Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέοι νόμοι: Τι θα αλλάξει στη ζωή των Ρώσων από τον Μάιο του 2023

Νέοι νόμοι: Τι θα αλλάξει στη ζωή των Ρώσων από τον Μάιο του 2023
Οι τροποποιήσεις αφορούν ακόμη και τον τρόπο με τον οποίο θα καταβάλλονται οι συντάξεις αλλά και πώς θα λειτουργούν οι τράπεζες με τα δεδομένα των αποθανόντων πελατών
Τον Μάιο του 2023, αρκετοί νέοι κανόνες και νόμοι τίθενται σε ισχύ ταυτόχρονα που θα αλλάξουν τη ζωή των Ρώσων σύμφωνα με το Russia rueconomics.ru.
Οι τροποποιήσεις αφορούν ακόμη και τον τρόπο με τον οποίο θα καταβάλλονται οι συντάξεις αλλά και πώς θα λειτουργούν οι τράπεζες με τα δεδομένα των αποθανόντων πελατών.

Πώς θα παραδίδονται οι συντάξεις από την 1η Μαΐου στη Ρωσία

Η νέα διαδικασία για την απόδοση των συντάξεων, που τίθεται σε ισχύ τον Μάιο του τρέχοντος έτους, προβλέπει μόνο δύο τρόπους. Η πρώτη γίνεται μέσω τράπεζας (δηλαδή τα χρήματα θα πιστωθούν στον λογαριασμό της χρεωστικής κάρτας του συνταξιούχου). Ο δεύτερος τρόπος είναι μέσω των Russian Post (είτε το φέρνει ο ταχυδρόμος στο σπίτι, είτε ο συνταξιούχος το παραλαμβάνει ο ίδιος στο ταχυδρομείο).
Παλαιότερα, οι ηλικιωμένοι Ρώσοι μπορούσαν να λάβουν χρήματα μέσω των ταμειακών γραφείων τρίτων οργανισμών.
Λίγοι πολίτες χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες τέτοιων ιδρυμάτων και οι ηγέτες τους δεν έλαβαν τίποτα για την παράδοση των συντάξεων.
Ένα άλλο μειονέκτημα είναι ότι οι συντάξεις έπρεπε να παραδοθούν σε δυσπρόσιτες περιοχές, για τις οποίες ήταν απαραίτητο να υπάρχει ειδική μεταφορά.
Λόγω της αναποτελεσματικότητας αυτής της επιλογής, αποφασίστηκε η εγκατάλειψή της από την 1η Μαΐου 2023.
Η μετάβαση στους νέους κανόνες για την απόδοση των συντάξεων θα γίνει αυτόματα.

Τι θα αλλάξει στον τρόπο που οι τράπεζες λειτουργούν με τα στοιχεία των αποθανόντων πελατών

Από τις 18 Μαΐου του τρέχοντος έτους, ένας νόμος θα τεθεί σε ισχύ στη Ρωσία που επεκτείνει το καθεστώς φορολογικού απορρήτου στα δεδομένα σχετικά με τη διαγραφή των θανόντων πολιτών.
Ο νόμος ορίζει ότι οι εφορίες θα υποχρεούνται να αποστέλλουν πληροφορίες για διαγραφή φυσικών προσώπων λόγω θανάτου σε τράπεζες όπου υπάρχουν λογαριασμοί που έχουν ανοιχτεί στο όνομά τους. Αυτές οι πληροφορίες χαρακτηρίζονται ως φορολογικό απόρρητο.
Μετά την έναρξη ισχύος του νόμου, δεν θα είναι πλέον δυνατή η ανάληψη των χρημάτων του θανόντος με κάρτα ή με πληρεξούσιο για αυτό, καθώς και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο.
Και αν δεν αλλάξει τίποτα για τους απλούς πολίτες, τότε για τους εγκληματίες που θέλουν να αρπάξουν παράνομα χρήματα, αυτό θα γίνει άλλο ένα εμπόδιο.

Θα γίνει πιο κερδοφόρο για τις εταιρείες να δέχονται πληρωμές μέσω του Συστήματος Γρήγορων Πληρωμών

Η μέγιστη τραπεζική προμήθεια για εταιρείες που παρέχουν στέγαση και κοινοτικές υπηρεσίες (HCS) και δέχονται πληρωμές μέσω του Συστήματος Γρήγορων Πληρωμών (FPS) θα μειωθεί στο μισό από την 1η Μαΐου - μια τέτοια απόφαση ελήφθη από την Τράπεζα της Ρωσίας.
Όπως προκύπτει από το κείμενο του μηνύματος της ρυθμιστικής αρχής, το μέγιστο ποσό τραπεζικών προμηθειών για τέτοιους οργανισμούς θα μειωθεί από 0,4% σε 0,2% του ποσού πληρωμής, αλλά όχι περισσότερο από 10 ρούβλια.
Ο νέος κανόνας θα ενθαρρύνει τις εταιρείες κοινής ωφέλειας να δέχονται πληρωμές μέσω του SBP.
Η Κεντρική Τράπεζα υπενθύμισε επίσης ότι για τους Ρώσους, οι πληρωμές για αγαθά και υπηρεσίες μέσω του SBP, συμπεριλαμβανομένης της στέγασης και των κοινοτικών υπηρεσιών, παραμένουν δωρεάν.

Τα αναψυκτικά θα φέρουν ετικέτα
 
Μια ακόμη αλλαγή που έχει δρομολογηθεί για τις 15 Μαΐου 2023, αφορά σε ένα πείραμα για την επισήμανση ορισμένων αναψυκτικών στη Ρωσία.
Προβλέπεται ότι το πείραμα θα περιλαμβάνει χυμούς (φρούτα, ξηρούς καρπούς, λαχανικά), ποτά με χυμό, κομπόστες (φρούτα και μούρα), ποτά φρούτων, ποτά λαχανικών με βάση τη σόγια, ξηρούς καρπούς, δημητριακά και σπόρους, καθώς και νερό (μεταλλικό, ανθρακούχο, με ζάχαρη και άλλες γλυκαντικές ή αρωματικές ουσίες). Το πείραμα είναι εθελοντικό και θα διαρκέσει έως την 1η Φεβρουαρίου 2024.
Ο κύριος στόχος του πειράματος είναι να επεξεργαστεί τη σήμανση των προϊόντων ως μέρος της καταπολέμησης της παράνομης εισαγωγής, παραγωγής και κυκλοφορίας αναψυκτικών.
Ένας άλλος στόχος του πειράματος είναι ο προσδιορισμός των παραμέτρων παραγωγής και κύκλου εργασιών των προϊόντων που μεταφέρονται στο σύστημα πληροφοριών από συμμετέχοντες στην κυκλοφορία αναψυκτικών, οι οποίες είναι απαραίτητες για την επιβεβαίωση του ορθού υπολογισμού του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε ορισμένους τύπους αναψυκτικών που υπόκεινται στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης από την 1η Ιουλίου 2023.
Η σταδιακή εισαγωγή της επισήμανσης διαφόρων προϊόντων επιτρέπει την αποτελεσματική καταπολέμηση της παράνομης αγοράς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης