Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σοκάρει ο πρώην πρόεδρος της Fed Νέας Υόρκης: Πρέπει να φοβάστε… έρχεται κραχ παντού

Σοκάρει ο πρώην πρόεδρος της Fed Νέας Υόρκης: Πρέπει να φοβάστε… έρχεται κραχ παντού
Σε αυτό το σημείο του χρηματοπιστωτικού και οικονομικού κύκλου, οι συνέπειες της αποτυχίας επίτευξης συμφωνίας για το όριο χρέους των ΗΠΑ θα ήταν ιδιαίτερα τρομερές
Η αποτυχία άρσης του ανώτατου ορίου χρέους θα καταστρέψει τις μετοχές και τα ομόλογα, ακόμη και αν η αμερικανική κυβέρνηση δώσει προτεραιότητα στις πληρωμές για να αποτρέψει μια άμεση χρεοκοπία, έγραψε ο Bill Dudley σε στήλη του Bloomberg.
Η προειδοποίηση έρχεται μετά την δήλωση της υπουργού Οικονομικών Janet Yellen ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να ξεμείνει από χρήματα και να προκαλέσει οικονομική κρίση ήδη από την 1η Ιουνίου.
"Έχω ένα μήνυμα για όσους παρατηρούν ή εμπλέκονται στην αντιπαράθεση για την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους των ΗΠΑ: Φοβηθείτε, φοβηθείτε πολύ", δήλωσε ο Dudley, ο οποίος στο παρελθόν διετέλεσε πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης.
"Σε αυτό το σημείο του χρηματοπιστωτικού και οικονομικού κύκλου, οι συνέπειες της αποτυχίας επίτευξης συμφωνίας θα ήταν ιδιαίτερα τρομερές".
Και αυτό καθώς το πολύμηνο αδιέξοδο συνεχίζει να δυσχεραίνει τη δράση για την αποτροπή της κρίσης, δεδομένου ότι Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί παγιώνονται όλο και περισσότερο στις θέσεις τους, έγραψε ο Dudley.
Από τον Ιανουάριο, οι ΗΠΑ βασίζονται σε "έκτακτα μέτρα" του Υπουργείου Οικονομικών για να συνεχίσουν να εξυπηρετούν το χρέος.

Παλινωδίες βουλευτών

Ενώ ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Kevin McCarthy κατάφερε να περάσει ένα νομοσχέδιο της Βουλής για την άρση του ανώτατου ορίου χρέους, ο Dudley δεν βλέπει πολλά σημάδια προόδου προς την κατεύθυνση μιας συμφωνίας, καθώς στοχεύει σε βασικές πρωτοβουλίες των Δημοκρατικών, όπως η διαγραφή φοιτητικών δανείων, ενώ προσθέτει απαιτήσεις για προγράμματα όπως το Medicaid.
Εν τω μεταξύ, ο Λευκός Οίκος έχει υποστηρίξει ότι θα συμφωνήσει μόνο σε μια "καθαρή" συμφωνία που θα άρει το ανώτατο όριο του χρέους χωρίς περικοπές δαπανών ή άλλους όρους.
Εάν οι νομοθέτες δεν μπορούν να συμφωνήσουν στην αύξηση του ορίου δανεισμού, ο πρόεδρος Joe Biden πιθανότατα δεν θα επιδιώξει "τεχνάσματα", όπως η κοπή νομίσματος ύψους 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, δήλωσε ο Dudley.
Αντ' αυτού, είναι πιο πιθανό το Υπουργείο Οικονομικών να δώσει προτεραιότητα στις πληρωμές του κρατικού χρέους, ενώ οι ομοσπονδιακοί εργαζόμενοι θα πρέπει να περιμένουν να πληρωθούν.
Αλλά και αυτό θα επισπεύσει ένα κραχ στην αγορά, πρόσθεσε.

Δεν αποτρέπεται το κραχ

"Ακόμη και αν η ιεράρχηση αποτρέψει μια άμεση χρεοκοπία των τίτλων του Δημοσίου, η ζημία θα ήταν τεράστια.
Οι αγορές -που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τις συνέπειες ενός συνωστισμού τραπεζικών χρεοκοπιών- θα σοκάροντας, αφού περίμεναν τη συνήθη συμφωνία της τελευταίας στιγμής", έγραψε ο Dudley.
"Οι τιμές των μετοχών και των ομολόγων θα μειώνονταν βίαια, τα κρατικά ομόλογα θα στροβιλίζονταν, καθώς οι επενδυτές θα ανησυχούσαν για το πόσο καιρό θα τους προστάτευε η ιεράρχηση των πληρωμών, και τα αμοιβαία κεφάλαια της χρηματαγοράς θα μπορούσαν να αποσυρθούν μαζικά από το κρατικό χρέος".
Ήδη, οι επενδυτές ομολόγων έχουν επιδείξει ανησυχία, προκαλώντας την εκτόξευση της απόδοσης των τρίμηνων κρατικών γραμματίων, τα οποία θα λήξουν περίπου όταν φτάσει η προθεσμία αθέτησης πληρωμών, σε υψηλό δύο δεκαετιών.
Και ένα κραχ της αγοράς μπορεί να είναι απαραίτητο για να αυξήσει το Ρεπουμπλικανικό κόμμα (GOP) το όριο του χρέους χωρίς όρους, δήλωσε τον περασμένο μήνα ο βουλευτής Jim Himes, Δημοκρατικό μέλος της Επιτροπής Οικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων.
"Δυστυχώς, νομίζω ότι θα χρειαστεί αυτό το είδος σήματος της αγοράς για να ξυπνήσουν οι ιδεολογικά έξαλλοι φίλοι μου και να πουν απλώς: "Ας προχωρήσουμε και ας κάνουμε κάποια πραγματικά πράγματα"", είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης