Τελευταία Νέα
Διεθνή

Druckenmiller: «Ωρολογιακή βόμβα» το χρέος στις ΗΠΑ, ξεπέρασε τα 200 τρισ. δολ. - Αυτοκτονία η μη λήψη μέτρων

Druckenmiller: «Ωρολογιακή βόμβα» το χρέος στις ΗΠΑ, ξεπέρασε τα 200 τρισ. δολ. - Αυτοκτονία η μη λήψη μέτρων
«Η δημοσιονομική απερισκεψία της τελευταίας δεκαετίας ήταν σαν να βλέπεις μια ταινία τρόμου να εκτυλίσσεται»
Ύστερα σειρά προβλέψεων που παραπέμπουν σε οικονομικό Αρμαγεδδώνα από τα (αυτοαναφερόμενα) πιο έξυπνα παιδιά στην αίθουσα, τα οποία μίλησαν στο συνέδριο Milken στο Λος Άντζελες επί παντός του επιστητού -από τα εμπορικά ακίνητα μέχρι τις τράπεζες οι οποίες πτώχευσαν (Silicon Valley Bank, Signature Bank, First Republic)- ήρθε η σειρά των hedge funds και ειδικότερα του ενός επί μακρόν γερακιού των αγορών, του Stanley Druckenmiller, να στρέψει την προσοχή στον πραγματικό «ελέφαντα» ο οποίος βρίσκεται στην αίθουσα.
Τι είπε;… Όπως είναι ευνόητο, μίλησε για τις ανεξέλεγκτες μελλοντικές κρατικές δαπάνες και το τεράστιο χρέος των ΗΠΑ.
Διότι, ενώ η κρίση των εμπορικών ακινήτων θα έρθει και θα παρέλθει, αυτά τα 32 τρισεκατομμύρια δολάρια σε χρέος, που αυξάνονται κατά 1 τρισεκατομμύριο δολάρια κάθε έξι μήνες, αλλά και τα 200 τρισεκατομμύρια δολάρια σε χρέος εκτός ισολογισμού, θα παραμείνουν για πάντα… ή τουλάχιστον μέχρι να χρεοκοπήσουν οι ΗΠΑ.
«Η δημοσιονομική απερισκεψία της τελευταίας δεκαετίας ήταν σαν να βλέπεις μια ταινία τρόμου να εκτυλίσσεται» είπε στη συνέχεια ο Druckenmiller, ο οποίος κάποτε ήταν ο επικεφαλής στρατηγικής του George Soros και τώρα διευθύνει το δικό του Family Office (Duquesne), σε ομιλία του τη Δευτέρα στο USC Marshall School of Business.

Σε έτερο email στο Bloomberg, είπε ότι ελπίζει η κυβέρνηση των ΗΠΑ να μην αναγκαστεί να κηρύξει χρεοκοπία, «αλλά ειλικρινά, όλη αυτή η εστίαση στο ανώτατο όριο του χρέους, αντί για το μελλοντικό δημοσιονομικό ζήτημα, είναι σαν να κάθεσαι στην παραλία της Σάντα Μόνικα να ανησυχείς για το αν ένα κύμα 30 ποδιών θα βλάψει την προβλήτα ενώ ξέρεις ότι υπάρχει ένα τσουνάμι 200 ποδιών μόλις 10 μίλια μακριά από τις ακτές».
Σύμφωνα με το Bloomberg, τα σχόλια του Druckenmiller είναι παρόμοια με αυτά που έκανε ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής πριν από μια δεκαετία κατά τη διάρκεια περιοδείας του σε 14 πανεπιστημιουπόλεις, όταν ενθάρρυνε τους φοιτητές να δώσουν προσοχή στα αυξανόμενα ομοσπονδιακά ελλείμματα που πίστευε -σωστά- θα βάραινα και θα οδηγούσαν σε χρεοκοπία τις μελλοντικές γενιές.
Είπε τότε ότι η οικονομική καταιγίδα που προκλήθηκε από αλόγιστες δαπάνες θα μπορούσε να επισκιάσει την οικονομική καταστροφή του 2008.
Η κατάσταση σήμερα «μοιάζει πολύ χειρότερη από ό,τι φανταζόμουν πριν από 10 χρόνια» είπε τη Δευτέρα.
Απηχώντας μια μακροχρόνια ανησυχία, ο Druckenmiller είπε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ είναι η Κοινωνική Ασφάλιση, το Medicare και το Medicaid, τα οποία αν δεν περικοπούν σήμερα θα πρέπει να περικοπούν στο μέλλον...
«Αλλιώς θα πρέπει να ομιλούμε για αυτοκτονία»!
Ο επενδυτής θρύλος εξέφρασε ανησυχίες για τα σχέδια της κυβέρνησης Biden, αλλά και για την έλλειψη σαφούς δημοσιονομικής κατεύθυνσης από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, το οποίο τουλάχιστον θεωρητικά θα πρέπει να αντιπροσωπεύει συντηρητικές αξίες.
Οι δαπάνες για τους ηλικιωμένους θα φτάσουν το 100% των ομοσπονδιακών φορολογικών εσόδων μέχρι το 2040 με βάση τις εκτιμήσεις του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, είπε, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών για τόκους.
Επιπλέον, το τρέχον φορτίο χρέους των ΗΠΑ των 31 τρισεκατομμυρίων δολαρίων δεν λαμβάνει υπόψη τις μελλοντικές πληρωμές δικαιωμάτων.
Υπολογίζοντας την παρούσα αξία αυτού του βάρους, το πλήρες φορτίο χρέους των ΗΠΑ είναι περισσότερο από 200 τρισεκατομμύρια δολάρια, υπολόγισε.
Ο Druckenmiller αμφισβήτησε επίσης τις ενέργειες της Federal Reserve, λέγοντας ότι οι πολιτικές εύκολου χρήματος τις τελευταίες δεκαετίες έκαναν τις χρηματοπιστωτικές αγορές, την κυβέρνηση και τις τράπεζες να υιοθετήσουν μια απερίσκεπτη συμπεριφορά.
«Δυστυχώς, η Fed συνεχίζει να δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι μπορεί να βοηθήσει στα δημοσιονομικά μας προβλήματα», είπε.
Ενώ η αύξηση των επιτοκίων κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες το περασμένο έτος ήταν μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση -«προσπαθώντας να διορθώσει το μεγαλύτερο λάθος στην ιστορία της Fed» - ο Druckenmiller αμφισβήτησε την αποφασιστικότητα της κεντρικής τράπεζας να παραμείνει στα όπλα.
«Στα πρώτα σημάδια προβλήματος, η Fed τον περασμένο μήνα, και σε μόλις τέσσερις ημέρες, ανέτρεψε το μεγαλύτερο μέρος της μικρής προόδου που είχε κάνει στη μείωση του ισολογισμού της», είπε.
«Αυτή η ασύμμετρη απάντηση της Fed είναι που τροφοδοτεί την έλλειψη σοβαρών δράσης στην Ουάσιγκτον».

www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης