Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: «Βουτιά» 5,2% στις εξαγωγές τον Μάρτιο

Γερμανία: «Βουτιά» 5,2% στις εξαγωγές τον Μάρτιο
Οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 6,4% σε σχέση με τον Φεβρουάριο

Πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων σημείωσαν οι γερμανικές εξαγωγές τον Μάρτιο, καθώς οι παραδόσεις προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα μειώθηκαν απότομα, όπως έδειξαν τα στοιχεία την Πέμπτη.
Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 5,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, με τις εξαγωγές προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μειώνονται κατά 6,2%, προς τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά 10,9% και προς την Κίνα κατά 9,3%, ανέφερε η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία.
Δημοσκόπηση του Reuters είχε προβλέψει μείωση 2,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
"Συνεχίζουμε να μην βλέπουμε ενδείξεις για την επαναλειτουργία της Κίνας σε αυτά τα στοιχεία", δήλωσε ο Claus Vistesen, επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωζώνης στην Pantheon Macroeconomics.
Ο όγκος του εμπορίου με την Κίνα συρρικνώθηκε σημαντικά στο τέλος του πρώτου τριμήνου, αλλά ο Vistesen σημείωσε ότι η επαναλειτουργία της Κίνας δεν ξεκίνησε πλήρως μέχρι τις αρχές του δεύτερου τριμήνου.
Το κλίμα μεταξύ των Γερμανών εξαγωγέων έχει ανακάμψει στο υψηλότερο σημείο που έχει σημειωθεί από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, λόγω των ελπίδων για αυξημένη ζήτηση μετά την επαναλειτουργία της Κίνας και χάρη στην ανθεκτικότητα της αμερικανικής οικονομίας, σύμφωνα με έρευνα του οικονομικού ινστιτούτου Ifo.
Παρά το αισιόδοξο κλίμα μεταξύ των εξαγωγέων, η παγκόσμια οικονομία έχει μπροστά της σημαντικές προκλήσεις: τον υψηλό πληθωρισμό, την αύξηση των επιτοκίων και τις γεωπολιτικές αβεβαιότητες που απορρέουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
"Η γερμανική οικονομία, η οποία είναι γεμάτη εξαγωγές, αισθάνεται τις επιπτώσεις", δήλωσε ο Thomas Gitzel, επικεφαλής οικονομολόγος της VP Bank.
Οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 6,4% σε σχέση με τον Φεβρουάριο έναντι των προσδοκιών των αναλυτών για πτώση 1,7%.
Το ισοζύγιο εξωτερικού εμπορίου παρουσίασε πλεόνασμα 16,7 δισ. ευρώ (18,52 δισ. δολάρια) τον Μάρτιο, έναντι 16,1 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.
Το Γερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (DIHK) υποβάθιμισε την Τετάρτη την πρόβλεψή του για την πραγματική αύξηση των γερμανικών εξαγωγών το 2023 στο 1% από 2,5% που προέβλεπε προηγουμένως.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης