Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διπλωματική κρίση Ιταλίας - Γαλλίας για τη σύγκριση Meloni - Le Pen - Ακύρωσε επίσκεψη στο Παρίσι ο Tajani

Διπλωματική κρίση Ιταλίας - Γαλλίας για τη σύγκριση Meloni - Le Pen - Ακύρωσε επίσκεψη στο Παρίσι ο Tajani
H Γαλλία επιχειρεί να ρίξει τους τόνους
Σχετικά Άρθρα
Διπλωματική κρίση ξέσπασε μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας, με τον υπουργό Εξωτερικών Antonio Tajani να ακυρώνει το ταξίδι του στο Παρίσι.
Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Γαλλίας προσπάθησε σήμερα να αποκλιμακώσει την ένταση μεταξύ του Παρισιού και της Ρώμης, διαβεβαιώνοντας ότι ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Gerald Darmannin, οι επικριτικές δηλώσεις του οποίου προκάλεσαν αντιδράσεις, «δεν είχε πρόθεση να εξοστρακίσει την Ιταλία».
Χθες Πέμπτη ο Gerald Darmannin προκάλεσε νέα κρίση στις γαλλοϊταλικές σχέσεις δηλώνοντας στο γαλλικό ραδιόφωνο RMC ότι η Ιταλίδα πρωθυπουργός Giorgia Meloni είναι «ανίκανη να διαχειριστεί τα μεταναστευτικά προβλήματα» της χώρας της, όπου καταγράφεται ρεκόρ αφίξεων από τη βόρεια Αφρική, ενώ τη συνέκρινε με την Marine Le Pen.
Αμέσως ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Antonio Tajani, ο οποίος θα επισκεπτόταν το βράδυ το Παρίσι για να συναντηθεί με τη Γαλλίδα ομόλογό του Catherine Colonna, ακύρωσε το ταξίδι του χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις Dharmannien «απαράδεκτες».
«Ο υπουργός Εσωτερικών δεν είχε καμία πρόθεση να εξοστρακίσει την Ιταλία με κανέναν τρόπο», διαβεβαίωσε σήμερα ο Olivier Veran στο τηλεοπτικό δίκτυο Cnews, εκφράζοντας την ελπίδα «να μην γίνει πολιτικό ζήτημα».
«Εξακολουθούμε να εργαζόμαστε με τους Ιταλούς», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης.
«Οι Ιταλοί λατρεύουν την πολιτική, αλλά αναλαμβάνουν τις ευθύνες για τις επιλογές τους και θέλουν να τους αφήνουμε να αναλαμβάνουν τις ευθύνες των επιλογών τους», εξήγησε τονίζοντας «δεν έχουμε πρόθεση να κάνουμε κάτι διαφορετικό».
Χθες Πέμπτη η Colonna προσπάθησε να ηρεμήσει τα πνεύματα, κάνοντας λόγο για «τον αμοιβαίο σεβασμό» μεταξύ των δύο χωρών και εκφράζοντας την ελπίδα να μπορέσει να συναντηθεί σύντομα στο Παρίσι με τον Tajani.
Από την πλευρά του ο Ιταλός υπουργός κάλεσε σήμερα τον Darmannin να ζητήσει συγνώμη για τις δηλώσεις του.
«Είναι μια απρόκλητη και ανάρμοστη προσβολή εναντίον μας φιλικής χώρας, μιας συμμάχου» και όταν «κάποιος προσβάλλει απρόκλητα έναν άλλον άνθρωπο, το λιγότερο που πρέπει να κάνει είναι να ζητήσει συγνώμη», τόνισε ο Ιταλός υπουργός σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Il Corriere della Sera.

Κόντρα για το μεταναστευτικό

Τον Νοέμβριο, οι δύο χώρες είχαν έρθει σε αντιπαράθεση για το φλέγον θέμα του μεταναστευτικού, λίγες εβδομάδες αφού ανέλαβε την πρωθυπουργία η Meloni.
Τότε η Ρώμη είχε αρνηθεί να προσφέρει ασφαλές λιμάνι σε πλοίο της μη κυβερνητικής οργάνωσης SOS Méditerranée, το οποίο τελικά κατευθύνθηκε στην Τουλόν της Γαλλίας.
Το περιστατικό είχε προκαλέσει την οργή του Παρισιού.
Σήμερα ο Veran παραδέχθηκε ότι η Ρώμη υποδέχεται «τα περισσότερα» σκάφη μεταναστών που διασώζονται στη Μεσόγειο. «Στη συνέχεια εργαζόμαστε συστηματικά με τους Ιταλούς για την υιοθέτηση κανόνων μετεγκατάστασης» των προσφύγων και των μεταναστών, πρόσθεσε.
«Συνδεόμαστε στενά μέσω της ιστορίας μας, μέσω οικονομικών, κοινωνικών, πολιτιστικών θεμάτων, αλλά επίσης και (…) μεταναστευτικών», κατέληξε ο Veran.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης