πυρηνικό ατύχημα».
Πολύωρες αναμονές και κυκλοφοριακή συμφόρηση έχουν παρατηρηθεί καθώς χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώνουν τα πράγματά τους και βγαίνουν από την πόλη.
Ο διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) Rafael Grossi τόνισε ότι η κατάσταση «γίνεται όλο και πιο απρόβλεπτη και δυνητικά επικίνδυνη».

Έντονη ανησυχία του ΔΟΑΕ


Απηύθυνε έκκληση για σταθερότητα και προστασία της μεγαλύτερης πυρηνικής εγκατάστασης της Ευρώπης.
«Ανησυχώ εξαιρετικά για τους πραγματικούς κινδύνους πυρηνικής ασφάλειας και ασφάλειας που αντιμετωπίζει το εργοστάσιο.
Πρέπει να δράσουμε τώρα για να αποτρέψουμε την απειλή ενός σοβαρού πυρηνικού ατυχήματος και τις σχετικές συνέπειές του για τον πληθυσμό και το περιβάλλον», είπε ο Grossi.
Το θέμα είναι ότι μια ουκρανική αντεπίθεση μπορεί να ξεκίνησε στην πόλη, δεδομένου του σημαντικά αυξημένου βομβαρδισμού.
Ο Ρώσος περιφερειακός επικεφαλής Yevgeny Balitsk δήλωσε την Παρασκευή (5/7) ότι «τις τελευταίες ημέρες, ο εχθρός έχει εντείνει τους βομβαρδισμούς οικισμών κοντά στη γραμμή του μετώπου».
«Έλαβα λοιπόν την απόφαση να απομακρύνω πρώτα από όλους, παιδιά και γονείς, ηλικιωμένους, άτομα με αναπηρία και ασθενείς στα νοσοκομεία», ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του.
Η ΔΟΑΕ από την πλευρά της ανέφερε περαιτέρω ότι «ενώ το επιχειρησιακό προσωπικό παραμένει στο σημείο» υπάρχει «βαθιά ανησυχία για τις ολοένα και πιο τεταμένες, αγχωτικές και δύσκολες συνθήκες για το προσωπικό και τις οικογένειές τους».
Εντεινόμενοι ουκρανικοί βομβαρδισμοί

Ο οργανισμός του ΟΗΕ ανέφερε ότι οι εμπειρογνώμονες του ΔΟΑΕ στο εργοστάσιο «έλαβαν πληροφορίες ότι η ανακοινωθείσα εκκένωση των κατοίκων από την κοντινή πόλη Energodar - όπου ζει το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού του εργοστασίου - έχει ξεκινήσει».
Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε πως οι πρώτοι που έφυγαν είναι εκείνοι που αποδέχθηκαν τη ρωσική υπηκοότητα τους πρώτους μήνες της ειδικής επιχείρησης.
Επί του παρόντος, όλοι οι αντιδραστήρες λέγεται ότι έχουν κλείσει και πως οι χειριστές «κάνουν τα πάντα για να διασφαλίσουν την πυρηνική ασφάλεια» εν μέσω των έντονων μαχών.
Την περασμένη εβδομάδα, άρχισαν ευρύτερες εκκενώσεις αμάχων κοντά στις γραμμές του μετώπου στις νότιες περιοχές και έχουν επιταχυνθεί.
Ενώ το εργοστάσιο κατά τη διάρκεια του πολέμου υποβλήθηκε σε πολλαπλές διακοπές ρεύματος και εξωτερικές ζημιές λόγω βομβαρδισμών διαθέτει στρώματα μηχανισμών ασφαλείας, όπως εφεδρικές γεννήτριες ρεύματος.
Ωστόσο, λόγω του πολέμου πλανάται στον ορίζοντα ο φόβος μίας πυρηνικής καταστροφής τύπου Chernobyl, δεδομένης της ακραίας απρόβλεπτης κατάστασης στο πεδίο των μαχών.
Το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας προμηθεύει το 20% των εθνικών αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας.

H Zaporizhia το κύριο πεδίο μάχης…της Ουκρανικής αντεπίθεσης

Η νότια περιοχή της Zaporizhia αναμένεται να γίνει το κύριο πεδίο μάχης της ουκρανικής αντεπίθεσης.
Στις 3 Μαΐου, μια ουκρανική ομάδα επίθεσης αποτελούμενη από πολλά τεθωρακισμένα οχήματα ξεκίνησε μια επιχείρηση αναγνώρισης μάχης από την πόλη Orekhov.
Ο ουκρανικός στρατός προσπάθησε να βρει έναν αδύναμο σημείο στην πρώτη γραμμή της ρωσικής άμυνας, αλλά η επίθεση αποκρούστηκε.
Ως αποτέλεσμα, η ουκρανική ομάδα επίθεσης αποδεκατίστηκε, οι Ουκρανοί έχασαν πολλά τεθωρακισμένα και επέστρεψαν πίσω κακήν κακώς.

Η πόλη Tokmak νότια του Orekhov αναμένεται να γίνει ο πρωταρχικός στόχος της ουκρανικής απόπειρας να περάσει στην Αζοφική Θάλασσα.
Σε περίπτωση επιτυχίας, οι ουκρανικές δυνάμεις θα μπορούσαν να απομονώσουν τους ρώσους στο Donbass και να απειλήσουν τη Γέφυρα της Κριμαίας με πυραύλους του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, ο ουκρανικός στρατός θα ξεκινήσει επιθετικές επιχειρήσεις και σε άλλες περιοχές, σε μια προσπάθεια να αποσπάσει την προσοχή των Ρώσων.
Στις 4 Μαΐου, οι ουκρανικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε ρωσικές θέσεις στις πόλεις Pavlovka και Nikolskoe κοντά στην πόλη Ugledar.
Οι ουκρανικές δυνάμεις πέτυχαν αρχικά κάποια κέρδη, αλλά οι Ρώσοι ανέλαβαν αργότερα τον έλεγχο πολλών οχυρών εκμηδενίζοντας τα αρχικά κέρδη των Ουκρανών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης