Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χειρότερα από το 2008: Η αύξηση του επιτοκίου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ θα μετατραπεί σε τραγωδία για τον κόσμο

Χειρότερα από το 2008: Η αύξηση του επιτοκίου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ θα μετατραπεί σε τραγωδία για τον κόσμο
Οι ενέργειες της Fed τον Μάρτιο του 2023 οδήγησαν στην κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank
Σχετικά Άρθρα
Οι ΗΠΑ δεν θα είναι σε θέση να αντέξουν το επιτόκιο της Fed πάνω από το 5% για πολύ καιρό...
Η πορεία της αμερικανικής ρυθμιστικής αρχής για αύξηση του κόστους χρήματος στην οικονομία έδωσε το... πράσινο φως για την αντίστροφη μέτρηση που θα οδηγήσει  αναπόφευκτα σε μια νέα διεθνή κρίση, σημείωσε ο οικονομολόγος Konstantin Ordov σε συνομιλία με το FBA "Economy Today" .
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ) αύξησε  νωρίτερα σήμερα 4/5 το βασικό της επιτόκιο κατά 0,25% στο 5-5,25%.
Η ρυθμιστική αρχή δεν σκοπεύει να συνεχίσει αυτήν την πολιτική ακόμη, αλλά η τρέχουσα κατάσταση είναι κρίσιμη για την αμερικανική οικονομία.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναπτύσσονται εδώ και 15 χρόνια εις βάρος των σχεδόν μηδενικών τραπεζικών επιτοκίων.
Μια απότομη αύξηση της αξίας του χρήματος στις τρέχουσες αξίες θα οδηγήσει σε νέες στιγμές κρίσης στην εθνική οικονομία καθώς και στην κατάρρευση των επιχειρήσεων.

Η Fed πυροδοτεί την παγκόσμια κρίση

«Το... θάρρος της Fed πρέπει να πιστωθεί. Η αμερικανική ρυθμιστική αρχή συνέχισε να αυξάνει το επιτόκιο, παρά την τραπεζική κρίση, την εγγύτητα και ακόμη και το αναπόφευκτο μιας ύφεσης στην οικονομία. Η γενική οικονομική αστάθεια στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν εμποδίζει την Fed να ακολουθήσει μια συνεπή πολιτική, η οποία αυξάνει την εμπιστοσύνη των επενδυτών τόσο στο δολάριο όσο και στην αμερικανική οικονομία», καταλήγει ο διευθυντής της Ανώτατης Σχολής Οικονομικών του Ρωσικού Οικονομικού Πανεπιστημίου. G. V. Plekhanov, καθηγητής Konstantin Ordov.
Ωστόσο, υπάρχει ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός: δεν υπήρχε ξανά - παρόμοιο στα μεγέθη - επιτόκιο στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 2007.
«Εμπειρογνώμονες και αναλυτές είναι βέβαιοι ότι η οικονομία των ΗΠΑ δεν θα διατηρήσει το ποσοστό πάνω από το 5% για περισσότερο από ένα χρόνο. Με αυτή την απόφαση, η Fed τονίζει ότι η ρυθμιστική αρχή δεν πέτυχε τον έλεγχο των τιμών ως αποτέλεσμα προηγούμενων βημάτων – οι πληθωριστικές διαδικασίες αποδείχθηκαν ισχυρότερες από ό,τι αναμενόταν το 2022», συνοψίζει ο Ordov.
Οι οικονομικές αρχές των ΗΠΑ δεν ελπίζουν πλέον να επιτύχουν τον στόχο του πληθωρισμού 2% το 2023, αλλά θέλουν απλώς να περιορίσουν την άνοδο των τιμών στην οικονομία.
«Μια αυστηροποίηση (σύσφιξη) της νομισματικής πολιτικής αυξάνει δραματικά την πιθανότητα στασιμότητας και χρηματοπιστωτικής κρίσης, βοηθούμενη από το κολοσσιαίο ποσό των εκδόσεων που έγινε το 2020 και το τεράστιο δημόσιο χρέος και τα δημοσιονομικά ελλείμματα. Σήμερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συμβιβαστεί με το γεγονός ότι μια κρίση είναι αναπόφευκτη και τώρα θα κάνουν μια επιλογή μεταξύ του αυξανόμενου πληθωρισμού και της διατήρησης στις χρηματοοικονομικές φούσκες», δηλώνει ο Ordov.
Οι ενέργειες της Fed τον Μάρτιο του 2023 οδήγησαν στην κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank. Πρόσφατα, η τραπεζική κρίση ενισχύθηκε από τη χρεοκοπία της First Republic Bank, η οποία ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη τραπεζική χρεοκοπία στην αμερικανική ιστορία.
«Η απόφαση της Fed να αυξήσει το επιτόκιο πάνω από το 5% αποτελεί ουσιαστικά την αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη μιας πλήρους οικονομικής κρίσης στην οικονομία των ΗΠΑ, η οποία σχεδόν αμέσως θα γίνει παγκόσμια.
Το εύρος των προβλημάτων υποδηλώνει ότι η νέα κρίση θα είναι μεγαλύτερη από τα γεγονότα του 2007-2009», καταλήγει ο Ordov.

Η Δύση δεν θα έχει φθηνό πετρέλαιο

Η δεύτερη αξιοσημείωτη παράπλευρη απώλεια, που προκλήθηκε από την πολυαναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων της Fed, ήταν η πτώση της τιμής του πετρελαίου κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι.
«Τα γεγονότα στην αγορά πετρελαίου είναι κερδοσκοπικά. Οφείλονται στο γεγονός ότι ο όγκος του διαπραγματευόμενου πετρελαιου (futures και τα παράγωγά τους) είναι αρκετές φορές υψηλότερος.
Σήμερα υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ του «καζίνο», που ελέγχει την χρηματοπιστωτική αγορά πετρελαίου, και του ΟΠΕΚ +, του οποίου οι συμμετέχοντες πραγματοποιούν τη φυσική παραγωγή πρώτων υλών», συνοψίζει ο Ordov.
Ο ΟΠΕΚ + καθορίζει το όριο τιμής κάτω από το οποίο δεν θα πέσει το πετρέλαιο, σήμερα η προσφορά και η ζήτηση είναι ισορροπημένες, επομένως δεν υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι κατάρρευσης των τιμών του πετρελαίου.
«Μπορεί να προκύψουν πραγματικά προβλήματα εάν εκτοξευθεί πραγματικά η κρίση και υπάρξει στασιμότητα ή πτώση στις αγορές. Η οξεία φάση της κρίσης διαρκεί συνήθως πέντε έως επτά μήνες, στην οποία ο ΟΠΕΚ + μπορεί να απαντήσει με μείωση της παραγωγής.
Εξαιτίας αυτού, οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι δεν πρέπει να υπολογίζουν στο γεγονός ότι το κόστος των πρώτων υλών θα μειωθεί κατά τη διάρκεια της κρίσης, όπως έχει ήδη συμβεί αρκετές φορές», καταλήγει ο Ordov.

Η παγκόσμια κρίση δεν θα μειώσει τις τιμές του πετρελαίου

Στη νέα κρίση των 2023-2024, η δυτική οικονομία δεν θα λάβει ένα μέσο στήριξης με τη μορφή πετρελαίου για 10 $ υπό όρους. Το γεγονός αυτό θα επιδεινώσει το μέγεθος των δυσκολιών και θα οδηγήσει σε μεγάλη υποχώρηση του ΑΕΠ και άλλα προβλήματα για τις ΗΠΑ και την ΕΕ.
Η αντιρωσική πολιτική ττων κυρώσεων θα επιστρέψει σύντομα μπούμερανγκ στις ΗΠΑ ως μια... δική της ύφεση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης