Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τρία ανησυχητικά σημάδια που μπορεί να αλλάξουν την απόφαση της ΕΚΤ (4/5) - Αλλάζουν τις εκτιμήσεις οι αναλυτές για αύξηση 25 μ.β.

Τρία ανησυχητικά σημάδια που μπορεί να αλλάξουν την απόφαση της ΕΚΤ (4/5) - Αλλάζουν τις εκτιμήσεις οι αναλυτές για αύξηση 25 μ.β.
Πυρήνας πληθωρισμού, τραπεζικές χορηγήσεις και εκροή καταθέσεων στο επίκεντρο της συνεδρίασης της ΕΚΤ στις 4/5
Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης αυξήθηκε ελαφρώς τον Απρίλιο, αλλά οι περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν πλέον ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα εξακολουθήσει να επιβραδύνει το ρυθμό αύξησης των επιτοκίων της αυτή την εβδομάδα, λόγω της απότομης υποχώρησης του τραπεζικού δανεισμού και της κάμψης των υποκείμενων πιέσεων στις τιμές.
Η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, ανακοίνωσε ότι ο γενικός ρυθμός πληθωρισμού της ευρωζώνης αυξήθηκε για πρώτη φορά σε έξι μήνες στο 7% τον Απρίλιο.
Αυτό ήταν υψηλότερο από 6,9% τον προηγούμενο μήνα και πάνω από την αμετάβλητη τιμή που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters.
Ωστόσο, οι αναλυτές δήλωσαν ότι οι υπεύθυνοι για τη διαμόρφωση των επιτοκίων της ΕΚΤ, οι οποίοι στοχεύουν σε πληθωρισμό 2%, είναι πιθανό να επηρεαστούν από την επιβράδυνση του πυρήνα του πληθωρισμού - ο οποίος αφαιρεί την ενέργεια, τα τρόφιμα και άλλα ιδιαίτερα ευμετάβλητα στοιχεία - ώστε να δώσουν μια καλύτερη εντύπωση των υποκείμενων πιέσεων στις τιμές.
Η μέτρηση του πυρήνα του πληθωρισμού, στην οποία έχουν επικεντρωθεί οι ρυθμιστές των επιτοκίων τους τελευταίους μήνες, υποχώρησε στο 5,6% τον Απρίλιο, από το ρεκόρ 5,7% της ευρωζώνης τον Μάρτιο - καταγράφοντας η πρώτη μείωση από τον Ιούνιο του 2022.
Η ΕΚΤ αύξησε το επιτόκιο καταθέσεων από -0,5% το περασμένο καλοκαίρι σε 3% τον Μάρτιο.
Οι υπεύθυνοι πολιτικής δήλωσαν ότι αναμένουν να συμφωνήσουν άλλη μια αύξηση αυτή την εβδομάδα, ενώ πρόσθεσαν ότι τα εισερχόμενα δεδομένα θα καθορίσουν αν θα επιμείνουν σε μια αύξηση μισής ποσοστιαίας μονάδας ή θα επιβραδύνουν σε μια κίνηση ενός τετάρτου της μονάδας.

Στο επίκεντρο η οικονομία

Σύμφωνα με τον Ludovic Subran, επικεφαλής οικονομολόγο της γερμανικής ασφαλιστικής εταιρείας Allianz, μετά την ασθενέστερη του αναμενόμενου ανάπτυξη της οικονομίας της ευρωζώνης κατά 0,1%, τα τελευταία στοιχεία θα δώσουν "μεγαλύτερη βαρύτητα" σε μια αύξηση των επιτοκίων κατά ένα τέταρτο της μονάδας από την ΕΚΤ την Πέμπτη, ακολουθούμενη από μερικές ακόμη πριν από το καλοκαίρι.
Αναλυτές δήλωσαν ότι ο άλλος παράγοντας που πιθανόν να πείσει τους διοικητές να επιλέξουν μια μικρότερη αύξηση των επιτοκίων αυτή την εβδομάδα ήταν η δημοσίευση της τριμηνιαίας έρευνας της ΕΚΤ για τις τράπεζες, η οποία έδειξε ότι ο κλάδος αυστηροποίησε τα πιστωτικά του πρότυπα κατά το μεγαλύτερο ποσοστό από τότε που ξέσπασε η κρίση χρέους της περιοχής το 2011.
Ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της γερμανικής επενδυτικής τράπεζας Berenberg, δήλωσε ότι τα στοιχεία υποστηρίζουν τα επιχειρήματα τόσο των γερακιών όσο και των περιστεριών στην ΕΚΤ, αλλά πιστεύει ότι μια αύξηση των επιτοκίων κατά ένα τέταρτο της μονάδας είναι "λίγο πιο πιθανή" με την καθοδήγηση ότι θα ακολουθήσουν και άλλες αυξήσεις.
"Έχουμε ισχυρή πεποίθηση ότι η ΕΚΤ... βρίσκεται κοντά στο τέλος του κύκλου σύσφιξης", δήλωσε η Annalisa Piazza, αναλύτρια σταθερού εισοδήματος στην επενδυτική εταιρεία MFS Investment Management.

Ανησυχία για τράπεζες

Η συμπεριφορά των τραπεζών παρακολουθείται από τους κεντρικούς τραπεζίτες λόγω της πρόσφατης αναταραχής στον τομέα που ξεκίνησε με την κατάρρευση της Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ και συνεχίστηκε όταν η Credit Suisse αναγκάστηκε να πέσει στην αγκαλιά της ανταγωνίστριας UBS.
Οι οικονομολόγοι λένε ότι η αναταραχή - η οποία συνεχίστηκε με την κατάσχεση της First Republic και την πώληση των περιουσιακών στοιχείων της στην JPMorgan Chase τη Δευτέρα - θα εντείνει τη συρρίκνωση του δανεισμού, θα συμπιέσει τη ζήτηση και θα ψυχράνει τις πιέσεις στις τιμές, μειώνοντας το ποσό των αυξήσεων των επιτοκίων που χρειάζεται η ΕΚΤ.
Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι κύριοι παράγοντες για την υποχώρηση των χορηγήσεων δανείων ήταν η "υψηλότερη αντίληψη του κινδύνου" και η "χαμηλότερη ανοχή στον κίνδυνο".
Η άνευ προηγουμένου αύξηση του κόστους δανεισμού από την ΕΚΤ και η μείωση της ρευστότητάς της τους τελευταίους μήνες ώθησαν το κόστος χρηματοδότησης για τις τράπεζες και αυστηροποίησαν τα πιστωτικά πρότυπα.
Η απόσυρση της ρευστότητας από τον τραπεζικό τομέα αναμένεται να επιταχυνθεί τον Ιούνιο, όταν λήγει η χρηματοδότηση ύψους 480 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ προς τις τράπεζες της ευρωζώνης με εξαιρετικά χαμηλό κόστος και η κεντρική τράπεζα αναμένεται να επιταχύνει το ρυθμό συρρίκνωσης του χαρτοφυλακίου ομολόγων της ύψους 5 δισ. ευρώ.
Υπήρξε περαιτέρω εκροή καταθέσεων από τις τράπεζες της ευρωζώνης τον Μάρτιο, ασκώντας πρόσθετη πίεση στη χρηματοδότησή τους, όπως έδειξαν ξεχωριστά στοιχεία της ΕΚΤ την Τρίτη.
Συνολικά οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 62 δισ. ευρώ, ελαφρώς λιγότερο από το ρεκόρ εκροών ύψους 68 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.
Οι καταθέτες αποπληρώνουν χρέη ή μεταφέρουν μετρητά σε ομόλογα και αμοιβαία κεφάλαια της χρηματαγοράς που προσφέρουν καλύτερες αποδόσεις από τη διατήρησή τους στις τράπεζες.
Οι καταθέσεις των νοικοκυριών της Ευρωζώνης μειώθηκαν κατά 25 δισ. ευρώ, η μεγαλύτερη πτώση από τότε που άρχισαν να συλλέγονται τα εν λόγω στοιχεία το 2003.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης