Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πανικός στο Κίεβο, Ουκρανοί κατέρριψαν Bayraktar που μπλόκαραν Ρώσοι – Kadyrov: Οι Τσετσένοι θα αντικαταστήσουν τους Wagner στο Bakhmut

Πανικός στο Κίεβο, Ουκρανοί κατέρριψαν Bayraktar που μπλόκαραν Ρώσοι –  Kadyrov: Οι Τσετσένοι θα αντικαταστήσουν τους Wagner στο Bakhmut
Την αποχώρηση της Wagner από το Bakhmut στις 10 Μαΐου ανακοίνωσε ο Prigozhin
(upd 12) Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει τα πάντα και σε πλεόνασμα… επιθέσεις με Drones…
Μετά την επίθεση που δέχθηκε το Κρεμλίνο με δύο drones… ένα άλλο περίεργο φαινόμενο έλαβε χώρα πάνω από το Κίεβο την Ουκρανική πρωτεύουσα.
Ένα Ουκρανικό drones, Bayraktar τουρκικής κατασκευής… βρέθηκε πάνω από το Κίεβο και οι Ουκρανοί το κατέρριψαν, λέγεται ότι ρώσοι κατάφεραν να μπλοκάρουν το σήμα του και το ανακατεύθυναν προς το Κίεβο.
Το ερώτημα είναι τα drones εκτοξεύονται κοντά στην ζώνη του μετώπου, στην Ανατολική Ουκρανία… τι ήθελε τόσο κοντά στο Κίεβο το Bayraktar;
Εν τω μεταξύ, νέες απειλές και τελεσίγραφα στη Μόσχα στέλνει ο επικεφαλής της Wagner, Yevgeny Prigozhin, ο οποίος ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις της Wagner θα φύγουν από το Bakhmut στις 10 Μαΐου.
Αιτία για αυτήν την απειλή - που δεν είναι η πρώτη φορά που διατυπώνεται - αποτελεί, σύμφωνα με τον Prigozhin, ότι οι δυνάμεις του δεν διαθέτουν τον κατάλληλο οπλισμό και τα αναγκαία πυρομαχικά έτσι ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν τις επιχειρήσεις τους με την ίδια ένταση απέναντι στις ουκρανικές δυνάμεις στο Bakhmut.

Έτοιμοι να αντικαταστήσουν τους Wagner, εάν υλοποιήσει την εξαγγελία του ο Prigozhin, δηλώνονυ οι Τσετσένοι καταδρομείς Akhmat.

Και ενώ πολλά περίεργα συμβαίνουν στην Ουκρανία, οι Ουκρανοί μας έχουν συνηθίσει να σκηνοθετούν επεισόδια… ο αμερικανικός παράγοντας προκλητικά δηλώνει ότι η Ουκρανία έχει ότι χρειάζεται για να ξεκινήσει την αντεπίθεση κατά των ρωσικών δυνάμεων στο Donbass και στην Νότια Ουκρανία…

ΗΠΑ: Η Ουκρανία έχει όλα τα απαραίτητα για αντεπίθεση τις επόμενες εβδομάδες

«Ο Ουκρανός Πρόεδρος Vladimir Zelensky είναι ο αρχιστράτηγος, αυτός πρέπει να αποφασίσει πού θα επιχειρήσει ο στρατός του και πότε και υπό ποιες συνθήκες», ανέφερε ο συντονιστής Στρατηγικών Επικοινωνιών του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Kirby.

«Αυτό που μπορώ να σας πω όμως, είναι ότι ανεξάρτητα από το πότε ή πού και ποιες μονάδες θα αποφασίσει να χρησιμοποιήσει για να διεξάγει επιθετικές επιχειρήσεις εντός της χώρας του, έχει σχεδόν όλα όσα χρειάζεται για να το κάνει αυτό τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, ανέφερε ο Kirby.
Η Ουκρανία έχει λάβει το 98% των πάντων, οι δυνάμεις του λένε ότι πρέπει να είναι σε θέση να διεξάγουν επιθετικές επιχειρήσεις την άνοιξη, τις εβδομάδες και τους επόμενους μήνες».

Βομβαρδίζουν την Zaporizhia οι Ουκρανοί για να ελέγξουν την Ρωσική αεράμυνα

Στις αρχές Μαΐου, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας (AFU) εξαπέλυσαν μαζικά πλήγματα στους οικισμούς της περιοχής Zaporozhye κοντά στη γραμμή επαφής, για να ελέγξουν την αεράμυνα των ρωσικών δυνάμεων πριν από την προγραμματισμένη επίθεση, ανέφερε ο πρόεδρος του κινήματος «Είμαστε μαζί με τη Ρωσία» Rogov.

«Εξερευνούν, ψάχνουν πού μπορούν να χώσουν τη μύτη τους, πού μπορούν να δράσουν.
Παρακολουθούν την ταχύτητα απόκρισής μας, την ανάπτυξη συστημάτων αεροπορικής άμυνας, τη θέση των κρυμμένων σημείων ασφάλειας
Σύμφωνα με τον Rogov, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας προσπαθούν να προκαλέσουν όσο το δυνατόν περισσότερη ζημιά στους αμάχους.
«Ένα χτύπημα με όγκο δύο ή τριών οβίδων στοχεύει σε θύματα, σε πολυσύχναστα μέρη.
Φτάνουν εκεί υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, ασθενοφόρο, πυροσβέστες, που αρχίζουν να βοηθούν τα θύματα.
Και εκείνη τη στιγμή, όταν συγκεντρώνεται ο μέγιστος αριθμός ανθρώπων στο σημείο, οι Ουκρανοί ρίχνουν περισσότερες οβίδες.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του κινήματος, οι μέθοδοι του ουκρανικού στρατού εξηγούνται από την επιθυμία του Κιέβου να εκφοβίσει τους κατοίκους και να τους απομακρύνει από τη γη τους.

Εκκένωση οικισμών στη γραμμή επαφής

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι εκκενώθηκαν μερικώς 18 υπό ρωσική κατοχή κοινότητες στην περιοχή της Zaporizhia.
Οι Ουκρανοί τις τελευταίες ώρες ενέτειναν τους βομβαρδισμούς των κοινοτήτων που βρίσκονται σε άμεση εγγύτητα με τη γραμμή επαφής.
«Γι΄αυτόν τον λόγο, αποφασίστηκε να απομακρυνθούν κατά πρώτον τα παιδιά με τους γονείς τους, οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι με αναπηρίες, οι ασθενείς στα νοσοκομεία, από τα πυρά του εχθρού και να μεταφερθούν στο εσωτερικό της περιοχής» ανακοίνωσε η Μόσχα διαβεβαιώνοντας πως η απομακρύνσεις αυτές θα είναι προσωρινές.
Ανάμεσα στις 18 αυτές κοινότητες είναι η Energodar, η πόλη όπου βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός της Zaporizhia, που τελεί υπό τον έλεγχο του ρωσικού στρατού από τον Μάιο του 2022 και έχει τεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο πυρών, προκαλώντας φόβους για καταστροφή.

Απειλές Prigozhin: Η Wagner φεύγει από το Bakhmut στις 10/5

Εν τω μεταξύ, νέες απειλές και τελεσίγραφα στη Μόσχα στέλνει ο επικεφαλής της Wagner, Yevgeny Prigozhin, ο οποίος ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις της Wagner θα φύγουν από το Bakhmut στις 10 Μαΐου.
Αιτία για αυτήν την απειλή - που δεν είναι η πρώτη φορά που διατυπώνεται - αποτελεί, σύμφωνα με τον Prigozhin, ότι οι δυνάμεις του δεν διαθέτουν τον κατάλληλο οπλισμό και τα αναγκαία πυρομαχικά έτσι ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν τις επιχειρήσεις τους με την ίδια ένταση απέναντι στις ουκρανικές δυνάμεις στο Bakhmut.
Στο βίντεο που ανήρτησε ο Prigozhin καταφέρεται με ιδιαίτερη σφοδρότητα κατά της στρατιωτικής ηγεσίας της Ρωσίας, στην οποία και αποδίδει τις ευθύνες για τις απώλειες που υπέστη η Wagner ενώ επιτίθεται εκ νέου κατά του Ρώσου υπουργού Άμυνας, Sergei Shoigu και του επικεφαλής των ρωσικών δυνάμων, Valery Gerasimov.

Kadyrov: Οι Akhmat θα αντικαταστήσουν τους μαχητές Wagner

Η μονάδα των Τσετσένων καταδρομέων των ειδικών δυνάμεων Akhmat είναι έτοιμη να αντικαταστήσει μαχητές των Wagner στην πόλη Bakhmut (Artyomovsk), έγραψε ο επικεφαλής της Τσετσενίας Ramzan Kadyrov στο Telegram.
Σχολιάζοντας τη δήλωση του ιδρυτή των Wagner σχετικά με τα σχέδια παράδοσης των θέσεων της εταιρείας στις δυνάμεις του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, ο Kadyrov είπε: «Εάν ο μεγαλύτερος αδελφός Prigozhin και οι μαχητές Wagner φύγουν, το Γενικό Επιτελείο θα χάσει μια έμπειρη μονάδα μάχης, αλλά η νεότερη η μονάδα Akhmat θα τους αντικαταστήσει στο Artyomovsk».
«Εάν υλοποιηθεί ένα τέτοιο σενάριο, οι μαχητές μας είναι έτοιμοι να προχωρήσουν και να καταλάβουν την πόλη.
Ωστόσο, θα θέλαμε τα τελευταία δύο χιλιόμετρα που απομένουν να καταληφθούν όχι εις βάρος της ζωής των πολεμιστών μας αλλά ως αποτέλεσμα αμοιβαίας κατανόησης, υποστήριξης και αποφασιστικότητας διοικητών και στρατιωτών», σημείωσε ο Kadyrov.
«Τα συμφέροντα του κράτους και της ασφάλειας της χώρας πρέπει να προηγηθούν.
Μόλις τελειώσει η ειδική στρατιωτική επιχείρηση, θα ήθελα να βγούμε όλοι νικητές και όλοι οι στρατιώτες, οι διοικητές και οι Ρώσοι πατριώτες να σταθούν όλοι μαζί δίπλα ο ένας στον άλλο», πρόσθεσε ο Kadyrov.
Τις τελευταίες ώρες πάντως οι Ουκρανοί διακινούν ένα διαφορετικό σενάριο, σύμφωνα με το οποίο οι Ρώσοι επιστρατεύουν μαχητές Wagner από άλλες περιοχές για να τους στείλουν στο Bakhmut, προς αντικατάσταση των δυνάμεων του στρατιωτικού ομίλου που ήδη επιχειρούν εκεί.

Τι συνέβη με το Ουκρανικό Bayraktar-TB2

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έπρεπε να καταρρίψουν το δικό τους drone πάνω από το Κίεβο
Μονάδες αεράμυνας των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων χρειάστηκε να καταρρίψουν ένα ουκρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος πάνω από την πρωτεύουσα Κίεβο, ανακοίνωσε η Διοίκηση της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας στα κοινωνικά δίκτυα.
«Γύρω στις 20:00 ώρα Μόσχας στις 4 Μαΐου, χάθηκε ο έλεγχος ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους Bayraktar-TB2 που εκτελούσε προγραμματισμένη πτήση στην περιοχή του Κιέβου», ανέφερε η Διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας.
Η ανεξέλεγκτη πτήση του drone στον εναέριο χώρο της πρωτεύουσας θα μπορούσε να έχει οδηγήσει σε ανεπιθύμητες συνέπειες, οπότε αποφασίστηκε να κατατριφθεί.
Πιθανώς, η απώλεια ελέγχου συνέβη
«ως αποτέλεσμα τεχνικής δυσλειτουργίας»

Το παρασκήνιο με το Bayraktar TB2

Το βράδυ της 4ης Μαΐου, ουκρανικό drone Bayraktar TB2 καταρρίφθηκε πάνω από το Κίεβο.
Η παράσταση συνέβη στο κέντρο της πόλης.
Τα συντρίμμια έπεσαν σε σπίτι και προκάλεσαν φωτιά.
Ο ουκρανικός στρατός επιβεβαίωσε ότι περίπου στις 20:00 τοπική ώρα, έχασε τον έλεγχο στο drone Bayraktar TB2, τουρκικής κατασκευής και αναχαιτίστηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Η τεχνική δυσλειτουργία

Ωστόσο, φαίνεται ότι η «τεχνική δυσλειτουργία» δεν εξηγεί την εμφάνιση του UAV Bayraktar TB2 στο κέντρο της πρωτεύουσας, που πιθανότατα στόχευε την οδό Bankova όπου βρίσκεται η κεντρική διοίκηση της Ουκρανίας ή την πλατεία Μαϊντάν.

Τα UAV Bayraktar εκτοξεύονται από στρατιωτικά αεροδρόμια που βρίσκονται στην περιοχή στα ανατολικά και κινούνται πάντα ανατολικά ή νότια για να αντιμετωπίσουν τους ρώσους.
Ένα UAV εξοπλισμένο με πυρομαχικά άλλαξε ξαφνικά γραμμή πορείας έως και 180 μοίρες, πέταξε δηλαδή προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Όταν το UAV πλησίασε το κέντρο της πρωτεύουσας, οι Ουκρανοί στρατιωτικοί και πολιτικοί άνοιξαν πυρ ενώ την στιγμή που το UAV πετούσε πάνω από την κεντρική πλατεία έγινε στόχος πυραύλων αεράμυνας.
Το Bayraktar πιθανότατα χτυπήθηκε από γερμανικής κατασκευής αντιπυραυλικό σύστημα Iris-T.

Πρόκειται για ένα πολύ περίεργο περιστατικό που δεν εξηγείται από τους επίσημους ισχυρισμούς των αξιωματούχων του Κιέβου.
Είναι πολύ πιθανό ότι μετά την απογείωση του UAV από ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο, ο έλεγχός του χάθηκε από φιλορώσους χάκερ (πολύ πιθανόν διάσημος Joker DPR Team ).
Το drone ανακατευθύνθηκε στο κέντρο του Κιέβου την πρωτεύουσα της Ουκρανίας.
Πανικός ξέσπασε στο επιχειρησιακό κέντρο της αεράμυνας του Κιέβου.

Ως αποτέλεσμα του συμβάντος, η ουκρανική αεράμυνα κατέρριψε το Bayraktar TB2.
Πρώτον, οι Ουκρανοί στρατιώτες κατέστρεψαν με επιτυχία το δικό τους πανάκριβο UAV.
Δεύτερον, παραδοσιακά αναχαίτισαν τον στόχο τους πάνω από την πυκνοκατοικημένη περιοχή και κατέστρεψαν ένα κτίριο πολιτών.
Τρίτον, Ουκρανοί πολίτες στους οποίους δόθηκαν πυροβόλα όπλα για να πολεμήσουν τους Ρώσους, αποκάλυψαν τα σημεία ανάπτυξης των ουκρανικών συστημάτων αεράμυνας.
Τέταρτον και πιο απίστευτο σημείο είναι ότι το Κίεβο προσπάθησε να χρησιμοποιήσει το περιστατικό ως ενδεικτικό παράδειγμα ότι ο Putin «θα μπορούσε επίσης να εκτοξεύσει μόνος του» αυτά τα δύσμοιρα drones, τα οποία την προηγούμενη μέρα εξερράγησαν στο προεδρικό Μέγαρο στο Κρεμλίνο.
Πέμπτον αποδεικνύεται ότι εάν Ρώσοι χάκερ βρίσκονται πίσω από την επίθεση, καμία χώρα που έχει Bayraktar ή άλλα UAV κρούσης σε υπηρεσία δεν είναι ασφαλής….

Η ρωσική αεράμυνα αναχαίτισε την πρώτη βόμβα JDAM-ER πάνω από τη ζώνη ειδικής επιχείρησης

Η ρωσική αεράμυνα αναχαίτισε μια αμερικανικής κατασκευής βόμβα Joint Direct Attack Munition-Extended Range (JDAM-ER) πάνω από τη ζώνη ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, στις 2 Μαΐου.
Η επιτυχής αναχαίτιση σηματοδοτεί την πρώτη φορά που η ρωσική αεράμυνα κατέρριψε μια βόμβα JDAM-ER που εκτοξεύτηκε από τις δυνάμεις του Κιέβου.
Το κιτ JDAM-ER αποτελείται από μια ουρά με σύστημα καθοδήγησης αδρανειακής πλοήγησης υποβοηθούμενο από GPS και ένα ζευγάρι αναδιπλούμενων πτερυγίων που βοηθούν τη βόμβα να γλιστρήσει προς τον καθορισμένο στόχο σε εμβέλεια έως και 80 χιλιόμετρα.

Η μόνη γνωστή παραλλαγή του GBU-62 φαίνεται να είναι το GBU-62(V)1/B Quickstrike-ER, το οποίο συνδυάζει το κιτ JDAM-ER με τη ναυτική νάρκη Mk 64 Quickstrike κατηγορίας 907 κιλών.
Οι νάρκες, οι οποίες βασίζονται στις βόμβες της σειράς Mk 80, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πυρομαχικά γενικής χρήσης.
Η Ουκρανία μπορεί να έχει λάβει μια ειδική παραλλαγή με αυτή την ικανότητα.
Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία μπορεί να έχει ενσωματώσει το JDAM-ER στα μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 και Su-27 ή στα τακτικά βομβαρδιστικά Su-24 και στα αεροσκάφη κλειστής αεροπορικής υποστήριξης Su-25.
Οι βόμβες JDAM-ER είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές.
Ωστόσο, πρόσφατα έγγραφα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που διέρρευσαν αποκάλυψαν ότι τα συστήματα καθοδήγησης των βομβών εμποδίζονται αποτελεσματικά από ρωσικά μέσα ηλεκτρονικού πολέμου.
Τα ουκρανικά στρατεύματα επίσης δεν χειρίζονται σωστά τις βόμβες.
Η απόφαση των ΗΠΑ να προμηθεύσουν το JDAM-ER είχε σκοπό να παράσχει στις δυνάμεις της Ουκρανίας ένα όπλο μεγάλης εμβέλειας που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε μια επερχόμενη μεγάλης κλίμακας επίθεση κατά του ρωσικού στρατού.

Οι ΗΠΑ διαφωνούν ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία αποτελεί υπαρξιακή απειλή για τη Ρωσία

«Οι Ρώσοι προσπαθούν να απεικονίσουν αυτόν τον πόλεμο ως ένα είδος μάχης με τη Δύση εναντίον της Ρωσίας, το ΝΑΤΟ εναντίον της Ρωσίας, τις Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον της Ρωσίας», δήλωσε ο Συντονιστής Στρατηγικών Επικοινωνιών στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Λευκού
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι οι

Οι ΗΠΑ εμπλέκονται πολύ καιρό στον πόλεμο στην Ουκρανία

Οι ΗΠΑ είναι από καιρό άμεσο μέρος στην ουκρανική σύγκρουση στοχεύοντας να καταστρέψει την κυρίαρχη Ρωσία, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας S. Ryabkov
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι από καιρό άμεσος συμμετέχων σε αυτήν την (ουκρανική) σύγκρουση και εδώ και καιρό διεξάγουν έναν ανοιχτό υβριδικό πόλεμο εναντίον της Ρωσίας.
Η Ουκρανία είναι μόνο ένα εργαλείο στα χέρια τους, είναι η αιχμή του δόρατος που κραδαίνει η συλλογική Δύση με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες».
«Στόχος τους - να καταστρέψουν την κυρίαρχη, ανεξάρτητη Ρωσία ως διεθνή παράγοντα, μπαίνουν όλο και περισσότερο στον πειρασμό να παίξουν με την ιδέα του διαμελισμού της Ρωσίας, μιλάνε επίσης για αυτό ανοιχτά τώρα, αυτό είναι άμεση καταπάτηση του κρατικού μας συστήματος.
Σύμφωνα με τον Ryabkov, «μόνο οι άνθρωποι που φλυαρούν και προσπαθούν να κοροϊδέψουν τους συμμάχους τους» μπορούν να πουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν εμπλέκονται.

Πρώην αξιωματούχος CIA: οι ΗΠΑ πίσω από την επίθεση με drones στο Κρεμλίνο

Ο πρώην αξιωματούχος στον τομέα πληροφοριών της CIA, Larry Johnson, υποστηρίζει ότι η απόφαση για την επίθεση με drones στο Κρεμλίνο ελήφθη από τις ΗΠΑ.
Η επίθεση της Τετάρτης (3/5), η οποία είναι πιθανό να είχε στόχο τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin ανακόπηκε από συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου που απενεργοποίησαν τα drones προτού προλάβουν να φτάσουν στο στόχο τους.
Σύμφωνα με τον Johnson, η επίθεση έχει το αποτύπωμα της κυβέρνησης Biden και του αμερικανικού στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος, επειδή «οι αποφάσεις για τέτοιες επιθέσεις δεν λαμβάνονται στο Κίεβο, αλλά στην Ουάσιγκτον».
«Η Ουάσιγκτον πρέπει να καταλάβει ξεκάθαρα ότι το γνωρίζουμε», είπε ο Johnson μιλώντας στον ιστότοπο Summit News.
Αν και η επίθεση, στην οποία η Ουκρανία αρνείται ότι εμπλέκεται, απέτυχε στον τακτικό της στόχο, ήταν εξαιρετικά «συμβολική», σύμφωνα με τον πρώην αξιωματούχο της CIA.
«H επίθεση δεν προκάλεσε σημαντική ζημιά.
Ωστόσο η άποψή μου είναι ότι αυτή θα εμψυχώσει τη Ρωσία, δεν θα δημιουργήσει φόβο, δυσαρέσκεια ή διχασμό.
Υπάρχουν άλλοι που πιστεύουν πως παρουσιάζεται η Ρωσία ως αδύναμη και αυτό θα δημιουργήσει εσωτερικά προβλήματα.
Σημειώνω απλώς ότι οι αντιδράσεις του Ρώσου πρώην προέδρου Dmitry Medvedev καθώς και των μελών της Δούμας – ήταν έντονες και οργισμένες και όλοι τους ζήτησαν κλιμακωτά αντίποινα κατά της Ουκρανίας.
Οπότε νομίζω ότι από πολλές απόψεις αυτή απέτυχε», είπε ο πρώην αξιωματούχος της CIA.
Πρόσθεσε επίσης ότι η επίθεση αποπνέει απόγνωση και συνιστά μια προσπάθεια να προκληθεί η Ρωσία σε μια μεγάλη κλιμάκωση «για να εμπλακούν οι Ηνωμένες Πολιτείες πιο βαθιά σε αυτή τη σύγκρουση».

Robert Kennedy Jr: Οι ΗΠΑ να σταματήσουν να κλιμακώνουν τον πόλεμο

Οι ΗΠΑ θα πρέπει να σταματήσουν τις προσπάθειες κλιμάκωσης της κατάστασης γύρω από την Ουκρανία τόνισε ο υποψήφιος για την Προεδρία των ΗΠΑ με τους δημοκρατικούς Robert Kennedy Jr
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να σταματήσουν τις «παράλογες προσπάθειές τους»
«Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι το Κρεμλίνο δέχτηκε επίθεση από ένοπλα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πιθανώς από την Ουκρανία. Φανταστείτε πώς θα απαντούσαμε εάν δυνάμεις που υποστηρίζονται από τη Ρωσία εξαπέλυσαν επίθεση με drone στο Καπιτώλιο» έγραψε ο Αμερικανός πολιτικός.
Η Ρωσία δεν πρέπει να αναγκαστεί ξανά να επιλέξει μεταξύ εθνικής ταπείνωσης και πυρηνικού πολέμου.

Orban για Ουγγαρία: Δεν μπορεί να υπάρξουν νικητές, να σταματήσει ο πόλεμος

Να σταματήσει το συντομότερο δυνατό ο πόλεμος στην Ουκρανία ζήτησε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Victor Orban, ο οποίος διεμήνυσε πως δεν μπορεί να υπάρξουν νικητές σε αυτή τη σύγκρουση.
«Από την αρχή, η θέση της Ουγγαρίας ήταν ότι δύσκολα θα υπάρξουν νικητές σε αυτόν τον πόλεμο.
Λέγαμε ότι θα υπάρξουν ηττημένοι, αλλά όχι νικητές» τόνισε μιλώντας στο ουγγρικό ραδιόφωνο Kossuth ο Orban, αναφέροντας πως οι δυτικές χώρες που παρέχουν την ευρεία στήριξη τους στην Ουκρανία, είναι αυτές που θα αποφασίσουν «πόσο μακριά είναι πρόθυμες να πάνε και πόσα χρήματα είναι διατεθειμένες να δαπανήσουν σε όπλα για τον στρατό της Ουκρανίας».
Από την άλλη, υποστήριξε ο Ούγγρος πρωθυπουργός, «η Ρωσία έχει πολύ περισσότερο κόσμο, μεγαλύτερο στρατό και έχει πυρηνικά όπλα».
«Δεν μπορώ να φανταστώ ότι κάποιος μπορεί να νικήσει μια πυρηνική δύναμη», είπε ο Orban.

Κίνα σε Ρωσία: Μαζί θα βρούμε πολιτική λύση για την κρίση στην Ουκρανία

Η Κίνα μαζί με τη Ρωσία θα βρουν μια ειρηνική πολιτική λύση για τη διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης υποστήριξε o Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Qin Gang κατά τη συνάντηση που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του, Sergei Lavrov στην Ινδία.
Ο Qin Gang εξέφρασε την ετοιμότητα της Κίνας μέσω της συνεργασίας με τη Ρωσία, να συμβάλλει ουσιαστικά στη διευθέτηση του Ουκρανικού.

Υπέρ των ειρηνευτικών συνομιλιών

«Η Κίνα θα προωθήσει επίμονα τις ειρηνευτικές συνομιλίες.
Είμαστε έτοιμοι, μέσω επαφών και συντονισμού με τη Ρωσία, να συνεισφέρουμε ουσιαστικά στην πολιτική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κινέζος ΥΠΕΞ, ο οποίος επισήμανε την ανάγκη ενίσχυσης της αλληλεπίδρασης μεταξύ Πεκίνου – Μόσχας κατόπιν της επίσκεψης του Κινέζου προέδρου, Xi Jinping στη Ρωσία τον περασμένο Μάρτιο.

Borrell (ΕΕ): Το μόνο ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία είναι αυτό του Zelensky

Την θέση πως το μόνο ειρηνευτικό σχέδιο για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης είναι αυτό που έχει παρουσιάσει ο Ουκρανός πρόεδρος, Volodymyr Zelensky διατύπωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Josep Borrell.
Όπως είπε ο Borrell, η ΕΕ δεν λαμβάνει σοβαρά υπόψη την πρωτοβουλία της Κίνας με την πρόταση των 12 σημείων της για την ειρήνη στην Ουκρανία.
«Υπάρχει μόνο ένα ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία.
Το σχέδιο του Zelensky.
Το σχέδιο της Κίνας είναι απλώς ένας σωρός από καλές ευχές.
Ας είμαστε ρεαλιστές, τώρα πρέπει να στηρίξουμε τις στρατιωτικές προσπάθειες της Ουκρανίας» είπε ο Borrell.

Δεν δίνει όπλα στη Ρωσία

Σύμφωνα με τον Borrell, η ΕΕ πιστεύει ότι η Κίνα δεν προμηθεύει όπλα με Ρωσία.
«Προφανώς και η Κίνα είναι στο πλευρό της Ρωσίας, αλλά δεν την προμηθεύει με όπλα, τουλάχιστον, ακόμα.
Θα μπορούσε να παίξει έναν εποικοδομητικό ρόλο σε αυτή τη σύγκρουση» είπε ο Borrell.

Το ρωσικό Lancet το καλύτερο οπλικό σύστημα στον πόλεμο στην Ουκρανία μεταξύ όλων των όπλων Ρωσίας και ΝΑΤΟ 

Το Lancet αναπτύχθηκε από τον όμιλο ZALA Aero, θυγατρική του ρωσικού αμυντικού γίγαντα Kalashnikov Concern.
Η εταιρεία παράγει δύο εκδόσεις των περιπλανώμενων πυρομαχικών, το Izdeliye-52 με αντοχή 30 λεπτών και κεφαλή ενός κιλού και το μεγαλύτερο Izdeliye-51 που έχει αντοχή 40 λεπτών και είναι οπλισμένο με κεφαλή βάρους τριών κιλών.
Και οι δύο εκδόσεις είναι εξοπλισμένες με σύστημα αδρανειακής πλοήγησης με τη βοήθεια GLONASS, σύστημα εμβέλειας λέιζερ και ηλεκτροοπτικό σύστημα που μπορεί να ανιχνεύει, να παρακολουθεί και να κλειδώνει στατικούς και κινούμενους στόχους.
Σύμφωνα με το Lostarmour.info , έναν ιστότοπο που παρακολουθεί και τεκμηριώνει στρατιωτικές απώλειες, έχουν σημειωθεί τουλάχιστον 236 χτυπήματα Lancet κατά των δυνάμεων του Κιέβου από την έναρξη της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.

Τι συμβαίνει στο μέτωπο;

Νέο χτύπημα στην Ουκρανία με drones Shahed-131/136

Η Ρωσία πραγματοποίησε άλλο ένα χτύπημα Shahed-131/136 κατά της Ουκρανίας στις 4 Μαΐου.
Ουκρανικές στρατιωτικές πηγές ανέφεραν ότι οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν 24 Shahed-131/136 στην Ουκρανία από την κατεύθυνση της Περιφέρειας Μπριάνσκ και της ανατολικής ακτής της Αζοφικής Θάλασσας και ότι η ουκρανική αεράμυνα κατέστρεψε 18 από τα drones πάνω από τις βόρειες, κεντρικές και νότιες περιοχές της Ουκρανία
Η Ρωσία χρησιμοποιεί τα drones για να αποκαλύψει τα σημεία αεράμυνας της Ουκρανίας.

Αμυντικές επιχειρήσεις στο Kupyansk

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις αμυντικές επιχειρήσεις στην κατεύθυνση Kupyansk στις 4 Μαΐου.
Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας (MoD) ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις απέκρουσαν έξι ουκρανικές ομάδες δολιοφθοράς και αναγνώρισης βορειοανατολικά, ανατολικά και νοτιοανατολικά του Kupyansk.
Το γεωγραφικό υλικό που δημοσιεύτηκε στις 3 Μαΐου δείχνει στοιχεία του 6ου Στρατού Συνδυασμένων Όπλων (Δυτική Στρατιωτική Περιοχή) να βομβαρδίζει θέσεις της Ουκρανίας περίπου 11 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Kupyansk.

Εδαφικά κέρδη για τους ρώσους στην Kreminna

Ρωσικές πηγές ισχυρίστηκαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις σημείωσαν εδαφικά κέρδη νότια της Kreminna στις 4 Μαΐου.
Η Τσετσενική ομάδα "Sever-Akhmat" (μέρος του 78ου Συντάγματος Μηχανοκίνητων Τυφεκίων Ειδικού Σκοπού, 42η Μεραρχία Μηχανοκίνητων Τυφεκίων Φρουρών, 58η Συνδυασμένων Όπλων, Νότια Στρατιωτική Περιοχή) διέρρηξε τις ουκρανικές άμυνες στο εργοστάσιο διήθησης «Zakhidna» στη νοτιοανατολική Bilohorivka (10 χλμ νότια της Kreminna).
Πλάνα δείχνουν μάχες στη βιομηχανική ζώνη Bilohorivka ενώ ο διοικητής "Sever-Akhmat" ο Apti Alaudinov ανέφερε ότι τα στρατεύματα της Τσετσενίας ξεμπλοκάρουν ορισμένες οδούς ανεφοδιασμού προς τη Bilohorivka.
Ένα τανκς T-90M του 2ου Σώματος Στρατού της Λαϊκής Δημοκρατίας του Luhansk προχώρησε βαθειά στην Ουκρανική άμυνα.
Τα ρωσικά στρατεύματα συνέχισαν τις χερσαίες επιθέσεις και τις μάχες θέσης κατά μήκος της γραμμής Svatove-Kreminna.

Οι ρώσοι ελέγχουν το 95% του Bakhmut

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις μάχες εντός ή γύρω από το Bakhmut στις 4 Μαΐου.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν επιθετικές ενέργειες κοντά στο Bohdanivka (6 χλμ βορειοδυτικά του Bakhmut), στο Markove (14 χλμ βορειοδυτικά του Bakhmut) και στο Niu York (30 χλ). νοτιοδυτικά του Bakhmut).
Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν δύο οικοδομικά τετράγωνα στο δυτικό τμήμα του Bakhmut.
Ο επικεφαλής των Wagner Yevgeny Prigozhin ισχυρίστηκε στις 3 Μαΐου ότι οι δυνάμεις Wagner προχώρησαν 230 μέτρα στο Bakhmut και ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ελέγχουν επί του παρόντος 2,64 τετραγωνικά χιλιόμετρα της πόλης
Οι ουκρανικές δυνάμεις πιθανότατα πραγματοποίησαν περιορισμένη αντεπίθεση ανεπιτυχώς, νοτιοδυτικά του Bakhmut.
Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύθηκαν στις 3 Μαΐου υποδεικνύουν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις πιθανότατα αντεπιτέθηκαν βορειοδυτικά της Kurdyumivka (14 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Bakhmut).

Επιθετικές επιχειρήσεις στην Avdiivka

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις κατά μήκος του μετώπου Avdiivka-Donetsk
Το γεωγραφικό υλικό που δημοσιεύτηκε στις 4 Μαΐου δείχνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις σημείωσαν οριακά κέρδη δυτικά της Novobakhmutivka (13 χλμ βορειοανατολικά της Avdiivka).
Το Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν επιθετικές επιχειρήσεις κοντά στο Sieverne (6 χλμ δυτικά της Avdiivka), τη Marinka (27 χλμ νοτιοδυτικά της Avdiivka) και τη Novomykhailivka (36 χλμ νοτιοδυτικά της Avdiivka).
Ο εκπρόσωπος των ουκρανικών αμυντικών δυνάμεων Tavriisk, συνταγματάρχης Serhii Telyatskyi ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν 24 επιθέσεις σε ουκρανικές θέσεις κατά μήκος του μετώπου Avdiivka-Donetsk και ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να χρησιμοποιούν εξαιρετικά επιθετικές τακτικές επίθεσης στην περιοχή.
Αποσπάσματα επίθεσης "Storm-Z" που δρουν στη Marinka εμπλέκονται σε εξαιρετικά τροποποιές επιθετικές επιχειρήσεις.
Οι ουκρανικές δυνάμεις αντεπιτέθηκαν κοντά στο Staromykhailivka (19 χλμ. νοτιοδυτικά της Avdiivka), πιθανώς ένα μέρος ενός πιθανού συνεχιζόμενου σχεδίου περιορισμένων και τοπικών ουκρανικών αντεπιθέσεων.
Οι ρωσικές δυνάμεις απώθησαν τις ουκρανικές δυνάμεις από θέσεις στα περίχωρα του Pervomaiske (11 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Avdiivka) και προχώρησαν στη δυτική Marinka.

Οι ρώσοι κατέστρεψαν Ουκρανούς δολιοφθορείς

Ρωσικές πηγές υποστήριξαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις απέκρουσαν απόπειρες ουκρανικής αναγνώρισης σε ισχύ στην περιφέρεια Zaporizhia.
Πλάνα που δημοσιεύτηκαν στις 3 Μαΐου υποτίθεται ότι δείχνει στοιχεία του 291ου Συντάγματος Μηχανοκίνητων Τυφεκιοφόρων (42η Μεραρχία Μηχανοκίνητων Τυφεκιοφόρων) και της 291ης Ταξιαρχίας Πυροβολικού της 58ης Συνδυασμένης Στρατιάς Όπλων της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας να απωθεί τις ουκρανικές επιχειρήσεις αναγνώρισης σε ισχύ κοντά στο Orikh.
Στοιχεία της 22ης Ταξιαρχίας Spetsnaz απέκρουσαν μια επίθεση από μια ομάδα 15 Ουκρανών στρατιωτών κοντά στο Orikhiv. Πολλές ρωσικές πηγές υποστήριξαν ότι οι ουκρανικές επιχειρήσεις ήταν τοπικές ενέργειες και όχι η έναρξη της αντεπίθεσης.

Kharkiv_Battle_Map_Draft_May_42023.png

Donetsk_Battle_Map_Draft_May_42023.png

Bakhmut_Battle_Map_Draft_May_42023.png

Zaporizhia_Battle_Map_Draft_May_42023.png

To τουρκικό Bayraktar TB2
Togo-acquires-bayraktar-tb2-drone-from-turkey.jpg

Το ρωσικό Lancet
Zala-Lancet-3-Drone-1_3.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης