Τελευταία Νέα
Διεθνή

Buffett: Η απώλεια των καταθέσεων από την Silicon Valley Bank θα ήταν καταστροφική – Πώς δεν έχασε από την τραπεζική κρίση

Buffett: Η απώλεια των καταθέσεων από την Silicon Valley Bank θα ήταν καταστροφική – Πώς δεν έχασε από την τραπεζική κρίση
Η Berkshire Hathaway Inc του Warren Buffett ανακοίνωσε το Σάββατο 6 Μαΐου 2023 ότι τα κέρδη του πρώτου τριμήνου ανήλθαν σε 35,5 δισ. δολάρια, γεγονός που αποτυπώνει τα κέρδη από κοινές μετοχές όπως αυτές της Apple Inc, ενώ τα υψηλότερα έσοδα από επενδύσεις ενίσχυσαν τα λειτουργικά κέρδη
Σχετικά Άρθρα
Ο Warren Buffett σε μια σημαντική παρέμβασή του για την τραπεζική κρίση που μαίνεται στις ΗΠΑ δήλωσε το Σάββατο 6 Μαϊου 2023 ότι θα ήταν «καταστροφικό» να αφεθεί οποιοσδήποτε καταθέτης της Silicon Valley Bank να χάσει τα χρήματά του όταν οι ρυθμιστικές αρχές έθεσαν υπό αναγκαστική διαχείριση την περιφερειακή τράπεζα της Καλιφόρνια.
Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank στις 10 Μαρτίου προκάλεσε πανικό σε όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσουν την ηρεμία, αξιωματούχοι των ΗΠΑ έλαβαν την αμφιλεγόμενη απόφαση να προστατεύσουν όλους τους καταθέτες σε αυτήν, ακόμη κι αν οι λογαριασμοί τους ήταν πάνω από το όριο των 250.000 δολ. το οποίο ασφαλίζεται από την Federal Deposit Insurance Corporation (Οργανισμός Ασφάλισης των Καταθέσεων().
Το ίδιο έκανε και για τους καταθέτες της Signature Bank, με την επίκληση του συστημικού κινδύνου που ενέχει η ξαφνική κατάρρευση και των δύο ιδρυμάτων.
Ορισμένοι παρατηρητές ζήτησαν έκτοτε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να αυξήσει τα επίπεδα ασφάλισης καταθέσεων ή να παράσχει προστασία σε όλο το σύστημα για όλες τις καταθέσεις ως τρόπο αποτροπής τυχόν μελλοντικών κρίσεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
«Δεν μπορώ να φανταστώ κανέναν να λέει ότι θα ήθελα να είμαι αυτός  που θα πρέπει να εξηγήσω [στο] αμερικανικό κοινό γιατί κρατάμε μόνο 250.000 δολάρια ασφαλισμένα (στις καταθέσεις) και θα ξεκινήσουμε μια μαζική φυγή καταθέσεων σε κάθε τράπεζα στη χώρα και αναταράσσοντας το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα», δήλωσε ο Buffett το Σάββατο 6 Μαϊου στην ετήσια συνάντηση της Berkshire Hathaway.
Η μη προστασία όλων των καταθετών, είπε, «θα ήταν καταστροφική».
Τα σχόλια ήταν τα πρώτα από τον Buffett για τις τράπεζες κατά τη διάρκεια συνάντησης όπου αναμένεται να συζητήσει τη συνεχιζόμενη αναταραχή στις περιφερειακές τράπαζες.
Ο 92χρονος δισεκατομμυριούχος έχει αναλάβει εδώ και δεκαετίες το ρόλο του διασώστη σε μια σειρά από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Μείωσε την έκθεση

Μέχρι στιγμής φέτος έχει πει λίγα πράγματα για την τρέχουσα κρίση πέρα από μια πρόσφατη συνέντευξη με την Becky Quick του CNBC, όπου αναγνώρισε ότι μείωσε την έκθεση της Berkshire στον κλάδο εν μέσω ανησυχιών ότι οι τραπεζικές εργασίες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν πολλά «προβλήματα».
«Δεν μου άρεσε η τραπεζική δραστηριότητα όσο παλαιότερα», είπε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στις 12 Απριλίου.
«Απλώς πιστεύω ότι το σύστημα δεν είναι σωστά ρυθμισμένο όσον αφορά τη σύνδεση της ποινής με τους ενόχους», πρόσθεσε.
«Είναι απίστευτα σημαντικό να λειτουργεί καλά το τραπεζικό σύστημα».
Η Berkshire δεν κατάφερε να ξεφύγει εντελώς από το χάος του πρώτου τριμήνου.
Στην πραγματικότητα,  αποκάλυψε ότι η αξία του μεριδίου της στην Bank of America (BAC) μειώθηκε κατά 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, στα 29,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου

Η Berkshire Hathaway ανακοίνωσε το Σάββατο 6 Μαΐου 2023 ότι τα κέρδη του πρώτου τριμήνου ανήλθαν σε 35,5 δισ. δολάρια, γεγονός που αποτυπώνει τα κέρδη από κοινές μετοχές όπως της Apple Inc, ενώ τα υψηλότερα έσοδα από επενδύσεις ενίσχυσαν τα λειτουργικά κέρδη.
Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 24,377 δολάρια ανά μετοχή κατηγορίας Α και σημειώνοντας άλμα από τα 5,58 δισ. δολάρια ή 3,784 δολάρια ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα.
Τα λειτουργικά κέρδη τριμήνου αυξήθηκαν κατά 13% στα 8,07 δισ. δολάρια, ή περίπου 5.561 δολάρια ανά μετοχή κατηγορίας Α, από 7,16 δισ. δολάρια.
Η εταιρεία με έδρα την Ομάχα της Νεμπράσκα δήλωσε ότι αγόρασε επίσης 4,4 δισ. δολάρια από τις δικές της μετοχές κατά το τρίμηνο.
Στις 31 Μαρτίου 2023, η ασφαλιστική ρευστότητα της εταιρείας ήταν περίπου 165 δισ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση περίπου 1 δισ. δολάρια από το τέλος του 2022
Περίπου το 77% της συνολικής εύλογης αξίας των επενδύσεων σε μετοχές επικεντρώθηκε στις American Express, Apple, BofA, Chevron, Coca-Cola στις 31 Μαρτίου.
Οι συνέπειες της πανδημίας του ιού covid-19 συνεχίζουν να επηρεάζουν τις λειτουργικές δραστηριότητες της Berkshire, όπως επίσης και οι γεωπολιτικές συγκρούσεις, οι διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού, οι κυβερνητικές ενέργειες για την επιβράδυνση του πληθωρισμού τα τελευταία χρόνια παρήγαγαν επιπτώσεις στα λειτουργικά κέρδη των επιχιερήσεων
Η εταιρεία, που αγόρασε μετοχικούς τίτλους ύψους 2,87 δισ. δολ. και πούλησε μετοχικούς τίτλους ύψους 13,28 δισ. δολ. το α’ τρίμηνο, έκλεισε την περίοδο με 130,6 δισ. δολάρια σε μετρητά και ισοδύναμα.

Οι σχέσεις με τις τράπεζες

Το «σοφός» της Omaha πούλησε μεγάλο μέρος των συμμετοχών της Berkshire σε τράπεζες των ΗΠΑ μεταξύ 2020 και 2022, λίγους μόλις μήνες πριν από την αναταραχή του τραπεζικού συστήματος που ξεκίνησε στα μέσα Μαρτίου.
Η Berkshire αποχώρησε τις JPMorgan Chase (JPM), της Wells Fargo (WFC) και της Goldman Sachs (GS) κατά τη διάρκεια της περιόδου, και επίσης μείωσε σημαντικά τη συμματοχή της στην περιφερειακή τράπεζα US Bancorp (USB) και στη Bank of New York Mellon (ΒΚ).
Η Berkshire εξακολουθεί να έχει σημαντικές συμμετοχές στους κολοσσούς Bank of America και Citigroup καθώς και σε ένα μικρότερο τμήμα της ψηφιακής τράπεζας Ally Financial (ALLY), που σημαίνει ότι δεν μπόρεσε να ξεφύγει εντελώς από την επίδραση των γεγονότων.
«Θα υποθέσω ότι δεν πίστευαν ότι θα έβγαζαν τα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια όσο περισσότερα μπορούσαν κάνοντας κάτι άλλο», είπε ο Bill Smead, ιδρυτής και πρόεδρος της Smead Capital Management, όταν ρωτήθηκε γιατί η Berkshire αποχώρησε από τις τράπεζες. όταν το έκανε.
H επικοινωνία με τη κυβέρνηση
Δεν έχει παίξει ακόμη το ρόλο του διασώστη κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης, τουλάχιστον με οποιονδήποτε τρόπο έχει δημοσιοποιηθεί μέχρι στιγμής, αλλά μπορεί να έχει προσφέρει κάποιες από τις συμβουλές του στον Λευκό Οίκο.
Το Reuters ανέφερε ότι μίλησε με την κυβέρνηση Biden τον Μάρτιο καθώς μαίνονταν οι τραπεζικές αναταράξεις.
Όταν ρωτήθηκε για αυτές τις συνομιλίες, είπε στο CNBC ότι «δεν έχω μιλήσει με κανέναν τόσο πρόσφατα, αλλά μίλησα με κάποιους».
345253362_623160263009106_4347875831639019840_n.png
«Μια εξαιρετικά καλή επιχείρηση»

Η περίπλοκη σχέση του Buffett με τις τράπεζες εκτείνεται σε περισσότερες από πέντε δεκαετίες.
Ξεκίνησε όταν η Berkshire το 1969 αγόρασε την Illinois National Bank και την Trust στο Rockford, Ill.
Ο Buffett τελικά τις διέκοψε μετά από μια αναθεώρηση στους τραπεζικούς νόμους των ΗΠΑ που τον υποχρέωνε να κατέχει μη τραπεζικές επιχειρήσεις ταυτόχρονα.
Κατά τη διάρκεια του κραχ της αγοράς το 1987 επένδυσε στην επενδυτική τράπεζα της Wall Street Salomon Brothers, μόνο για να δει αυτή την επένδυση να αποτυγχάνει όταν ένα σκάνδαλο στη διαπραγμάτευση ομολόγων παραλίγο να ωθήσει την εταιρεία σε χρεοκοπία.
Έγινε πρόεδρος της εταιρείας και τη διηύθυνε για εννέα μήνες.
Την έσωσε, αλλά αποκάλεσε την εμπειρία «οδυνηρή εμπειρία» σε μια επιστολή μετόχων του 1992.
Αυτό δεν τον εμπόδισε, ωστόσο, να βάλει μεγάλα στοιχήματα σε πιο παραδοσιακές εμπορικές τράπεζες που έπαιρναν καταθέσεις και έδιναν παραδοσιακά δάνεια.
Στην πραγματικότητα, έγινε ο μεγαλύτερος επενδυτής στις Wells Fargo, Bank of America, Bank of New York Mellon και US Bancorp.
Η ιδιοκτησία του Wells Fargo, η οποία ξεκίνησε το 1989, αυξήθηκε έως και 13% το 1994.
«Οι τράπεζες ήταν μια εξαιρετικά καλή δραστηριότητα σε αυτή τη χώρα», δήλωσε στους μετόχους στην ετήσια συνέλευση του 2003.

Ο ρόλος του στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008

Η σύνδεσή του με τον κλάδο εμβάθυνε το 2008, όταν διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις τράπεζες κατά τη διάρκεια της χειρότερης οικονομικής κρίσης από τη Μεγάλη Ύφεση.
Η Goldman Sachs απευθύνθηκε σε αυτόν αναζητώντας κεφάλαια, μαζί με τη σφραγίδα της αξιοπιστίας του και της έδωσε κεφαλαιακή «ένεση» 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ήταν επίσης ο Μπάφετ που πρότεινε το 2008 στον τότε υπουργό ΟικονομικώνHenry Paulson,ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έπρεπε να εισφέρει κεφάλαια στις τράπεζες για να σταθεροποιήσει το σύστημα.
Αυτό έγινε μια επίσημη παροχή 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων, παρόλο που μερικές από τις μεγαλύτερες τράπεζες επέμειναν ότι δεν χρειάζονταν τα χρήματα.
Έπαιξε ξανά το ρόλο του διασώστη το 2011 όταν έδωσε «ένεση 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Bank of America.
Την εποχή εκείνη ο Brian Moynihan ήταν ακόμα ένας σχετικά νέος διευθύνων σύμβουλος και οι μετοχές της τράπεζας δέχθηκαν σοβαρές πιέσεις λόγω ζημιών από δάνεια subprime (υψηλού ρίσκου τραπεζικά δάνεια στην κτηματαγορά).
Ακολούθησαν περισσότερες επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός μεριδίου 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον βιομηχανικό κολοσσό JPMorgan Chase το 2018 και μία νέα συμμετοχή στην PNC Financial Services Group (PNC), μία άλλη περιφερειακή τράπεζα.
Είπε μάλιστα στο Yahoo Finance πριν από την αγορά της JPMorgan ότι θα έπρεπε να είχε αγοράσει τη μετοχή νωρίτερα:
«Μακάρι να αγοράζαμε πολύ περισσότερα. Εκανα ένα λάθος."

Βεβαίως, το πρόσεξα,,,

Αλλά οι ενέργειες της Berkshire άλλαξαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, καθώς άρχισε να ξεφορτώνει πολλές από τις ίδιες συμμετοχές που συγκέντρωνε εδώ και χρόνια.
Το πιο σημαντικό, ίσως, ήταν η Wells Fargo δεδομένης της μακροχρόνιας σχέσης του Buffett με τη μετοχή και την εταιρεία.
Στην ετήσια συνάντηση της Berkshire το 2015, η Wells Fargo οδήγησε ακόμη και το βαγονάκι της στον 10ο δρόμο της Ομάχα ως μέρος ενός εορτασμού για τα 50 χρόνια του Buffet ως επικεφαλής του ομίλου ετερογενών δραστηριοτήτων.
Επίσης, στάθμευσε ένα άλλο μέσα στην αίθουσα έκθεσης, όπου εταιρείες που ανήκουν εν μέρει ή πλήρως στην Berkshire παρουσίαζαν τα προϊόντα τους.
Ο Buffett ξεκίνησε να μειώνει τη θέση Wells το 2018 μετά από μια σειρά σκανδάλων που συγκλόνισαν την τράπεζα, συμπεριλαμβανομένων αποκαλύψεων ότι οι εργαζόμενοι που πιέζονταν από τους στόχους πωλήσεων να ανοίξουν εκατομμύρια λογαριασμούς που οι πελάτες δεν ήθελαν και επέβαλαν χρεώσεις που δεν ήταν απαραίτητες.
Ξεφόρτωσε τα τελευταία μερίδια το 2022.

Credit Suisse Demise Isn't Deterring Hedge Funds From European Bank Bonds -  BNN Bloomberg
Η Berkshire δεν κατέχει πλέον καμία από τις JPMorgan, Goldman, PNC και M&T Bank (MTB).
Ολες οι συμμετοχές πωλήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Η τελευταία μείωση της συμμετοχής στον κλαδο που αποκαλύφθηκε σημειώθηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2022, όταν η Berkshire μείωσε τις μετοχές της στην Bank of New York Mellon και την US Bancorp κατά 69% και 95%.
Ο Buffett δεν συζήτησε συγκεκριμένες τράπεζες ή θέσεις στη συνέντευξή του στο CNBC στις 12 Απριλίου.
Ωστόσο, κατέστησε σαφές ότι είχε παρατηρήσει κάποιες ανησυχητικές τάσεις εν όψει του τρέχοντος τραπεζικού χάους.
«Οι λογιστικές διαδικασίες οδήγησαν ορισμένους τραπεζίτες να κάνουν κάποια πράγματα που μπορεί να βοήθησαν λίγο τα τρέχοντα κέρδη τους… και προκάλεσαν τον επαναλαμβανόμενο πειρασμό να αποκτήσουν λίγο μεγαλύτερο spread (περιθώριο κέρδους μεταξύ επιτοκίου χορηγήσεων και επιτοκίου καταθέσεων) και να pragmatopoi;hsoyn λίγο περισσότερα κέρδη», είπε.
«Και είχε το αποτέλεσμα που θα μπορούσατε να προβλέψετε».
«Εγώ πρόσεξα», σημείωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης