Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιδεινώνεται η τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ - Επόμενες... υπό κατάρρευση τράπεζες οι PacWest και Western Alliance

Επιδεινώνεται η τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ - Επόμενες... υπό κατάρρευση τράπεζες οι PacWest και Western Alliance
Τα στοιχεία της S3 Partners έδειξαν ότι οι short sellers αύξησαν τα στοιχήματά τους κατά των μετοχών περιφερειακών τραπεζών κατά περισσότερα από 440 εκατ. δολάρια τις τελευταίες 30 ημέρες
Σχετικά Άρθρα
Τα χειρότερα δεν έχουν περάσει καθώς φαίνεται στην κρίση των περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ, με τις PacWest (PACW) και Western Alliance (WAL) να βρίσκονται πλέον στο επίκεντρο μετά την κατάρρευση και της First Republic.
Η πτώση των μετοχών και των δύο ιδρυμάτων ήρθε μία ημέρα μετά την αγορά από την JPMorgan του μεγαλύτερου μέρους της First Republic, σε μια συμφωνία που είχε σχεδιαστεί για να αποκαταστήσει τη σταθερότητα στο τραπεζικό σύστημα μετά από δύο μήνες αναταραχής.
Η PacWest έκλεισε την Τρίτη με πτώση 28%, ενώ η Western Alliance σημείωσε πτώση 15%.
Άλλες περιφερειακές τράπεζες κατέρρευσαν επίσης, συμπεριλαμβανομένων των Zions, Comerica και Key, οι οποίες υποχώρησαν μεταξύ 9-12%.

Οι κινήσεις των short sellers

Ένα νέο σημείο πίεσης σε αυτές τις τράπεζες ασκείται από τους short sellers, οι οποίοι φαίνεται να στοχεύουν σε εκείνες που θεωρούν ότι είναι πιο ευάλωτες.
Τα στοιχεία της S3 Partners έδειξαν ότι οι short sellers αύξησαν τα στοιχήματά τους κατά των μετοχών περιφερειακών τραπεζών κατά περισσότερα από 440 εκατ. δολάρια τις τελευταίες 30 ημέρες.
Από την Παρασκευή, το short ενδιαφέρον για την PacWest αυξήθηκε σε πάνω από 18% των μετοχών, καθιστώντας την τη δεύτερη πιο shorted περιφερειακή τραπεζική μετοχή για την ίδια περίοδο.
Η PacWest και η Western Alliance ήταν επίσης μεταξύ των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, μαζί με την First Republic, που τέθηκαν υπό έντονο έλεγχο μετά τις πτωχεύσεις της Silicon Valley Bank και της Signature Bank στις 10 και 12 Μαρτίου.
Και οι δύο τράπεζες, όπως και η First Republic, έχασαν ένα σημαντικό ποσό καταθέσεων κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, καθώς οι πελάτες αναζήτησαν την αντιληπτή ασφάλεια των μεγαλύτερων τραπεζών ή τις υψηλότερες αποδόσεις που προσφέρουν τα αμοιβαία κεφάλαια της χρηματαγοράς.
Η PacWest, με έδρα το Μπέβερλι Χιλς της Καλιφόρνια, έχασε το 17% των καταθέσεών της και η Western Alliance με έδρα το Φοίνιξ έχασε το 11%, ενώ η First Republic έχασε το 41%.

Προσπάθειες από τα στελέχη

Τόσο η PacWest όσο και η Western Alliance ανέφεραν επίσης πτώση σε ένα βασικό μέτρο κερδοφορίας, ένδειξη ότι οι περιφερειακές τραπεζικές δραστηριότητες γίνονται πιο δύσκολες καθώς το κόστος χρηματοδότησης και τα επιτόκια αυξάνονται.
Αρκετά στελέχη μεγάλων τραπεζών προσπάθησαν να υποστηρίξουν ότι οι ανησυχίες για το περιφερειακό τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να μειωθούν με την κατάσχεση και την πώληση της First Republic, συμπεριλαμβανομένου του διευθύνοντος συμβούλου της JPMorgan, Jamie Dimon: "Αυτό το μέρος της κρίσης έχει τελειώσει", δήλωσε.
Ένας άλλος διευθύνων σύμβουλος μεγάλης τράπεζας, η Jane Fraser της Citigroup, ανέφερε τη Δευτέρα "ένα αισθητό αίσθημα ανακούφισης".
Η ίδια χαρακτήρισε την First Republic "την τελευταία εναπομείνασα κύρια αβεβαιότητα της μικρής χούφτας τραπεζών που δεν έκαναν καλή δουλειά με τη διαχείριση του ενεργητικού-υποχρεώσεων".

"Αντιλόπες και λιοντάρια"

Όμως ο Dick Bove, οικονομικός στρατηγικός αναλυτής της Odeon Capital Group, δήλωσε ότι οι short sellers που έβγαλαν ικανοποιητικό κέρδος ποντάροντας εναντίον της First Republic και της Silicon Valley Bank θα συνεχίσουν να αναζητούν νέους στόχους.
"Οι αντιλόπες περιτριγυρίζονται από τα λιοντάρια εδώ και τα λιοντάρια θα βρουν άλλες για να επιτεθούν και να τις ρίξουν", δήλωσε ο Dick Bove, προβλέποντας ότι και άλλες τράπεζες θα εξακολουθήσουν να αποτυγχάνουν.
Οι επενδυτές, είπε, αναζητούν τράπεζες που έχουν μεγάλα χαρτοφυλάκια ενυπόθηκων δανείων σταθερού επιτοκίου, πολλά εμπορικά ακίνητα και ένα χάσμα μεταξύ των πραγματικών αξιών της τράπεζας και των δημοσιευμένων αξιών.
"Οι άνθρωποι έβγαλαν ένα τεράστιο ποσό χρημάτων", είπε.
"Αυτοί οι άνθρωποι που οδήγησαν την SVB εκτός λειτουργίας, που επωφελήθηκαν από την αποτυχία της Signature, που επωφελήθηκαν από τον αργό θάνατο της First Republic, έβγαλαν πολλά χρήματα.
"Ψάχνουν να βρουν έναν άλλο στόχο".
Η πτωτική πίεση σε ορισμένες τραπεζικές μετοχές μπορεί να μην οδηγήσει σε εκροές από πελάτες λιανικής, αλλά θα μπορούσε να οδηγήσει περισσότερους εταιρικούς πελάτες στην έξοδο, δήλωσε ο Ryan Nash, διευθύνων σύμβουλος περιφερειακών τραπεζών της Goldman Sachs.
"Αρχίζει να εγείρει κόκκινες σημαίες και αναγκάζει τους ταμίες και τους οικονομικούς διευθυντές των επιχειρήσεων να πουν, 'ξέρετε κάτι, ίσως θα έπρεπε να σκεφτώ τη διαφοροποίηση'", πρόσθεσε ο Nash.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης