Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Wagner προειδοποιούν: Η αντεπίθεση των Ουκρανών άρχισε, θα αποτύχει – Ρωσικοί βομβαρδισμοί σε Οδησσό και Κίεβο

Οι Wagner προειδοποιούν: Η αντεπίθεση των Ουκρανών άρχισε, θα αποτύχει – Ρωσικοί βομβαρδισμοί σε Οδησσό και Κίεβο
Δραματικές οι απώλειες των Ουκρανών στο καλό σενάριο έχουν σκοτωθεί 124.000 με 131.000 Ουκρανοί και στο κακό σενάριο έχουν εξουδετερωθεί έως 300.000 Ουκρανοί

(upd 16) Οι Ουκρανικές δυνάμεις ξεκίνησαν την αντεπίθεση, έχουν πολλά όπλα και πολλούς στρατιώτες ήδη αναφέρονται 12 ταξιαρχίες με έως 4.000 στρατιώτες η κάθε μια δηλαδή 48.000 εκπαιδευμένους στρατιώτες και άλλους 70.000 στρατιώτες χαμηλής εκπαίδευσης…υποστηρίζουν οι Wagner ο πιο επιτυχημένος ιδιωτικός στρατός στον κόσμο.
Ωστόσο η αντεπίθεση με την έννοια της Ουκρανικής προέλασης δεν έχει ξεκινήσει, ίσως οι Wagner εννοούν ότι οι Ουκρανοί είναι έτοιμοι για αντεπίθεση...

Ωστόσο λόγω των μεγάλων απωλειών των Ουκρανών ειδικά των ειδικών δυνάμεων που έχουν αφανιστεί η αντεπίθεση θα αποτύχει… δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική αναμέτρηση ρωσικού και Ουκρανικού στρατού… οι Ουκρανοί θα ηττηθούν.

Και ενώ μονοπωλεί η προσπάθεια των Ουκρανών να χτυπήσουν με drones την κατοικία του Putin στην Μόσχα… ο ρωσικός στρατός καταστρέψει μεθοδικά την άμυνα της Ουκρανίας αφού βομβαρδίζει σχεδόν κάθε βράδυ κρίσιμες υποδομές όπως αποθήκες πυρομαχικών και καυσίμων με στόχο να αποδυναμώσει την προσπάθεια των Ουκρανών για αντεπίθεση…
Τα ξημερώματα 4 Μαίου 2023 ένα νέο μπαράζ βομβαρδισμών έπληξε την Ουκρανία, το Κίεβο, την Οδησσό και πολλές άλλες πόλεις της Ουκρανίας.
Το μπαράζ συνεχίστηκε με πλήγματα σε Κίεβο και Οδησσό.
Σε σειρά αντιποίνων προχώρησαν οι ρωσικές δυνάμεις την Πέμπτη (4/5/2023) για την επίθεση με drones στο Κρεμλίνο.
Οι ρωσικές δυνάμεις κατάφεραν ισχυρό πλήγμα στο αρχηγείο και την ακαδημία του Ουκρανικού Ναυτικού στην Οδησσό με drone «Geran-2».
Η επίθεση οδήγησε στην καταστροφή του κτιρίου και σε σημαντικές ζημιές στη στρατιωτική υποδομή.
Από το χτύπημα υπάρχουν τραυματίες και νεκροί, αλλά ο ακριβής αριθμός των θυμάτων δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί.
Το UAV Geran-2 είναι το Shahed 136 ιρανικής κατασκευής drone kamikaze και έχει τη δυνατότητα να πετάει αυτόνομα σε μεγάλες αποστάσεις, καθώς και να εντοπίζει στόχους και να τους καταστρέφει.
Την κατάρριψη «εχθρικού drone» στο Κίεβο ανακοίνωσαν απόψε (4/5/2023) ο Andriy Yermak προσωπάρχης του προέδρου Zelensky, και ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της πόλης.

Οι ΗΠΑ πίσω από την επίθεση στο Κρεμλίνο

Οι ΗΠΑ είναι σίγουρα πίσω από την επίθεση με drones στο Κρεμλίνο και την απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Putin υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, ο οποίος αρνήθηκε να σχολιάσει το εάν ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky είναι «νόμιμος στόχος».
Αναφερόμενος στην επίθεση των drones στο Κρεμλίνο, ο Peskov υπογράμμισε πως δεν έχει προγραμματιστεί ούτε κάποια έκτακτη ομιλία του Putin ούτε κάποια έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας ενώ επισήμανε πως δεν αλλάζουν ούτε οι στόχοι της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.
Όπως είπε ο Peskov, οι ΗΠΑ είναι αυτές που επιλέγουν τους στόχους και η Ουκρανία είναι αυτή που απλώς εφαρμόζει τα αμερικανικά σχέδια, χαρακτηρίζοντας γελοία τα επιχειρήματά τους ότι δεν έχουν καμία ανάμειξη σε αυτήν την επίθεση.
«Οι προσπάθειες τόσο του Κιέβου όσο και της Ουάσινγκτον να αποκηρύξουν αυτό το γεγονός, είναι γελοίες.
Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι αποφάσεις για τέτοιες ενέργειες, για τέτοιες τρομοκρατικές ενέργειες, δεν λαμβάνονται στο Κίεβο.
Λαμβάνονται στην Ουάσινγκτον.
Το Κίεβο κάνει αυτό που του λένε.
Συχνά ακόμα και οι ίδιοι οι στόχοι δεν καθορίζονται από το Κίεβο, αλλά από την Ουάσινγκτον και στη συνέχεια μεταφέρονται στο Κίεβο για να τους εκπληρώσει το Κίεβο» υπογράμμισε ο Peskov, αναφέροντας πως ειδική επιτροπή ερευνά ενδελεχώς την επίθεση στο Κρεμλίνο.
Ερωτηθείς μάλιστα εάν η Μόσχα πιστεύει ότι η Ουάσινγκτον εμπλέκεται σε αυτό που συνέβη, ο Peskov είπε: «Σίγουρα».

Zelensky: Όλοι θέλουμε να δούμε τον Putin στην Χάγη

Να συσταθεί ένα ειδικό δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου, ανεξάρτητο από το Διεθνές Δικαστήριο, ενώπιον του οποίου να οδηγηθεί ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin για τα εγκλήματα που διαπράττει στην Ουκρανία ζήτησε ο Ουκρανός πρόεδρος, Volodymyr Zelensky κατά την επίσκεψη του στην Χάγη.
«Όλοι θέλουμε να δούμε έναν διαφορετικό Vladimir εδώ στην Χάγη» είπε ο Zelensky κάνοντας ένα λογοπαίγνιο με αφορμή την επίσκεψη του στην Χάγη.
«Του αξίζει του Putin να καταδικαστεί και να οδηγηθεί στην Χάγη.
Αυτό θα συμβεί μόλις η Ουκρανία κερδίσει τη Ρωσία» τόνισε ο Zelensky, ο οποίος ανέφερε πως μόνο τον μήνα Απρίλιο η Ρωσία διέπραξε 6.139 εγκλήματα πολέμου που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 207 ανθρώπων, ανάμεσα τους και 11 παιδιά.
Σε αυτό το πλαίσιο ο Zelensky ζήτησε να συσταθεί ένα ειδικό δικαστήριο για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττει η Ρωσία στην Ουκρανία.

Wagner: Η αντεπίθεση των Ουκρανών ξεκίνησε

Οι ουκρανικές δυνάμεις ξεκίνησαν την αντεπίθεση, έχουν πολύ προσωπικό και όπλα, δήλωσε ο ιδρυτής των Wagner PMC Yevgeny Prigozhin.
«Ο Ουκρανικός στρατός ξεκίνησε την αντεπίθεσή του, έχει «απεριόριστο» προσωπικό και οβίδες».
Πρόσθεσε ότι, τις τελευταίες 24 ώρες, οι Wagner PMC προχώρησαν 230 μέτρα στο Artyomovsk που στην Ουκρανία ονομάζεται Bakhmut.
Οι ρωσικές δυνάμεις στο Bakhmut ελέγχουν περιοχή 54.000 τετραγωνικών μέτρων.
Η Ουκρανία ελέγχει ακόμη 2,64 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Οι ΗΠΑ διαφημίζουν την εμπλοκή τους

Η Ουκρανία έχει όλα τα απαραίτητα μέσα για να ξεκινήσει την αντεπίθεση τις επόμενες εβδομάδες, δήλωσε στο CNN ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, John Kirby.
Σημείωσε πάντως ότι δεν έχει καμία πρόθεση να αποκαλύψει πληροφορίες σχετικά με την ουκρανική αντεπίθεση.
«Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky είναι ο αρχιστράτηγος, αυτός πρέπει να αποφασίσει πού θα επιχειρήσει ο στρατός του και πότε και υπό ποιες συνθήκες», σημείωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.
«Αυτό που μπορώ να σας πω όμως, είναι ότι ανεξάρτητα από το πότε ή πού και ποιες μονάδες αποφασίσει να χρησιμοποιήσει για να διεξάγει επιθετικές επιχειρήσεις εντός της χώρας του, έχει σχεδόν όλα όσα χρειάζεται για να το κάνει αυτό τις επόμενες εβδομάδες και μήνες», είπε ο Kirby επισημαίνοντας το τελευταίο πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ για την Ουκρανία, ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων.
«Έχει περίπου το 98% των πάντων, οι δυνάμεις του λένε ότι πρέπει να είναι σε θέση να διεξάγουν επιθετικές επιχειρήσεις την άνοιξη, τις εβδομάδες και τους επόμενους μήνες».
Νωρίτερα, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ διέθεσαν ένα νέο πακέτο βοήθειας στην Ουκρανία αξίας 300 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο περιλαμβάνει ρουκέτες HIMARS και Hydra 70, βλήματα πυροβολικού και αντιαρματικά όπλα.
Συνολικά, από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας, οι ΗΠΑ παρείχαν στρατιωτική βοήθεια αξίας 35,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία.

Απίθανη η μαζική επίθεση της Ουκρανίας στο Luhansk

Η Ουκρανία συγκεντρώνει τις δυνάμεις της στις περιοχές Kremennaya, Kupyansk και Svatovo, αλλά μέχρι στιγμής δεν αναμένεται να ξεκινήσει μια μαζική επίθεση εκεί, δήλωσε ο συνταγματάρχης Vitaly Kiselyov, στρατιωτικός αναλυτής στη Λαϊκή Δημοκρατία του Luhansk.
«Υπάρχει πράγματι συγκέντρωση εχθρικών δυνάμεων και μέσων στην περιοχή Kremennaya - στο Silver Forest, στην περιοχή Kupyansk, από βορρά προς νότο και στην περιοχή Svatovo, αλλά δεν περιμένουμε μαζική επίθεση μέχρι στιγμής, δεν το βλέπουμε ακόμα»
Σύμφωνα με τον Kiselyov, από τους 170 στόχους που εντοπίστηκαν από το Battlegroup Center την τελευταία ημέρα, 120 χτυπήθηκαν.
Είναι αποθήκες, και σημεία εξοπλισμού και προσωπικού.

Προέλαση ρωσικών στρατευμάτων κατά 1,5 χιλιόμετρο στην Kremennaya

Το Luhansk ανέφερε την προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων κατά 1,5 χιλιόμετρο κοντά στην Kremennaya
Βρίσκονται στο έδαφος της βιομηχανίας παραγωγής κιμωλίας στην Belogorovka, δήλωσε ο απόστρατος αντισυνταγματάρχης της Λαϊκής Πολιτοφυλακής Andrei Marochko
Μονάδες των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων πέρασαν σε αντεπίθεση, προχώρησαν 1,5 χλμ κοντά στην πόλη Kremennaya στο Luhansk.
«Η κατεύθυνση Krasnoliman είναι ένα πολύ δύσκολο τμήμα του εδάφους.
Ο εχθρός, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, επικέντρωσε την προσοχή του σε αυτό το τμήμα, αλλά παρόλα αυτά, οι μονάδες μας έχουν αρκετά σημαντική επιτυχία στην προέλασή μας.
Ο στρατός πέρασε σε αντεπίθεση, προχώρησε 1,5 χλμ. κοντά στην Kremennaya.
Σημείωσε ότι οι απώλειες των ουκρανικών στρατευμάτων κοντά στην Kremennaya σε κάποιο βαθμό μπορούν ήδη να συγκριθούν με την καταστροφή του Ουκρανικού στρατού στο Bakhmut.

Οι Ουκρανικές ειδικές δυνάμεις μεταφέρονται από Bakhmut στην Zaporizhia

Η Κύρια Διεύθυνση Πληροφοριών (GUR) της Ουκρανίας μεταφέρει ειδικές δυνάμεις από το Bakhmut στην Zaporizhia.
Επιβεβαιώθηκε ότι η ειδική μονάδα του τάγματος της κύριας διεύθυνσης πληροφοριών "Solnyshko" ("Sonechko") μεταφέρθηκε από το Artemovsk ή Bakhmut στο Zaporozhye.
Η ουκρανική διοίκηση αναπτύσσει την 46η αερομεταφερόμενη ταξιαρχία επίθεσης, την 116η και την 118η ταξιαρχία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στην περιοχή Zaporozhye εκτός από 12.000 στρατιώτες στη γραμμή επαφής στην περιοχή Huliaipole και Orekhov.
Σε περίπτωση επίθεσης σε αυτήν την περιοχή, τα ουκρανικά στρατεύματα, λόγω έλλειψης δυνάμεων, θα αποφύγουν τις μάχες στις πόλεις και θα στραφούν προς την Αζοφική Θάλασσα ανατολικά της Μελιτόπολης για να κόψουν τον χερσαίο διάδρομο προς την Κριμαία.

Χτυπήθηκαν δύο ουκρανικές ταξιαρχίες

Δύο ουκρανικές ταξιαρχίες χτυπήθηκαν από ρωσικές δυνάμεις κοντά στο Chervonopopovka
Οι ρώσοι πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές σε δύο ταξιαρχίες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων που είχαν εντοπιστεί από αναγνωρίσεις στην κατεύθυνση της Chervonopopovka.
«Στο τμήμα Chervopopovka και στο δάσος Serevryansky, οι δυνάμεις αναγνώρισης της ομάδας μάχης Κέντρου εντόπισαν την κίνηση του προσωπικού της 66ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας του ουκρανικού στρατού και της 58ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας πεζικού.
Ως αποτέλεσμα των χτυπημάτων σκοτώθηκαν πολλοί Ουκρανοί στρατιώτες.

Αντεπίθεση στο Luhansk;

Για επιθετικές ενέργειες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων τόσο στο Luhansk όσο και στο Kupyansk και στο Donetsk κάνουν λόγο Ρώσοι αξιωματούχοι, αναφέροντας πως Ουκρανοί στρατιώτες επιχειρούν να προχωρήσουν σε αντεπίθεση στην κατεύθυνση του Luhansk.
«Στην κατεύθυνση μας, αυτή του Luhansk, υπάρχουν προσπάθειες από ουκρανικά μαχητικά να προχωρήσουν στην περίφημη αντεπίθεση.
Όπως είχα πει και νωρίτερα, η 4η Μαΐου ήταν πολύ σημαντική και επικίνδυνη.
Από αυτήν την ημερομηνία και μετά, οι ουκρανικές δυνάμεις θα αρχίσουν να υπολογίζουν περισσότερο ή λιγότερο τις καιρικές συνθήκες και βάσει αυτών αρχίζουν να πραγματοποιούν επιθετικές ενέργειες» υποστήριξε μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ο Andrey Marochko, απόστρατος αντισυνταγματάρχης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Luhansk.

Κινητοποίηση σε Kupyansk, Donetsk

Σύμφωνα με τον Marochko, οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις αναφέρουν επίσης ενεργοποίηση των Ουκρανών τόσο στο Kupyansk όσο και στο Krasnolimansk και στο Donetsk, ενώ υπάρχουν πληροφορίες, βάσει των οποίων οι ουκρανικές δυνάμεις είναι πιο ενεργές και στην περιοχή του Bakhmut.
Την περασμένη Τρίτη 2 Μαΐου ο Marochko είχε εκτιμήσει πως οι ουκρανικές δυνάμεις θα μπορούσαν να προχωρήσουν σύντομα σε αρκετές προκλήσεις σε όλο το μήκος της γραμμής του μετώπου, εκτιμώντας πως η ουκρανική αντεπίθεση θα μπορούσε να αρχίσει έως τις 9 Μαΐου.
Εν τω μεταξύ, τις εκτιμήσεις του Marochko έχει επιβεβαιώσει και ο επικεφαλής της Wagner, Yevgeny Prigozhin, ο οποίος υπογράμμισε πως η αντεπίθεση των Ουκρανών έχει ήδη αρχίσει.

Αυξάνεται η ένταση των χτυπημάτων στο Κίεβο από τους Ουκρανούς

Η ένταση των επιθέσεων στο Κίεβο το βράδυ της Πέμπτης ήταν η υψηλότερη από την αρχή του έτους, λέει ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της Ουκρανικής πρωτεύουσας.
«Η πόλη μας δεν έχει αισθανθεί τόσο πυκνή ένταση χτυπημάτων από την αρχή του 2023» ανέφερε.
Η νέα νυχτερινή αεροπορική επιδρομή στο Κίεβο διήρκεσε τρεισήμισι ώρες.
Εκρήξεις σημειώθηκαν στο Κίεβο και στις γύρω περιοχές.

Η αντεπίθεση των Ουκρανών θα αποτύχει λόγω σημαντικών απωλειών

Η Ουκρανία σχεδιάζει να εξαπολύσει μια αντεπίθεση η οποία θα αποτύχει.
Σε συνάντηση ανώτατων Ρώσων στρατιωτικών αξιωματούχων που πραγματοποιήθηκε στις 2 Μαΐου, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας ανέφερε τις επίσημες εκτιμήσεις για τις απώλειες της Ουκρανίας τον τελευταίο μήνα.
Η Ρωσία εκτιμά ότι περισσότεροι από 15.000 Ουκρανοί στρατιώτες εξουδετερώθηκαν –σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν σοβαρά– τον Απρίλιο.
Παρά την άνευ προηγουμένου στρατιωτική βοήθεια από τις δυτικές δυνάμεις, οι απώλειες των Ουκρανών είναι δραματικές.

Όλο και περισσότερο η Δύση εκφράζει προβληματισμούς για μια ουκρανική νίκη, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι εδαφικές απώλειες των στρατευμάτων της Ουκρανίας είναι τρομακτικές ενώ οι Ρώσοι προελαύνουν απελευθερώνοντας όλο και περισσότερα εδάφη.

Δραματικές οι απώλειες των Ουκρανών στο καλό σενάριο έχουν σκοτωθεί 124.000 με 131.000 Ουκρανοί

Στα μυστικά έγγραφα που διέρρευσαν στις ΗΠΑ το αμερικανικό Πεντάγωνο εκτιμάει ότι μεταξύ 124.000 και 131.000 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις.
Σε εκτιμήσεις που έγιναν από άλλες υπηρεσίες πληροφοριών, υπάρχουν ακόμη υψηλότεροι αριθμοί, με ορισμένες αναφορές να δίνουν στατιστικά στοιχεία από 250.000 έως 300.000 νεκρούς Ουκρανούς.

Οι Ουκρανοί συνεχίζουν να αρνούνται όλες αυτές τις αναφορές.
Τον Φεβρουάριο, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Aleksey Reznikov δήλωσε ότι ο αριθμός των θανάτων μεταξύ των στρατευμάτων της Ουκρανίας ήταν μικρότερος από τον αριθμό των θανάτων στον σεισμό που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία.
Σύμφωνα με επίσημες πηγές, η καταστροφή σε αυτές τις δύο χώρες οδήγησε στο θάνατο 55.000 ανθρώπων, γεγονός που δείχνει πώς ο Aleksey Reznikov λέει προφανώς ψέματα, αφού ακόμη και μεταξύ των πιο φιλοουκρανικών πηγών αναφέρονται πολύ υψηλότερες απώλειες.

Το πιο σοφό θα ήταν να παραδεχτούν τον ανησυχητικό αριθμό των ουκρανικών απωλειών.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι πρόκειται για μια απαράδεκτη σύγκρουση, η ειρηνευτική διαδικασία είναι η καλύτερη εναλλακτική λύση για όλες τις πλευρές.
Αλλά ούτε η Ουκρανία έχει την κυριαρχία να λάβει μια τέτοια απόφαση, ούτε το ΝΑΤΟ έχει συμφέρον σε οποιαδήποτε πιθανότητα ειρήνης.
Έτσι, πιθανότατα, οι Ουκρανοί πολίτες θα συνεχίσουν να πεθαίνουν στην «κρεατομηχανή» της πρώτης γραμμής.

Πυρά Zakharova: Για ότι κάνει το Κίεβο υπεύθυνες είναι ΗΠΑ και Μ. Βρετανία

Την θέση πως για το ότι κάνει το Κίεβο υπεύθυνες είναι οι ΗΠΑ και η Μ. Βρετανία διατυπώνει η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Maria Zakharova, στον απόηχο της επίθεσης με drones στο Κρεμλίνο.
«Για όλα όσα κάνει το καθεστώς του Κιέβου, η Ουάσινγκτον, το Λονδίνο και, γενικά, οι δημιουργοί και οι επιμελητές του ΝΑΤΟ είναι πρωτίστως υπεύθυνοι» ανέφερε σε ανάρτηση του στο Telegram η Zakharova.
«Τα δυτικά κράτη κατέστρεψαν τη νόμιμη κυβέρνηση στην Ουκρανία, έβαλαν τυχοδιώκτες και ληστές στο τιμόνι, τους παρείχαν χρήματα και όπλα, ενέπνευσαν μια αίσθηση απόλυτης ανοχής και ατιμωρησίας και τους παρείχαν πολιτική κάλυψη και στρατιωτική συνοδεία» υποστήριξε η Zakharova.

Κλιμακώνεται ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας

Η ενθάρρυνση της Δύσης ώστε η Ουκρανία να προχωρήσει σε αντεπίθεση θα οδηγήσει μόνο σε αιματοχυσία και περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης, δήλωσε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Mikhail Galuzin.
«Ο απερίσκεπτος και απολύτως ανεύθυνος Zelensky πλημμυρίζει την Ουκρανία με προηγμένα δυτικά όπλα και η ενθάρρυνση των σχεδίων του για αντεπίθεση θα οδηγήσει μόνο σε αιματοχυσία και περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης.
Θα θέλαμε να προειδοποιήσουμε το καθεστώς της Ουκρανίας και τους δυτικούς χορηγούς του για αναπόφευκτες άθλιες συνέπειες των σχεδίων τους».
Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας είναι προετοιμασμένες για οποιαδήποτε εξέλιξη της κατάστασης….

Ουκρανός ολιγάρχης πρόσφερε μετρητά για όποιον πετάξει drone στην Μόσχα.... 

Μέρες πριν από την αποτυχημένη δολοφονία με drone με στόχο τον Putin, ο Ουκρανός βαρόνος των τραπεζών Volodymyr Yatsenko πρόσφερε χρηματική επιβράβευση 500.000 δολαρίων σε όποιον κατασκευαστή όπλων μπορούσε να προσγειώσει ένα drone στην Κόκκινη Πλατεία κατά την επερχόμενη παρέλαση της Μόσχας για την Ημέρα της Νίκης.

Στις 23 Απριλίου, ένα ουκρανικό drone φορτωμένο με 30 εκρηκτικά C4 καναδικής κατασκευής συνετρίβη κοντά στο βιομηχανικό πάρκο Rudnevo στη Μόσχα.
Οι χειριστές με έδρα την Ουκρανία προσπάθησαν ανεπιτυχώς να δολοφονήσουν τον Ρώσο Πρόεδρο Putin, ο οποίος επρόκειτο να επισκεφθεί το Rudnevo εκείνη την ημέρα.

Το drone τελικά δεν κατάφερε να χτυπήσει τον στόχο του, συνετρίβη περίπου 12 μίλια από τον προορισμό του.
Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι αρχές ανακάλυψαν τρία παρόμοια μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη γύρω περιοχή. Μέχρι τη στιγμή που οι βόμβες καναδικής κατασκευής έφτασαν στη Μόσχα, η κυβέρνηση στην Οτάβα είχε παράσχει στο Κίεβο βοήθεια αξίας σχεδόν 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να υποστηρίξει τον αγώνα της Ουκρανίας εναντίον του ρωσικού στρατού.
Η πτήση του ουκρανικού drone UJ-22 ξεκίνησε από την περιοχή Kharkiv της Ουκρανίας.
Μια δεξαμενή σκέψης με στενούς δεσμούς με τις υπηρεσίες πληροφοριών του Κιέβου, απέδωσε στη Μυστική Υπηρεσία της Ουκρανίας (SBU) την ενορχήστρωση της απόπειρας δολοφονίας.

Το drone μετέφερε εκρηκτικά m112, τα οποία χρησιμοποιούνται από πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων του Καναδά, των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης, τα εκρηκτικά που χρησιμοποιήθηκαν για την αποτυχημένη επίθεση ήταν καναδικής προέλευσης.
Η αποτυχημένη απόπειρα κατά της ζωής του Putin ήρθε εν μέσω ενός κύματος εισβολών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στον ρωσικό εναέριο χώρο τους τελευταίους μήνες.
Μια μέρα μετά την αποτυχημένη επίθεση της 23ης Απριλίου, η Ρωσία κατέγραψε 10 επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στις συνοριακές περιοχές.

Η συγκαλυμμένη φύση των επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Ουκρανίας εντός της ρωσικής επικράτειας καθιστά δύσκολη την καταμέτρησή τους.
Επικεφαλής της εκστρατείας «dro-nation» του Κιέβου είναι ο Υπουργός Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Ουκρανίας, Mykhailo Fedorov, ο οποίος «δεν κάνει καμία προσπάθεια να κρύψει τη θανατηφόρα φύση αυτών των drones που έχουν σχεδιαστεί για να καταστρέψουν στόχους όπως στρατιώτες ή τανκς», σύμφωνα με το BBC.
«Όμως, όπως και η υπόλοιπη κυβέρνησή του», συνέχισε το BBC, «αρνείται να μιλήσει για πρόσφατες επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε ρωσικό έδαφος».

Στις 6 Απριλίου, ο ουκρανός μεγιστάνας των οικονομικών και της βιομηχανίας όπλων, Volodymyr Yatsenko, εμφανίστηκε στο δίκτυο TSN με έδρα το Κίεβο και πρόσφερε ένα χρηματικό έπαθλο αξίας περίπου 549.000 δολαρίων σε κάθε εθνικό παραγωγό όπλων που καταφέρει να προσγειώσει ένα drone μέσα στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας κατά την επερχόμενη Νίκη της Ρωσίας.

Ο ετήσιος εορτασμός της Ημέρας της Νίκης της Ρωσίας σηματοδοτεί την επέτειο της παράδοσης της Γερμανίας το 1945 στον Σοβιετικό Κόκκινο Στρατό.
Κάθε 9 Μαΐου, εκατομμύρια Ρώσοι πολίτες συμμετέχουν σε πορείες σε όλη τη χώρα για να τιμήσουν την νίκη των Ρώσων.
Η τελετή περιλαμβάνει συνήθως ομιλίες από τον Ρώσο πρόεδρο και τον Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας επίσης.
Η Ρωσία ανακοίνωσε την ακύρωση των παρελάσεων κατά την Ημέρα της Νίκης στα σύνορα, μετά από έξαρση της δραστηριότητας των drone στην επικράτεια τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους.
Στις 2 Μαΐου, ο Guardian υποβάθμισε τις απειλές για ουκρανική τρομοκρατική βία στη Ρωσία, δηλώνοντας ότι ενώ «μια ουκρανική επίθεση με drone στην Κόκκινη Πλατεία κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης της Ημέρας της Νίκης θα ήταν ταπεινωτική για τον Puitn», η κυβέρνησή του δεν ακύρωσε τις πορείες της Ημέρας της Νίκης.

Διαφθορά στις Ουκρανικές τράπεζες

Χαρακτηρίζοντας τον επερχόμενο εορτασμό της Κόκκινης Πλατείας ως «πολύ νόμιμο» στρατιωτικό στόχο κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στις 6 Απριλίου ο Yatsenko αποκάλυψε ότι η δική του εταιρεία όπλων, Dovbush, ήδη «ζεσταίνεται» να χτυπήσει την Μόσχα.
Οι ανησυχίες ότι ο Yatsenko μπορεί να μην συμμορφώνεται με τους εγχώριους χρηματοοικονομικούς κανονισμούς στο «πιο διεφθαρμένο έθνος στην Ευρώπη» δεν ήταν αδικαιολόγητες.
Ο τραπεζικός μεγιστάνας δημιούργησε την καριέρα του εργαζόμενος στην Privatbank, ένα ουκρανικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που ιδρύθηκε μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.
Η κυβέρνηση της Ουκρανίας μετά το Μαϊντάν εθνικοποίησε την τράπεζα το 2016, αφού 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς από τα ταμεία της.
Ένας τραπεζίτης κατηγόρησε αργότερα τον Yatsenko ότι συνέβαλλε στην χρεοκοπία της τράπεζας.
Ο τραπεζίτης Serhii Fursa, κατηγόρησε τον Yatsenko ότι διοχέτευσε τα μετρητά στους ιδιοκτήτες της Privatbank, δηλαδή στον Ουκρανό ολιγάρχη Igor Kolomoisky: τον διαβόητο προστάτη τόσο του Προέδρου Zelensky όσο και του νεοναζιστικού τάγματος Azov.
«Το πρωί, απλοί Ουκρανοί έφεραν χρήματα στην Privatbank και το βράδυ, ο Igor Kolomoisky χρησιμοποίησε τα ίδια χρήματα για να πιει σαμπάνια στη Γενεύη», είπε ο Fursa.
«Ο Yatsenko ήταν υπεύθυνος για τη διασφάλιση ότι τα χρήματα αυτών των καταθετών πήγαιναν στον Kolomoisky».

Το Εθνικό Γραφείο Καταπολέμησης της Διαφθοράς της Ουκρανίας ισχυρίστηκε αργότερα ότι ο Yatsenko απέσυρε «τα περισσότερα κεφάλαια από την τράπεζα την παραμονή της εθνικοποίησής της» το 2016, τα οποία στη συνέχεια μεταβίβασε στη σύζυγο και την κόρη του.
Μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων που μεταβιβάστηκαν στην κόρη του, Χάνα, ήταν εκείνα που ανήκαν σε γεωργική εταιρεία που κατείχε «23 ακίνητα, 500 οικόπεδα και 17 αυτοκίνητα».
Τον Φεβρουάριο του 2021, μια πτήση τσάρτερ που μετέφερε τον Yatsenko «γύρισε και αναγκάστηκε να προσγειωθεί» στην Ουκρανία ενώ ήταν καθοδόν προς τη Βιέννη.
Οι ουκρανικές αρχές συνέλαβαν αμέσως τον Yatsenko με την κατηγορία της υπεξαίρεσης στην Privatbank.
Το γραφείο του εισαγγελέα κατά της διαφθοράς της Ουκρανίας έχει προγραμματιστεί να προχωρήσει στην υπόθεσή του τον Σεπτέμβριο.

Ενώ ανακοίνωσε τον διαγωνισμό του για επίθεση με drone στην επερχόμενη παρέλαση της Μόσχας στις 9 Μαΐου, ο Yatsenko δήλωσε ότι το drones δεν πρέπει μόνο να προσγειωθεί στην Κόκκινη Πλατεία, αλλά να είναι αναγνωρίσιμο ως ουκρανικό.
«Πρέπει να έχει ουκρανικά συνθήματα όπως «Δόξα στην Ουκρανία», ανέφερε ο Ουκρανός τραπεζίτης.

Η σοβιετική νίκη στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, γνωστή ως Ο Μεγάλος Πατριωτικός Πόλεμος στη Ρωσία, παραμένει πηγή εθνικής υπερηφάνειας στη χώρα μέχρι σήμερα.
Η υποστηριζόμενη από τη Δύση κυβέρνηση της Ουκρανίας, εν τω μεταξύ, έχει ενσωματώσει τάγματα νεοναζί στον στρατό της και έχει σεβαστεί τους συνεργάτες των Ναζί της Ουκρανίας της εποχής του Β' Παγκοσμίου Πολέμου με επίσημες κρατικές τιμές.
Καθώς οι προοπτικές της νίκης της Ουκρανίας εναντίον της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης εξασθενούν, η ελίτ της Ουκρανίας προωθεί ανοιχτά μια στρατηγική εναέριας τρομοκρατίας εντός της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Kharkiv_Battle_Map_Draft_May_032023.png

Donetsk_Battle_Map_Draft_May_032023.png

Bakhmut_Battle_Map_Draft_May_032023.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης