Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΝΑΤΟ: Αντίποινα για τις επιθέσεις σε Nord Stream θέλει η Ρωσία – Στόχος οι υποθαλάσσιες υποδομές

ΝΑΤΟ: Αντίποινα για τις επιθέσεις σε Nord Stream θέλει η Ρωσία – Στόχος οι υποθαλάσσιες υποδομές
Η Ρωσία χαρτογραφεί ενεργά συμμαχικές υποδομές ζωτικής σημασίας τόσο στην ξηρά όσο και στον βυθό της θάλασσας, λέει το ΝΑΤΟ
Ο επικεφαλής πληροφοριών του ΝΑΤΟ είπε ότι η Ρωσία χαρτογραφεί κρίσιμα υποθαλάσσια συστήματα και προειδοποίησε πως η Μόσχα στοχεύει υποδομές στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.
«Υπάρχει έντονη ανησυχία ότι η Ρωσία μπορεί να στοχεύσει υποθαλάσσια καλώδια και άλλες κρίσιμες υποδομές σε μια προσπάθεια να διαταράξει τη δυτική ζωή και να αποκτήσει μόχλευση εναντίον εκείνων των εθνών που παρέχουν υποστήριξη στην Ουκρανία» δήλωσε ο David Cattler, βοηθός γενικός γραμματέας της στρατιωτικής συμμαχίας για θέματα πληροφοριών και ασφαλείας.
Το ζήτημα είναι η προστασία συστημάτων όπως τα υποθαλάσσια καλώδια, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 95% των επικοινωνιών και χρησιμεύουν για τη διεκπεραίωση οικονομικών συναλλαγών 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ (13 τρισεκατομμύρια S$) κάθε μέρα, σύμφωνα με το ΝΑΤΟ.
Η Ρωσία χαρτογραφεί ενεργά συμμαχικές υποδομές ζωτικής σημασίας τόσο στην ξηρά όσο και στον βυθό της θάλασσας.
Αυτή η προσπάθεια υποστηρίζεται από τις στρατιωτικές και πολιτικές υπηρεσίες πληροφοριών της Ρωσίας» είπε ο κ. Cattler.
Προειδοποίησε δε για «επίμονο και σημαντικό κίνδυνο» ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επιτεθεί σε συμμαχικά συστήματα.
Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία κατηγόρησε τους «αγγλοσάξονες» συμμάχους για την ανατίναξη των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream.
Σε αυτό το πλαίσιο, τους τελευταίους μήνες ρωσικά κατασκοπευτικά πλοία επιχειρούν κοντά σε συμμαχικά συστήματα, αναφέρει το ΝΑΤΟ.
Ο ναύαρχος Henrique Gouveia e Melo, αρχηγός του πορτογαλικού ναυτικού, είπε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RTP τον Μάρτιο ότι ένα ρωσικό πλοίο κοντά στην πορτογαλική νησιωτική περιοχή της Μαδέρα παρακολουθούσε και μετρούσε υποβρύχια καλώδια.

Ρωσικές περιπολίες

Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο από ραδιοτηλεοπτικούς φορείς της Δανίας, της Φινλανδίας, της Σουηδίας και της Νορβηγίας ανέφερε ότι ρωσικά στρατιωτικά και πολιτικά πλοία χαρτογραφούσαν υποδομές βυθού στη Βαλτική και τη Βόρεια Θάλασσα.
Οι περιπολίες της Ρωσίας σε ολόκληρο τον Ατλαντικό είναι σε υψηλό επίπεδο, τις περισσότερες φορές από αυτό που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια», είπε ο κ. Cattler.
Πρόσθεσε ότι η Ρωσία φαίνεται να στοχεύει υποθαλάσσιες υποδομές στον ευρύτερο Ατλαντικό, τη Βαλτική Θάλασσα και τη Βόρεια Θάλασσα.
Ο κ. Cattler επεσήμανε τη στρατιωτική στρατηγική της Ρωσίας –η οποία απαιτεί ταχεία καταστροφή ζωτικής σημασίας υποδομής στα πρώτα στάδια μιας σύγκρουσης, μια τακτική που παρατηρείται στην Ουκρανία– ως έναν λόγο για την αυξημένη ανησυχία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης