Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στη σωστή πλευρά της ιστορίας - Η Τουρκία απέρριψε με ηχηρό τρόπο το αίτημα των ΗΠΑ να στείλει τους S - 400 στην Ουκρανία

Στη σωστή πλευρά της ιστορίας -  Η Τουρκία απέρριψε με ηχηρό τρόπο το αίτημα των ΗΠΑ να στείλει τους S - 400 στην Ουκρανία
«Οι ΗΠΑ μας ζήτησαν να στείλουμε τους S-400 στην Ουκρανία και εμείς είπαμε όχι» αποκάλυψε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών
Σχετικά Άρθρα
Μαθήματα εθνικής αξιοπρέπειας, εθνικής κυριαρχίας και ορθής ιστορικής κρίσης παραδίδει με τρόπο επιδέξιο η τουρκική διπλωματία αποδεικνύοντας πως δεν δέχεται τον ρόλο του υποτελούς απέναντι στην ηγέτιδα δύναμη του ΝΑΤΟ τις ΗΠΑ.
Με τρόπο εμφατικό η τουρκική διπλωματία ξεκαθάρισε στις ΗΠΑ, πως δεν πρόκειται να υπακούσει στα κελεύσματα της Ουάσινγκτον και να διαταράξει τις άριστες σχέσεις της με τη Ρωσία.
Βέβαια η Τουρκία δεν κλείνει την πόρτα στις ΗΠΑ αλλά ξεκαθαρίζει, πως οι σχέσεις μαζί τους θα πρέπει να είναι ισότιμες, εάν επιθυμεί η διοίκηση Biden, να είναι καλές.

Το ηχηρό «Όχι» Cavusoglu

Οι ΗΠΑ ζήτησαν από την Τουρκία να στείλει στην Ουκρανία το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400
που αγόρασε από τη Ρωσία με τις τότε αμερικανικές αντιρρήσεις αλλά η Άγκυρα απέρριψε αυτό το αίτημα, αποκάλυψε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu.
Οι ΗΠΑ που είχαν αποκλείσει την Τουρκία από το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35 ζήτησαν από την Τουρκία να παραδώσει τον έλεγχο του αντιπυραυλικού συστήματος στις ΗΠΑ ή σε άλλη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, καθώς προσπαθεί να πολεμήσει τη Ρωσία, είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
«Οι ΗΠΑ μας ζήτησαν να στείλουμε τους S-400 στην Ουκρανία και εμείς είπαμε όχι», είπε, εξηγώντας ότι αυτές οι προτάσεις είναι απαράδεκτες καθώς προσπαθούν να παραβιάσουν την τουρκική κυριαρχία.

Καμία χώρα δεν έχει δικαίωμα να παρέμβει

Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι η Άγκυρα αγόρασε τους S-400 για λόγους εθνικής ασφάλειας και καμία άλλη χώρα δεν έχει το δικαίωμα να παρέμβει σε αυτό.
Το 2017, όταν οι παρατεταμένες προσπάθειές της να αγοράσει ένα σύστημα αεράμυνας από τις ΗΠΑ αποδείχθηκαν μάταιες, η Τουρκία υπέγραψε συμβόλαιο με τη Ρωσία για την απόκτηση του υπερσύγχρονου συστήματος S-400.
Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν τότε την αντίθεσή τους στην ανάπτυξή του, υποστηρίζοντας ότι οι S-400 θα ήταν ασυμβίβαστοι με τα συστήματα του ΝΑΤΟ, υπενθυμίζει το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Η Τουρκία ζητά πίσω τα χρήματα από τις ΗΠΑ για τα F -35

Η Τουρκία είχε αντιτείνει πως οι S-400 δεν θα ενσωματωθούν στα συστήματα του ΝΑΤΟ και δεν θα αποτελέσουν απειλή για τη συμμαχία ή τον οπλισμό της. Η Άγκυρα έχει επανειλημμένα προτείνει τη σύσταση επιτροπής για τη διευκρίνιση του θέματος.
Ερωτηθείς για την επιστροφή στο πρόγραμμα των F-35, ο Cavusoglu ξεκαθάρισε πώς η Άγκυρα δεν θέλει να επιστρέψει σε αυτό ενώ η τουρκική κυβέρνηση ζητά πίσω από τις ΗΠΑ τα χρήματα που κατέβαλε για τα μαχητικά αεροσκάφη πριν τεθεί εκτός προγράμματος.
Υπενθυμίζεται, πως οι ΗΠΑ έλαβαν τα χρήματα αλλά δεν παρέδωσαν ποτέ τα αεροσκάφη στην Τουρκία.
Η Άγκυρα τώρα «παράγει το δικό μας εθνικό μαχητικό αεροσκάφος», διευκρίνισε, προσθέτοντας πάντως η Τουρκία θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ ενώ έχουν δημιουργηθεί οι απαραίτητοι μηχανισμοί προς αυτόν τον σκοπό.
Η Τουρκία θέλει επίσης να αγοράσει αεροσκάφη F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού από τις ΗΠΑ, πρόσθεσε, αναφέροντας ότι το αίτημα δεν κινείται τόσο γρήγορα στην Ουάσιγκτον όσο θα έπρεπε.
Η Άγκυρα ζήτησε F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού από τις ΗΠΑ τον Οκτώβριο του 2021 σε μία συμφωνία 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η συνέντευξη του Cavusoglu αποκαλύπτει πώς οι ΗΠΑ πιέζουν τους συμμάχους τους να εξασφαλίσουν περισσότερα συστήματα αεράμυνας για την Ουκρανία, καθώς τα αποθέματα συστημάτων της Σοβιετικής εποχής της χώρας εξαντλούνται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης