Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρωτοφανές διπλωματικό επεισόδιο με το στέμμα της Camilla - Αναβρασμός στην Ινδία για το διαβόητο πλέον διαμάντι Koh-i-Noor

Πρωτοφανές διπλωματικό επεισόδιο με το στέμμα της Camilla - Αναβρασμός στην Ινδία για το διαβόητο πλέον διαμάντι Koh-i-Noor
Το 2017, ο ιστορικός William Dalrymple δημοσίευσε ένα βιβλίο με τίτλο Koh-i-Noor: The History of the World's Most Infamous Diamond
Σχετικά Άρθρα
Πρωτοφανές διπλωματικό επεισόδιο απετράπη από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, καθώς υποχρεώθηκαν να δηλώσουν ότι το στέμμα στέψης της βασίλισσας Camilla δεν θα περιλαμβάνει το διαβόητο πλέον διαμάντι Koh-i-Noor.
Αντί να ακολουθήσει μια παράδοση που χρονολογείται εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα, η Camilla θα ξαναφορέσει το στέμμα της βασίλισσας Μαρίας, βασιζόμενη στα διαμάντια Cullinan για να προσθέσει την απαιτούμενη βασιλική λάμψη, αντί να φτιάξει το δικό της στέμμα με το Koh-i-Noor, όπως η βασίλισσα Μαρία και η βασίλισσα Αλεξάνδρα.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι η ανακοίνωση τον Φεβρουάριο του 2022 ότι η Camilla θα γίνει βασίλισσα σύζυγος προκάλεσε νέα κατακραυγή στην Ινδία σχετικά με το διαμάντι και την προέλευσή του.
Η διαμάχη φούντωσε ξανά μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ, όταν ένας εκπρόσωπος του κόμματος Bharatiya Janata του Narendra Modi δήλωσε ότι αν η Camilla φορούσε το Koh-i-Noor θα μπορούσε να παραπέμψει "πίσω στις ημέρες της Βρετανικής Αυτοκρατορίας στην Ινδία".

Η ιστορία του διαμαντιού

Το 2017, ο ιστορικός William Dalrymple δημοσίευσε ένα βιβλίο με τίτλο Koh-i-Noor: The History of the World's Most Infamous Diamond.
Το βιβλίο γεννήθηκε από μια προηγούμενη διπλωματική αναταραχή στην οποία ενεπλάκη η βρετανική βασιλική οικογένεια και η ινδική κυβέρνηση.
Σε μετάφραση από τα περσικά, η λέξη Koh-i-Noor σημαίνει "Βουνό του Φωτός" - ειρωνεία αφού η ιστορία του είναι εμποτισμένη με τόσο σκοτάδι.
Ονομάστηκε λόγω του κολοσσιαίου μεγέθους του, ο λίθος είχε αρχικά 186 καράτια, και το μέγεθος και το βάρος ενός αυγού κότας.
Για να τεθεί αυτό σε κάποιο πλαίσιο, το 2013 ένα άλλο διαμάντι ινδικής προέλευσης, το Princie, με 34,65 καράτια, δημοπρατήθηκε στον οίκο Christie's έναντι 39,3 εκατομμυρίων δολαρίων.
Το αγόρασε η βασιλική οικογένεια του Κατάρ.
Μέχρι την ανακάλυψη των ορυχείων διαμαντιών στη Βραζιλία το 1725, όλα τα διαμάντια του κόσμου προέρχονταν από την Ινδία. Οι πραγματικά αρχαίοι λίθοι, όπως το Koh-i-Noor, ήταν προσχωματικοί, που ξεβράστηκαν από τη γη μέσα από μαλακή ιλύ της κοίτης του ποταμού.
Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι πότε ακριβώς εμφανίστηκε στην επιφάνεια, αλλά η ινδική λαογραφία συχνά συγχέει το διαμάντι με μια μυθική πέτρα των αρχαίων ινδουιστικών γραφών.
Η Syamantaka λέγεται ότι ανήκε στον Surya, τον θεό του ήλιου, και είχε τη δύναμη να καταστρέφει τους ανάξιους θνητούς χωρίς έλεος. Ίσως από εδώ προέρχεται η ιδέα της κατάρας Koh-i-Noor.
Στα επίσημα ιστορικά αρχεία, το Koh-i-Noor αναφέρεται για πρώτη φορά στις αρχές του 17ου αιώνα, όταν ο αυτοκράτορας Shah Jahan διέταξε την κατασκευή του καλύτερου θρόνου που είχε δει ποτέ ο κόσμος.

117f0250ff380fee15e7e5056cc3864f.jpeg
Κόστισε τρεις φορές περισσότερο από την άλλη, αναμφισβήτητα πιο διάσημη παραγγελία του, το Ταζ Μαχάλ.
Το Koh-i-Noor πέρασε στη συνέχεια στα χέρια των Αφγανών ως λάφυρο, ωστόσο δεν έφερε μεγάλη χαρά στον Αφγανό ηγέτη Ahmad Shah Abdali, το πρόσωπο του οποίου σιγά σιγά κατατρώγονταν από αυτό που οι αφγανικές πηγές αποκαλούν "γαγγραινώδες έλκος".
Ο Abdali φορούσε μια μάσκα γεμάτη κοσμήματα για να κρύψει την ασθένειά του, ωστόσο τα σκουλήκια έπεφταν από τη σάπια σάρκα του.
Μετά από 25 χρόνια διακυβέρνησης, το 1772 δολοφονήθηκε από έναν από τους σωματοφύλακές του.
Έπειτα από κάποια σκαμπανεβάσματα, το διαμάντι επέστρεψε στη γενέτειρά του, την Ινδία, μέσω του μαχαραγιά των Σιχ, Ranjit Singh, το 1813. Μαζί του, φαινόταν ότι ο δεσμός μεταξύ της φρικτής τύχης και της ιδιοκτησίας του Koh-i-Noor θα μπορούσε να σπάσει. Ο Σινγκ έκανε το Koh-i-Noor σύμβολο της βασιλείας του, δένοντάς το στο δικέφαλό του για να δει όλος ο κόσμος ότι δεν φοβόταν ούτε τους ανθρώπους ούτε τις κατάρες.
Ο μαχαραγιάς των Σιχ κυβέρνησε από τη Λαχόρη για άλλα 26 χρόνια και πέθανε ειρηνικά στον ύπνο του το 1839.
Αυτοί που ακολούθησαν δεν ήταν τόσο τυχεροί.
Στα τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατό του, ο μεγαλύτερος γιος του Σινγκ δηλητηριάστηκε μέχρι θανάτου, ο εγγονός του συνθλίφθηκε από πτώση τοιχοποιίας σε ένα λεγόμενο "ατύχημα".
Ένας άλλος γιος σκοτώθηκε σε "ατύχημα" από πυροβολισμούς.
Ένας εγγονός και κληρονόμος γεννήθηκε νεκρός και ένας άλλος πετσοκόπηκε μέχρι θανάτου από σπαθιά.
Μέχρι το 1843, το βασίλειο είχε πλημμυρίσει από αίμα, ίντριγκες και συζητήσεις για τον καταραμένο Koh-i-Noor.
Ο πεντάχρονος Duleep Singh, ο μικρότερος γιος της νεότερης βασίλισσας του Ranjit Singh, ήταν ο τελευταίος Ινδός μονάρχης που φορούσε το Koh-i-Noor στο παχουλό του μπράτσο, και εδώ είναι που έρχεται το σημερινό ινδοβρετανικό χάος.
Το 1849 η Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών ανέλαβε την αυτοκρατορία της Λαχόρης και ο νεαρός βασιλιάς αναγκάστηκε να υπογράψει συνθήκη παραχωρώντας το βασίλειο και το Koh-i-Noor.
Ο τρόπος με τον οποίο τον χώρισαν από τη μητέρα του, τον απομόνωσαν και τον εκφόβισαν, άφησε μια ανοιχτή πληγή στην ινδική ψυχή.
Το Koh-i-Noor αντιπροσωπεύει την ταπείνωση της αποικιοκρατίας για πολλούς Ινδούς μέχρι σήμερα.
1f84139cf6c305750a819234e8584883.jpeg
Το ταξίδι στην Αγγλία

Το ταξίδι του στην Αγγλία αναζωπύρωσε επίσης την ιδέα της κατάρας.
Το πλοίο που μετέφερε το Koh-i-Noor στην Αγγλία ήταν χτυπημένο από ατυχία.
Πρώτα το πλήρωμα χτυπήθηκε από χολέρα, στη συνέχεια απειλήθηκε από κανόνια από ένα υποτιθέμενο φιλικό λιμάνι και τελικά σχεδόν έσπασε στη μέση από έναν φρικιαστικό τυφώνα, φτάνοντας ασθμαίνοντας στο Πόρτσμουθ στις 30 Ιουνίου 1850.
Όταν η βασίλισσα Βικτωρία παρέλαβε το Koh-i-Noor στο παλάτι του Μπάκιγχαμ στις 3 Ιουλίου 1850, το έκανε με ένα μαυρισμένο μάτι και ένα κόψιμο στο κεφάλι.
Δύο ημέρες νωρίτερα, καθώς το διαμάντι άρχισε να κατευθύνεται προς το Λονδίνο, ένας τρελός πετάχτηκε από το πλήθος και της επιτέθηκε με ένα μπαστούνι.
Ένα χρόνο αργότερα, μια καταστροφική επανακοπή του διαμαντιού το άφησε στο μισό του αρχικού του μεγέθους.
Αυτό είναι το Koh-i-Noor που φορούσε η Βικτώρια καθ' όλη τη διάρκεια της βασιλείας της.
Κανένας άλλος Βρετανός μονάρχης δεν το έχει κάνει έκτοτε και το βάρος του το σηκώνουν οι βασίλισσες συζύγους.
Στο παρασκήνιο η Ινδία, το Πακιστάν, το Ιράν, το Αφγανιστάν, ακόμη και οι Ταλιμπάν, ζητούν σποραδικά την επιστροφή του.
Το 2016 ο Δούκας και η Δούκισσα του Κέιμπριτζ πραγματοποιούσαν επίσκεψη στην Ινδία και ένας δημοσιογράφος τους ρώτησε αν θα ήθελαν να επιστρέψουν το διαμάντι για να προωθήσουν καλύτερες σχέσεις.
Σε ένα σπασμό αμηχανίας, ο γενικός εισαγγελέας της Ινδίας δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα επιστροφής, καθώς το διαμάντι ήταν δώρο.
Οι ιστορικοί μπήκαν στη μέση με ενοχλητικά στοιχεία και μέσα σε 24 ώρες η επίσημη γραμμή είχε αλλάξει.
Ας δούμε πώς θα εξελιχθεί ο διάλογος τώρα που η βασιλική οικογένεια αποφάσισε ότι το κόσμημα είναι απλώς πολύ αμφιλεγόμενο για να φορεθεί.
9651da4f738064b1fa3542f533d30d24.jpeg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης