Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πτώση για 4η σερί συνεδρίαση στη Wall, στη σκιά της τραπεζικής κρίσης στις ΗΠΑ – Στο -0,72% ο S&P 500, o Dow -0,86%

Πτώση για 4η σερί συνεδρίαση στη Wall, στη σκιά της τραπεζικής κρίσης στις ΗΠΑ – Στο -0,72% ο S&P 500, o Dow -0,86%
Αρνητικά πρόσημα στη Wall Street...
Ισχυρά πτωτικά κινήθηκαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Πέμπτη 4 Μαΐου, με τους επενδυτές να σταθμίζουν τον αντίκτυπο της νομισματικής σύσφιξης της Federal Reserve στον χρηματοπιστωτικό τομέα… που υποφέρει λόγω του επιτοκιακού κινδύνου.
Υπενθυμίζεται πως οι Αμερικανοί policy makers αύξησαν τα επιτόκια κατά 0,25%, στο εύρος του 5% - 5,25%, παρά τους κλυδωνισμούς που ταράσσουν τις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ.
Και η αλήθεια είναι πως η τραπεζική κρίση φαίνεται πως δεν έχει τέλος, με τη σκυτάλη σε ό,τι αφορά το ντόμινο κατάρρευσης να παίρνει το καλιφορνέζικο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα Pac West (-50,62%) και η εδρεύουσα στην Αριζόνα Western Alliance (-38,45%).
Σε αυτό το πλαίσιο, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση -0,86%, στις 33.127 μονάδες.
Ο δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 διολίσθησε -0,72%, στις 4.061 μονάδες.
Ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε υποχώρηση -0,49%, στις 11.966 μονάδες.

Παράλληλα, μικτά κινήθηκαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές ενισχύθηκε κατά δύο μονάδες βάσης στο 3,36% ενώ το 2ετές υποχώρησε κατά πέντε μονάδες βάσης στο 3,78%.
Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI κινήθηκε οριακά χαμηλότερα στα 68,56 δολ. ενώ η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,9% στα 2.055 δολ./oz.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,5% έναντι του ευρώ, στο 1,1015 δολ.

Για συνέχεια της τραπεζικής κρίσης, εάν η Fed συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων, προειδοποίησε ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής ομολόγων και διευθύνων σύμβουλος της DoubleLine Capital, Jeff Gundlach.
«Η αναταραχή που κλονίζει τον περιφερειακό τραπεζικό τομέα των ΗΠΑ δεν θα τελειώσει μέχρι η Fed να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια» επεσήμανε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι οι πελάτες πιθανότατα θα συνεχίσουν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις μικρότερες τράπεζες έως ότου το κόστος δανεισμού αναφοράς αρχίσει να πέφτει από το σημερινό επίπεδο του 5% περίπου.
«Οι καταθέσεις θα συνεχίσουν να απομακρύνονται.
Δεν νομίζω ότι αυτό είναι το τελευταίο κεφάλαιο σε αυτό το πρόβλημα των περιφερειακών τραπεζών... Δεν βλέπω πραγματικά τι θα το κάνει να σταματήσει, εκτός αν η Fed μειώσει τα επιτόκια», δήλωσε ο Gundlach μιλώντας στο CNBC.

Στα μάκρο, την εβδομάδα που έληξε στις 29 Απριλίου, ο αριθμός για τις εποχικά προσαρμοσμένες αρχικές αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ ανήλθε σε 242.000, σημειώνοντας αύξηση κατά 13.000 από το αναθεωρημένο επίπεδο της προηγούμενης εβδομάδας σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας της χώρας.
Το επίπεδο της προηγούμενης εβδομάδας αναθεωρήθηκε κατά 1.000 κάτω από 230.000 σε 229.000.
Ο κινητός μέσος όρος 4 εβδομάδων έφτασε τις 239.250, σημειώνοντας αύξηση 3.500 από τον αναθεωρημένο μέσο όρο της προηγούμενης εβδομάδας.
Ο προηγούμενος μέσος όρος αναθεωρήθηκε προς τα κάτω κατά 250 από 236.000 σε 235.750.
Το εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό ασφαλισμένης ανεργίας ήταν 1,2% για την εβδομάδα που έληξε στις 22 Απριλίου, μείωση κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα από το μη αναθεωρημένο ποσοστό της προηγούμενης εβδομάδας.
Ο προκαταρκτικός αριθμός για το εποχικά προσαρμοσμένο ασφαλισμένο ανεργίας κατά την εβδομάδα που έληξε στις 22 Απριλίου ήταν 1.805.000, μείωση κατά 38.000 από το αναθεωρημένο ποσοστό της προηγούμενης.

Παράλληλα, σημαντική υποχώρηση 6,4 δισεκ. δολαρίων ή 9,1% σε μηνιαία βάση, κατέγραψε το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ τον Μάρτιο 2023, φθάνοντας τα 64,2 δισεκ. δολάρια (χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών), σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Οικονομικών της χώρας.
Σε επίπεδο τριμήνου, σε ετήσια σύγκριση, το εμπορικό έλλειμα σημείωσε ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση, ήτοι 27,6%.
Για τον Μάρτιο, ειδικότερα, οι εξαγωγές αυξήθηκαν 2,1% στα 256,2 δισεκ. δολάρια, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 0,3% στα 320,4 δισεκ. δολάρια.
Το έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα υποχώρησε κατά 2,3 δισεκ. δολάρια στα 22,9 δισεκ. δολάρια.

Πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Υπό πίεση διαπραγματεύθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τη νέα αύξηση των επιτοκίων από ΕΚΤ και Fed.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε πτώση 0,51%, στις 15.734 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατέγραψε απώλειες 1,1%, στις 7.702 μονάδες.
Στις 7.340 μονάδες με πτώση 0,85% διαπραγματεύτηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχώρησε 0,61%, στις 26.670 μονάδες.

Κατά 25 μονάδες βάσης, όπως αναμενόταν, αύξησε τα τρία βασικά επιτόκια της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς ο πληθωρισμός αναμένεται, σύμφωνα με τις προβολές, να παραμείνει σε πολύ υψηλό επίπεδο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.
Όπως αναφέρει η ΕΚΤ, το αυξημένο επίπεδο αβεβαιότητας ενισχύει τη σημασία μιας προσέγγισης που εξαρτάται από τα στοιχεία για τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου όσον αφορά τα επιτόκια πολιτικής.
Αυτές οι αποφάσεις θα καθορίζονται από την αξιολόγησή του όσον αφορά τις προοπτικές για τον πληθωρισμό υπό το πρίσμα των εισερχόμενων οικονομικών και χρηματοοικονομικών στοιχείων, από τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και από την ένταση της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.

Στα μάκρο, πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων σημείωσαν οι γερμανικές εξαγωγές τον Μάρτιο, καθώς οι παραδόσεις προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα μειώθηκαν απότομα, όπως έδειξαν τα στοιχεία την Πέμπτη.
Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 5,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, με τις εξαγωγές προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μειώνονται κατά 6,2%, προς τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά 10,9% και προς την Κίνα κατά 9,3%, ανέφερε η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία.
Δημοσκόπηση του Reuters είχε προβλέψει μείωση 2,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
"Συνεχίζουμε να μην βλέπουμε ενδείξεις για την επαναλειτουργία της Κίνας σε αυτά τα στοιχεία", δήλωσε ο Claus Vistesen, επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωζώνης στην Pantheon Macroeconomics.
Ο όγκος του εμπορίου με την Κίνα συρρικνώθηκε σημαντικά στο τέλος του πρώτου τριμήνου, αλλά ο Vistesen σημείωσε ότι η επαναλειτουργία της Κίνας δεν ξεκίνησε πλήρως μέχρι τις αρχές του δεύτερου τριμήνου.
Το κλίμα μεταξύ των Γερμανών εξαγωγέων έχει ανακάμψει στο υψηλότερο σημείο που έχει σημειωθεί από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, λόγω των ελπίδων για αυξημένη ζήτηση μετά την επαναλειτουργία της Κίνας και χάρη στην ανθεκτικότητα της αμερικανικής οικονομίας, σύμφωνα με έρευνα του οικονομικού ινστιτούτου Ifo.
Παρά το αισιόδοξο κλίμα μεταξύ των εξαγωγέων, η παγκόσμια οικονομία έχει μπροστά της σημαντικές προκλήσεις: τον υψηλό πληθωρισμό, την αύξηση των επιτοκίων και τις γεωπολιτικές αβεβαιότητες που απορρέουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
"Η γερμανική οικονομία, η οποία είναι γεμάτη εξαγωγές, αισθάνεται τις επιπτώσεις", δήλωσε ο Thomas Gitzel, επικεφαλής οικονομολόγος της VP Bank.
Οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 6,4% σε σχέση με τον Φεβρουάριο έναντι των προσδοκιών των αναλυτών για πτώση 1,7%.
Το ισοζύγιο εξωτερικού εμπορίου παρουσίασε πλεόνασμα 16,7 δισ. ευρώ (18,52 δισ. δολάρια) τον Μάρτιο, έναντι 16,1 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.
Το Γερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (DIHK) υποβάθιμισε την Τετάρτη την πρόβλεψή του για την πραγματική αύξηση των γερμανικών εξαγωγών το 2023 στο 1% από 2,5% που προέβλεπε προηγουμένως.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης