Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κάρολος Γ΄, Βασιλιάς Ηνωμένου Βασιλείου: Νέα εποχή για την Κοινοπολιτεία ξεκίνησε με μια ιστορική τελετή

Κάρολος Γ΄, Βασιλιάς Ηνωμένου Βασιλείου: Νέα εποχή για την Κοινοπολιτεία ξεκίνησε με μια ιστορική τελετή
Η τελετή στέψης, που θα είναι η πρώτη εδώ και 70 χρόνια από την στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ το 1953, ξεκινά στις 13:00 ώρα Ελλάδος - live
Σχετικά Άρθρα
(upd3) Επισήμως βασιλιάς στέφθηκε σήμερα, Σάββατο 6/5, στο Αββαείο του Westminster ο Κάρολος και στην 39η στέψη πραγματοποιήθηκε στο Αββαείο, έγινε ο 40ος μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου.
Στο Λονδίνο που κινείται σε εορταστικούς ρυθμούς, δρακόντεια ήταν τα μέτρα ασφαλείας. Εδώ και μέρες άνθρωποι από κάθε σημείο του πλανήτη έχουν κατασκηνώσει πιάνοντας θέση στη διαδρομή που θα ακολουθήσει η άμαξα του βασιλικού ζεύγους προς το Αββαείο και από εκεί στο Παλάτι του Buckingham, ενώ ακόμα και επιβάτες των τρένων και του μετρό μετακινούνται ακούγοντας μηνύματα από τον Κάρολο και την σύζυγό του. «Η σύζυγος μου κι εγώ ευχόμαστε σε εσάς και τις οικογένειες σας ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο Στέψης. Όπου και να ταξιδεύετε ελπίζουμε να έχετε ένα ασφαλές και ευχάριστο ταξίδι. Και να θυμάστε: Προσοχή στο κενό!», ακούγεται να λέει ο Κάρολος.
Η τελετή στέψης, που ήταν η πρώτη εδώ και 70 χρόνια από την στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ το 1953, ξεκίνησε στις 13:00 ώρα Ελλάδος.
Ο μικρότερος γιος του Καρόλου, o Harry,
βρέθηκε στο Αββαείο χωρίς τη σύζυγό του Meghan και τα δύο παιδιά τους, ενώ απουσίασε και από τον χαιρετισμό στο μπαλκόνι.
Στη Βρετανική πρωτεύουσα για την τελετή στέψης μετέβησαν ξένοι ηγέτες και επίσημοι προσκεκλημένοι από 2023 χώρες.
Επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας, η Jill Biden έγινε δεκτή στη Downing Street στις 5/5 από την σύζυγο του Rishi Sunak, Akshata Murthy.
Σημειώνεται ότι χθες 5/5, παραμονή της στέψης του βασιλιά, οι πρωθυπουργοί και οι αξιωματούχοι της Κοινοπολιτείας συγκεντρώθηκαν για ένα ειδικό γεύμα στο παλάτι και στη συνέχεια, ο Κάρολος μαζί με τον πρίγκιπα και την πριγκίπισσα της Ουαλίας πήγαν περίπατο έξω από το παλάτι του Buckingham συναντώντας τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί.

Πάνω από 2.200 προσκεκλημένοι από 203 χώρες


Περισσότεροι από 2.200 άνθρωποι θα παρευρεθούν στη στέψη του βασιλιά Καρόλου, όπως  ανακοίνωσαν τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Σε αυτούς περιλαμβάνονται διεθνείς εκπρόσωποι από 203 χώρες, καθώς και εργαζομένοι σε κοινότητες και φιλανθρωπικές οργανώσεις.
Ο Κάρολος, ο οποίος έγινε μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου και των υπόλοιπων 14 κρατών της Κοινοπολιτείας (Καναδάς, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Τζαμάικα, Μπαχάμες, Γρενάδα, Παπούα Νέα Γουινέα, Νήσοι Σολομώντα, Τουβαλού, Αγία Λουκία, Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες, Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Μπελίζ και Άγιος Χριστόφορος) μετά τον θάνατο της μητέρας του, της βασίλισσας Ελισάβετ τον Σεπτέμβριο, πρόκειται να στεφθεί επισήμως στις 6 Μαΐου στο Αββαείο του Westminster στο Λονδίνο στη διάρκεια μιας τελετής γεμάτης πολυτέλεια, συμβολισμό και θρησκευτική σημασία.
Στη λειτουργία θα παρευρεθούν επίσης νικητές βραβείων Νόμπελ, θρησκευτικοί εκπρόσωποι, αρχηγοί κρατών και υπουργοί Εξωτερικών, ανέφεραν τα Ανάκτορα.
Εκτός από αυτούς τους προσκεκλημένους, 400 νέοι που εκπροσωπούν φιλανθρωπικές οργανώσεις θα παρακολουθήσουν την τελετή στέψης και τις πομπές μέσα από την εκκλησία της Αγίας Μαργαρίτας.

Αυστηρά μέτρα ασφαλείας

Σε ισχύ στο Λονδίνο είναι δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και μάλιστα, εκτιμάται ότι 29.000 αστυνομικοί θα είναι κινητοποιημένοι για το τριήμερο των εορτασμών.
Μάλιστα, για σήμερα σε υπηρεσία θα είναι 11.500 αστυνομικοί και μεταξύ αυτών, θα είναι ελεύθεροι σκοπευτές στις οροφές κτιρίων και πολλοί ανάμεσα στο πλήθος.
Πάνω από το Λονδίνο θα είναι κλειστός ο χώρος εναέριας κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της τελετής στέψης.
london.JPG
Η τελετή

Η τελετή για τη στέψη του 74χρονου βασιλιά Καρόλου Γ’ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 6 Μαΐου στο Αββαείο του Westminster, όπως και των προκατόχων του εδώ και 900 χρόνια, με κάθε επισημότητα και θα ακολουθήσουν για ένα 48ωρο μετά συναυλίες, φωταγώγηση μνημείων και πρωτοβουλίες για την προώθηση του εθελοντισμού.
Σημειώνεται ότι ο 74χρονος Κάρολος θα στεφθεί βασιλιάς οκτώ μήνες μετά τον θάνατο της μητέρας του, βασίλισσας Ελισάβετ Β’ , η οποία απεβίωσε στις 8 Σεπτεμβρίου σε ηλικία 96 ετών.
Η τελετή στέψης του Καρόλου Γ’ θα πραγματοποιηθεί προεξάρχοντος του αρχιεπισκόπου του Canterbury, Justin Welby, του προκαθήμενου της Αγγλικανικής Εκκλησίας, ενώ στέμμα θα φορέσει και η βασιλική σύζυγος Camilla.
Το τελετουργικό θα αρχίσει στις 10:20 ώρα Λονδίνου (12:20 ώρα Ελλάδας) με την πρώτη από τις δύο στρατιωτικές πομπές της ημέρας.

Στην «Πομπή του Βασιλιά» από το Παλάτι προς το ναό της στέψης, o βασιλιάς Κάρολος και η σύζυγος του θα επιβαίνουν στην Άμαξα του Αδαμάντινου Ιωβηλαίου, συνοδεία περίπου 200 μελών της μονάδας Συνοδείας του Μονάρχη από το έφιππο σύνταγμα ιππικού του βασιλικού οίκου.
Η διαδρομή των 2,2 χιλιομέτρων εκτιμάται ότι θα καλυφθεί σε 33 λεπτά, έτσι ώστε 7 λεπτά πριν από την έναρξη της τελετής το βασιλικό ζεύγος να καταφθάσει στη Μεγάλη Δυτική Θύρα του Αββαείου, όπου .
Στην κορυφή της πομπής θα βρίσκεται ο ασημένιος Σταυρός της Ουαλίας και από απόστρατους στρατηγούς θα μεταφέρονται τα τρία ξίφη που συμβολίζουν τη βασιλική εξουσία.
Ο Κάρολος Γ’ και η σύζυγός του θα φτάσουν στο αβαείο του Ουέστμινστερ με τη βασιλική πομπή και μετά την ολοκλήρωση της τελετής στέψης θα επιστρέψουν στο παλάτι για να χαιρετήσουν από το μπαλκόνι το πλήθος.
Το Buckingham φιλοδοξεί να διοργανώσει ένα λαμπερό τελετουργικό και έναν εντυπωσιακό εορτασμό, δεδομένης της ιστορικής σημασίας που προσδίδεται στη στέψη του νέου μονάρ

Το παραδοσιακό τελετουργικό, που χρονολογείται εδώ και σχεδόν μια χιλιετία, με τον πολυπολιτισμικό και πολυθρησκευτικό χαρακτήρα της σύγχρονης Βρετανίας θα συνδυάζει η τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου Γ’.
Παρουσία περίπου 100 αρχηγών κρατών και άλλων αξιωματούχων, ο Κάρολος Γ’ θα στεφθεί επισήμως βασιλιάς στο Αββαείο του Westminster, το οποίο έχει φιλοξενήσει όλες τις στέψεις από το 1066 όταν ενθρονίστηκε ο Γουλιέλμος Α’ της Αγγλίας μέχρι και σήμερα.
Η τελετή θα περιλαμβάνει για πρώτη φορά τη συμμετοχή πνευματικών ηγετών από διαφορετικές θρησκείες με στόχο να αντανακλάται η ποικιλομορφία της σύγχρονης βρετανικής κοινωνίας.
Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’, ο οποίος ως μονάρχης είναι ο επικεφαλής της Αγγλικανικής Εκκλησίας και φέρει τον τίτλο «Υπερασπιστής της Πίστεως», έχει εκφράσει επανειλημμένως την επιθυμία του να υπερασπιστεί όλες τις θρησκείες.
Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, για πρώτη φορά σε τελετή στέψης ο βασιλιάς θα προσευχηθεί για ευλογία σε όλους ανεξαρτήτως θρησκείας και πεποιθήσεων.
Επισημαίνεται εξάλλου ότι εκείνοι που θα παρουσιάσουν τα ιστορικά κειμήλια στον βασιλιά - συμπεριλαμβανομένων των σκήπτρων, της σφαίρας, του δακτυλιδιού και του κουταλιού για τη στέψη - «θα αντανακλούν επίσης την ποικιλομορφία της κοινωνίας του Ηνωμένου Βασιλείου, σε αντιδιαστολή με όσα συνέβησαν πριν από 70 χρόνια».
Η αγάπη του βασιλιά για τη φύση θα αντανακλάται στον μανδύα της συζύγου του, Camilla, η οποία θα στεφθεί βασίλισσα. Ο βασιλικός μανδύας θα απεικονίζει διαφορετικά είδη φυτών, σκαθάρια και μέλισσες.
Της τελετής θα ακολουθήσουν εορταστικές εκδηλώσεις, που περιλαμβάνουν συναυλίες, φωταγώγηση μνημείων και πρωτοβουλίες για την προώθηση του εθελοντισμού, ενώ η Δευτέρα 8/5 θα είναι αργία για τους Βρετανούς.
00_16.JPG
Tο πρόγραμμα της τελετής στέψης

Αναλυτικά, το πρόγραμμα της τελετής στέψης έχει ως εξής:

-9:30 π.μ. Ανοίγουν οι πόρτες του Αββαείου του Westminster
-9:15 - 10:30 Οι πρώτοι προσκεκλημένοι της τελετής θα αρχίσουν να φτάνουν στα σημεία ελέγχου ασφαλείας που βρίσκονται δίπλα από το κοινοβούλιο στο Victoria Tower Gardens. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι πάνω από 850 εκπρόσωποι κοινοτήτων και φιλανθρωπικών οργανώσεων από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και οι περίπου 450 προσκεκλημένοι που έχουν λάβει μετάλλιο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας ως αναγνώριση της συνεισφοράς τους.
-11:30 - 11:35 Αρχηγοί κρατών και εκπρόσωποι κυβερνήσεων προσέρχονται στο Αββαείο
-11:45 Το Ιππικό αρχίζει να ετοιμάζεται για να συνοδεύσει την πομπή από τα Ανάκτορα του Buckingham
-12:20 - Η πομπή με τον Βασιλιά και την Βασίλισσα ξεκινά από το Παλάτι για το Αββαείο.
-12:35 Μέλη της βασιλικής οικογένειας φτάνουν στην Δυτική Πύλη του Αββαείου του Westminster
-12:53 Ο Βασιλιάς με τη σύζυγο του θα φτάσουν στο Αββαείο του Westminster
-12:54 Χτυπούν οι Καμπάνες του Αββαείου
-13:00 Ο Βασιλιάς Κάρολος Γ' και η σύζυγος του μπαίνουν στο Αββαείο του Westminster από τη Μεγάλη Δυτική Πύλη και ξεκινάει η ακολουθία της Στέψης.
-14:00 Στέφεται βασιλιάς. Ο Αρχιεπίσκοπος του Canterbury θα στέψει με το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου τον Βασιλιά Κάρολο Γ' . Πρόκειται για ένα στέμμα που κατασκευάστηκε το 1660 και ζυγίζει 2,27κιλά.
Την ώρα αυτή θα χτυπήσουν οι καμπάνες του Αββαείου για 2 λεπτά και στρατιωτικά αγήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Γιβραλτάρ, τις Βερμούδες αλλά και τα Πλοία στη Θάλασσα θα αποτείνουν χαιρετισμό με πυροβολισμούς και κανονιοβολισμούς.
-15:00 Ολοκληρώνεται το τελετουργικό και ξεκινάει η Πομπή της Στέψης από το Αββαείο προς το Παλάτι αυτή τη φορά. Σε αυτή την πομπή θα συμμετέχουν και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας.
-15:45 Ο βασιλιάς και η σύζυγος τους θα φτάσουν στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ μέσω της Κεντρικής Πύλης όπου θα γίνουν δεκτοί από τις Ένοπλες Δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κοινοπολιτείας.
-15:45 Ο βασιλιάς και η σύζυγος του θα μεταβούν στους κήπους του Παλατιού όπου στρατιωτικά αγήματα θα τους απευθύνουν χαιρετισμό.
-16:30 Ο βασιλιάς, η βασίλισσα και μέλη της βασιλικής οικογένειας θα εμφανιστούν στο μπαλκόνι του παλατιού για να χαιρετίσουν το πλήθος και να παρακολουθήσουν τις προγραμματισμένες αεροπορικές επιδείξεις
1_186.JPG
00_17.JPG
Συλλήψεις... αντιμοναρχικών

Περίπου έξι άτομα από την αντιμοναρχική ομάδα Republic συνελήφθησαν να διαδηλώνουν κατά της στέψης.
Η Μητροπολιτική Αστυνομία δεν έχει επιβεβαιώσει τον ακριβή αριθμό των συλληφθέντων, ενώ μεταξύ αυτών είναι ο ηγέτης της Republic
, Graham Smith, και ο Matt Turnboul.
000_7.JPG
0_10.JPG
Παραλειπόμενα της στέψης


Να χρυσώσει το χάπι της... απουσίας του προέδρου των ΗΠΑ  Joe Biden από ένα σημαντικό γεγονός της συμμάχου χώρας, Μεγάλης Βρετανίας, ο οποίος δεν θα παρευρεθεί στη στέψη του βασιλιά Καρόλου Γ' το Σάββατο 6/5, και όπως δήλωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής, θα συναντήσει τον μονάρχη τον Ιούλιο για να συζητήσουν κυρίως το ζήτημα του περιβάλλοντος.
«Θα πάμε σε σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη και του είπα ότι θα σταματήσω είτε πηγαίνοντας είτε κατά την επιστροφή μου για να μιλήσουμε για το θέμα που τον ενδιαφέρει περισσότερο, το περιβάλλον», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος σε συνέντευξή του στο MSNBC.
Η ετήσια σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί στο Βίλνιους της Λιθουανίας, στις 11 και 12 Ιουλίου.
Η Jill Biden, η σύζυγος του Αμερικανού προέδρου, θα τον εκπροσωπήσει στη σημερινή τελετή ενθρόνισης του Καρόλου, ωστόσο δεν παύει διπλωματικά η απουσία του προέδρου της συμμάχου χώρας να αποτελεί ένα διπλωματικό... στραβοπάτημα προς το πρόσωπο του νέου βασιλιά.

Αυστραλία: Το κτίριο της Όπερας του Σίδνεϊ δεν θα φωταγωγηθεί για τη στέψη του βασιλιά Καρόλου προκειμένου να περιοριστούν οι δαπάνες

Η απόφαση να μην φωταγωγηθεί το κτίριο της Όπερα του Σίδνεϊ με την ευκαιρία της στέψης του βασιλιά Καρόλου ήταν ένα μέτρο για τη μείωση δαπανών, δήλωσε ο εκπρόσωπος της πολιτειακής κυβέρνησης στη Νέα Νότια Ουαλία.
Στην Αυστραλία, όπου ο βασιλιάς Κάρολος είναι αρχηγός του Κράτους, ο ρόλος της μοναρχίας είναι αμφιλεγόμενος.
Ενώ πολλά δημόσια κτίρια και μνημεία, συμπεριλαμβανομένου του κτιρίου του Κοινοβουλίου στην πρωτεύουσα Καμπέρα, θα φωταγωγηθούν σήμερα το βράδυ για τη στέψη, το κτίριο της Όπερας του Σίδνεϊ, που φωταγωγήθηκε πέρυσι μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ Β, δεν θα περιλαμβάνεται σε αυτά.
«Η κυβέρνηση της Νέας Νότιας Ουαλίας πιστεύει ότι πέτυχε τη σωστή ισορροπία σε ό,τι αφορά το να ικανοποιήσει τις προσδοκίες της κοινότητας για τον εορτασμό της περίστασης αυτής και το να λάβει υπόψιν τις δημόσιες δαπάνες», δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος, όμως κάποιοι αναλυτές έχουν αντίθετη γνώμη, καθώς θεωρούν ότι καθιστά ελαφρά... υποβάθμιση στο πρόσωπο του νέου βασιλιά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης