Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πόλεμο κήρυξαν οι short sellers κατά του Carl Icahn - Κατηγορίες για απάτη ponzi που απειλεί ακόμη και κολοσσούς της Wall Street

Πόλεμο κήρυξαν οι short sellers κατά του Carl Icahn - Κατηγορίες για απάτη ponzi που απειλεί ακόμη και κολοσσούς της Wall Street
Τον Ιανουάριο η Hindenburg Research εξαπέλυσε μια καυστική επίθεση στην επιχειρηματική αυτοκρατορία του Ινδού δισεκατομμυριούχου Gautam Adani, προκαλώντας σοβαρούς τριγμούς στην εταιρεία
Σχετικά Άρθρα
Ο Carl Icahn, ένας από τους πιο γνωστούς ακτιβιστές επενδυτές της Wall Street, έχει γίνει στόχος ενός short-seller, ο οποίος κατηγορεί τον δισεκατομμυριούχο ότι διογκώνει την αξία της αυτοκρατορίας του.
Η Hindenburg Research κατηγόρησε τον διαχειριστή hedge fund ότι λειτουργεί μια "οικονομική δομή που μοιάζει με απάτη ponzi" μέσω του fund του, Icahn Enterprises, ύψους 15 δισ. δολαρίων, και υποστήριξε ότι η αξία του έχει διογκωθεί κατά τουλάχιστον 75%.
Ο short-seller πρόσθεσε ότι "πιστεύουμε ότι ο Icahn, ένας θρύλος της Wall Street, έκανε το κλασικό λάθος να αναλάβει υπερβολική μόχλευση μπροστά σε συνεχείς απώλειες: ένας συνδυασμός που σπάνια καταλήγει καλά".
Οι μετοχές της Icahn Enterprises, που είναι εισηγμένες στον Nasdaq, υποχώρησαν έως και 24% μετά τη δημοσίευση της έκθεσης Hindenburg.

Αιτία των τριγμών της Adani η Hindenburg

Είναι η τρίτη εταιρεία υψηλού προφίλ που έχει μπει στο στόχαστρο της Hindenburg φέτος.
Τον Ιανουάριο ο short-seller εξαπέλυσε μια καυστική επίθεση στην επιχειρηματική αυτοκρατορία του Ινδού δισεκατομμυριούχου Gautam Adani, κατηγορώντας τον για εταιρική απάτη.
Η εταιρεία αρνήθηκε τους ισχυρισμούς.
Τον περασμένο μήνα ο short-seller έβαλε στο στόχαστρο την Block, την αμερικανική εταιρεία πληρωμών κρυπτογράφησης που διευθύνει ο συνιδρυτής και πρώην διευθύνων σύμβουλος του Twitter, Jack Dorsey.
Στην τελευταία της επίθεση κατά της Icahn Enterprises, η Hindenburg έθεσε ερωτήματα σχετικά με το μέρισμα της εταιρείας και την πρόσφατη χρηματοδότησή της.
Το δημοσίευμα ανέφερε: "Η Hindenburg είναι μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες που έχει αναλάβει την εκμετάλλευση των προϊόντων της.
"Ο Icahn έχει χρησιμοποιήσει χρήματα που εισέπραξε από νέους επενδυτές για να πληρώσει μερίσματα σε παλιούς επενδυτές".
"Τέτοιες οικονομικές δομές που μοιάζουν με Ponzi είναι βιώσιμες μόνο στο βαθμό που το νέο χρήμα είναι πρόθυμο να διακινδυνεύσει να είναι ο τελευταίος που "κρατάει την τσάντα"".
Είπε ότι αναμένει ότι το μέρισμα της Icahn Enterprises θα μειωθεί ή θα καταργηθεί, εκτός εάν υπάρξει αλλαγή στην απόδοση των επενδύσεων".

Ποιος είναι ο Icahn

Ο Icahn παραμένει ένας από τους πιο γνωστούς ακτιβιστές επενδυτές και μεγαλομέτοχος της Wall Street.
Το 1985 κατηγορήθηκε για "απογύμνωση περιουσιακών στοιχείων" με την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Trans World Airlines, που τότε ήταν ένας από τους πιο γνωστούς αερομεταφορείς στον κόσμο.
Πιο πρόσφατα συγκρούστηκε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Blackrock Larry Fink.
Σε μια συζήτηση του 2015, ο Icahn αντέκρουσε τους ισχυρισμούς του Fink ότι οι επαναγορές μετοχών δεν θα πρέπει να γίνονται μόνο για να κατευνάσουν τους ακτιβιστές ως "διαφημιστική εκστρατεία για την BlackRock" και επέκρινε την εταιρεία για τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια.
Επίσης, ήταν εξέχων υποστηρικτής της προεδρικής εκστρατείας του Donald Trump το 2016.
Πριν γίνει υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, ο Trump δήλωσε ότι ο Icahn θα διοριζόταν ως υπουργός Οικονομικών, πριν επιλέξει αργότερα τον Steve Mnuchin.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης