Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σοκαρισμένοι οι Ουκρανοί – Ο ηλεκτρονικός πόλεμος των Ρώσων έθεσε εκτός μάχης τους πυραύλους HIMARS

Σοκαρισμένοι οι Ουκρανοί – Ο ηλεκτρονικός πόλεμος των Ρώσων έθεσε εκτός μάχης τους πυραύλους HIMARS
Σημαντική επιτυχία για τον διεξαγόμενο ηλεκτρονικό πόλεμο των Ρώσων με «θύμα» τους γνωστούς αμερικανικούς πυραύλους
Σχετικά Άρθρα
Σοκαρισμένοι οι Ουκρανοί βλέπουν ένα από τα πιο σημαντικά όπλα που τους έχει προμηθεύσει η Δύση να τίθεται επί της ουσίας εκτός μάχης.
Οι Ρώσοι με συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου έχουν παραλύσει τα συστήματα στόχευσης GPS των πυραύλων HIMARS που προμήθευσαν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία.
«Οι Ουκρανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι, με τη βοήθεια των ΗΠΑ, χρειάστηκε να βρουν μια ποικιλία διαφορετικών λύσεων καθώς συνεχίζουν να χρησιμοποιούν το σύστημα πυραύλων HIMARS, το οποίο ήταν ίσως το πιο σεβαστό όπλο των Ουκρανών στον πόλεμο με τη Ρωσία», μετέδωσε το CNN.
Τα πυραυλικά συστήματα μεσαίου βεληνεκούς χαιρετίστηκαν ως η μεγάλη αλλαγή στη σύγκρουση και έπαιξαν βασικό ρόλο από τη στιγμή που έφτασαν στην Ουκρανία το καλοκαίρι του 2022, συμπεριλαμβανομένης της περσινής επίθεσης που επέτρεψε στην Ουκρανία να πάρει πίσω σημαντικές περιοχές από τη Ρωσία.

Ρωσικές παρεμβολές

Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες, τα συστήματα αυτά καθίστανται ολοένα και λιγότερο αποτελεσματικά, εξαιτίας του ανηλεούς ηλεκτρονικού πολέμου που έχουν εξαπολύσει οι Ρώσοι, όπως αποκαλύπτουν στο CNN πηγές από ΗΠΑ, Βρετανία και Ουκρανία.
Σχεδόν καθημερινά Αμερικανοί και Ουκρανοί αξιωματούχοι επιχειρούν να βρουν τρόπους να τροποποιήσουν το λογισμικό των HIMARS για να αντιμετωπίσουν τις εξελισσόμενες ρωσικές παρεμβολές, αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο.
Τα φερόμενα ως μυστικά έγγραφα του Πενταγώνου που επικαλείται το CNN δείχνουν επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να βοηθήσουν το Κίεβο να εντοπίσει τους Ρώσους παρεμβολείς και αυτό είναι μία επιχείρησης ύψιστης προτεραιότητας.

Ρωσικός Ηλεκτρονικός Πόλεμος

Η παρεμβολή στο GPS επηρεάζει επίσης άλλα «έξυπνα» όπλα που παρέχονται από τις ΗΠΑ, όπως οι οβίδες πυροβολικού Excalibur και οι κατευθυνόμενες βόμβες JDAM, επισημαίνει το CNN.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η αύξηση της χρήσης των ρωσικών συστημάτων Ηλεκτρονικού Πολέμου στη σύγκρουση είναι ανοιχτό μυστικό.
Συγκεκριμένα, πρόσφατα εμφανίστηκαν αναφορές ότι οι Ρώσοι πραγματοποίησαν μεγάλης κλίμακας δοκιμές συστημάτων Ηλεκτρονικού Πολέμου στην περιοχή της Μόσχας.

Ο παράλληλος πόλεμος

Σύμφωνα με πρόσφατη αναφορά του κρατικού μέσου ενημέρωσης Ria Novosti, η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι ανέπτυξε ένα σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου (EW) που μπορεί να μπλοκάρει δορυφόρους σε γεωστατική τροχιά σε υψόμετρο 36.000 χιλιομέτρων.
«Οι επιχειρήσεις του ρωσικού στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος έχουν αναπτύξει ένα νέο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου, ικανό να καταστείλει δορυφόρους σε γεωστατική τροχιά με το σήμα του. Αυτό είναι περίπου 36.000 χλμ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας», ανέφερε μια πηγή που επικαλείται το Ria Novosti.
«Οι επιχειρήσεις του ρωσικού στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος έχουν αναπτύξει ένα νέο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου, ικανό να καταστείλει δορυφόρους σε γεωστατική τροχιά με το σήμα του. Αυτό είναι περίπου 36.000 χλμ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας», ανέφερε μια πηγή που επικαλείται το Ria Novosti.
Να υπενθυμίσουμε ότι, η Ρωσία επέδειξε τις αντιδορυφορικές της ικανότητες τον Νοέμβριο του 2021 πραγματοποιώντας μια δοκιμή απευθείας κατά του δορυφόρου (ASAT), καταστρέφοντας έναν από τους δορυφόρους της που βρισκόταν σε τροχιά από το 1982.
Στη συνέχεια, τις εβδομάδες που προηγήθηκαν της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, εξαπέλυσε μια κυβερνοεπίθεση σε μια εταιρεία επικοινωνιών με έδρα τις ΗΠΑ, τη Viasat, για να αποκόψει την ουκρανική διοίκηση και τον έλεγχο, η οποία βασιζόταν στο δορυφορικό τερματικό της Viasat σε κάποιο βαθμό.
doryf.png
Ωστόσο, οι συνέπειες αυτής της επιτυχημένης κυβερνοεπίθεσης ήταν ευρείας εμβέλειας, καθώς χιλιάδες χρήστες του Διαδικτύου σε όλη την Ευρώπη, βρέθηκαν επίσης εκτός σύνδεσης. Για παράδειγμα, στη Γαλλία, σύμφωνα με την Orange, μια γαλλική εταιρεία τηλεπικοινωνιών, 9.000 συνδρομητές μιας δορυφορικής υπηρεσίας διαδικτύου που παρέχεται από τη θυγατρική της, Nordnet, έμειναν χωρίς internet.
Ομοίως, περίπου το ένα τρίτο των 40.000 συνδρομητών της δορυφορικής υπηρεσίας διαδικτύου bigblu με έδρα τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ουγγαρία, την Ελλάδα, την Ιταλία και την Πολωνία, επηρεάστηκαν από τις επιθέσεις στο δορυφορικό δίκτυο Viasat.
Οι διακοπές έριξαν επίσης εκτός σύνδεσης, σχεδόν 5.800 ανεμογεννήτριες στη Γερμανία και την Κεντρική Ευρώπη, με συνδυασμένη ισχύ 11 γιγαβάτ.
Έτσι, συνολικά, η Ρωσία έχει ήδη τρομερές κινητικές καθώς και μη κινητικές αντιδορυφορικές ικανότητες, και τα πρόσφατα νέα για την ανάπτυξη ενός συμπλέγματος EW για παρεμβολές δορυφόρων, μπορούν να θεωρηθούν ως μια κίνηση προς την περαιτέρω ενίσχυση αυτών των δυνατοτήτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης