Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Προς market placement για επαναφορά της Monte dei Paschi στον ιδιωτικό τομέα - Τα εμπόδια

Ιταλία: Προς market placement για επαναφορά της Monte dei Paschi στον ιδιωτικό τομέα - Τα εμπόδια
Η διάσωση της Monte dei Paschi έχει στοιχίσει στους Ιταλούς φορολογούμενος 7 δισ. ευρώ
Σχετικά Άρθρα
Το Υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας που έχει το 62% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας Monte dei Paschi di Siena, σχεδιάζει να μειώσει τη συμμετοχή του και να επαναιδιωτικοποιήσει εκ νέου την τράπεζα, μέσω μιας ή περισσότερων πραξεων πωλήσεων μετοχών στην αγορά (placement), ανέφεραν στο Reuters πηγές του Υπουργείου. 
Η επιλογή αυτή, ωστόσο, θα εξεταστεί μόνο εάν αυτό συμφέρει οικονομικά το ιταλικό Δημόσιο και εφόσον οποιοσδήποτε σημαντικός νέος επενδυτής δηλώσει διατεθειμένος να διαχειριστεί τη συμμετοχή σύμφωνα με το εθνικό συμφέρον, είπε μια από τις πηγές χωρίς να διευκρινίσει.
Η Ιταλία διέσωσε την τράπεζα Monte dei Paschi το 2017 και όπως και η Ελλάδα έχει αναλάβει τη δέσμευση να πουλήσει αργότερα την τράπεζα εκ νέου στον ιδιωτικό τομέα, και οποιοσδήποτε μεγάλος ιδιώτης μέτοχος της τράπεζας θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο βοηθώντας ή εμποδίζοντας της στρατηγικής εξόδου του Υπουργείου Οικονομικών.
Δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση προς το παρόν, πρόσθεσε η πηγή.
Η διάσωση της MPS είχε για τους Ιταλούς φορολογούμενους αρχικό κόστος 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Αλλά το 2022 η ιταλική κυβέρνηση ενίσχυσε με άλλο 1,6 δισεκατομμύριο την τράπεζα, καλύπτοντας το 64% της αύξησης κεφαλαίου 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Δύο πηγές ανέφεραν ότι το Υπουργείο είχε αρχίσει να εξετάζει μια αρχική τοποθέτηση μετοχών νωρίτερα εντός του 2023, πραγματοποιώντας συναντήσεις με ορισμένες τράπεζες που θα μπορούσαν να κανονίσουν την πώληση.
Εκείνη την εποχή, οι μετοχές της MPS διαπραγματεύονταν πολύ πάνω από τα 2 ευρώ, τιμή στην οποια πουλήθηκαν οι νέες μετοχές το περασμένο φθινόπωρο.
Ωστόσο, το ράλι της μετοχής οδήγησε στην γαλλική ασφαλιστική AXA, συνεργάτη της MPS στις ασφάλειας, να αποεπενδύσει πουλώντας το μερίδιο 8% που είχε αποκτήσει στη νέα έκδοση μετοχών.
Τα στοιχεία της Refinitiv Eikon δείχνουν ότι οι μετοχές της MPS έφτασαν σε υψηλό 52 εβδομάδων στα 2,6 ευρώ η κάθε μία στις αρχές Μαρτίου ενώ έκλεισαν με άνοδο 2,5% στα 2,03 ευρώ στις 5/5/23 όχι πολύ μακριά από την τιμή της πώλησης της μετοχής της οποίας τα έσοδα χρησιμοποίησε η MPS για να χρηματοδοτήσει τις αποχωρήσεις προσωπικού και να αυξήσει τα αποθεματικά της. 

Συγχώνεσυη με μεγαλύτερο τραπεζικό όμιλο

Η ιταλική ρυθμιστική αρχή εξακολουθεί να πιστεύει ότι η καλύτερη επιλογή για τη Monte dei Paschi di Siena θα ήταν η συγχώνευση με έναν ισχυρότερο τραπεζικό όμιλο, δήλωσε εποπτική πηγή στο Reuters, αλλά τόσο η UniCredit όσο και η μικρότερη ανταγωνίστρια Banco BPM την οποία το Υπουργείο Οικονομικών έχει προσδιορίσει εδώ και καιρό ως τις καταλληλότερες υποψήφιες για συγχώνευση, έχουν δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρονται. 
Η πρωθυπουργός Giorgia Meloni έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η επιστροφή της MPS στον ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να ενθαρρύνει τη δημιουργία αρκετών μεγάλων τραπεζικών ομίλων στη χώρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης