Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέες απειλές και τελεσίγραφα Prigozhin: Η Wagner φεύγει από το Bakhmut στις 10/5 – Δεν έχουμε όπλα

Νέες απειλές και τελεσίγραφα Prigozhin: Η Wagner φεύγει από το Bakhmut στις 10/5 – Δεν έχουμε όπλα
Νέα πυρά Prighozhin στoν Ρώσο υπουργό Άμυνας, Sergei Shoigu και στη στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας
(upd) Νέο τελεσίγραφο στη Μόσχα και σε νέα κλιμάκωση οδηγεί την αντιπαράθεση του με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας, Sergei Shoigu και τη στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας ο επικεφαλής της Wagner, Yevgeny Prigozhin, ο οποίος ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις της Wagner θα φύγουν από το Bakhmut στις 10 Μαΐου.
Αιτία για αυτήν την απειλή αποτελεί, σύμφωνα με τον Prigozhin, ότι οι δυνάμεις του δεν διαθέτουν τον κατάλληλο οπλισμό και τα αναγκαία πυρομαχικά έτσι ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν τις επιχειρήσεις τους με την ίδια ένταση απέναντι στις ουκρανικές δυνάμεις στο Bakhmut.
Εφόσον ο Prigozhin υλοποιήσει την απειλή του, θα πρόκειται για ένα τεράστιο πλήγμα για τη Ρωσία καθώς οι εναπομείναντες Ουκρανοί στρατιώτες θα βρουν την καλύτερη ευκαιρία όχι μόνο για να εξαπολύσουν την αντεπίθεση τους αλλά και για να ανακαταλάβουν το Bakhmut, κάτι που θα αποτελέσει κολοσσιαία ήττα για τη Μόσχα και τον πρόεδρο Putin, μόλις μια ημέρα μετά τις 9/5 και τον εορτασμό της Ημέρας της Νίκης της Ρωσίας κατά της ναζιστικής Γερμανίας στο Β' Παγκόσμιο πόλεμο

Αποχωρούμε στις 10/5

«Δηλώνω εξ ονόματος των μαχητών της Wagner, εξ ονόματος της διοίκησης της Wagner, ότι στις 10 Μαΐου 2023, είμαστε υποχρεωμένοι να μεταφέρουμε τις θέσεις που κατέχουμε στο Bakhmut σε μονάδες του υπουργείου Άμυνας και να αποσύρουμε ότι έχει απομείνει από τις δυνάμεις της Wagner στα στρατόπεδα επιμελητείας για να γλείφουμε τις πληγές μας.
Αποσύρω μονάδες της Wagner από το Bakhmut, γιατί ελλείψει πυρομαχικών είναι καταδικασμένες σε παράλογο θάνατο» τόνισε σε βίντεο ο Prigozhin, επισημαίνοντας πως έχει επισημάνει όλα τα προβλήματα από τις 19 Μαρτίου.
Σημειώνεται πως οι δυνάμεις της Wagner έχουν πρωτοστατήσει στην προσπάθεια της Ρωσίας να καταλάβει το Bakhmut, όπου από το περασμένο καλοκαίρι μαίνονται οι πιο σκληρές και αιματηρές μάχες του πολέμου στην Ουκρανία.

Δριμύ κατηγορώ

Στο βίντεο που ανήρτησε ο Prigozhin καταφέρεται με ιδιαίτερη σφοδρότητα κατά της στρατιωτικής ηγεσίας της Ρωσίας, στην οποία και αποδίδει τις ευθύνες για τις απώλειες που υπέστη η Wagner ενώ επιτίθεται εκ νέου κατά του Ρώσου υπουργού Άμυνας, Sergei Shoigu και του επικεφαλής των ρωσικών δυνάμων, Valery Gerasimov.
Εμφανιζόμενος σε ένα σωρό πτωμάτων, ο Prigozhin υποστήριξε ότι πρόκειται για μαχητές της Wagner.
«Έχουμε 70% έλλειψη σε πυρομαχικά.
Shoigu!
Gerasimov! 
Πού είναι τα ******* πυρομαχικά;» φωνάζει ωρυόμενος ο Prigozhin: «Οι υπεύθυνοι θα πάνε στο διάολο».

Πέντε φορές λιγότερες απώλειες

Σύμφωνα με τον Prigozhin, οι απώλειες της Wagner θα ήταν πέντε φορές μικρότερες εάν εφοδιαζόταν επαρκώς.
«Αυτά είναι παλικάρια της Wagner που πέθαναν σήμερα.
Το αίμα τους είναι ακόμα φρέσκο», είπε ο Prigozhin, δείχνοντας τα πτώματα γύρω του.
«Ήρθαν εδώ ως εθελοντές και πεθαίνουν για να χοντραίνετε στα γραφεία σας» υποστήριξε οργισμένος ο επικεφαλής της Wagner, ο οποίος ζήτησε από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού να υπογράψει πολεμική διαταγή, με την οποία οι δυνάμεις της Wagner θα αφήνουν τις θέσεις τους στις μονάδες του ρωσικού στρατού

Άμεση κινητοποίηση

«Στις 16 Μαρτίου του 2022, μας ζητήθηκε να κινητοποιηθούμε άμεσα για να υπερασπιστούμε την πατρίδα.
- Στις 19 Μαρτίου του 2022, όλες οι μονάδες έφτασαν από διάφορες περιοχές της Αφρικής και συμμετείχαν στην πρώτη μάχη
- Στις 9 Μαΐου του 2022, πήραμε τον έλεγχο της πόλης Popasnaya, αυτή ήταν η πρώτη σημαντική νίκη στο Donbass.
Μετά από μια σειρά αποτυχιών του ρωσικού υπουργείου Άμυνας σε διάφορα μέτωπα, στις 8 Οκτωβρίου του 2022, αποφασίστηκε μαζί με τον στρατηγό Surovikin να αρχίσει η επιχείρηση στο Bakhmut.
Η επιχείρηση Bakhmut ήταν εξαιρετικά αποτελεσματική, καθώς δέσμευσε τεράστιο αριθμό εχθρικών δυνάμεων και επέτρεψε στο ρωσικό στρατό να καταλάβει προωθημένες αμυντικές θέσεις και να συνεχίσει την επίθεση.
- Τον Σεπτέμβριο - Οκτώβριο του 2022, κατά τη διάρκεια της υποχώρησης των μονάδων του ρωσικού υπουργείου Άμυνας από το Krasny Liman, το Izyum και τη Balakleya, οι δυνάμεις της Wagner αναχαίτισαν την επίθεση του εχθρού στην Kremennaya, κρατώντας μια γραμμή άμυνας μήκους 132 χιλιομέτρων.
Μετά από αυτά τα γεγονότα, οι μονάδες της Wagner έπεσαν σε δυσμένεια λόγω ζήλειας από τους γραφειοκράτες του στρατού.
Τότε ήταν που άρχισε η τεχνητή πείνα... σε οβίδες» είπε ο Prigozhin.

Μας απέτρεψαν

«Έως τις 9 Μαΐου 2023, έπρεπε να πάρουμε τον έλεγχο του Bahkmut.
Οι γραφειοκράτες που ήταν κοντά στις στρατιωτικές υποθέσεις γνώριζαν τα σχέδιά μας, αλλά από την 1η Μαΐου σχεδόν μας έκοψαν από κάθε πυρομαχικό πυροβολικού.
Οι μονάδες του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που έχουν στόχο να καλύψουν τα πλευρά μας, δύσκολα τις συγκρατούν.
Ο δηλωμένος αριθμός στρατευμάτων είναι πολύ διαφορετικός από τον πραγματικό.
Αντί για δεκάδες χιλιάδες, υπάρχουν δέκα και σπάνια εκατοντάδες μαχητές.
Οι επιθετικές ικανότητες της Wagner έληξαν στις αρχές Απριλίου, αλλά προχωράμε, παρά το γεγονός ότι οι εχθρικές δυνάμεις μας υπερτερούν κατά πέντε φορές...
Λόγω της έλλειψης πυρομαχικών, οι απώλειές μας αυξάνονται εκθετικά κάθε μέρα.
Παρόλα αυτά, το συμβούλιο των διοικητών του Wagner PMC αποφάσισε να κρατήσει θέσεις και να συνεχίσει την επίθεση στο Bakhmut μέχρι τις 10 Μαΐου 2023, έτσι ώστε η ιερή γιορτή για τους Ρώσους - 9 Μαΐου, Ημέρα της Νίκης - να εορταστεί με τη λαμπρότητα των ρωσικών όπλων» υπογράμμισε ο Prigozhin.

Στους Ουκρανούς μόλις 2,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα του Bakhmut

Ο επικεφαλής της Wanger είπε ότι είναι σίγουρος ότι θα δεχθεί κριτική για αυτήν την απόφαση του, αν και κάλεσε τους επικριτές του να πάρουν τα όπλα στα χέρια και να πάνε στο Bakhmut να πολεμήσουν.
«Θέλω να τονίσω για άλλη μια φορά: από τα 45 τετραγωνικά χιλιόμετρα του Bakhmut, μόλις τα 2,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα παραμένουν υπό ουκρανικό έλεγχο.
Με το να μην μας δίνετε οβίδες, δεν μας στερείτε τη νίκη, στερείτε τη νίκη από τον λαό της Ρωσίας.
Θα γλείψουμε τις πληγές μας, κι όταν η μητέρα πατρίδα κινδυνεύει, θα σηκωθούμε ξανά να την υπερασπιστούμε.
Ο ρωσικός λαός μπορεί να βασιστεί σε εμάς» ανέφερε ο επικεφαλής της Wagner.

Αντίδραση από Κρεμλίνο

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Prigozhin, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov απέφυγε να κάνει κάποιο σχόλιο.
«Φυσικά και είδαμε τις δηλώσεις του Prigozhin στα μέσα ενημέρωσης.
Δεν μπορώ να σχολιάσω διότι αφορά την εξέλιξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» υπογράμμισε ο Peskov.

Δεν είναι η πρώτη φορά

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Prigozhin διατυπώνει τέτοιου είδους απειλές ή αποστέλλει τελεσίγραφα στη Μόσχα.
Στις αρχές της εβδομάδας ο επικεφαλής της Wagner είχε επικαλεστεί σχεδόν τα ίδια επιχειρήματα, λέγοντας πως οι δυνάμεις του δεν διαθέτουν τα απαραίτητα πυρομαχικά για να διεξάγουν με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και λιγότερες απώλειες τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις.
«Εμείς, η Wagner έχουμε μόλις το 10% με 15% των οβίδων που χρειαζόμαστε» είχε αναφέρει ο Prigozhin, ο οποίος εκτίμησε πως περιμένει την αντεπίθεση των Ουκρανών στα μέσα Μαΐου.
Αν και ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Sergei Shoigu ανέφερε πρόσφατα πως έχουν ήδη διασφαλιστεί οι ανάγκες του ρωσικού στρατού σε πυρομαχικά και όπλα για όλη τη διάρκεια του 2023, ο Prigozhin υποστήριζε πως είναι πολύ πιθανό η Wagner να πάψει να υπάρχει σύντομα, εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια του για την έλλειψη οβίδων των δυνάμεων του.
«Αν δεν αναπληρωθεί το έλλειμμα πυρομαχικών, θα είμαστε αναγκασμένοι - για να μην τρέχουμε σαν δειλοί αρουραίοι μετά – είτε να αποσυρθούμε είτε να πεθάνουμε» είχε πει  τότε ο Prigozhin, ο οποίος έκανε λόγο για τεράστιες απώλειες της Wagner.
Ο Prigozhin άρχισε να διαφωνεί δημόσια με τους αρχηγούς άμυνας της Ρωσίας ήδη από το 2022, κατηγορώντας τους για ανικανότητα και ότι σκόπιμα στέρησε από τη Wagner πυρομαχικά λόγω προσωπικής εχθρότητας απέναντί του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης