Τελευταία Νέα
Διεθνή

Rebound στο πετρέλαιο αλλά και εβδομαδιαίες απώλειες - To brent στα 75,3 δολ. με άλμα 3,8%

Rebound στο πετρέλαιο αλλά και εβδομαδιαίες απώλειες - To brent στα 75,3 δολ. με άλμα 3,8%
Ισχυρή ανάκαμψη καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου
Ισχυρή ανάκαμψη καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου, αλλά οδεύουν προς μεγάλες εβδομαδιαίες απώλειες, λόγω των ανησυχιών ότι η επιβράδυνση της ανάπτυξης των ΗΠΑ και η χλιαρή ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας θα πλήξουν την παγκόσμια ζήτηση.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού διαπραγματεύονταν 3,8% υψηλότερα στα 71,20 δολάρια το βαρέλι, ενώ το συμβόλαιο brent σημείωσε άνοδο 3,6% στα 75,12 δολάρια το βαρέλι.
Παρά τα κέρδη, η αγορά οδεύει προς την τρίτη συνεχόμενη εβδομαδιαία πτώση, το μεγαλύτερο σερί απωλειών φέτος, με το συμβόλαιο του brent να έχει υποχωρήσει περισσότερο από 6% μέχρι στιγμής αυτή την εβδομάδα και το συμβόλαιο του Nymex πάνω από 8% χαμηλότερα, σύμφωνα με το investing.com.

Παραμένει αρνητικό το κλίμα

"Το κλίμα παραμένει σαφώς αρνητικό, γεγονός που υποδηλώνει ότι θα μπορούσε να υπάρξει κάποια περαιτέρω πτώση βραχυπρόθεσμα, αν και θα περιμέναμε ότι η αγορά θα βρει καλή στήριξη κοντά στα χαμηλά του Μαρτίου, περίπου στα 70 δολάρια ΗΠΑ/βαρέλι", ανέφεραν οι αναλυτές της ING, σε σημείωμά τους.
"Η αγορά βρίσκεται σε υπερπουλημένη περιοχή και ο ισολογισμός μας εξακολουθεί να δείχνει ότι η αγορά θα είναι ελλειμματική κατά το 2ο εξάμηνο του 23, γεγονός που θα πρέπει να οδηγήσει τις τιμές υψηλότερα".
Η αγορά αργού έχει πληγεί από τις αυξανόμενες ανησυχίες ότι η αμερικανική οικονομία, ο μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας στον κόσμο, οδεύει προς την ύφεση λόγω της επιθετικής σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.
Η Fed αύξησε για άλλη μια φορά τα επιτόκια νωρίτερα αυτή την εβδομάδα και παρόλο που η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ανέφερε ότι μπορεί να κάνει παύση τον Ιούνιο, η ζημία μπορεί να έχει ήδη γίνει, ιδίως δεδομένης της αναταραχής στον τραπεζικό τομέα.
Στην Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε επίσης τα επιτόκια αυτή την εβδομάδα και άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν και άλλες αυξήσεις, ενώ στην Κίνα, η ανάπτυξη στον τομέα των υπηρεσιών της χώρας επιβραδύνθηκε απροσδόκητα τον Απρίλιο.
Η εν λόγω μέτρηση, σε συνδυασμό με την αιφνιδιαστική συρρίκνωση του μεταποιητικού τομέα, ενίσχυσε τις ανησυχίες ότι η οικονομική ανάκαμψη μετά το ΚΟΒΙΔ στον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο εξαντλείται.
Η Σαουδική Αραβία μείωσε τις επίσημες τιμές πώλησης για όλες τις ποιότητες του αργού πετρελαίου της στην Ασία για τον Ιούνιο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, υποδηλώνοντας ότι η ζήτηση παραμένει μικρή.
Η αδυναμία αυτής της εβδομάδας παρατηρείται παρά την εθελοντική μείωση της παραγωγής κατά λίγο πάνω από 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και τους συμμάχους του, γνωστό ως ΟΠΕΚ+, που ξεκίνησε στις αρχές Μαΐου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης