Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τριμερή συνάντηση Τουρκίας - Ρωσίας - Ουκρανίας για τα σιτηρά ανακοίνωσε ο Akar - Διαψεύδει η Ρωσία

Τριμερή συνάντηση Τουρκίας - Ρωσίας - Ουκρανίας για τα σιτηρά ανακοίνωσε ο Akar - Διαψεύδει η Ρωσία
H συνάντηση είναι προγραμματισμένη για μεθαύριο Παρασκευή 5 Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη είπε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας
Σχετικά Άρθρα
Τριμερή συνάντηση των αναπληρωτών υπουργών Άμυνας Τουρκίας, Ρωσίας και Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη, μεθαύριο Παρασκευή 5 Μαΐου, όσον αφορά τη συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Hulusi Akar, με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ωστόσο να υποστηρίζει πως δεν έχει υπάρξει συμφωνία για τέτοιου είδους συνομιλίες.

Η ανακοίνωση Akar

«Την Παρασκευή 5 Μαΐου, οι αναπληρωτές υπουργοί Άμυνας Τουρκίας, Ρωσίας και Ουκρανίας σχεδιάζουν να συναντηθούν στην Κωνσταντινούπολη για να συζητήσουν για τη συμφωνία των σιτηρών.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, θέματα που άπτονται της συμφωνίας για τα σιτηρά θα συζητηθούν.
Υπό αυτό το πρίσμα, μπορούμε να πούμε ότι τα εμπλεκόμενα μέρη είναι έτοιμα να επεκτείνουν τη συμφωνία.
Επιθυμία μας είναι η πρωτοβουλία να παραταθεί χωρίς προβλήματα» ανέφερε σε δηλώσεις του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT ο Akar, ο οποίος σημείωσε ότι στη συνάντηση αυτή σχεδιάζεται να συζητηθεί ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που σχετίζονται με την εφαρμογή της πρωτοβουλίας για τα σιτηρά.
«Αυτές οι συμφωνίες είναι πολύ σημαντικές για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα.
Είναι επίσης σημαντικές για τα κράτη εκείνα που έχουν ανάγκη από τροφή» υποστήριξε ο Akar.

Διαψεύδει η Ρωσία

Πάντως, τις ανακοινώσεις του Akar περί συνάντησης αναπληρωτών υπουργών Άμυνας Ρωσίας και Ουκρανίας διέψευσε η Μόσχα, με το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας – όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA - να υποστηρίζει πως δεν υπάρχει κάποια συμφωνία για μια τέτοια συνάντηση.
Σε χθεσινές του δηλώσεις ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov είπε ότι ακόμα δεν έχουν ικανοποιηθεί οι απαιτήσεις της Ρωσίας όσον αφορά το σκέλος της συμφωνίας που αφορά τις εξαγωγές των ρωσικών γεωργικών προϊόντων και λιπασμάτων, αναφέροντας πως τελειώνει ο χρόνος για την παράταση της συμφωνίας που λήγει στις 18 Μαΐου.

Οι ρωσικές απαιτήσεις

Η Ρωσία έχει διαμηνύσει πως εάν δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της – όπως μεταξύ άλλων η επανασύνδεση της ρωσικής τράπεζας Rosselkhozbank με το σύστημα πληρωμής SWIFT, επανέναρξη προμηθειών γεωργικών μηχανημάτων, ανταλλακτικών και υπηρεσιών, άρση περιορισμών σε ασφάλιση και αντασφάλιση, έναρξη λειτουργίας του αγωγού αμμωνίας Togliatti – Οδησσού -, δεν πρόκειται να συναινέσει στην παράταση της συμφωνίας.
Μάλιστα η ρωσική πλευρά υποστηρίζει πως η συμφωνία για τα σιτηρά κάθε άλλο παρά την παγκόσμια επισιτιστική κρίση αντιμετωπίζει, καθώς όπως τονίζει από τους 29 εκατομμύρια τόνους σιτηρών που έχουνε εξαχθεί από τις 22 Ιουλίου του 2022, όταν και τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία, μόλις το 2,6% της ποσότητας αυτής έχει πάει σε κράτη που αντιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα υποσιτισμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης