Τελευταία Νέα
Διεθνή

China Daily: Ολέθριες οι συνέπειες για την οικονομία των ΗΠΑ, εάν η Κίνα εγκαταλείψει το δολάριο στις διεθνείς συναλλαγές

China Daily: Ολέθριες οι συνέπειες για την οικονομία των ΗΠΑ, εάν η Κίνα εγκαταλείψει το δολάριο στις διεθνείς συναλλαγές
«Μόλις η Κίνα εγκαταλείψει το δολάριο, οι συνέπειες για τις ΗΠΑ μπορεί να είναι ολέθριες», αναφέρει η China Daily
Η αμερικανική οικονομία θα αντιμετωπίσει σοβαρές συνέπειες εάν η Κίνα εγκαταλείψει το αμερικανικό νόμισμα στις διεθνείς συναλλαγές, έγραψε την Πέμπτη (4/5/2023) η εφημερίδα China Daily.
«Μόλις η Κίνα εγκαταλείψει το δολάριο, οι συνέπειες για τις ΗΠΑ μπορεί να είναι ολέθριες», αναφέρεται σε ένα άρθρο σχετικά με την κίνηση της Αργεντινής να κάνει εμπόριο με την Κίνα σε γιουάν.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι κινεζικές εξαγωγές σε αναπτυσσόμενες χώρες και σε ορισμένες βασικές οικονομίες της αγοράς έχουν ήδη υπερβεί τον όγκο των αγαθών που παρέχει η Κίνα στις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ιαπωνία.
Οι συντάκτες του άρθρου πιστεύουν ότι «αναδύεται μια νέα εμπορική τάξη, η οποία θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στη φύση των πληρωμών και στα διεθνή συναλλαγματικά αποθέματα».

Ενισχύεται η αποδολαριοποίηση


«Εάν οι ΗΠΑ αποσυνδέονταν από την Κίνα, άλλες χώρες μπορεί να επιλέξουν να συναλλάσσονται με την Κίνα χρησιμοποιώντας το γιουάν ως νόμισμα ανταλλαγής, συμβάλλοντας στην τάση αποδολαριοποίησης και ενισχύοντας την θέση του Πεκίνου στο παγκόσμιο σύστημα διακανονισμού εμπορίου», γράφουν.
Το άρθρο αναφέρει ότι τον Ιανουάριο-Μάρτιο, οι εισαγωγές καταναλωτικών αγαθών στις Ηνωμένες Πολιτείες μειώθηκαν κατά 20,6% σε ετήσια βάση.
«Η θέση των ΗΠΑ στο παγκόσμιο εμπόριο θα αποδυναμωθεί περαιτέρω εάν οι εισαγωγές καταναλωτικών αγαθών συνεχίσουν να μειώνονται, κάτι που με τη σειρά του θα επιταχύνει την παγκόσμια τάση αποδολαριοποίησης», τονίζουν οι συντάκτες του άρθρου.
Στα τέλη Απριλίου, ο υπουργός Οικονομίας της Αργεντινής Sergio Massa είπε ότι η χώρα του θα πληρώσει για τις εισαγωγές από την Κίνα σε γιουάν και όχι σε δολάρια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης