Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι 3 χρεοκοπημένες αμερικανικές τράπεζες είχαν κάτι κοινό - Υπογραφή από την KPMG

Οι 3 χρεοκοπημένες αμερικανικές τράπεζες είχαν κάτι κοινό - Υπογραφή από την KPMG
Και στις τρεις περιπτώσεις, η KPMG έδωσε στις οικονομικές καταστάσεις των τραπεζών καθαρό πιστοποιητικό υγείας μόλις στα τέλη Φεβρουαρίου
Η τριάδα των τραπεζικών χρεοκοπιών από τον Μάρτιο έχει φέρει στο επίκεντρο τη δραστηριότητα της KPMG ως του μεγαλύτερου ελεγκτή του τραπεζικού τομέα των ΗΠΑ.
Τα ερωτήματα σχετικά με την ποιότητα της εργασίας της και την ανεξαρτησία της αυξήθηκαν τις τελευταίες ημέρες, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και την αναγκαστική πώληση της First Republic.
Η KPMG ήταν ελεγκτής και των δύο τραπεζών, καθώς και της Signature, η οποία κατασχέθηκε από τις ρυθμιστικές αρχές τον Μάρτιο.
Και στις τρεις περιπτώσεις, η KPMG έδωσε στις οικονομικές καταστάσεις των τραπεζών καθαρό πιστοποιητικό υγείας μόλις στα τέλη Φεβρουαρίου.

Τι γνώριζαν και τι όχι

"Πρόκειται για μια τριάδα", δήλωσε η Francine McKenna, πρώην σύμβουλος της KPMG, η οποία τώρα διδάσκει στη Σχολή Wharton του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.
"Είναι ένα αμφίβολο επίτευγμα και χρειαζόμαστε σκληρή δράση για να υποστηρίξουμε τα σκληρά λόγια των ρυθμιστικών αρχών".
"Δεν μπορείτε να περιμένετε από τους ελεγκτές να γνωρίζουν ότι έρχεται ένα bank run", δήλωσε η Kecia Williams Smith, πρώην ελεγκτής που τώρα είναι επίκουρη καθηγήτρια λογιστικής στο North Carolina A&T State University.
"Αυτό που είναι δίκαιο είναι να ρωτάμε για την εκτίμηση κινδύνου ενός ελεγκτή και για το αν είχε τις σωστές ελεγκτικές διαδικασίες".
Ο εξονυχιστικός έλεγχος της εργασίας της KPMG ήταν πιθανό να εστιάσει στο κατά πόσον το προσωπικό της ήταν επαρκώς ανεξάρτητο από τις τράπεζες που έλεγχε, κατά πόσον έδινε τη δέουσα προσοχή στις κόκκινες σημαίες και κατά πόσον είχε τις κατάλληλες δεξιότητες για να κρίνει την ποιότητα των οικονομικών καταστάσεων σε ένα περιβάλλον που είχε αλλάξει σημαντικά λόγω της αύξησης των επιτοκίων, δήλωσαν οι ειδικοί λογιστές.
Θα μπορούσαν επίσης να υπάρξουν ερωτήματα σχετικά με τον ευρύτερο ρόλο της KPMG στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ο ρόλος της KPMG

Η KPMG κατέχει ένα μοναδικό ρόλο ως ελεγκτής περισσότερων αμερικανικών τραπεζών από οποιαδήποτε άλλη από τις τέσσερις μεγάλες εταιρείες και ελέγχει μεγαλύτερο ποσοστό του τραπεζικού συστήματος της χώρας με βάση το ενεργητικό από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Audit Analytics.
Εκτός από ελεγκτής της Wells Fargo, της Citigroup, της Bank of New York Mellon και πολλών άλλων εισηγμένων τραπεζών, ελέγχει επίσης την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.
"Αυτό είναι κάτι που αντηχεί σε ολόκληρο τον τραπεζικό κλάδο", δήλωσε ο Williams Smith.
"Δεδομένου του δημόσιου ενδιαφέροντος γύρω από αυτό, μπορείτε να περιμένετε ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη εποπτεία".
Οι τραπεζικοί πελάτες είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για την KPMG.
Οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο τράπεζες κατέβαλαν στην εταιρεία αμοιβές άνω των 325 εκατ. δολαρίων το 2021, το τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν πλήρη στοιχεία, με τον κλάδο να αντιπροσωπεύει περίπου το 14% των αμοιβών της KPMG από δημόσιους πελάτες.
Αυτό συγκρίνεται με το 8% της PwC, το 3% της EY και το 2% της Deloitte.
Πρώην στελέχη της KPMG έχουν επίσης αναλάβει σημαντικό ρόλο στον τραπεζικό τομέα, μεταξύ άλλων σε πρώην πελάτες της.
Οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Signature και της First Republic ήταν και οι δύο πρώην συνεργάτες της KPMG.

Το ασυμβίβαστο

Οι καθηγητές λογιστικής δήλωσαν ότι οι ρυθμιστικές αρχές είναι πιθανό να δώσουν μεγάλη προσοχή στον διορισμό της Keisha Hutchinson από την Signature, η οποία ήταν ο επικεφαλής εταίρος της ομάδας ελέγχου της KPMG στην τράπεζα, ως επικεφαλής κινδύνου της τράπεζας το 2021, λιγότερο από δύο μήνες μετά την υπογραφή της έκθεσης ελέγχου του 2020.
Οι κανόνες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς απαιτούν περίοδο αναμονής 12 μηνών πριν ένας εταίρος ελέγχου προσληφθεί από μια εταιρεία σε ρόλο που επιβλέπει τη χρηματοοικονομική πληροφόρηση, αν και αυτό συνήθως ερμηνεύεται ως ρόλος οικονομικού διευθυντή ή οικονομικού ελεγκτή.
Η KPMG έχει δηλώσει προηγουμένως ότι βρίσκεται πίσω από τους ελέγχους της SVB και της Signature.
Αρνήθηκε όμως να σχολιάσει περαιτέρω, επικαλούμενη το απόρρητο των πελατών της.
"Η KPMG έχει εδώ και καιρό μια σημαντική και δυναμική ελεγκτική εταιρία στον κλάδο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών", δήλωσε εκπρόσωπος.
"Διεξάγουμε τους ελέγχους μας σύμφωνα με τα επαγγελματικά πρότυπα".

Η έκθεση της Fed όμως την περασμένη εβδομάδα αποκάλυψε την έκταση των αδυναμιών στις λειτουργίες διαχείρισης κινδύνων και εσωτερικού ελέγχου της SVB, οι οποίες πρέπει να αξιολογούνται από τους εξωτερικούς ελεγκτές μιας εταιρείας.
Ο Jeffrey Johanns, πρώην εταίρος της PwC που διδάσκει ελεγκτική στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν, δήλωσε ότι αυτό θα μπορούσε να εγείρει το ερώτημα εάν η KPMG θα έπρεπε να είχε επισημάνει αυτές τις αδυναμίες στους επενδυτές ως ουσιώδεις αδυναμίες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα οικονομικά αποτελέσματα.
"Εάν έχετε σημαντικές ελλείψεις στη λειτουργία κινδύνου, πώς μπορεί η τράπεζα να ισχυριστεί ότι δεν έχει αδυναμία στους εσωτερικούς ελέγχους της;", αναρωτήθηκε.

Πως ξετυλίχθηκε η κρίση

Οι καταθέτες εγκατέλειψαν την SVB εν μέσω ανησυχιών ότι θα έπρεπε να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία που είχαν προηγουμένως χαρακτηριστεί ως "διακρατούμενα μέχρι τη λήξη", προκαλώντας ενδεχομένως ζημία 15 δισ. δολαρίων, επειδή τα υψηλότερα επιτόκια είχαν μειώσει την αγοραία αξία τους.
Οι τράπεζες επιτρέπεται να αποτιμούν τέτοια περιουσιακά στοιχεία στο κόστος, εφόσον έχουν την "πρόθεση και την ικανότητα" να τα διατηρήσουν μέχρι τη λήξη τους, και η συμφωνία της KPMG για τον χαρακτηρισμό αυτό αποτέλεσε αντικείμενο κριτικής, μεταξύ άλλων σε μια ομαδική αγωγή που κατέθεσαν επενδυτές της SVB κατά του ελεγκτή.
Το θέμα θυμίζει τις επιπτώσεις της χρεοκοπίας της Thornburg Mortgage, η οποία αποκάλυψε οικονομικές δυσκολίες λίγο μετά τη δημοσίευση από την KPMG γνωμοδότησης χωρίς επιφύλαξη για τα αποτελέσματα του 2007.
Το Public Company Accounting Oversight Board, το οποίο ρυθμίζει το ελεγκτικό επάγγελμα, έκρινε ότι η επικεφαλής ελεγκτής της KPMG ήταν αμελής ως προς τον τρόπο με τον οποίο εξέτασε κατά πόσον η Thornburg μπορούσε να συνεχίσει τη δραστηριότητα της και είχε τη δυνατότητα να διατηρήσει τα περιουσιακά της στοιχεία μέχρι τη λήξη, αλλά η απόφαση ανατράπηκε από ανώτερη ρυθμιστική αρχή.
Το PCAOB σχεδιάζει να εντείνει και πάλι τις επιθεωρήσεις στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.
Δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η εξέτασή της για τους ελέγχους του 2022 θα επικεντρωθεί στο κατά πόσον οι τράπεζες θα έπρεπε να έχουν αναγκαστεί να γνωστοποιήσουν περισσότερα για τους κινδύνους ρευστότητας και τα γεγονότα που συνέβησαν μεταξύ του τέλους της χρήσης και της δημοσίευσης της έκθεσης ελέγχου.
Είπε επίσης ότι θα εξετάσει κατά πόσον οι ελεγκτές διαθέτουν την απαιτούμενη τεχνογνωσία για την εποπτεία πολύπλοκων ιδρυμάτων.
Η Williams Smith δήλωσε ότι τα υψηλότερα επιτόκια είχαν αλλάξει το περιβάλλον για τις τράπεζες και υπήρχε ένα ερώτημα σχετικά με το αν η KPMG είχε αξιολογήσει σωστά αυτόν και άλλους κινδύνους κατά τον σχεδιασμό του ελέγχου της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης