Τελευταία Νέα
Διεθνή

Φυλή στον νότιο Ειρηνικό που λατρεύει ως... Θεό τον πρίγκηπα Φίλιππο θα κάνει μεγάλο πάρτι για την ενθρόνιση του Κάρολου

Φυλή στον νότιο Ειρηνικό που λατρεύει ως... Θεό τον πρίγκηπα Φίλιππο θα κάνει μεγάλο πάρτι για την ενθρόνιση του Κάρολου
Η λατρεία, γνωστή στους ανθρωπολόγους ως Κίνημα του Πρίγκιπα Φίλιππου, εμφανίστηκε πριν από δεκαετίες και από καιρό θεωρούσε τους Βρετανούς βασιλικούς ως Θεό
Μέλη της φυλής στο νησί Tanna του Βανουάτου θα σηκώσουν τη σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου, θα χορέψουν και θα πιουν kava – ένα μεθυστικό ποτό φτιαγμένο από κονιοποιημένες ρίζες, σύμφωνα με έναν τοπικό ηγέτη.
Το πάρτι θα περιλαμβάνει τρία πορτρέτα του πρίγκιπα Φιλίππου που η φυλή έλαβε από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ως ένδειξη εκτίμησης για την αφοσίωση των μελών της στον μακαρίτη Δούκα του Εδιμβούργου.
«Θα είναι μια μεγάλη γιορτή – μιλάμε για 5.000-6.000 ανθρώπους που συγκεντρώνονται για να γιορτάσουν τη στέψη αυτού του βασιλιά», δήλωσε ο επικεφαλής Τζόνσον Ιακαπάς στο ABC Radio.
«Έχουμε περίπου 100 αρχηγούς που θα φτάσουν. Η τελετή θα ξεκινήσει στις 8 το πρωί και η έπαρση της σημαίας θα γίνει γύρω στις 10:30», εξήγησε ο Ιακαπάς. “Υπάρχουν πολλές δραστηριότητες.
Το βράδυ, αφού πιουν το kava, θα υπάρχουν γυναίκες και άνδρες που θα χορεύουν μαζί, οπότε θα είναι ένα μεγάλο [πάρτι]”, πρόσθεσε ο αρχηγός της φυλής.
«Είναι ένα ακόμη πράγμα που θα φέρει στο μυαλό την ιστορία της Αγγλίας και της Τάννα και θα διατηρήσει τη μνήμη της φιλίας σε αυτό το νησί».
Ο Ιακαπάς περιέγραψε τον βασιλιά ως «πραγματικά σημαντικό για τον λαό της Τάννας». Οι κάτοικοι του χωριού, που εξακολουθούν να φορούν φούστες από γρασίδι και υφαντά θηκάρια από γρασίδι για να προστατεύσουν τις ιδιωτικές τους περιοχές, θα ανταλλάξουν δώρα με φαγητό και κάβα.
Οι σχέσεις μεταξύ της Βρετανίας και του Βανουάτου χρονολογούνται από τότε που το αρχιπέλαγος με περισσότερα από 80 νησιά ήταν αποικία, γνωστές ως Νέες Εβρίδες, και διοικούνταν από κοινού από τους Γάλλους και τους Άγγλους.
Η ρύθμιση ήταν γνωστή ως «Συγκρότημα», αλλά επειδή τα πράγματα ήταν τόσο μπερδεμένα, λόγω των παράλληλων συστημάτων δικαιοσύνης, εκπαίδευσης και κυβέρνησης, η διοίκηση πήρε το παρατσούκλι «Πανδαιμόνιο».
Η αποικία κέρδισε την ανεξαρτησία της το 1980 και μετονομάστηκε Βανουάτου.
Σε αντίθεση με χώρες όπως η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, ο Καναδάς και η Παπούα Νέα Γουινέα, το Βανουάτου δεν είναι μέρος της Κοινοπολιτείας, πράγμα που σημαίνει ότι ο βασιλιάς Κάρολος δεν είναι ο αρχηγός του κράτους.
Ωστόσο, οι δεσμοί παραμένουν στενοί. Ο Δούκας του Εδιμβούργου, ο οποίος πέθανε το 2021 σε ηλικία 99 ετών, ήταν γνωστός στους νησιώτες ως «number one big fella him bilong Misis».
Η λατρεία, γνωστή στους ανθρωπολόγους ως Κίνημα του Πρίγκιπα Φίλιππου, εμφανίστηκε πριν από δεκαετίες και από καιρό θεωρούσε τους Βρετανούς βασιλικούς ως θεό.
Μια αρχαία προφητεία από την Tanna λέει ότι ένα πνεύμα πολεμιστή από το νησί με χλωμό δέρμα θα τολμήσει να αναζητήσει μακριά μια ισχυρή γυναίκα για να παντρευτεί.
Όταν ο πρίγκιπας Φίλιππος επισκέφτηκε τις Νέες Εβρίδες με την αείμνηστη βασίλισσα Ελισάβετ, οι ντόπιοι νόμιζαν ότι ήταν το πνεύμα του θρύλου που είχε επιστρέψει τώρα στο σπίτι.
Ο πρίγκιπας χάρισε ένα λευκό γουρούνι σε ένα μέλος της φυλής κατά την επίσκεψή του.
Ο Δούκας του Εδιμβούργου γνώριζε πολύ καλά για την ύπαρξη της λατρείας – ξεκινώντας από τη δεκαετία του ’70, έστειλε στους κατοίκους ασυνήθιστες φωτογραφίες του και σε αντάλλαγμα έλαβε μια γκλίτσα παραδοσιακή με την οποία οι ντόπιοι σφάζουν χοίρους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης