Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πάνω από 10 δισ. έχασε σε μία ημέρα ο Carl Icahn - Κατηγορίες για απάτη από την Hindenburg Research

Πάνω από 10 δισ. έχασε σε μία ημέρα ο Carl Icahn - Κατηγορίες για απάτη από την Hindenburg Research
H περιουσία του Icahn βυθίστηκε κατά ένα πρωτοφανές 41% στα 14,6 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον δείκτη πλούτου, ρίχνοντάς τον από την 58η θέση των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο στην 119η θέση
Σχετικά Άρθρα
Πάνω από 10 δισ. έχασε σε μία ημέρα από την περιουσία του ο επενδυτής ακτιβιστής Carl Icahn, αφού η Hindenburg Research τον κατηγόρησε ότι χρησιμοποιεί μια οικονομική δομή "τύπου ponzi" στην επενδυτική του εταιρεία.
Η Icahn Enterprises L.P., η εισηγμένη στο χρηματιστήριο ως εταιρεία χαρτοφυλακίου, υποχώρησε κατά 20% -το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ- διαγράφοντας 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια από την περιουσία του.
Ο Hindenburg ανέφερε επίσης λεπτομερώς το δάνειο περιθωρίου κέρδους του επενδυτή με εγγύηση το μερίδιό του στην εταιρεία, το οποίο δεν είχε προηγουμένως ληφθεί υπόψη από τον δείκτη Bloomberg Billionaires Index.
Αυτό αφαίρεσε άλλα 7,3 δισεκατομμύρια δολάρια από τον υπολογισμό της καθαρής περιουσίας.
Συνολικά, η περιουσία του Icahn βυθίστηκε κατά ένα πρωτοφανές 41% στα 14,6 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον δείκτη πλούτου, ρίχνοντάς τον από την 58η θέση των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο στην 119η θέση.

Οι στόχοι της Hindenburg Research

Ο Icahn, είναι ο τελευταίος δισεκατομμυριούχος που μπήκε στο στόχαστρο της Hindenburg φέτος, αφού προηγουμένως η εταιρεία short-seller με έδρα τη Νέα Υόρκη έβαλε στο στόχαστρο τον Gautam Adani της Ινδίας και τον Jack Dorsey της Block.
Η Hindenburg δήλωσε ότι η εταιρεία, με επενδύσεις σε κεφάλαια που διαχειρίζεται ο Icahn και ελέγχοντας συμμετοχές σε επιχειρήσεις στους τομείς της ενέργειας, της αυτοκινητοβιομηχανίας, των τροφίμων και άλλων κλάδων, ήταν υπερδανεισμένη και διαπραγματευόταν σε ακραίο premium σε σχέση με την καθαρή αξία του ενεργητικού της.
Αμφισβήτησε επίσης τον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία αποτιμούσε ορισμένες από τις επενδύσεις της.
Σε ανακοίνωσή του, ο Icahn χαρακτήρισε την έκθεση "ιδιοτελή" και "αποσκοπούσε αποκλειστικά και μόνο στη δημιουργία κερδών από τη short θέση της Hindenburg".

Αιτία των τριγμών της Adani η Hindenburg

Είναι η τρίτη εταιρεία υψηλού προφίλ που έχει μπει στο στόχαστρο της Hindenburg φέτος.
Τον Ιανουάριο ο short-seller εξαπέλυσε μια καυστική επίθεση στην επιχειρηματική αυτοκρατορία του Ινδού δισεκατομμυριούχου Gautam Adani, κατηγορώντας τον για εταιρική απάτη.
Η εταιρεία αρνήθηκε τους ισχυρισμούς.
Τον περασμένο μήνα ο short-seller έβαλε στο στόχαστρο την Block, την αμερικανική εταιρεία πληρωμών κρυπτογράφησης που διευθύνει ο συνιδρυτής και πρώην διευθύνων σύμβουλος του Twitter, Jack Dorsey.
Στην τελευταία της επίθεση κατά της Icahn Enterprises, η Hindenburg έθεσε ερωτήματα σχετικά με το μέρισμα της εταιρείας και την πρόσφατη χρηματοδότησή της.
Το δημοσίευμα ανέφερε: "Η Hindenburg είναι μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες που έχει αναλάβει την εκμετάλλευση των προϊόντων της.
"Ο Icahn έχει χρησιμοποιήσει χρήματα που εισέπραξε από νέους επενδυτές για να πληρώσει μερίσματα σε παλιούς επενδυτές".
"Τέτοιες οικονομικές δομές που μοιάζουν με Ponzi είναι βιώσιμες μόνο στο βαθμό που το νέο χρήμα είναι πρόθυμο να διακινδυνεύσει να είναι ο τελευταίος που "κρατάει την τσάντα"".
Είπε ότι αναμένει ότι το μέρισμα της Icahn Enterprises θα μειωθεί ή θα καταργηθεί, εκτός εάν υπάρξει αλλαγή στην απόδοση των επενδύσεων".

Ποιος είναι ο Icahn

Ο Icahn παραμένει ένας από τους πιο γνωστούς ακτιβιστές επενδυτές και μεγαλομέτοχος της Wall Street.
Το 1985 κατηγορήθηκε για "απογύμνωση περιουσιακών στοιχείων" με την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Trans World Airlines, που τότε ήταν ένας από τους πιο γνωστούς αερομεταφορείς στον κόσμο.
Πιο πρόσφατα συγκρούστηκε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Blackrock Larry Fink.
Σε μια συζήτηση του 2015, ο Icahn αντέκρουσε τους ισχυρισμούς του Fink ότι οι επαναγορές μετοχών δεν θα πρέπει να γίνονται μόνο για να κατευνάσουν τους ακτιβιστές ως "διαφημιστική εκστρατεία για την BlackRock" και επέκρινε την εταιρεία για τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια.
Επίσης, ήταν εξέχων υποστηρικτής της προεδρικής εκστρατείας του Donald Trump το 2016.
Πριν γίνει υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, ο Trump δήλωσε ότι ο Icahn θα διοριζόταν ως υπουργός Οικονομικών, πριν επιλέξει αργότερα τον Steve Mnuchin.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης