Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έως και 125 εκατ. δολ. θα κοστίσει στους Βρετανούς η στέψη του βασιλιά Καρόλου

Έως και 125 εκατ. δολ. θα κοστίσει στους Βρετανούς η στέψη του βασιλιά Καρόλου
Η βρετανική κυβέρνηση επιμένει ότι η περίσταση θα αποφέρει εκατομμύρια για τις επιχειρήσεις, ιδίως για τους σκληρά πληγέντες τομείς του λιανικού εμπορίου, του τουρισμού και της φιλοξενίας
Τα βλέμματα του κόσμου θα είναι στραμμένα στο Ηνωμένο Βασίλειο αυτό το Σαββατοκύριακο, καθώς ο βασιλιάς Κάρολος Γ' στέφεται στο Αβαείο του Ουέστμινστερ σε μια τυπικά βρετανική επίδειξη λαμπρότητας και μεγαλοπρέπειας.
Η στέψη, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τον Αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρι το Σάββατο 6 Μαΐου, θα δώσει το έναυσμα για τριήμερους εορτασμούς σε όλο το Λονδίνο και το ευρύτερο Ηνωμένο Βασίλειο, με αποκορύφωμα την αργία της 8ης Μαΐου.
Η τελετή -η πρώτη του είδους της εδώ και 70 χρόνια- είναι σε μεγάλο βαθμό τελετουργική, μετά την επίσημη ανάληψη της βασιλείας από τον 74χρονο βασιλιά στις 8 Σεπτεμβρίου 2022, την ημέρα του θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ Β'.
Όμως, ενώ εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να παρακολουθήσουν την ιστορική αυτή περίσταση, αυτή πέφτει σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον για το Ηνωμένο Βασίλειο, με πολλούς να αμφισβητούν την αναγκαιότητα του γεγονότος, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει τη χειρότερη κρίση κόστους ζωής εδώ και μια γενιά.

Πόσο θα κοστίσει η στέψη;

Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ δεν παρέχουν ακριβή αριθμό για το κόστος της στέψης.
Ωστόσο, ο ίδιος ο βασιλιάς Κάρολος φέρεται να έχει επιδιώξει μια πιο περιορισμένη γιορτή, με μια "μικρότερη", λιγότερο δαπανηρή και πιο αντιπροσωπευτική" τελετή - μέρος των ευρύτερων σχεδίων του για μια λιτή μοναρχία.
Στην τελετή στο Αβαείο του Ουέστμινστερ, για παράδειγμα, θα παρευρεθούν περίπου 2.000 VIP καλεσμένοι - περίπου το ένα τέταρτο του αριθμού που ήταν παρών στη στέψη της εκλιπούσας βασίλισσας - και η διαδικασία θα διαρκέσει περίπου μία ώρα, αντί για πολλές.
Παρόλα αυτά, τα έξοδα των διαδικασιών του Σαββατοκύριακου -που περιλαμβάνουν μια "πομπή του βασιλιά" και μια συναυλία στους κήπους του Ουίνδσορ- αναμένεται να ανέλθουν μεταξύ 50 και 100 εκατομμυρίων λιρών, σύμφωνα με εκτιμήσεις που επικαλείται το BBC και οι οποίες, όπως αναφέρει, δεν προέρχονται από επίσημη πηγή.
Αυτό είναι δυνητικά περισσότερο από τα περίπου 50 εκατομμύρια στερλίνες σε σημερινά χρήματα -τότε 1,5 εκατομμύριο στερλίνες- που δαπανήθηκαν όταν η βασίλισσα ανέβηκε στον θρόνο το 1953.
Είναι επίσης πολύ πάνω από τα αντίστοιχα 24,8 εκατομμύρια λίρες - τότε 450.000 λίρες - που δαπανήθηκαν για τη στέψη του Γεωργίου ΣΤ' το 1937.

Ποιος πληρώνει για την εκδήλωση;

Η περίσταση, όπως και οι περισσότερες δημόσιες εκδηλώσεις, χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και, τελικά, από τους Βρετανούς φορολογούμενους, ενώ τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ συνεισφέρουν επίσης ένα μη ανακοινώσιμο μερίδιο.
Αυτό έχει δυσαρεστήσει ορισμένους Βρετανούς, με το 51% να δηλώνει ότι η στέψη δεν πρέπει να χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της YouGov, ενώ το 18% ήταν αναποφάσιστο.
Εν τω μεταξύ, η δημόσια αργία που κηρύχθηκε για τον εορτασμό του γεγονότος στις 8 Μαΐου εκτιμάται ότι θα κοστίσει στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου επιπλέον 1,36 δισεκατομμύρια λίρες σε απώλεια παραγωγικότητας.
Επί του παρόντος, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκεται περίπου 0,6% κάτω από το επίπεδό του στα τέλη του 2019, και είναι η μόνη οικονομία της G-7 που δεν έχει ανακάμψει από την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία του Covid.
Ο πληθωρισμός, εν τω μεταξύ, παραμένει επίμονα υψηλός, με το συνολικό ποσοστό να αυξάνεται κατά 10,1% ετησίως τον Μάρτιο και το κόστος των τροφίμων και των ποτών να αυξάνεται με τον εντονότερο ρυθμό των τελευταίων 45 ετών.
Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, ωστόσο, επιμένει ότι η περίσταση θα αποφέρει εκατομμύρια για τις επιχειρήσεις, ιδίως για τους σκληρά πληγέντες τομείς του λιανικού εμπορίου, του τουρισμού και της φιλοξενίας.
Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, οι λιανικές πωλήσεις συνήθως ενισχύονται κατά περίπου 15% ανά ημέρα στις αργίες.
Η UK Hospitality, ένας εμπορικός σύλλογος για τον κλάδο της φιλοξενίας, δήλωσε ότι η στέψη του βασιλιά θα μπορούσε να δώσει ώθηση 350 εκατομμυρίων λιρών στον κλάδο.
Αυτό, σε συνδυασμό με τις δύο ακόμη αργίες του Μαΐου στη Βρετανία, καθώς και τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision στο Λίβερπουλ στις 13 Μαΐου, θα μπορούσε να αποφέρει συνολική ώθηση 1 δισεκατομμυρίου λιρών, πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης