Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επικίνδυνη κλιμάκωση: Νέα στρατιωτική βοήθεια 500 εκατ. δολ. από τις ΗΠΑ στην Ταϊβάν – Τι επιδιώκουν

Επικίνδυνη κλιμάκωση: Νέα στρατιωτική βοήθεια 500 εκατ. δολ. από τις ΗΠΑ στην Ταϊβάν – Τι επιδιώκουν
Η Ουάσιγκτον έχει εγκρίνει περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε παροχή εξοπλισμού στην Ταϊβάν από το 2019, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων Harpoon για πλοία και Sidewinder για πολεμικά αεροσκάφη, εκατοντάδων αντιαρματικών όπλων Javelin, πυραύλων Stinger επιφανείας-αέρος, αυτοκινούμενων οβιδοβόλων και άλλων πυρομαχικών
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden εξουσιοδοτήθηκε από το Κογκρέσο μέσω μιας ειδικής διαδικασίας για την έγκριση των στρατιωτικών δαπανών πέρυσι να διαθέσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια για την ενίσχυση της Ταϊβάν σύμφωνα με τον Νόμο περί Εξουσιοδότησης Εθνικής Άμυνας του 2023, εν μέσω της συχνά επαναλαμβανόμενης και κλιμακούμενης προπαγάνδας περί «απειλής» της Κίνας.
Ωστόσο, υπήρξαν αναφορές για σοβαρή καθυστέρηση στην παράδοση όπλων στο νησί.
Η Ουάσιγκτον, η οποία παρέχει σύγχρονα όπλα στην Ταϊβάν για να αποκρούσει μια κινεζική «εισβολή», φέρεται να σκοπεύει να επιταχύνει ακόμη περισσότερο τη διαδικασία, ετοιμάζοντας ένα άλλο στρατιωτικό πακέτο για το νησί αξίας 500 εκατομμυρίων δολαρίων, όπως μετέδωσε το Reuters το Σάββατο 6 Μαϊου.
Επιπλέον, για την επίσπευση της παράδοσης, σκοπεύει να προσφύγει σε μια ειδικη έκτακτη διαδικασία, ανέφεραν πηγές.
Αυτή θα είναι φαινομενικά η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν αυτήν την εξουσία έκτακτης ανάγκης σε σχέση με τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ταϊβάν.
Η κυβέρνηση Biden βασίζεται σε αυτό το εργαλείο εξωτερικής πολιτικής για να στείλει στρατιωτική βοήθεια στο καθεστώς του Κιέβου.
Η Προεδρική Αρχή Αποχώρησης (Presidential Drawdown Authority) επιτρέπει την ταχεία παράδοση «αμυντικού υλικού και υπηρεσιών από τα κονδύλια του Υπουργείου Άμυνας σε ξένες χώρες και διεθνείς οργανισμούς για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης», σύμφωνα με τον ιστότοπο του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Στην πραγματικότητα, τέτοιες αποστολές μπορούν να πραγματοποιηθούν σε λίγες μέρες, ακόμη και ώρες, από την έγκριση.
Το δημοσίευμα δεν διευκρίνισε τι είδους εξοπλισμός θα περιείχε το πακέτο όπλων.
Η προσπάθεια αποφυγής της συνήθως παρατεταμένης διαδικασίας σύναψης και παραγωγής όπλων έρχεται καθώς οι Αμερικανοί γερουισστές άρχισαν να διαμαρτύρονται για το ότι οι προμήθειες για τον ήδη εγκεκριμένο οπλισμό που προορίζεται για την Ταϊβάν έχουν μείνει ανεκτέλεστες, σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου αξίας 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Την  πανδημία του COVID-19 και την κρίση στην Ουκρανία επικαλούνται οι Αμερικανοί αξιωματούχοι για τις καθυστερήσεις.

Το «χαρτί» της Ταϊβάν

Η κυβέρνηση Biden αποκάλυψε σκόπιμα την τελευταία της απόπειρα «να παίξει χαρτί της Ταϊβάν» στα μέσα ενημέρωσης, σε μια προσπάθεια να πιέσει την Κίνα να διευκολύνει τις επισκέψεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων όπως ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για το κλίμα John Kerry και ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken, ειδικά σε μια στιγμή που η συμφωνία δεν έχει επιβεβαιωθεί από την κινεζική πλευρά μέχρι στιγμής, δήλωσε ο Lü Xiang, ερευνητής στην Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών, στους Global Times το Σάββατο 6 Μάιου 2023.
Ο Lü είπε ότι ο συνδυασμός των κινήσεων αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι Ουάσιγκτον δεν έχει την ειλικρινή  βούληση για να αμβλύνει πραγματικά τις εντάσεις με την Κίνα ή να βελτιώσει τις διμερείς σχέχεις.
«Ακόμα χειρότερα, οι ΗΠΑ είναι πιθανό να συνεχίσουν τη σκληρή στάση τους κατά τη διάρκεια πιθανών επίσημων επαφών υψηλού επιπέδου και να προσπαθήσουν να νομιμοποιήσουν τις κατασταλτικές πράξεις τους σε τομείς όπως το εμπόριο και η τεχνολογία».

Το ιστορικό της διένεξης

Η Ταϊβάν κυβερνάται ανεξάρτητα από το 1949, όταν η Ταϊπέι διέκοψε κάθε σχέση με το Πεκίνο μετά τον κινεζικό εμφύλιο πόλεμο.
Το Πεκίνο αντιμετωπίζει το νησί ως μια αποσχισθείσα επαρχία, ενώ η Ταϊβάν - μια περιοχή με τη δική της εκλεγμένη κυβέρνηση - υποστηρίζει ότι είναι μια αυτόνομη χώρα, αλλά δεν κηρύσσει την ανεξαρτησία της.
Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα ανακοινώσει τη φιλοδοξία τους να εξασφαλίσουν μια ειρηνική επανένωση της Ταϊβάν με την ηπειρωτική χώρα στο πλαίσιο του λεγόμενου μοντέλου «Μία χώρα, δύο συστήματα» – το οποίο θα επέτρεπε στο νησί να διατηρήσει στοιχεία των υπαρχόντων πολιτικών, νομικών και οικονομικών δομών παραμένοντας στην κυρίαρχη δικαιοδοσία της Κίνας.
Ωστόσο, το Πεκίνο έχει επίσης προειδοποιήσει ότι οποιεσδήποτε απόπειρες αυτονομιστών που υποστηρίζονται από το εξωτερικό να κηρύξουν την ανεξαρτησία θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μια στρατιωτική εξέλιξη.
Αντίστοιχα, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας  έχει απευθύνει πολυάριθμες προειδοποιήσεις στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Ουάσιγκτον κατά της στρατιωτικοποίησης της Ταϊβάν και της τροφοδότησης του αποσχιστικού αισθήματος στο νησί.

Παραβίαση των δεσμεύσεων

Σε πλήρη αγνόηση των προειδοποιήσεων, οι Ηνωμένες Πολιτείες ενίσχυσαν πρόσφατα τις άτυπες διπλωματικές τους σχέσεις με την Ταϊπέι, παραβιάζοντας τις δεσμεύσεις που ανέλαβε προς την Κίνα όταν αποκαταστάθηκαν οι διπλωματικές σχέσεις το 1979.
Πρόσφατα, το Πεκίνο επέβαλε κυρώσεις στον Αμερικανό γερουσιαστή Michael McCaul,, πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των ΗΠΑ, επειδή επισκέφθηκε την Ταϊβάν, καθώς ηγήθηκε δικομματικής αντιπροσωπείας Αμερικανών νομοθετών εκεί, παραβιάζοντας την αρχή της «Ενιαίας Κίνας», στέλνοντας έτσι ένα λάθος μήνυμα για την ανεξαρτησία της Ταϊβάν αυτονομιστικές δυνάμεις». Τον Αύγουστο του 2022, Nancy Pelosi, προκάλεσε επίσης μια θερμή αντιπαράθεση ταξιδεύοντας στην Ταϊπέι για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ταϊβάν Tsai Ing-wen..
US National Security Advisor warns of potential Chinese invasion in Taiwan  within 2 years - Gnewswire
Η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια

Όσον αφορά τη στρατιωτική βοήθεια, η Ουάσιγκτον έχει εγκρίνει περισσότερες από 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις εξοπλισμού στην Ταϊβάν από το 2019, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων Harpoon γιά και πυραύλων Sidewinder για πολεμικά αεροσκάφη, εκατοντάδων αντιαρματικών όπλων Javelin, πυραύλων Stinger επιφανείας-αέρος, οβιδοβόλων και άλλα πυρομαχικά.
Στα τέλη του 2022, ο πρόεδρος των ΗΠΑ  Joe Biden υπέγραψε ένα νομοσχέδιο για την άμυνα που περιελάμβανε στρατιωτική βοήθεια 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ταϊβάν, με τη νομοθεσία να επιτρέπει επίσης τη δημιουργία ενός «αποθέματος έκτακτης ανάγκης» για το νησί που περιλαμβάνει πυρομαχικά αξίας έως και 100 εκατομμυρίων δολαρίων.
Τον Μάρτιο, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε συμφωνία αξίας 619 εκατομμυρίων δολαρίων για την πώληση εκατοντάδων πυραύλων στην Ταϊβάν για τον οπλισμό 66 μαχητικών αεροσκαφών F-16V.
Το νησί πρόκειται να τα παραλάβει μέχρι το τέλος του 2026.
U.S. allies could play key roles in a U.S.-China war over Taiwan
Οι καθυστερήσεις

Στις 28 Μαρτίου, ο υπουργός Άμυνας Lloyd Austin είπε ότι το Πεντάγωνο θα χρησιμοποιήσει μια εξουσιοδότηση toy 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για να μεταφέρει γρήγορα όπλα στην Ταϊβάν.
«Η ομάδα μου εργάζεται επιμελώς για να διασφαλίσει ότι έχουμε τις σωστές δυνατότητες, δήλωσε στην Επιτροπή Ενόπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας τον Μάρτιο. 
Οι εντάσεις μεταξύ Κίνας - Ταϊβάν έχουν επιδεινωθεί από την επανειλημμένη αποστολή των ΗΠΑ πολεμικών πλοίων και αεροσκαφών επιτήρησης στα στενά της Ταϊβάν.
Το Πεκίνο έχει επικρίνει τέτοιες αποστολές ως διπλωματικές προκλήσεις και έχει χαρακτηρίσει την Ουάσιγκτον ως «πρόξενο του κινδύνου για την ασφάλεια στην περιοχή».
Η Κίνα έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Ουάσιγκτον να μην εξοπλίσουν την Ταϊβάν και να τροφοδοτήσουν το αυτονομιστικό αίσθημα στο νησί, το οποίο θεωρείται από το Πεκίνο ως αναφαίρετο μέρος της Λαϊκής Δημοκρατίας.
US Response If China Invades Taiwan 2035 | Metaculus
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης